![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() IŚ oraz ZiIP - OPINIE
Mam dylemat, a mianowicie, co wybrać, Inżynierię Środowiska czy Zarządzanie i Inżynierię Produkcji??Co daje większe możliwości na rynku pracy??
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: IŚ czy ZiIP???
Dokładnie nad tym samym się zastanawiam, Koleżanko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Yndzynierie Srodowiska
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zdecydowanie IŚ
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ZiIP
sama studiuję (politechnika łódzka( powody ja nawet na studiach nie mam problemów ze zdobyciem płatnych praktyka, nie ma problemów z np. znalezieniem stażu płatnego z UE, jako studenci robimy mnóstwo projektów w firmach i chętnie nas przyjmują, dużo osób na roku w ogóle pracuje już niejako w branży z elastycznymi godzinami pracy(no ale to oczywiście już przy końcu studiów bo na początku to na to liczyć nie można nigdzie) no dla mnie.. osobiście luksus ( chociaż ja też mogę na to inaczej patrzeć bo dość spora angażowałam się w różne koła naukowe itp sprawy no i jednak to ułatwia zdobycie zatrudnienia, poznanie ludzi z różnych firm) znajomi po studiach też nie narzekają, większość osób w ciągu pół roku pracuje, oczywiście nikt zaraz nie jest kierownikiem ale przyzwoite stanowiska zależy gdzie mieszkasza ale w łodzkim jest się gdzie zaczepić poza tym na ziipie bardzoo wiele zależy od specjalizacji też a same studia dość wymagające bo inżynierskie, nie ma tutaj mowy o tym,że 2 tygodnie przed sesją się wszystko zaliczy, trzeba cały rok pracować ale za to ciekawe (jak kogoś cała ta kwestia produkcji kręci to to pokocha, jak nie.. zamęczy się) aha - ja pisze głownie z punktu pracy, z pracą po inż środowiska nie wiem jak jest ale podejrzewam, że też nienajgorzej bo to jednak rozwijająca się dziedzina i co raz więcej specjalistów się po tym przyda a co do "ciekawsze", zależy od zainteresowania... tematyka produkcji jednak nie każdemu leży ino niektórzy się umęczają z tym strasznie btw -ja polecam przejrzeć programy studiów przed wyborem żeby sprawdzić które przedmioty bardziej ci leżą
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-05-18 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
zdecydowanei IŚ
IŚ najlepszy ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrocław, w grę wchodzi albo politechnika albo przyrodniczy... zależy jak matura zdana ![]() Entuzjastki IŚ, wszytskie studiowałyście ten kierunek??Możecie powiedzieć coś więcej?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja powoli kończę drugi semestr.
Tylko trzeba wcześniej pomyśleć, czy lubicie przedmioty typowo ścisłe ( matematyka, fizyka, chemia) i czy nie będziecie się na tym kierunku tylko niepotrzebnie męczyć.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuje na wydziale IS ale jestem z kierunku OS (ochrona srodowiska) jesli lubisz chemie, biologie to kierunek dla Ciebie. Bo studia glownie opieraja sie na tych przedmiotach
![]() Dodatkowo musisz liczyc sie z takimi frykasami jak analiza matematyczna, algebra liniowa z geometria analityczna i fizyka . Jestem dopiero na II sem. , wiec mam malo stricte kierunkowych przedmiotow . Hmmm latwo nie jest, trzeba pracowac .... ale motywuje swiadomosc, ze po kierunku istnieje duzo mozliwosci pracy. Na inzynierii zdobedziesz uprawnienia budowlane (oczywiscie z pewnymi ograniczeniami, do pewnej powierzchni), wiedze o ukladach wentylacyjncyh i klimatyzacji, budowach domowych oczyszczalni. Ja natomiast po OSiu moge pracowac w oczyszczalni oraz we wszelkich duzych fabrykach, przedsiebiorstwach, poniewaz zawsze potrzeba kogos kto wyeliminuje zanieczyszczenia ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
na PWr ^^ Powiem szczerze, ze teraz mozna sie zanudzic, bo sa dziwne i niepotrzebne przedmioty przez ktore kazdy student Polibuy przejsc musi :P bo sa to obowiazkowe przedmioty ogolnouczelniane :P zabawa zaczyna sie pozniej. Bo wchodza przedmioty ciekawe i zwiazane z zawodem. Mialam w I semestrze ,,Nauke o zagrozeniach" swietny przedmiot
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wyslalam wyniki
![]() ogolnie hmm moga byc ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Na 1 roku IŚ malo jest przedmiotow kierunkowych. Głownie matma, fizyka, chemia, biologia. Do tego oczywiscie rysunek,materiałoznastwo, wytrzymałość materiałow i mechanika budowli,geodezja, jakis hes. Na 1 roku mielismy tylko 1 malutki projekcik, ktory mial nas oswoic z normami.Nauki jest duzo, wiekszosc ma probelmy z matma. Stety lub niestety wielu odpada juz po 1 semestrze.
Na drugim roku mechanika plynow(straszne przezycie ). Potem wszystko zalezy od specjalnosci jaka wybierzesz. Zaczynaja sie powazniejsze projekty. a i jest duzo fajnych wyjazdow, spotkan, wyjsc na budowy ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
taa, a ja mam w tym roku takie ćwiczenia+wykłady Podstawy Zrównoważonego rozwoju... Na zajęciach gadamy o wszystkim, o wojnach w kongo, śmierci, bezpieczeństwie ![]() ![]() Ja studiuję na Politechnice Lubelskiej. Zdawałam maturę z wosu i biologii( podstawa, 80%) ![]() ![]() Hmm.. co więcej chcesz wiedziec? Duuuużo matmy ( przygotujcie sie na pochodne, całeczki,liczby zespolone, granice i wiele innych ustrojstw, ktore skutecznie uprzykrzają życie), dużo chemii, trochę fizyki, biologii raczej nie ma( u mnie tylko nawiązujący do tego przedmiot ochrona środowiska ![]() Pierwszy semestr oczywiście (postrach studentów, chociaż ja nie wiem czemu) geometria wykreslna z rysunkiem technicznym ("kreska"), w drugim semestrze zaś Mechanika i wytrzymałość materiałów z trudniejszych. Na kolejnych czeka mnie mechanika płynów itd. Tak to wygląda na mojej uczelni. W tym kierunku fajne jest również to, że można się starać o uprawnienia budowlane ![]() ![]()
Edytowane przez DontSaySorry Czas edycji: 2010-05-18 o 19:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kurczę dziewczyny, dzięki wielkie
![]() ![]() Wszystkie informacje są bardzo przydatne ![]() Mam trochę kompleksów, boję się że sobie nie poradzę na poli Wroc ![]() strasznie trudno jest????????????????????? ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
u mnie matma byla trudna. Ale w sumie masz dłuuugie wakacje i ewentualne braki mozesz nadrobic
![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Poradzisz sobie
![]() Jesli od samego poczatku bedziesz sie starala to bez problemow wszystko zaliczysz ![]() Studiuję ZiIP na Pol.Śl. chociaz chcialam dostać się na IŚ. Sama nie wiem czy polecam... Na pewno warto zapoznac sie z siatka zajec. Obecnie nie nierzekam mimo iż pierwszy semstr był dla mnie masakrą totalną... Teraz jest już ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Może macie rację, mam bardzo niskie zdanie o sobie i przez to mam duże wątpliwości...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
nie bój się
![]() ja jestem po profilu humanistycznym, z rozszerzonym polskim, historią i hiszpańskim. wszystko na uczelni robią wielkie oczy gdy im o tym mówie ![]() warto sprobować, bo się opłaca! póki co daję sobię radę ![]() Jak to mowi moj profesor od w.w. podstaw zrownowazonego rozwoju INŻYNIER-TO BRZMI DUMNIE! ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
się nam zamaniło
![]() ale ja jestem zadowolona. przynajmniej mam większe szanse na rynku pracy.
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Oj nie zgodzę się z tym... chyba, że udasz się na inżynierię komunalną na wydziale IŚ na PW. Inżynieria Środowiska nie jest łatwym kierunkiem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z czym to się w ogóle wiąże. A... chodzi o projektowanie... Autocad. Wybór specjalizacji: wentylacja, ogrzewnictwo, ciepłownictwo, gazownictwo albo kanalizacje i wodociągi. 2. No czy wiele? Hm... teraz ogólnie problem z pracą a w tym roku jestem na uzupełniających magisterskich PW - IŚ, niestety łatwo pracy nie było znaleźć. Jestem 3 osobą z 15, które znalazły pracę w zawodzie. 3. Ograniczone uprawnienia masz po inżynierze, ale niestety trzeba zrobić staż. Można mieć uprawnienia bez ograniczeń na wentylację, ogrzewnictwo, gazownictwo, wodociągi i kanalizacje, jak odbędziesz 2 lata praktyk - stażu na budowie i 2 lata w biurze projektowym.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Wentylacja i ogrzewnictwo - po inżynierze.
No i teraz na mgr mam znowu wybierać, a więc sądzę, że to samo, bo wodociągi i kanalizacje, to nudne, jak flaki z olejem (choć sporo łatwiejsze).
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dodam, ze napisalam to co u mnie sie praktykuje na PWr i zastrzeglam, ze jestem z OS-ia, wiec na pewno kierunki sie roznia, ale sa tez do siebie podobne ![]() Z praca hmmm ja wybralam ten kierunek ze wzgledu na przyszlosciowosc :P zawsze bedzie potrzebny ktos, zeby oczyscic wode czy wiedziec jaka technike oczyszczana atmosfery, sciekow zastowac w danej fabryce/ miescie. Oczywiscie tez zastrzegam, ze jestem na 1 roku (moze tez nie wiem jak to sie realnie przedstawia, bo jeszcze pracy nie szukalam, w kazdym razie mowili na rozpoczeciu roku, ze nie ma problemu z praca po naszym kierunku :P) Jak na chwile obecna ucze sie, chce miec mgr i zobaczymy co los pzyniesie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Oj co do tych ściem, że praca będzie, to wszędzie tak gadają
![]() I z tego, co wiem to od dłuższego czasu właśnie nie ma pracy po Ochronie Środowiska.
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
a klopoty z robota sa rowniez na wodzie czy tylko na cowie tak cienko?
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Hm, powiem, że w wodociągach nie szukałam, bo mnie to nie interesowało, więc nie odpowiem na pytanie (jednak wydaje mi się, że podobnie jest z tym problemem pracy).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.