![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Uniwersytet Łódzki
Co ciekawego Wizażanki moge się o tej uczelni od was dowiedziec? Czy wysokie są progi i czy cięzko jest się tam dostac?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uniwersytet Łódzki
Nie ukrywam, że mnie też bardzo ciekawi ten temat
![]() to pewnie zależy od kierunku... jakie bierzesz pod uwage? |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
temat rzeka, rzeczywiście zależy od kierunku.
Ja jestem na filologii hiszpańskiej obecnie...
#4 |
Rozeznanie
|
dziennikarstwo, stosunki miedzynarodowe...
myslalam o psychologii, ale punktowany jest obowiazkowo angielski a ja zdawalam go tylko na podstawie, tak więc szans zbyt wielkich nie mam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- no tak, z Łodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czy ciężko? W sumie w zeszłym roku nie było aż tak strasznie.Ja zdawałam polski podstawowy (67%) angielski podstawowy ( 75%) i geografię rozszerzoną ( 57%) składałam papiery na geografię ( przyjęli mnie od razu),zarządzanie ( brakło mi 4 punktów,ale przyjęli mnie poźniej z listy rezerwowych) i turystykę ( tu się niestety nie udało) Wszystko to oczywiście zależy od kierunku,chociaż w tym roku przyjmowali znacznie więcej osób niż pisali nastronie internetowej,bo w sumie wiedzieli,że połowa z tych osób pójdzie na inne kierunki.
#6 |
Zakorzenienie
|
wszystko zależy od kierunku.. inne są progi na prawo a inne na biologię itd...
a co do uczelni - ja uważam, że nieco "zdezorganizowana" (chodzi mi o rzeczy takie jak podejscie do egzekwowanie regulaminu studiów - często gęsto kumpele się skarżyły, że regulamin przepiduje na sem tyle i tyle egzaminów a mają po 3-4 więcej ) ale to takie moje zdanie jako studentki pł ;D każdy swoje chwali więc wiecie mi się tam jeszcze nie podoba to, że uczelnia jest rozsiana po łodzi uczyć się trzeba jak wszędzie i kwestia kierunku - nie znajdziesz kierunków z uł na pł i odwrotnie = przynajmniej nie takich samych o takim samym programie jak jest tam kierunek który cię interesuje - to mimo mojego subiektywnego podejscie do tematu - warto iść
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Eyo a Ty co studiujesz?
Znacie moze jakies przykładowe progi? Ja nic nie wiem o tej uczelni, zainteresowalam sie na niedawno, tak wiec kazda informacja jest dla mnie cenna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
na dziennikarstwo również liczy się rozszerzony angielski w drugiej kolejności (razy 3), a polski rozszerzony razy 4.
ja wiem, że żeby dostać się na psychologie trzeba mieć ok 75% z pr z polskiego i angielskiego, aczkolwiek ten kierunek na uł jest lichy. socjologia np. ok 60% z tych samych przedmiotów. tak mi powiedział przynajmniej doradca zawodowy |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
akurat na dziennikarstwo liczą obowiazkowy polski, jako drugi przedmiot to do wyboru, m.in angielski, wos, historia itp.. no i trzeci, tez do wyboru
![]() ...dlatego najpierw będe probowała na uw, a potem uł ![]() _Angie co zdajesz? jakie przedmioty i na co sie wybierasz? |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A czy pamiętasz może, czy w tamtym roku były takie same przeliczniki? Że pierwszy przedmiot to geografia na rozszerzeniu mnożony razy 4, ten 2gi podstawa razy 1 i 3(mogą być 2) na podstawie mnożone razy 0,5? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Z tego co pamiętam to geografia rozszerzona była liczona x3 a polski lub angielski rozszerzony x2,a podstawy bez mnożnika ( chyba
![]() ![]() Próg punktowy był chyba koło 160,ja miałam coś koło 250
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No pewnie
![]() ![]()
#14 |
Raczkowanie
|
Goshia ja zdawałam rozszerzony polski, angielski i wos, ale nic mi jakoś oszałamiająco nie poszło.
