![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
HISTORIA SZTUKI- czyli co was kręci :)
HISTORIA SZTUKI
załozylam ten watek poniewaz Historia Sztuki jest jednym z niewielu przedmiotow do ktorego "siadalam" z naprawde duza przyjemnoscia ![]() moja historia z HOSTORIA SZTUKI zaczela sie gdy postanowilam ja zdawac na maturze. chce zebyscie wypowidzieli sie jakie dziedziny/kierunki/style/artystow lubicie najbardziej i dlaczego itp no i mile widziane ciekawostki dotyczace HSZ i oczywiscie zdjecia waszych ulubionych obrazow/rzezb/architektury czyli jak sam temat mówi: co was kręci w tej dziedzinie ![]() Edytowane przez nurse90 Czas edycji: 2010-04-20 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: HISTORIA SZTUKI- czyli co was kręci :)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
temat dla mnie, też zdawałam na maturze, a teraz przymierzam się od paru miesięcy, żeby zabrać się czysto rekreacyjnie za studiowanie tej dziedziny, ale na razie brak czasu i odpowiednich książek.
nie będzie zaskoczeniem, że lubię XX wiek, bo pewnie większość lubi ![]() Przede wszystkim- szaleństwo w najczystszej postaci, czyli surrealizm, Salvador Dali. Poza tym- Giorgio de Chirico ze swoimi naprawdę niepokojącymi obrazami oraz Magritte z totalnym absurdem w pracach. Bajkowego Chagalla też darzę wielką sympatią. a poza malarstwem- to twórczość asamblażowa W. Hasiora. Jego dzieła miażdżą! jeśli ktoś nie zna polecam- wyszywanie charakteru, dzieciom zamojszczyzny, Przesłuchania anioła. niestety, aktualnie moja wiedza jest uboższa niż kilka miesięcy temu, więc żadnych ciekawostek sobie nie przypominam, ale teraz będę miała czas, żeby znów się wgłębić w historię sztuki ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja lubie secesje ![]() uwielbiam obrazy klimta- " pocałunek " jest cudowny poza tym (moze dosyc banalne) ale kocham sie w akademiźmie - Siemiradzki np "dirce chrzescijanska" a moj faworyt to : William Bouguereau ... no niesamowite obrazy... na wiele z nich patrzalam bardzo dlugo podziwiając tak nieslychanie znakomicie opanowane umiejetnosci nakladania farby na plótno w sposob tak subtelny i delikatny... a co do XX i XXI wieku to bardziej preferuje architekture ![]() Edytowane przez nurse90 Czas edycji: 2010-04-22 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ooo, jak fajny watek
![]() ![]() Może jestem dziwna ![]() ![]() Kręci mnie romantyzm i obrazy Friedricha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() oprócz tego Klimt i mniej znany Carl Spitzweg http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Spitzweg (szczególnie Kaktusliebhaber i Der arme Poet) ma swój klimat... ![]() kurcze ja osobiscie nie umiem wymienic paru ulubionych malarzy ![]() predzej ulubione obrazy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
No ja w sumie też mam problem z wymienieniem ulubionych malarzy. Na pewno lubię Vermeera. Jego obrazy mają wyjątkowy klimat, są tak harmonijne i dopracowane, że mogłabym patrzeć na nie godzinami.
Poza tym prearafaelici (Millais, Waterhouse). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ooooo moja dzialka;D Mam za soba licencjat z Histerii sztuki- studia sa bardzo przyjemne aczkolwiek z praca jest krucho
![]() Jezeli chodzi o ulubione "momenty" to uwielbiam secesje- zarowno architekture, jak i malarstwo i sztuki uzytkowe...Rowniez symbolizm byl bardzo ciekawy, taki Moreau chociazby....No i impresjonizm...Z ulubionych artystow to Carravaggio, Gaudi,Hunderwasser(poleca m-artysta ekscentryk sadzacy na swoich budynkach drzewa i trawniki, serwujacy gosciom na przyjeciach gotowane pokrzywy i nigdy nie prasujacy ubran),Monet,van Gogh, Gaugin i jego piekne Tahitanki,Klimt,rowniez genialny Goya i Rembrandt, Bocklin,Giger, Beksiński, Hieronim Bosch, oczywiscie przepiekne prace prerafaelitow ...Moj ukochany rzezbiarz Rodin...Dali,Friedrich... Jest tego cala masa ![]() Nie przepadam natomiast za sztuka 20wieku- Malewicz,Mondrian,Hasior- wiem ze te prace maja wielkie wzniosle przeslanie ale zwyczajnie mi sie nie podobaja....
"Zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje jeszcze rozpusta..." ![]() http://www.lastfm.pl/user/Vampirria_85 www.azja.edu.pl Edytowane przez Vampirria Czas edycji: 2010-04-25 o 10:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Vampirria studiujesz może we Wrocławiu?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
We Wroclawiu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Objazd tygodniowy jest też na pierwszym roku, na drugim jest dwutygodniowy i zdaje sie w wakacje. ten tygodniowy mamy w maju ![]() ![]() Panorama od tyłu brzmi ciekawie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wieczorowi mieli na 2 roku dwutygodniowy
![]() A jak z ulubionymi wykladcowcami? ![]() ![]()
"Zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje jeszcze rozpusta..." ![]() http://www.lastfm.pl/user/Vampirria_85 www.azja.edu.pl Edytowane przez Vampirria Czas edycji: 2010-04-25 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj była w muzeum coby napisac wolffinowski opis obrazu
![]() Z Kozielem jeszcze nie miałam nic. A wyklady Witkowskiego mi sie podobają, opowieści fajne sa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Kozieł to tak 200% Witkowskiego(ktorego notabene nazywalismy Timon, wiadomo dlaczego), jak kiedys opowiadal o jakichs dziwnych metodach uzdrawiania przez moczenie kamyka w urynie kozy z wlosami rudych blizniat to zwatpilam co studiuje;p Maniak Willmana,bedziesz z nim pewnie miala niebawem barok;D
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ja tez skladalam papiey na historie sztuki na UAM ale niestety zdawalam podstawowa mature z hsz i zabraklo mi punktow.
i obecnie studiuje architekture wnetrz ![]() bardzo przyjemnie mi sie uczy historii sztuki. polecam ksiazke SZTUKA ŚWIATA- na pewno dobrze wam znana ![]() z tym ze ja np musze sobie ogolnie poczytac o danym okresie w innej ksiazce- mniej szczegolowej- np" sztuka i czas". pozdrawiam wszystkie milosniczki tej dziedziny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Hello
![]() Niestety ja jakaś dziwaczka jestem i malarstwo rzadko które mi się podoba ![]() Ja siedzę raczej w filmie eksperymentalnym lat 30stych, tu Dali (który jako malarz do mnie nie przemawia a jak reżyser już tak ![]() Ktoś pisał o Chirico - tak, bezwzględnie niepokojące. Ja ten niepokój głównie odczuwam przez tę jego nienaganną perspektywę i surowe, kontrastowe barwy, brrr. Gdybym miała obrać epokę to chyba padłoby na klasycyzm w górę, tu malarstwo Ingresa (co facet robił z materiałem! :O). I dalej - Chełmoński(za nieprzekoloryzowanie rzeczywistości i pracy w trudnych warunkach : ![]() ![]() na dole wrzucam linki co ciekawszych prac ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja klimt'a tez kocham ![]() i Degasa tez lubie. bardzo fajny klimat jest na tych obrazach z baletnicami. az mozna wyczuć tą lekkość z jaką sie one poruszają ... niesamowie . a ja w zalacznikach mam obrazy artysty Bouguereau'a moje ulubione. chcialabym tez zwrocic uwage na 3 obraz- jak idealnie jest podkreslone napięcie kazdego miesnia... az czuje sie ten bol jaki towarzyszy jednemu z mezczyzn i wysilek z jakim stara sie wyrwać drugiemu mezczyznie... i ostatni- morze jest niesamowicie ujete.. co prawda nie jest na 1 planie ale jest niesamowicie realistyczne .. jak rowniez kobieta Edytowane przez nurse90 Czas edycji: 2010-05-01 o 23:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
kolezanka wyzej juz dala link do mojego watku
![]() ale napisze i tu. Ekspresjonizm, avangarda, a naj naj CoBrA Movement. Asger Jorn, ktorego Timida mozecie zobaczyc w moim avatarze to raczej moj ulubiony malarz. Oprocz niego Cobra to m.in. Alechinsky, Appel, Bille, no i malarsko-typograficznie Dotremont, ktorgo uwielbiam. Dodaje kilka obrazow, 5x Jorn i 2x Appela i przyklad dzialanosci Dotremonta. PIerwszy obraz - jak dla mnie to taka synteza calej istoty ruchu. MUSZE jechac odwiedzic muzeum Cobry!
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ja teraz mam na egzaminie z HSZ o sztuce minojskiej,mykenskiej, starozytnej grecji i rzymie. macie moze jakies ciekawe artykuly na te tematy? albo czy znacie jakies strony ktore calkowicie wyczerpuja temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Internetowi bym nie ufala- czesto sa bledy w nazwach.Ja do egzamu ze staroztnej uczylam sie z notatek instytutowych- moze przejdz sie na ksero historykow szt. i skseruj sobie materialy.Poza tym uczylam sie jeszcze ze sztuki swiata.
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
o tak tak tak Historia Sztuki
![]() ![]() ![]() co kocham, przede wszystkim Leonadro da Vinci, na jego obrazy mogę patrzeć godzinami i za każdym razem znajdę coś nowego ![]() Następnie Vermeer mój kochany. 'Dziewczyna z perłą' tak samo jak Mona przykuwa uwagę widza. A moja kochana mamusia spełniła moje marzenie i jej wersja wisi u mnie na ścianie ![]() W gronie moich ulubionych obrazów jest również 'Krzyk' Muncha, ta ekspresja, te kolory, szczególnie niebo, no cud. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
maalwiinkaa2 widzę, że obie wielbimy Leonarda i Vermeera
![]() Będziesz w tym roku tez probowac na hs? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ostatnio widziałam książkę w Notabene o dziełach Leonarda ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
I będziemy się wymieniać co tydzień?
![]() ![]() ![]() Nie, nie, u nas przyjeli dokladnie 44 osoby w sumie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeeeeej, nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę że się dostałaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Folię mozna przegryźć! ]:-> Przez ciebie nakręciłam się na ta ksiązkę i chcę ją zobaczyć
![]() Poza tym uwielbiam to jak bardzo Leonardo i Michał Anioł się nie lubili i pojezdzali nawzajem. I traktat Leonarda, w którym pojeżdza Michasia w kólko pisząc, że rzeźbiarze są brudni, a malarze czyści i siedzą sobie wygodnie malując ![]() ![]() Dostaniesz się w tym roku, zobaczysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ta książka leży na przeciwko kas ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.