|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy Zuza powinna mieć przyjaciela?
Zakładam nowy wątek, mam nadzieję, że nikt nie będzie krzyczał, po prostu Zuza to wyjątkowy przypadek, zresztą jak każdy kot chyba
![]() No więc od 1 maja wyprowadzamy się z TŻtem na swoje. Znaleźliśmy sobie piękne mieszkanko w centrum miasta w ładnej kamienicy i oczywiście zabieramy "córeczkę". Zuza to moja...nasza kotka. Trafiła do mnie w święta Bożego Narodzenia rok temu. Znalazłam ją w ogłoszeniach, szukałam zwierzaka, któremu mogła bym pomóc no i znalazłam ją. Nie ma oczka, miała połamaną w kilku miejscach łapkę i rozerwaną górną wargę. Biedna, maleńka, cierpiąca. Z czasem wyzdrowiała. Teraz Zuzanna ma około 1,5 roku i straszna z niej zołza. Początkowo mieszkała ze mną i exem, potem, od zeszłej wiosny, mieszkałyśmy u moich rodziców. Moja rodzinka zawsze była pro zwierzęca, więc oprócz Zuzy była tam 13sto letnia psina Maja i 2letni królik Stefan. Z mają kicia się tolerowała ale ze Stefkiem ciągle się ganiają. Nie robią sobie co prawda krzywdy, ale polują na siebie nawzajem i gonią się od kuwety (Stef nie żyje w klatce). No i po tym przydługim wstępie przejdę do sedna. Nie chciała bym żeby Zuza była sama przez 8 godzin i z TŻtem bardzo chcieli byśmy jeszcze jednego kotka. Może napiszę więcej o Zuzie i jej charakterku. No więc nie jest to miły i grzeczny kotek. Jest zwyczajnie wredna Jeśli miałyście trudnego kotka i po wzięciu drugiego coś się zmieniło, na dobre czy złe, to napiszcie swoje doświadczenia. może coś słyszałyście? Ja nie wiem co robić. Dzięki za przebrnięcie przez to całe opowiadanie
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: czy Zuza powinna mieć przyjaciela?
Jezeli nie jest sterylizowana, to po części tłumaczy jej charakterek
, co do towarzystwa...oczywiście tak, ale osobiście wybrałabym kocura. Z doświadczenia wiem, że kocie kobity leją się strasznie, kiedy jedna jest właśnie z taką naturą jak Twoja. Mam 3 kocury i od początku, nawet bez kastracji, bardzo się zgadzały a teraz to wręcz sielanka. Ale to też nie jest reguła z doborem płci, może kotkę tez zaakceptuje? U kotów trudno generalizować... w kazdym razie powodzenia, i napisz, jak się sprawy mają Jak Was długo nie ma, to dwa koty nawet tego nie zauważą. Ja czasem mam wrazenie, że jak o moje koty chodzi, to najlepiej, gdyby nas w ogóle nie było, tylko w cudowny spsób żeby sie jeszcze michy chciały napełniac i kuwety opróżniać
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-04-28 o 15:27 |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie Zuzanna była wysterylizowana jak tylko była wystarczająco duża, ehh.. takie nadzieje z tym zabiegiem wiązaliśmy
![]() ps. Zajrzałam do Twoich linków z podpisów. Trufla jest cudna! Ale Zuza by ją zamęczyła.. Jeśli zdecydujemy się na kocurka to może będziesz miała jakiś kontakt dla mnie? Nie straszne mi są zwierzaki po przejściach. U mnie w rodzinie są tylko takie
Edytowane przez perelka-20 Czas edycji: 2010-04-28 o 15:38 |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Trufelka ma hiva, moze być niestety tylko z kotem również chorym na hiv, przenoszą przez krew w czasie walk, to chyba najwredniejsze z możliwych choróbsk
)Bardzo często na dogomanii lub miau są fajne oferty albo przez allegro, a ja oczywiście, że postaram się znaleźć Ci fajnego kocurka, przez któeś z tych forów, daj koniecznie znac, jak już będziecie mieć pewność ![]() Dobrze byłoby założyć wątek na miau i w ten sposób dobrać odpowiedniego partnera. Nawet są już takie wątki tam, że ludzie oferują domy na stałe. Wolontariusze zajmujący się tymczasowo kociakiem już go trochę zsocjalizowały i poznały w sytuacjach codziennych i jest duża szansa, ze dobrze się dopasuje osobowościowo zwierzaki ,np mój obecny pies w schronisku zachowywał się jak przysłowiowa ... za krzaka a dopiero w domu wyszedł z niego kozak
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-04-28 o 16:14 |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
według mnie powinna.Na pewno się uspokoi. Wiem z własnego dowiadczenia (mam 6 kotów)powodzenia
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Mój kot okropny łobuz bardzo złagodniał przy małym kociaku, stał się kochany, opiekuńczy i grzeczniutki, słodki jak lalunia zazdrośnik jeden, wszystko robi by go kochać bardziej niż młodego
ponad rok nawet dawał cycki do ciumciania młodemu ![]() Piorą się okropnie kilka razy dziennie ale to normalne takie kocie zabawy i "pieszczoty"
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2010-04-29 o 18:04 |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny, bardzo mi tym pomogłyście
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Perelka-20 jestem poprostu pod wrażeniem Twojego dobrego serduszka Tyle kotków prosi o pomoc... ![]() Ja też szykuję się do adopcji, żeby moja Kicia miała towarzysza bo w nocy jest za bardzo aktywna Ale wiem że nie ma co jej się dziwić jak siedzi zamknięta sama codziennie jak wychodzimy do pracy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

, co do towarzystwa...oczywiście tak, ale osobiście wybrałabym kocura. Z doświadczenia wiem, że kocie kobity leją się strasznie, kiedy jedna jest właśnie z taką naturą jak Twoja.
Mam 3 kocury i od początku, nawet bez kastracji, bardzo się zgadzały a teraz to wręcz sielanka. Ale to też nie jest reguła z doborem płci, może kotkę tez zaakceptuje? U kotów trudno generalizować... w kazdym razie powodzenia, i napisz, jak się sprawy mają
)

Ale wiem że nie ma co jej się dziwić jak siedzi zamknięta sama codziennie jak wychodzimy do pracy