Myślę o socjologii i dziennikarstwie właśnie... a może ktoś coś wie na temat tych kierunków? Jak z pracą po nich? |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja zdawałam R polski, R wos i jeszcze czeka mnie R historia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Co do pracy, to tak jak mozna sie spodziewać po pracy dla dziennikarza - trzeba mieć bardzo dużo szczęścia, ogromne chęci i jeszcze większą siłę przebicia, żeby zahaczyć się w mediach, zwłaszcza tych lokalnych. A robota wcale nie jest lekka, łatwa i przyjemna. Piszę z moich obserwacji, bo sama nie praktukuję. Zastanawiam się nad zmianą kierunku bądź zaczęciem drugiego ![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
jakie miałaś wyniki z matury? ciężko się tam dostać na filologię hiszpańską albo angielską?
#18 |
Rozeznanie
|
ja bym poszla ze wzgledu na biblioteke uniwersytecka - jest kapitalna
![]() ![]() ![]()
#19 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Goshia - na Matejki obok wydzialu zarzadzania - po prostu boska, kapitalna, cudowna, za kazdym razem jak tam jade to sie zachwycam i zaluje, ze nie studiuje w Lodzi - ze wzgledu na nia wlasnie
![]()
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Potencjalna studentka PŁ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
To jedyna oficjalna informacja o progach z poprzednich lat, jaką udało mi się znaleźć. Nie ma wszystkiego, ale może coś tam wyczytacie
![]() 2008/2009: http://kierunkistudiow.pl/rekrutacja...2008/2009.html 2009/2010: http://kierunkistudiow.pl/rekrutacja...2009/2010.html A tak apropo UŁ - piszecie, że jest rozrzucony po mieście. Jak tam jest z połączeniami? Nigdy nie byłam w Łodzi i trochę się stresuję w razie, gdybym miała tam studiować ![]()
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja pewnie pierwszy miesiąc po całej Polibudzie, choć wszystko jest w jednym miejscu, będę chodziła z mapą, więc...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
co do rozrzucenia to zalezy jeszcze jaki wydział
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bibliotekę polecam - inni studenci też mogą się zapisać, tylko muszą sobie kartę biblioteczną wyrobić, my korzystamy z własnych legitymacji ![]() A ogólnie co do UŁ, to wszystko zależy od wydziału i ogólnie to...różnie bywa ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tak widac roznice miedzy wydzialem zarzadzania, czy nowiusienkim prawa i administracji (w ksztalcie paragrafu), a przykladowo biologii - ale mysle, ze to kwestia czasu, a beda dzialac i remontowac, bynajmniej do tej pory nie wiem gdzie jest wydzial nauk spolecznych. a wydzial geografii jest chyba na Narutowicza - najblizej Fabrycznego ![]()
![]() |
#27 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() każdy wydział ma zawsze jakieś zajęcia na mechanicznym - bo studia w końcu inżynierskie w jakieś technologie maszyn, matrologie etc zawsze na tym wydziale są prowadzone... jak Ci podadzą w spisie zajęć salę to sobie chodź i szukaj ;D u nas ludzie na zajęcia tam się po całej godzinie spóźniali bo sali nie mogli znaleźć - co z tego, że budynek z miejsca znaleźli jak sali znaleźć nie mogli ( zwłaszcza, że tam np. numery pokoi na piętrach są zmieszane - nie jest tak, że jak pokój 305 to 3cie pietro ;d) poza tym - takie tam katakumby z labolatoriami mają, że hej ;D Cytat:
![]() a o medycznym to wcale nie mów bo tam to faktycznie mają hardcore z tym rozrzutem z tą kasę też masz sporo racji - bo jednak wydział prawa to uł sobie wyrobił, że hej ( chociaż ja tam nie mogłam nawet toalety znaleźć w tym dziwnym budynku ;D) no ale jakby nie było - wszystko i tak zależy od ludzi jak się ma fajną grupę to się z chęcią chodzi na zajecia jak sie ma dobrych wykładowców - to jeszcze milej
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
coś koło tego:
polski R - 80% obcy P - 94% wos R - 84% dostałam się w II rekrutacji Cytat:
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mechaniczny już wiem, gdzie jest ![]() ![]() Jak patrzyłam po planie elektroniki i telekomunikacji, to rzeczywiście, po całym kampusie. Ale ja już jestem przyzwyczajona po gimnazjum (gdzie były 3 sektory po 2 piętra i przykładowo "8" był w drugim na parterze, jak i w pierwszym na pierwszym piętrze, trzy numeracje były ![]() ![]() eyo, rozumiem, że Ty studiujesz na PŁ? A można wiedzieć co? ![]() ![]() Edytowane przez parodia Czas edycji: 2010-05-08 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:06.