HISTORIA SZTUKI- czyli co was kręci :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-20, 18:36   #1
nurse90
Raczkowanie

HISTORIA SZTUKI- czyli co was kręci :)

HISTORIA SZTUKI

załozylam ten watek poniewaz Historia Sztuki jest jednym z niewielu przedmiotow do ktorego "siadalam" z naprawde duza przyjemnoscia
moja historia z HOSTORIA SZTUKI zaczela sie gdy postanowilam ja zdawac na maturze.

chce zebyscie wypowidzieli sie jakie dziedziny/kierunki/style/artystow lubicie najbardziej i dlaczego itp

no i mile widziane ciekawostki dotyczace HSZ i oczywiscie zdjecia waszych ulubionych obrazow/rzezb/architektury

czyli jak sam temat mówi: co was kręci w tej dziedzinie

Edytowane przez nurse90
Czas edycji: 2010-04-20 o 18:38
nurse90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 21:04   #2
Oussst
Przyczajenie

Dot.: HISTORIA SZTUKI- czyli co was kręci :)

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...uka+nowoczesna
Oussst jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 21:28   #3
innuendo
Rozeznanie

temat dla mnie, też zdawałam na maturze, a teraz przymierzam się od paru miesięcy, żeby zabrać się czysto rekreacyjnie za studiowanie tej dziedziny, ale na razie brak czasu i odpowiednich książek.

nie będzie zaskoczeniem, że lubię XX wiek, bo pewnie większość lubi .
Przede wszystkim- szaleństwo w najczystszej postaci, czyli surrealizm, Salvador Dali. Poza tym- Giorgio de Chirico ze swoimi naprawdę niepokojącymi obrazami oraz Magritte z totalnym absurdem w pracach. Bajkowego Chagalla też darzę wielką sympatią.

a poza malarstwem- to twórczość asamblażowa W. Hasiora. Jego dzieła miażdżą! jeśli ktoś nie zna polecam- wyszywanie charakteru, dzieciom zamojszczyzny, Przesłuchania anioła.

niestety, aktualnie moja wiedza jest uboższa niż kilka miesięcy temu, więc żadnych ciekawostek sobie nie przypominam, ale teraz będę miała czas, żeby znów się wgłębić w historię sztuki .
Stary 2010-04-22, 11:35   #4
nurse90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez innuendo Pokaż wiadomość
temat dla mnie, też zdawałam na maturze, a teraz przymierzam się od paru miesięcy, żeby zabrać się czysto rekreacyjnie za studiowanie tej dziedziny, ale na razie brak czasu i odpowiednich książek.

nie będzie zaskoczeniem, że lubię XX wiek, bo pewnie większość lubi .
Przede wszystkim- szaleństwo w najczystszej postaci, czyli surrealizm, Salvador Dali. Poza tym- Giorgio de Chirico ze swoimi naprawdę niepokojącymi obrazami oraz Magritte z totalnym absurdem w pracach. Bajkowego Chagalla też darzę wielką sympatią.

a poza malarstwem- to twórczość asamblażowa W. Hasiora. Jego dzieła miażdżą! jeśli ktoś nie zna polecam- wyszywanie charakteru, dzieciom zamojszczyzny, Przesłuchania anioła.

niestety, aktualnie moja wiedza jest uboższa niż kilka miesięcy temu, więc żadnych ciekawostek sobie nie przypominam, ale teraz będę miała czas, żeby znów się wgłębić w historię sztuki .

ja lubie secesje
uwielbiam obrazy klimta- " pocałunek " jest cudowny
poza tym (moze dosyc banalne) ale kocham sie w akademiźmie - Siemiradzki np "dirce chrzescijanska" a moj faworyt to : William Bouguereau ... no niesamowite obrazy... na wiele z nich patrzalam bardzo dlugo podziwiając tak nieslychanie znakomicie opanowane umiejetnosci nakladania farby na plótno w sposob tak subtelny i delikatny...

a co do XX i XXI wieku to bardziej preferuje architekture

Edytowane przez nurse90
Czas edycji: 2010-04-22 o 11:37
Stary 2010-04-22, 17:12   #5
Idril
Raczkowanie

Ooo, jak fajny watek A ja studiuje historię sztuki

Może jestem dziwna Ale akurat za nowoczesną nie przepadam
Kręci mnie romantyzm i obrazy Friedricha
Idril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 22:10   #6
Paulinak01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Idril Pokaż wiadomość
Ooo, jak fajny watek A ja studiuje historię sztuki

