Kraje Skandynawskie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-11, 15:24   #1
Mycha84
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Kraje Skandynawskie

właśnie wróciłam z krótkiego rejsu do Szwecji i bardzo mi się podobało, teraz zastanawiam się nad dłuższym wyjazdem, nie wiem czy znów do Szwecji czy w inne miejsce... może Bornholm? zakładam więc wątek bardziej ogólny, dzielcie się Waszymi spostrzeżeniami, kto był, kto chciałby pojechać, dokąd, jak itd...
Mycha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:25   #2
Kirsti
Rozeznanie

Dot.: Kraje Skandynawskie

Cytat:
Napisane przez Mycha84 Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam z krótkiego rejsu do Szwecji i bardzo mi się podobało, teraz zastanawiam się nad dłuższym wyjazdem, nie wiem czy znów do Szwecji czy w inne miejsce... może Bornholm? zakładam więc wątek bardziej ogólny, dzielcie się Waszymi spostrzeżeniami, kto był, kto chciałby pojechać, dokąd, jak itd...
Ja wróciłam z Norwegii i jestem zachwycona, choć nie zdążyłam zobaczyć wszystkiego Mam nadzieję, że wrócę tam, żeby zobaczyć Bergen i planuję w przyszłości wielką wyprawę do Finlandii Szkoda tylko, że kraje skandynawskie są tak drogie
Stary 2010-05-17, 17:56   #3
Mycha84

no niestety to fakt, ale my mieliśmy wyżywienie na promie, więc nie odczuliśmy tych wysokich cen, byliśmy na rejsie weekendowym, więc wszystko było w cenie... zwiedziliśmy tylko Ystad, ale strasznie zauroczył mnie ten trochę bajowy klimat i chciałabym więcej pozwiedzać... tak jak już pisałam myślę o Bornholmie, może pod namiotem, na rowerach? jeszcze nie zdecydowałam, ale bardzo bym chciała, poniekąd ze względu na pogodę, bo jednak tam to jest zupełnie inny klimat, nawet oliwki tam rosną
Stary 2010-06-07, 22:02   #4
Ewakuacja69
Rozeznanie

ja bylam na rejsie na bornholmie - dokladniej w nexo i odwiedzilam wyspe christianso -rejs morski. mielismy doplynac do stokholu, ale niestety neptun nam nie pozwolil chcialabym pojezdzic na rowerze po krajach skandynawskich i obaczyc fiordy z morza

-15kg!
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 07:23   #5
ilonkaczapela
Zakorzenienie

I mnie się marzy Norwegia. A szczególnie fiordy. Jakoś mnie kraje Skandynawi ciągną, mimo, że nie byłam jeszcze
Planujemy rejs po fiordach, ale raczej za jakies 2 lata Jakby co, zdam relację
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 09:46   #6
Paulinak01
Raczkowanie

o jakis wątek dla mnie wybieram sie na wycieczke Dania-Szwecja-Norwegia na 7 dni z biurem podrózy
i zastanawiam sie ile wziasc kieszonkowego biorąc pod uwagę ceny w tych krajach...
Paulinak01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 10:28   #7
Ewakuacja69
Rozeznanie

to zalezy na co chcesz wydawac :P ogolnie ceny sa bardzo wysokie.

zastanawia mni jedno - co mozna zobacyzc w tych 3 krajach przez 7 dni? dla mnie by to bylo malo na sama danie...

-15kg!
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-13, 10:31   #8
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Ja byłam w Szwecji w Sztokholmie, niestety zaledwie dwa dni i nie wiele udało mi się zobaczyć. Jednak niebawem znów się wybieram (choć terminu jeszcze nie sprecyzowałam) i mam zamiar pobyć choćby pare dni dłużej Myśle,że warto.
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 19:36   #9
sol32
Raczkowanie

Mam to szczeście że moja siostra mieszka w Szwecji i przynajmniej raz w roku jestem u niej na ok trzy tygodnie(mieszka w Sztokholmie) Marzy mi sie zwiedzić Norwegię a zwłaszcza fiordy
sol32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 10:36   #10
witch_18
Zakorzenienie

Ja również jestem zauroczona Skandynawią Moja mama mieszka od kilku lat w Szwecji,więc bywam tam conajmniej raz w roku.Niestety ona mieszka bliżej Goeteborga,a mi marzy się zobaczyć Sztokholm

Znacie może jakieś biura podróży organizujące wycieczki w tamte rejony?Przyznam,że mi nie udało się znaleźć nic poza wycieczkami oferowanymi przez Polferries,itp.
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 13:12   #11
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Do mnie na weekend przylatują w końcu znajomi z Sztokholmu zobaczyć sobie Wyspę
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 09:03   #12
Pracoholiczka
BAN stały

do Szwecji a konkretnie do ystad miałam okazję dotrzeć promem z Unity Line i z tego co wiem organizują również wycieczki. Może Was coś zainteresuje http://www.unityline.pl/oferta/oferta_dla_ciebie
Jak dla mnie wysoka klasa, bylam bardzo zadowolona.
Pracoholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 09:17   #13
Mycha84

ooo... ale odzew nie spodziewałam się wydawało mi się, ze to takie niedoceniane turystycznie kraje
witch_18, wycieczki do Sztokholmu organizuje Unity Line, płynęłam z nimi do Ystad, ale widziałam, że do Sztokholmu też mają, musiałabyś zerknąć na ich stronie, ale jakoś drogo to nie wychodziło, też bym się chętnie wybrała, wygląda na takie romantyczne miasto
Stary 2010-06-22, 20:54   #14
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mycha84;20167217[B
witch_18,[/B] wycieczki do Sztokholmu organizuje Unity Line, płynęłam z nimi do Ystad, ale widziałam, że do Sztokholmu też mają, musiałabyś zerknąć na ich stronie, ale jakoś drogo to nie wychodziło, też bym się chętnie wybrała, wygląda na takie romantyczne miasto
Widziałam ich ofertę,ale niestety podczas tej wycieczki wieczorem wraca się do portu w innym mieście (nocleg jest na promie).No,a ja chciałabym trochę pospacerować po zmroku po Sztokholmie,zamiast tracić czas na powrót na prom
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 18:38   #15
Paulinak01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewakuacja69 Pokaż wiadomość
to zalezy na co chcesz wydawac :P ogolnie ceny sa bardzo wysokie.

zastanawia mni jedno - co mozna zobacyzc w tych 3 krajach przez 7 dni? dla mnie by to bylo malo na sama danie...
na jakie danie? chodzi o Danię

a co do zwiedzania... jadę z biurem podróży i zobaczymy jak to będzie
tu jest program jakby co (ktos sie pytał o wycieczke w te rejony, co prawda moja jest szkolna)

http://www.opawy.com.pl/kolonie/zagraniczne/dsn.html
Paulinak01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 15:50   #16
Mycha84

ależ mi się marzy teraz Skandynawia...
na termometrze ponad 30 stopni w cieniu.........
Stary 2010-07-13, 20:49   #17
goszta
Raczkowanie

A może ktoś mi powie co warto zobaczyć w Szwecji w okolicach Helsingberg i okolic?
goszta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 17:38   #18
Mycha84

niestety nie mam pojęcia, byłam jedynie w Ystad, chociaż mam nadzieję, ze uda się jeszcze pojechać do Sztokholmu no i do Danii, Kopenhaga i Bornholm, takie moje skandynawskie marzenie
Stary 2010-08-08, 19:14   #19
goszta
Raczkowanie

Ja już wróciłam i powiem Wam, że jak tylko będziecie miały okazję zobaczyć Helsingborg to to zróbcie, to przeepiękne miasto!
goszta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 10:02   #20
Mycha84

może coś więcej napisz na zachętę wydaje mi się, że Kraje Skandynawskie nie są częstym kierunkiem wakacji/urlopów, a szkoda, bo są piękne, moim zdaniem...
Stary 2010-08-31, 10:29   #21
kubus puchatek
Rozeznanie

ja zawsze marzyłam,żeby pojechać do Skandynawii na wakacje,zrealizowałam marzenie rok temu,będąc w podróży ponad 2 miesiące własnym samochodem. Z naciskiem na Norwegię(bo jest najpiękniejsza) zwiedziłam także po drodze Amsterdam,Kopenhagę,Szwec ję(w drodze powrotnej zatrzymałam się u znajomej w Geteborgu),Finlandię(nie mogłam nie pojechać do Mikołaja do Laponii ,następnie zdobyłam Przylądek Północny,Lofoty i zjeżdżając cały czas w kierunku południowym chłonęłam wszystko po drodze co może ofiarować Norwegia na końcu pogoda się zmieniła,deszcz,szare chmury,więc postanowiłam wrócić tam jeszcze raz( może za rok) i dokładnie zwiedzić południe Norge. Zgadzam się,że Skandynawia jest droga,wszystko organizowaliśmy sami,więc znam ceny jedzenia,noclegów na kempingach,wejściówek do atrakcji turystycznych po promy,płatne tunele itp itp
kubus puchatek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:27   #22
Pracoholiczka
BAN stały

Zatem tak jak mówisz warto spędzić w Skandynawii dłuższy czas i zaplanować porządną wycieczkę
A że promu tak jak z Unity Line, dają możliwość zabrania auta to można więcej bagaży, śpiwory, namioty i na żywioł a jednocześnie oszczędnie
Pracoholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 13:11   #23
Mycha84

mnie raczej póki co nie stać na taki dłuższy wyjazd, ale nie gardzę takimi weekendowymi co jakiś czas weekend w innym miejscu, Ystad, Malmo, Kopenhaga, Bornholm... też będzie nieźle
Stary 2010-09-03, 08:10   #24
chopie

no ja się póki co też szukam jakiejś weekendowej wycieczki, teraz jest najlepszy czas na to - jeszcze nie jakoś niesamowicie zimno, taka sobie skandynawska złota jesień, a z drugiej strony tłumu turystów już też nie ma na coś takiego się nastawiam: http://www.unityline.pl/oferta/ofert...n_w_kopenhadze
chopie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 12:27   #25
Mycha84

no no, Kopenhaga, pozazdrościć, też bym chętnie pojechała
zwłaszcza, że w first minute jest rabat 15%
Stary 2010-09-04, 00:44   #26
Wizabelka
Raczkowanie

Mnie się marzy norweskie Bergen. Mieszkałam parę miesięcy w Islandii i coraz bardziej poważnie myślę, że północ Europy to 'moje miejsce na ziemi'...
Stary 2010-09-08, 08:24   #27
Mycha84

Czyli mimo chłodu można się zakochać?
mnie tam najbardziej zauroczyła ta wszechobecna czystość i otwarci ludzie
Stary 2010-09-08, 19:44   #28
kasia2d16
Raczkowanie

Mogę się podzielić wrażeniami ze Sztokholmu, w którym byłam kilka razy Miasto na pewne warte odwiedzenia, nie jest "klasycznie" piękne ale ma swój urok, zwłaszcza wiosenną i letnią porą, kiedy widoczna jest wszechobecna zieleń. Po Sztokholmie bardzo łatwo się poruszać-jest gęsta sieć metra, autobusy, podmiejskie pociągi. Na pewno jest jeden rodzaj biletów ważny na metro jak i na autobusy. Obowiązkowo trzeba wybrać się na starówkę (Gamla Stan) - kolorowe kamieniczki, małe sklepiki, knajpki, łodzie - bo ze starówki do wody jest blisko z każdego punktu. Cudowne miejsce w lecie - pięknie oświetlone nocną porą (czyli od ok. północy podczas letniego przesilenia), można sobie spacerować nabrzeżem, podziwiać siedzibę królewską, główne gmachy. Polecam również transport wodnym tramwajem - dopłyniemy nim na różne wyspy, których w Sztokholmie jest bez liku. Warto zobaczyć Skansen-jest położony na jednej z wysp (Djurgården) oraz odrestaurowany statek i muzeum Wazów Co do miasta to ja bym się wybrała do dzielnicy Södermalm - to klimatyczne miejsce, ulubione sztokholmskiej bohemy i współczesnych hippisów. Natomiast dla kontrastu dzielnica Östermalm jest dzielnicą "szpanerską" i snobistyczną Co do cen to macie wszystkie rację, sa wysokie ale z drugiej strony towary są wysokiej jakości, obsługa przemiła i wszelkie usługi generalnie niezawodne. Jedzenie jest drogie ale myślę, że mimo wszystko warto - takich ryb i owoców morza w Polsce nie zjemy...Fantastyczne ryby, świeże, mnogość gatunków - ja byłam zachwycona. Poza tym nie jadłam wcześniej różnorakich skorupiaków a posmakowały mi. Co mnie zaskoczyło - świetna jakość produktów mlecznych, przepyszne mleko z supermarketu mające trwałość tylko 3 dni, dawno tak pysznego nie piłam! U nas takie mleko trudno dostać w specjalistycznych sklepach a co dopiero w supermarkecie...Niektóre szwedzkie słodycze wcale słodkie nie są więc uwaga Poza tym byłam też trochę na północy, podróżowałam pociągiem i samochodem - obie opcje dość drogie ale kolej oferuje szeroki system zniżek dla studentów, młodzieży do 25 roku życia itp. Warto jechać na prowincję, przespać się w typowym "czerwonym domku", podziwiać jeziora z krystalicznie czystą wodą, ogromne lasy...Przyroda przytłacza. No i noce polarne. Marzy mi się Norwegia
kasia2d16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 22:20   #29
ANDZIAAA84
Rozeznanie

hej Dziewczyny
fajnie że powstał taki watek, miło mi sie go czyta, tym bardziej że jestem w Norwegii od stycznia.. racja: czysto, pięknie, mili ludzie .. ale zimnooooooooooooooooooooo jak ch.lera

pozdrawiam Was Podróżniczki
Stary 2010-09-09, 20:04   #30
chopie

Też pozdrawiam z Polski! tutaj teraz bardziej mokro niż zimno, chyba jednak wolę zimno i sucho :P Mycha, mi to się wydaje że nie mimo chłodu a raczej dzięki niemu można się zakochać jak dla mnie to im surowszy klimat, tym większa chęć do jakichś głębokich przemyśleń i emocjonalnych uniesień, w strefach tropikalnych po prostu mi się mózg gotuje i trochę nudno w sumie :P zresztą zobacz co kasia napisała, od razu widać że zakochana :P a co do nocy polarnych to raz w życiu widziałam zorzę polarną i to jest po prostu bajka...
chopie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości