|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Film porównywalny do produkcji MP Studios?
Witam.
Jestem zachwycona filmami ze ślubu i wesela MP Studios. Niestety, chłopaki się trochę cenią W związku z tym moje pytanie: czy spotkaliście się z innymi firmami, które kręcą podobne filmy, jeśli tak to jakimi? Czy może MP Studios to monopolista i przyjdzie mi kredyt brać Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Film porównywalny do produkcji MP Studios?
Na rynku jest dużo firm oferujące podobne filmy musisz tylko dobrze poszukać w sieci, ale żeby uzyskać podobny efekt musisz się liczyć z wysokim budżetem który przeznaczysz na film od 3 tyś. zł. ze względu na ilość sprzętu jaki trzeba w takiej produkcji wykorzystać, oraz pracowników których trzeba opłacić.
Dodatkowo Twoje wesele będzie wyglądał jak plan filmowy, goście mogą czuć się nie swojo, jak również ze względu na wyższość produkcji mogą być sztucznie ustawiani. Może się myle ale spotkałam się z opiniami że niektórzy kamerzyści przestawiają gości. Co do filmów jakie prezentuje MP Studios to naprawde dobre produkcje.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Już był gdzieś podobny watek...
Ja polecam Ci Machej'a moim zdaniem są nawet lepsi niż MP http://machej.pl/oferta/40/video.php?id=40Tyle,że takie coś nigdy tanie nie będzie bo kręcą to profesjonaliści na kilku kamerach, z podnośnikami itp. Jeśli chcesz miec teledysk bez problemu możesz sama go zrobić z filmu z wesela dzięki Microsoft Movie maker. Od XP w górę jest w każdym windowsie łatwy w obsłudzie i ma fajne bajery
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi.
Machej też fajny ![]() Wiem oczywiście, że cena zawsze będzie dużo wyższa niż normalne filmowanie. Tylko, że różnica jest kolosalna. Normalny kamerzysta od 1000 do góra 2000 zł. A w MP Studios ceny zaczynają się od 6000 zł. (a jeszcze trzeba opłacić im dojazd, noclegi i wyżywienie) do 14.000 zł. I mam wybór: albo przepłacić i mieć super film albo mniejsze koszty i film, który mi się nie będzie podobał. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ponieważ sprawa wygląda tak, jak się filmuje wesele za 1 tys, zł. to robi się z tego 3h film jedną kamerą i jednym kamerzystą, jak się robi film gdzie wykorzystuje się sprzęt za 100 tyś, zł. kilku kamerzystów którzy w tym czasie zrobili by 2 albo 3 wesela po 1500 zł. i suma wyjdzie w rezultacie na to samo co jeden film z MP Studios, w cale się nie dziwie że mają takie ceny. Sam kran kamerowy nowy to koszt ok 20 tyś, fly-cam po 2 tys., kamery min 15 tyś. dla tego więcej jest ofert za 1000 - 2000 zł., szybciej się zwróci sprzęt więcej można zleceń przyjąc. Bo wiekszosc zamawia filmy niskobudzetowe. ![]() Jeśli chcesz mozemy wycenic twoją usługę proszę na maila przesłac oczekiwania i postaramy się zrealizowac taki film za mniejsze pieniądze.
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
x
Edytowane przez nieposkromionaa Czas edycji: 2011-02-17 o 22:51 |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, jak Wy, ale ja jednak odniosłam wrażenie, że filmy MPStudios są tak jakby takie same. Chodzi mi o pracę kamer - widziałam 2 pełne filmy i od groma teledysków. Nie znam profesjonalnego słownictwa, ale idzie o to, że na każdytm filmie sa takie same najazdy, zbliżenia, szeroki plan, kamera pokazująca wszystko w kółko, etc. To samo w teledyskach z ich strony internetowej - te same pomysły - np. ubierający się młodzi + ciemne kolory + ujęcia od dołu+ but na podłodze - to taki ich żelazny punkt programu.
W zasadzie zmieniają się tylko aktorzy i dekoracja/plener. Niby tak jest ze wszystkimi filmami weselnymi, ale po firmie, która się tak ceni, posiadającej taki sprzęt, no i wzorującej się na Kanadyjczykach ze Stillmotion (nawet więcej, czasem mi się wydawało, że film MP to film Stillmotiom. Ten sam sposób montażu, filmowania, kadrowania zdjęć. Porównajcie w necie) wypada spodziewać się czegoś więcej. Rzekomo pracują tam operatorzy, nie "kamerzyści", którzy kręcą film, a nie "kamerują", ale ich filmy są na jedno kopyto. Jedyne novum w zasadzie, to wysięgnik i kilka kamer (choć "zwykły" zakład video za dopłatą udostępni 2 lub 3 kamerę). Plusują na pewno lepszym, dynamicznym montażem, nie ma jakichś mało estetycznych roletek, latających gołąbków czy przebitek. Dla mnie to jednak za mało . Zwłaszcza, że jak ktoś wspomniał wyżej, przy odrobinie czasu i zacięcia, można sobie samemu film przemontować w Movie Makerze. Przyznam, rozważałam ich ofertę, ale doszłam do wniosku, że skórka nie warta wyprawki. No i jeszcze ponosić niemałe koszta ich dojazdu, wyżywienia, noclegu... Cytat:
Chcą jakieś pamiątkowe zdjęcia, choćby i bardzo amatorskie, a nie potrzebują Bóg wie jakich wystudiowanych póz, fotek przerobionych w fotoszopach. Wystarczą im zwykła, amatorskie fotki z idiotkamery. Niejednokrotnie wychodzą one lepiej, niż te "profesjonalne" studyjne. Te ostatnie są czasami wręcz tandetne i kiczowate, zwyczajnie przegięte. Bo "artysta" miał "wizję"....tylko nie wiadomo czego.
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2010-05-11 o 12:04 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
x
Edytowane przez nieposkromionaa Czas edycji: 2011-02-17 o 22:51 |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktos wie jakies sa ceny w MP studio na przyszłe lata?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Edytowane przez duszek18 Czas edycji: 2011-01-19 o 10:40 |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
oczywiście istnieje dużo takich firm Bergman Studio, RRstudio, itway, Żuczek-film, MS videostudio, Mymoments, Janaszkiewicz, Tokksa, Adam Wita, Wypasik film i ProStudio.
---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- a co do tego że sami potrafilibyście zrobić teledysk jakości wykonania np. MP studio ależ owszem możecie nie sprzeczam się ale proszę spróbować rzeczywiście to zrobić w WMM , ci ludzie są profesjonalistami i gwarantuje wam że za pomocą WMM zrobicie kiczowaty filmik pokroju prezentacji w powerPoint, a jeśli już chcecie osiągnąć wymierne efekty używając adobe after effects, adobe premiere elements, to zobaczycie sami jak skomplikowany jest interfejs tych programów i docenicie tych kamerzystów. Oczywiście mowa jest o samej obróbce video pod warunkiem że macie dobrą jakość nagrań
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Wizażanki. To mój pierwszy post. Postanowiłam się zalogować jak w google wyskoczył mi ten temat, po tym jak googlowałam MpStudios. Chciałabym więc podzielić się z Wami efektami moich poszukiwań innej, podobnej firmy.
Zgadzam się - nie było łatwo. Nie tylko jeśli chodzi o ceny, ale także a może przede wszystkim o jakość. Odwiedziłam wiele firm, które pisały o sobie, że są super-fajne, że pracują dla telewizji itd. Jednak oglądając ich filmiki nie poczułam "tego czegoś". Wtedy zupełnie przypadkiem trafiłam na forum na Gronie (także dzięki google). Była tam cała lista nieznanych mi firm/osób robiących ślubne filmy. Po obejrzeniu wszystkich produkcji, a słowo daję, że zajęło mi to kilka dobrych dni w końcu moją uwagę zwróciły dwie: Rectime oraz The Karen Media. Zależało mi na tym by mieć piękny niezapomniany teledysk. Z tego, co się dowiedziałam, najlepsze efekty się osiąga, gdy są dwie kamery i kran. Rectime nie mieli mojego terminu, ale The Karen Media mieli i okazali się tańsi od mpstudios pewnie dlatego, że zaczęli niedawno ślubny biznes. Nie wiem, czy mogę pokazać tu link do nich, ale na pewno jak wpiszecie w google to coś znajdziecie. Powodzenia w tworzeniu najpiękniejszych filmów ślubnych! |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
ja też myślałam na kamerzystą ale stwierdzam że nie ma sensu. Tak sobie uświadomiłam że ludzie najczęściej wracają do zdjęć a nie do filmu. Dlatego poproszę wujka o to by kamerował (kilka razy to robił i ogólnie lubi biegać z kamerą ale to amator). A to co bym miała wydać na kamerzystę dołożę sobie do podróży poślubnej
![]()
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Kwestia gustu... Ja, oraz większość osób, które znam, wolę profesjonalne teledyski, bo można po latach popatrzeć na siebie jak na żywą. A z teledysku można sobie powycinać co ładniejsze ujęcia, zrobić "stop-klatkę" i mieć też zdjęcie hehe
Ktoś mi kiedyś powiedział, że najbardziej proporcjonalnie byłoby wydać na film tyle, co na suknię (nie wiem, czy doliczać smoking... . Myślę, że to niegłupia rada. Czy któraś z Was chciałaby zobaczyć teledysk mojej bratowej??? Okropnie się nim jarałyśmy ;-) jak małe dziewczynki!!! Ona znalazła nową firmę właśnie na youtubie szukając zastępstwa dla mpstudios. W tym celu chyba najlepiej na priv. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was. Przeczytałam cały ten wątek, jak i wiele podobnych o mp studios na innych stronach. Bardzo ich chciałam na ślubie, ale zniechęciły mnie pewne kwestie i nie były one związane z finansami a raczej były to sprawy formalne. Mniejsza o to - bo ich prace są świetne. Jednak sytuacja zmusiła mnie do szukania kogoś innego. Machej odpadł, mimo wielu poleceń na forach. Ubogie portfolio na stronie nie urzekło mnie. Bergmann ... jakoś nie ten styl. Ostatecznie wybrałam Media 24. Obejrzałam oprócz teledysków również reportaże czy też filmy jak to się tam fachowo nazywa. Klamka zapadła, ale jestem zadowolona z tego jak to się potoczyło.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Zerknęłam więc na te Media24 i są dość okej, ale trochę jakby niedociągnięte mam wrażenie. Jaki jest koszt?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Witam
jest firma, ktora robi filmy na wysokim poziomie i z tego co wiem maja na ten sezon dobre ceny, takze nie zbankrutujecie ![]() FilmoweWesele.pl Polecam! |
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
P.S. w mistrzowski sposób natomiast ta firma potrafi obcinać głowy w jedynym filmiku na całej stronce. żenada :/ Ah, no i fajnie, że są zdjęcia z powietrza, ale czemu widać śmigła tego ustrojstwa?! Edytowane przez GRUBSTEIN Czas edycji: 2011-06-11 o 16:30 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
filmowewesele
Jaki jest koszt za media24? Jakoś na nich jeszcze nie trafiłam wcześniej... W ogóle odnoszę wrażenie, że w tym roku powstało z dwadzieścia nowych firm, uhehe. Jak szukałam kamerzysty w zeszłym roku to było może kilka, a teraz.... dobrze! Ja się cieszę Przynajmniej ceny przyzwoitsze Przy okazji mam prośbę, bo jak i Wy stoję przed wyborem. Oceńcie - Który klip się Wam najbardziej podoba? Na co się zdecydować? Termin mój wolny wszędzie więc stoję przed dylematem i potrzebuję społecznego dowodu słuszności, uhehe ![]() mam nadzieję, że nikt mnie za to nie zgani
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Hej, wszystkie teledyski, które wkleiłaś są lepsze od Media24 i (filmowegoWesela) - to na pewno.
Jednak trudno jest porównywać między sobą usługodawców na podstawie jednej z ich realizacji. Po pierwsze - robili je na zlecenie konkretnej pary, która ma swój własny gust i wymagania. Po drugie, każda z tych firm mogła mieć inne warunki pracy. Być może więc porównujesz ze sobą świetny teledysk, który się udał pomimo trudnych warunków czasowych/pogodowych itp. z teledyskiem który nie miał żadnych trudności... Po trzecie, każdy z tych teledysków mógł mieć inny zamysł/koncepcję. Trudno więc porównywać lajtowy teledysk rowerowy z historią poznania się dwójki ludzi w PKSie ;-) Jeżeli chodzi o teledysk Michała Smagora - ładny, poprawny, ale powtarzalność sięgnęła zenitu - wszystkie teledyski MP Studios i pokrewnych firm są jak odbitki w ksero. To samo tyczy się Macheja - zdaje się że poszedł na twórczą łatwiznę i w każdym teledysku serwuje piękne, nudne ujęcia, wszystkie teledyski montując na podobnej zasadzie. Teledysk rowerowy uważam za lekki i miły, ładne ujęcia. Pierwszy teledysk KarenMedia, muszę przyznać, dostarczył mi lekkiej pozytywnej gęsiej skórki - przynajmniej nie jest też kopią Mpstudios i spółki. Teledysk RecTime o historii poznania się jest trochę oryginalny, ale reżysersko, mam wrażenie, troszkę kuleje - niepotrzebne moim zdaniem dłużyzny. Z pewnością żadna z powyższych firm nie da Ci szajsu wybierz więc tą, do której masz najbliżej i pochwal się swoim teledyskiem!
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Mimo ze się nie znam na sztuce operatorskiej ;P to też zwróciłam uwagę na powtarzalność Chyba pójdę w coś bardziej kreatywnego- pochwalę się w każdym razie na pewno ;D No i jeszcze cena, bo to od niej jest wszystko zależne.... no zobaczymy. Jeszcze raz dzięki
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Ja też byłam niedawno przed podobnym dylematem. Tygodnie szukania w necie i mam swój typ:
Kontakt jakby co to na PW. Cenowo nieco taniej jak MP Studios, i więcej w pakiecie. Na razie nic więcej. Jak dostanę swój film to na pewno opiszę co i jak
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Ehm, fajnie, że się dzielisz linkiem do filmu zrobionego przez Twoją firmę, albo firmę Twoich znajomych..., ale po co ściemniać, że zamierzasz ich zatrudnić na swój ślub? Po prostu napisz, ile bierzecie ;-)
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Ehhh. Po 2 latach się w końcu odezwałam a tu od razu z reklamą. Korzyści z tego nie mam, chyba będę omijać wątki ślubne bo dziwne rzeczy dzieją się wśród firm filmujących ostatnio...
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Co sądzicie o firmie ron-art z Lublina ?? z tego co rozmawiałam z jednym z nich to od tego roku zaczynają robić lustrzankami ale u nich na stronie już można zobaczyć pierwsze prace. Cenowo też wyglądają całkiem ciekawie
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Karen media ma jakąś stronę? Skąd jest ta firma? nie mogę w necie nic znaleźć o nich, oprócz filmików. Możesz coś bliżej powiedzieć? I jaką cenę Ci zaproponowali? Z góry dziękuję.
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Bergman, Wedding Studios, Machej, tzn. Macheja widziałam tylko na stronie, filmy bergman i wedding widziałam na żywo- magia
![]() Gdybym miała wybierać wybrałabym chyba wedding, ale nie wiem jak jest u jednych i drugich i trzecich zreszta tez z cenami. Ale wiem, że to chyba przedział między 4-6 tys zł. Kiedys uwazalam, ze kamerzysci slubni to masakra, ale chyba własnie mp studios wnioslo nowa marke i coraz wiecej film chce kamerowac sluby na takim poziomie, ale za mniejsze pieniadze ![]() p.s. o taką jakośc właśnie chodzi - http://www.youtube.com/watch?v=Yi05Nbe2Xuk
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
a czy jest sens wydawac kilkanascie tysiecy na film ktory obejrzy sie raz czy dwa po weselu? zazwyczaj tak jest ze film sie oglada raz czy dwa i laduje w szufladzie. poza tym dla mnie nie jest to az tak trwala rzecz bo technologie sie zmieniaja - kiedys bylo vhs, dzis juz malo kto ma odtwarzacz do vhs w domu, wiekszosc ma dvd ktore i tak juz jest powoli wypierane przez blu ray. dla mnie wieczne sa tylko zdjecia. i wg mnei na tym nie powinno sie oszczedzac. zdjecia mozna obejrzec w kazdej chwili a zeby obejrzec film to trzeba juz miec te 3h wolnego czasu.
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Melleczka, bardzo długo rozważałam dokładnie to samo co Ty napisałaś. Ale z drugiej strony aktualnie film nie jest tak nudny i długi jak było to kiedyś. Są też teledyski oraz najlepsze momenty filmu. Jak film zrobiony jest dobrze i porusza emocje to aż chce się do niego wracać. Na zdjęciach nie uchwycisz ruch, mimiki i słów a to również bardzo ważne aby ożywić wspomnienia.
Ja w rezultacie zdecydowałam się na kamerzystów media-group ![]() mala308 dziękuję za info
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

18.08.2010 - zaręczyny
19.05.2012 - ślub
i potrzebuję społecznego dowodu słuszności, uhehe