Może jestem dziwna Ale akurat za nowoczesną nie przepadam
Kręci mnie romantyzm i obrazy Friedricha
o taaaak Friedrich...
oprócz tego Klimt i mniej znany Carl Spitzweg http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Spitzweg (szczególnie Kaktusliebhaber i Der arme Poet) ma swój klimat...

kurcze ja osobiscie nie umiem wymienic paru ulubionych malarzy
predzej ulubione obrazy
Paulinak01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 00:09   #7
*Antoinette*
Wtajemniczenie

No ja w sumie też mam problem z wymienieniem ulubionych malarzy. Na pewno lubię Vermeera. Jego obrazy mają wyjątkowy klimat, są tak harmonijne i dopracowane, że mogłabym patrzeć na nie godzinami.
Poza tym prearafaelici (Millais, Waterhouse).

*Antoinette* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-25, 09:38   #8
Vampirria
Raczkowanie

Ooooo moja dzialka;D Mam za soba licencjat z Histerii sztuki- studia sa bardzo przyjemne aczkolwiek z praca jest krucho
Jezeli chodzi o ulubione "momenty" to uwielbiam secesje- zarowno architekture, jak i malarstwo i sztuki uzytkowe...Rowniez symbolizm byl bardzo ciekawy, taki Moreau chociazby....No i impresjonizm...Z ulubionych artystow to Carravaggio, Gaudi,Hunderwasser(poleca m-artysta ekscentryk sadzacy na swoich budynkach drzewa i trawniki, serwujacy gosciom na przyjeciach gotowane pokrzywy i nigdy nie prasujacy ubran),Monet,van Gogh, Gaugin i jego piekne Tahitanki,Klimt,rowniez genialny Goya i Rembrandt, Bocklin,Giger, Beksiński, Hieronim Bosch, oczywiscie przepiekne prace prerafaelitow ...Moj ukochany rzezbiarz Rodin...Dali,Friedrich... Jest tego cala masaInteresujaca jest rowniez grafika komputerowa polaczona z rysunkami o tematyce fantastycznej- bardzo lubie pania Bergkvist chociazby - www.furiae.com-, Stephanie Pui mun-Law, Dawida Delamare'a.
Nie przepadam natomiast za sztuka 20wieku- Malewicz,Mondrian,Hasior- wiem ze te prace maja wielkie wzniosle przeslanie ale zwyczajnie mi sie nie podobaja....

Edytowane przez Vampirria
Czas edycji: 2010-04-25 o 10:07
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 14:47   #9
Amanda:)
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vampirria Pokaż wiadomość
Ooooo moja dzialka;D Mam za soba licencjat z Histerii sztuki- studia sa bardzo przyjemne aczkolwiek z praca jest krucho
Jezeli chodzi o ulubione "momenty" to uwielbiam secesje- zarowno architekture, jak i malarstwo i sztuki uzytkowe...Rowniez symbolizm byl bardzo ciekawy, taki Moreau chociazby....No i impresjonizm...Z ulubionych artystow to Carravaggio, Gaudi,Hunderwasser(poleca m-artysta ekscentryk sadzacy na swoich budynkach drzewa i trawniki, serwujacy gosciom na przyjeciach gotowane pokrzywy i nigdy nie prasujacy ubran),Monet,van Gogh, Gaugin i jego piekne Tahitanki,Klimt,rowniez genialny Goya i Rembrandt, Bocklin,Giger, Beksiński, Hieronim Bosch, oczywiscie przepiekne prace prerafaelitow ...Moj ukochany rzezbiarz Rodin...Dali,Friedrich... Jest tego cala masaInteresujaca jest rowniez grafika komputerowa polaczona z rysunkami o tematyce fantastycznej- bardzo lubie pania Bergkvist chociazby - www.furiae.com-, Stephanie Pui mun-Law, Dawida Delamare'a.
Nie przepadam natomiast za sztuka 20wieku- Malewicz,Mondrian,Hasior- wiem ze te prace maja wielkie wzniosle przeslanie ale zwyczajnie mi sie nie podobaja....
Vampirria a gdzie studiujesz, ciężko jest zdać? Chciałabym wziąć HS jako drugi kierunek na UW ale nie wiem czy dam radę

Amanda:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 15:57   #10
Idril
Raczkowanie

Vampirria studiujesz może we Wrocławiu? tak po lokalizacja pozwalam sobie przypuszczać
Stary 2010-04-25, 16:49   #11
Vampirria
Raczkowanie

We Wroclawiu Licencjat z historii sztuki obronilam 2 lata temu,potem poszlam na inne studia- jako ze studiowalam wieczorowo wiec bylo o niebo latwiej sie dostac niz na dzienne-wtedy bylo te kilkanascie osob na miejsce(jeszcze stara matura i egzamin wstepny), nie orientuje sie zupelnie jak jest terazAle próbowac warto bo studia sa ciekawe, objazd zabytkoznawczy na 2 roku, wyjazdy seminaryjne....I nie sa w sumie ciezkie-zwlaszcza jezeli sie korzysta z ilustracji, zeby wydobyc poszczegolny detal-pomaga w zapamietaniu.No i fajne bylo to,ze legitymacja historyka sztuki pozwala wejsc tam gdzie nie wpuszczano zwyklych smertelnikow chocby w Muzeum Narodowym czy zamkniete dla turystow kaplice w Katedrze.Pamietam jak na muzealnictwie zwiedzalismy Panorame Raclawicka Kossakow- tylko ze nie sam obraz, ale weszlismy obejrzec cala instalacje od tylca
Stary 2010-04-25, 17:04   #12
Idril
Raczkowanie

Cytat:
wtedy bylo te kilkanascie osob na miejsce(jeszcze stara matura i egzamin wstepny), nie orientuje sie zupelnie jak jest teraz
Z tego co sie orientuję to w tym roku było 11 osob na miejsce w zesżlym zdaje się, że 7, więc rośnie

Objazd tygodniowy jest też na pierwszym roku, na drugim jest dwutygodniowy i zdaje sie w wakacje. ten tygodniowy mamy w maju

Panorama od tyłu brzmi ciekawie
Stary 2010-04-25, 17:09   #13
Vampirria
Raczkowanie

Wieczorowi mieli na 2 roku dwutygodniowyTygodniowe go nie mielismy;/
A jak z ulubionymi wykladcowcami?Ja uwielbialam opowiesci Kozieła i WitkowskiegoZa to Jarosz troche przynudzal;p No i pradziejowke tez ciezko znosilam;p

Edytowane przez Vampirria
Czas edycji: 2010-04-25 o 17:11
Stary 2010-04-25, 17:12   #14
Idril
Raczkowanie

Dzisiaj była w muzeum coby napisac wolffinowski opis obrazu
Z Kozielem jeszcze nie miałam nic. A wyklady Witkowskiego mi sie podobają, opowieści fajne sa
Stary 2010-04-25, 17:17   #15
Vampirria
Raczkowanie

Kozieł to tak 200% Witkowskiego(ktorego notabene nazywalismy Timon, wiadomo dlaczego), jak kiedys opowiadal o jakichs dziwnych metodach uzdrawiania przez moczenie kamyka w urynie kozy z wlosami rudych blizniat to zwatpilam co studiuje;p Maniak Willmana,bedziesz z nim pewnie miala niebawem barok;D
Stary 2010-04-27, 20:31   #16
nurse90
Raczkowanie

ja tez skladalam papiey na historie sztuki na UAM ale niestety zdawalam podstawowa mature z hsz i zabraklo mi punktow.
i obecnie studiuje architekture wnetrz

bardzo przyjemnie mi sie uczy historii sztuki. polecam ksiazke SZTUKA ŚWIATA- na pewno dobrze wam znana
z tym ze ja np musze sobie ogolnie poczytac o danym okresie w innej ksiazce- mniej szczegolowej- np" sztuka i czas".

pozdrawiam wszystkie milosniczki tej dziedziny
Stary 2010-04-30, 18:38   #17
Amanda:)
Zadomowienie

Cytat:
Kozieł to tak 200% Witkowskiego(ktorego notabene nazywalismy Timon, wiadomo dlaczego), jak kiedys opowiadal o jakichs dziwnych metodach uzdrawiania przez moczenie kamyka w urynie kozy z wlosami rudych blizniat to zwatpilam co studiuje;p Maniak Willmana,bedziesz z nim pewnie miala niebawem barok;D
Studiuje trochę pokrewny kierunek i kiedy referowałam traktat mnicha Teofila to też coś tam było o moczu rudego dziecka więc może coś w tym jest

Amanda:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 02:51   #18
mel89
Zakorzenienie

Hello Mam historię sztuki na studiach to się i mogę wypowiedzieć.
Niestety ja jakaś dziwaczka jestem i malarstwo rzadko które mi się podoba Klimta - tak. Coś cudownego.
Ja siedzę raczej w filmie eksperymentalnym lat 30stych, tu Dali (który jako malarz do mnie nie przemawia a jak reżyser już tak wraz z Bunuelem na przykład.

Ktoś pisał o Chirico - tak, bezwzględnie niepokojące. Ja ten niepokój głównie odczuwam przez tę jego nienaganną perspektywę i surowe, kontrastowe barwy, brrr.

Gdybym miała obrać epokę to chyba padłoby na klasycyzm w górę, tu malarstwo Ingresa (co facet robił z materiałem! :O).
I dalej - Chełmoński(za nieprzekoloryzowanie rzeczywistości i pracy w trudnych warunkach : , Renoir (jakiś jest taki spokój w jego obrazach), Degas i jego baletnice i na tym kończąc, bo Matisse to już dla mnie fe jest :P Czyli jak widać - niewiele

na dole wrzucam linki co ciekawszych prac
Stary 2010-05-01, 23:36   #19
nurse90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Hello Mam historię sztuki na studiach to się i mogę wypowiedzieć.
Niestety ja jakaś dziwaczka jestem i malarstwo rzadko które mi się podoba Klimta - tak. Coś cudownego.
Ja siedzę raczej w filmie eksperymentalnym lat 30stych, tu Dali (który jako malarz do mnie nie przemawia a jak reżyser już tak wraz z Bunuelem na przykład.

Ktoś pisał o Chirico - tak, bezwzględnie niepokojące. Ja ten niepokój głównie odczuwam przez tę jego nienaganną perspektywę i surowe, kontrastowe barwy, brrr.

Gdybym miała obrać epokę to chyba padłoby na klasycyzm w górę, tu malarstwo Ingresa (co facet robił z materiałem! :O).
I dalej - Chełmoński(za nieprzekoloryzowanie rzeczywistości i pracy w trudnych warunkach : , Renoir (jakiś jest taki spokój w jego obrazach), Degas i jego baletnice i na tym kończąc, bo Matisse to już dla mnie fe jest :P Czyli jak widać - niewiele

na dole wrzucam linki co ciekawszych prac

ja klimt'a tez kocham ma cudowne prace..
i Degasa tez lubie. bardzo fajny klimat jest na tych obrazach z baletnicami. az mozna wyczuć tą lekkość z jaką sie one poruszają ... niesamowie .

a ja w zalacznikach mam obrazy artysty Bouguereau'a moje ulubione.
chcialabym tez zwrocic uwage na 3 obraz- jak idealnie jest podkreslone napięcie kazdego miesnia... az czuje sie ten bol jaki towarzyszy jednemu z mezczyzn i wysilek z jakim stara sie wyrwać drugiemu mezczyznie...

i ostatni- morze jest niesamowicie ujete.. co prawda nie jest na 1 planie ale jest niesamowicie realistyczne .. jak rowniez kobieta

Edytowane przez nurse90
Czas edycji: 2010-05-01 o 23:39

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-02, 14:28   #20
tarantata
Raczkowanie

kolezanka wyzej juz dala link do mojego watku
ale napisze i tu.
Ekspresjonizm, avangarda, a naj naj CoBrA Movement.
Asger Jorn, ktorego Timida mozecie zobaczyc w moim avatarze to raczej moj ulubiony malarz. Oprocz niego Cobra to m.in. Alechinsky, Appel, Bille, no i malarsko-typograficznie Dotremont, ktorgo uwielbiam. Dodaje kilka obrazow, 5x Jorn i 2x Appela i przyklad dzialanosci Dotremonta. PIerwszy obraz - jak dla mnie to taka synteza calej istoty ruchu. MUSZE jechac odwiedzic muzeum Cobry!
Stary 2010-05-07, 08:42   #21
nurse90
Raczkowanie

ja teraz mam na egzaminie z HSZ o sztuce minojskiej,mykenskiej, starozytnej grecji i rzymie. macie moze jakies ciekawe artykuly na te tematy? albo czy znacie jakies strony ktore calkowicie wyczerpuja temat?
Stary 2010-05-07, 08:54   #22
Vampirria
Raczkowanie

Internetowi bym nie ufala- czesto sa bledy w nazwach.Ja do egzamu ze staroztnej uczylam sie z notatek instytutowych- moze przejdz sie na ksero historykow szt. i skseruj sobie materialy.Poza tym uczylam sie jeszcze ze sztuki swiata.
Stary 2010-05-08, 10:53   #23
nurse90
Raczkowanie

Cytat:
Internetowi bym nie ufala- czesto sa bledy w nazwach.Ja do egzamu ze staroztnej uczylam sie z notatek instytutowych- moze przejdz sie na ksero historykow szt. i skseruj sobie materialy.Poza tym uczylam sie jeszcze ze sztuki swiata.
a no sztuke swiata mam ale strasznie duzo szczegolow tam jest wg mnie nieporzebnych bo troche mącą w glowie. mam jeszcze sztuka i czas- ale tam z nowu jest za malo info: P
Stary 2010-05-08, 14:44   #24
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

o tak tak tak Historia Sztuki Idril, wiesz że mogłysmy studiować teraz razem ale ja niestety się nie dostałam

co kocham, przede wszystkim Leonadro da Vinci, na jego obrazy mogę patrzeć godzinami i za każdym razem znajdę coś nowego pamiętam że jak byłam w Luwrze i doszłam do Mony Lizy to nie chciałam od niej odejść. Na żywo jej oczy, jej uśmiech tak przykuwają uwagę że aż hipnotyzują.

Następnie Vermeer mój kochany. 'Dziewczyna z perłą' tak samo jak Mona przykuwa uwagę widza. A moja kochana mamusia spełniła moje marzenie i jej wersja wisi u mnie na ścianie

W gronie moich ulubionych obrazów jest również 'Krzyk' Muncha, ta ekspresja, te kolory, szczególnie niebo, no cud.

start: 70,8
teraz: 59/60
cel 1. : 60
cel 2. : 57
maalwiinkaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 15:50   #25
Idril
Raczkowanie

maalwiinkaa2 widzę, że obie wielbimy Leonarda i Vermeera
Będziesz w tym roku tez probowac na hs?
Stary 2010-05-08, 17:09   #26
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Cytat:
maalwiinkaa2 widzę, że obie wielbimy Leonarda i Vermeera
Będziesz w tym roku tez probowac na hs?
wszystko zależy od tego czy uda mi się poprawić maturę ta wizja 30miejsc na dziennych mnie przeraża, a wieczorowo nie chcę, bo się nie nadaję na takie studiowanie
ostatnio widziałam książkę w Notabene o dziełach Leonarda kosztowała tylko 700zł składamy się xd

Stary 2010-05-08, 17:58   #27
Idril
Raczkowanie

I będziemy się wymieniać co tydzień? Ja bym chyba dostała ślinotoku nad tą książką musze wyruszyć do notabene na jakimś okienku
Nie, nie, u nas przyjeli dokladnie 44 osoby w sumie wiec wecej niż 30. teraz nas chyba zostało ok 30 bo troche ludzi sie powykruszało.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-08, 18:01   #28
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Cytat:
I będziemy się wymieniać co tydzień? Ja bym chyba dostała ślinotoku nad tą książką musze wyruszyć do notabene na jakimś okienku
Nie, nie, u nas przyjeli dokladnie 44 osoby w sumie wiec wecej niż 30. teraz nas chyba zostało ok 30 bo troche ludzi sie powykruszało.
nie da się poślinić nad książką bo zapakowana w folijkę a sprzedawczynie nie chciały otworzyć
jeeeeej, nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę że się dostałaś

Stary 2010-05-08, 18:13   #29
Idril
Raczkowanie

Folię mozna przegryźć! ]:-> Przez ciebie nakręciłam się na ta ksiązkę i chcę ją zobaczyć
Poza tym uwielbiam to jak bardzo Leonardo i Michał Anioł się nie lubili i pojezdzali nawzajem. I traktat Leonarda, w którym pojeżdza Michasia w kólko pisząc, że rzeźbiarze są brudni, a malarze czyści i siedzą sobie wygodnie malując Uważam, że to urocze
Dostaniesz się w tym roku, zobaczysz
Stary 2010-05-08, 19:06   #30
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Cytat:
Folię mozna przegryźć! ]:-> Przez ciebie nakręciłam się na ta ksiązkę i chcę ją zobaczyć
Poza tym uwielbiam to jak bardzo Leonardo i Michał Anioł się nie lubili i pojezdzali nawzajem. I traktat Leonarda, w którym pojeżdza Michasia w kólko pisząc, że rzeźbiarze są brudni, a malarze czyści i siedzą sobie wygodnie malując Uważam, że to urocze
Dostaniesz się w tym roku, zobaczysz

ta książka leży na przeciwko kas jak się przegryziesz to daj znać

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości