IŚ oraz ZiIP - OPINIE - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 11:19   #1
Dorcia91
Zakorzenienie

Question

IŚ oraz ZiIP - OPINIE

Mam dylemat, a mianowicie, co wybrać, Inżynierię Środowiska czy Zarządzanie i Inżynierię Produkcji??Co daje większe możliwości na rynku pracy??
Pozdrawiam

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 13:09   #2
krashka
Raczkowanie

Dot.: IŚ czy ZiIP???

Dokładnie nad tym samym się zastanawiam, Koleżanko a o jakich uczelniach myślisz?
krashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 14:58   #3
girl99
Zakorzenienie

Yndzynierie Srodowiska

Vamos España
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 15:18   #4
mad86
Zakorzenienie

zdecydowanie IŚ studiowalam oba. IŚ ciekawszy.
Stary 2010-05-18, 15:21   #5
eyo
Zakorzenienie

ZiIP
sama studiuję (politechnika łódzka(

powody
ja nawet na studiach nie mam problemów ze zdobyciem płatnych praktyka, nie ma problemów z np. znalezieniem stażu płatnego z UE, jako studenci robimy mnóstwo projektów w firmach i chętnie nas przyjmują, dużo osób na roku w ogóle pracuje już niejako w branży z elastycznymi godzinami pracy(no ale to oczywiście już przy końcu studiów bo na początku to na to liczyć nie można nigdzie)
no dla mnie.. osobiście luksus ( chociaż ja też mogę na to inaczej patrzeć bo dość spora angażowałam się w różne koła naukowe itp sprawy no i jednak to ułatwia zdobycie zatrudnienia, poznanie ludzi z różnych firm)
znajomi po studiach też nie narzekają, większość osób w ciągu pół roku pracuje, oczywiście nikt zaraz nie jest kierownikiem ale przyzwoite stanowiska
zależy gdzie mieszkasza ale w łodzkim jest się gdzie zaczepić
poza tym na ziipie bardzoo wiele zależy od specjalizacji też

a same studia
dość wymagające bo inżynierskie, nie ma tutaj mowy o tym,że 2 tygodnie przed sesją się wszystko zaliczy, trzeba cały rok pracować ale za to ciekawe (jak kogoś cała ta kwestia produkcji kręci to to pokocha, jak nie.. zamęczy się)

aha - ja pisze głownie z punktu pracy, z pracą po inż środowiska nie wiem jak jest ale podejrzewam, że też nienajgorzej bo to jednak rozwijająca się dziedzina i co raz więcej specjalistów się po tym przyda
a co do "ciekawsze", zależy od zainteresowania... tematyka produkcji jednak nie każdemu leży ino niektórzy się umęczają z tym strasznie

btw -ja polecam przejrzeć programy studiów przed wyborem żeby sprawdzić które przedmioty bardziej ci leżą

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2010-05-18 o 15:25
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 16:19   #6
DontSaySorry
Zakorzenienie

zdecydowanei IŚ

IŚ najlepszy
Stary 2010-05-18, 16:39   #7
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krashka Pokaż wiadomość
Dokładnie nad tym samym się zastanawiam, Koleżanko a o jakich uczelniach myślisz?

Wrocław, w grę wchodzi albo politechnika albo przyrodniczy... zależy jak matura zdana

Entuzjastki IŚ, wszytskie studiowałyście ten kierunek??Możecie powiedzieć coś więcej??

Mój blog KLIK

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 16:41   #8
DontSaySorry
Zakorzenienie

ja powoli kończę drugi semestr.

Tylko trzeba wcześniej pomyśleć, czy lubicie przedmioty typowo ścisłe ( matematyka, fizyka, chemia) i czy nie będziecie się na tym kierunku tylko niepotrzebnie męczyć.
Stary 2010-05-18, 16:56   #9
Dorcia91
Zakorzenienie

a gdzie studiujesz???
DontSaySorry powiedz cos więcej

Mój blog KLIK
Stary 2010-05-18, 17:03   #10
girl99
Zakorzenienie

Ja studiuje na wydziale IS ale jestem z kierunku OS (ochrona srodowiska) jesli lubisz chemie, biologie to kierunek dla Ciebie. Bo studia glownie opieraja sie na tych przedmiotach
Dodatkowo musisz liczyc sie z takimi frykasami jak analiza matematyczna, algebra liniowa z geometria analityczna i fizyka . Jestem dopiero na II sem. , wiec mam malo stricte kierunkowych przedmiotow . Hmmm latwo nie jest, trzeba pracowac .... ale motywuje swiadomosc, ze po kierunku istnieje duzo mozliwosci pracy. Na inzynierii zdobedziesz uprawnienia budowlane (oczywiscie z pewnymi ograniczeniami, do pewnej powierzchni), wiedze o ukladach wentylacyjncyh i klimatyzacji, budowach domowych oczyszczalni. Ja natomiast po OSiu moge pracowac w oczyszczalni oraz we wszelkich duzych fabrykach, przedsiebiorstwach, poniewaz zawsze potrzeba kogos kto wyeliminuje zanieczyszczenia Dodatkowo bede mogla projektowac oczyszczalnie

Vamos España
Stary 2010-05-18, 17:13   #11
Dorcia91
Zakorzenienie

Dziękuję girl99
a gdzie studiujesz??

Mój blog KLIK

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 17:36   #12
girl99
Zakorzenienie

na PWr ^^ Powiem szczerze, ze teraz mozna sie zanudzic, bo sa dziwne i niepotrzebne przedmioty przez ktore kazdy student Polibuy przejsc musi :P bo sa to obowiazkowe przedmioty ogolnouczelniane :P zabawa zaczyna sie pozniej. Bo wchodza przedmioty ciekawe i zwiazane z zawodem. Mialam w I semestrze ,,Nauke o zagrozeniach" swietny przedmiot , bo byl zwiazany z tym co lubie i np. wyklady z Fizyki, Chemii, Biologii tez potrafia byc ekstra !

Vamos España
Stary 2010-05-18, 17:50   #13
Dorcia91
Zakorzenienie

Mogłabyś napisać co zdawałaś na maturze i ile miałaś %??Oczywiście na PW

Mój blog KLIK
Stary 2010-05-18, 18:21   #14
girl99
Zakorzenienie

Wyslalam wyniki

ogolnie hmm moga byc ale na lekcjach na sprawdzianach szlo mi zawsze lepiej, a na egzaminie maturalnym pomrocznosc jasna chyba dopadla

Vamos España
Stary 2010-05-18, 18:42   #15
mad86
Zakorzenienie

Na 1 roku IŚ malo jest przedmiotow kierunkowych. Głownie matma, fizyka, chemia, biologia. Do tego oczywiscie rysunek,materiałoznastwo, wytrzymałość materiałow i mechanika budowli,geodezja, jakis hes. Na 1 roku mielismy tylko 1 malutki projekcik, ktory mial nas oswoic z normami.Nauki jest duzo, wiekszosc ma probelmy z matma. Stety lub niestety wielu odpada juz po 1 semestrze.
Na drugim roku mechanika plynow(straszne przezycie ). Potem wszystko zalezy od specjalnosci jaka wybierzesz. Zaczynaja sie powazniejsze projekty.
a i jest duzo fajnych wyjazdow, spotkan, wyjsc na budowy
Stary 2010-05-18, 18:58   #16
DontSaySorry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girl99 Pokaż wiadomość
na PWr ^^ Powiem szczerze, ze teraz mozna sie zanudzic, bo sa dziwne i niepotrzebne przedmioty przez ktore kazdy student Polibuy przejsc musi :P bo sa to obowiazkowe przedmioty ogolnouczelniane :P zabawa zaczyna sie pozniej. Bo wchodza przedmioty ciekawe i zwiazane z zawodem. Mialam w I semestrze ,,Nauke o zagrozeniach" swietny przedmiot , bo byl zwiazany z tym co lubie i np. wyklady z Fizyki, Chemii, Biologii tez potrafia byc ekstra !

taa, a ja mam w tym roku takie ćwiczenia+wykłady Podstawy Zrównoważonego rozwoju... Na zajęciach gadamy o wszystkim, o wojnach w kongo, śmierci, bezpieczeństwie ale mimo wszystko przynajmniej można się rozluźnić

Ja studiuję na Politechnice Lubelskiej.
Zdawałam maturę z wosu i biologii( podstawa, 80%) oczywiscie do rekrutacji liczyly sie w moim przypadku wyniki z biologii. Dostałam się przy drugiej turze

Hmm.. co więcej chcesz wiedziec?
Duuuużo matmy ( przygotujcie sie na pochodne, całeczki,liczby zespolone, granice i wiele innych ustrojstw, ktore skutecznie uprzykrzają życie), dużo chemii, trochę fizyki, biologii raczej nie ma( u mnie tylko nawiązujący do tego przedmiot ochrona środowiska), trochę geografii ( pierwszy semestr - podstawy geodezji, podstawy nauk o ziemi, hydrologia) i bardzo ważna INFORMATYKA ( programowanie, projektowanie!).
Pierwszy semestr oczywiście (postrach studentów, chociaż ja nie wiem czemu) geometria wykreslna z rysunkiem technicznym ("kreska"), w drugim semestrze zaś Mechanika i wytrzymałość materiałów z trudniejszych. Na kolejnych czeka mnie mechanika płynów itd.

Tak to wygląda na mojej uczelni.

W tym kierunku fajne jest również to, że można się starać o uprawnienia budowlane co może sie okazać baaardzo przydatne, np w rozkręceniu własnego profesjonalnego biznesu

Edytowane przez DontSaySorry
Czas edycji: 2010-05-18 o 19:00
DontSaySorry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 19:10   #17
Dorcia91
Zakorzenienie

Kurczę dziewczyny, dzięki wielkie nie liczyłam na tak wielki odzew
Wszystkie informacje są bardzo przydatne

Mam trochę kompleksów, boję się że sobie nie poradzę na poli Wroc byłam w klasie biol-chem, z matmą podstwą nie mam żadnych problemów trochę gorzej jest z roz... z fizyką też nie było źle...
strasznie trudno jest????????????????????? ?

Mój blog KLIK
Stary 2010-05-18, 19:19   #18
mad86
Zakorzenienie

u mnie matma byla trudna. Ale w sumie masz dłuuugie wakacje i ewentualne braki mozesz nadrobic
Stary 2010-05-18, 19:29   #19
pa-ti
Raczkowanie

Poradzisz sobie
Jesli od samego poczatku bedziesz sie starala to bez problemow wszystko zaliczysz

Studiuję ZiIP na Pol.Śl. chociaz chcialam dostać się na IŚ.
Sama nie wiem czy polecam... Na pewno warto zapoznac sie z siatka zajec. Obecnie nie nierzekam mimo iż pierwszy semstr był dla mnie masakrą totalną... Teraz jest już ok
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 19:37   #20
Dorcia91
Zakorzenienie

Może macie rację, mam bardzo niskie zdanie o sobie i przez to mam duże wątpliwości...

Mój blog KLIK
Stary 2010-05-18, 19:44   #21
DontSaySorry
Zakorzenienie

nie bój się

ja jestem po profilu humanistycznym, z rozszerzonym polskim, historią i hiszpańskim. wszystko na uczelni robią wielkie oczy gdy im o tym mówie
warto sprobować, bo się opłaca!
póki co daję sobię radę

Jak to mowi moj profesor od w.w. podstaw zrownowazonego rozwoju
INŻYNIER-TO BRZMI DUMNIE!
Stary 2010-05-18, 19:57   #22
girl99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
nie bój się

ja jestem po profilu humanistycznym, z rozszerzonym polskim, historią
i hiszpańskim. wszystko na uczelni robią wielkie oczy gdy im o tym mówie
warto sprobować, bo się opłaca!
póki co daję sobię radę

Jak to mowi moj profesor od w.w. podstaw zrownowazonego rozwoju
INŻYNIER-TO BRZMI DUMNIE!

to identycznie jak ja !! zapalona humanistka, milosniczka ksiazekk i na OS

Vamos España
Stary 2010-05-18, 20:06   #23
DontSaySorry
Zakorzenienie

się nam zamaniło

ale ja jestem zadowolona. przynajmniej mam większe szanse na rynku pracy.
Stary 2010-05-18, 20:18   #24
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girl99 Pokaż wiadomość
Ja studiuje na wydziale IS ale jestem z kierunku OS (ochrona srodowiska) 1. jesli lubisz chemie, biologie to kierunek dla Ciebie. Bo studia glownie opieraja sie na tych przedmiotach
Dodatkowo musisz liczyc sie z takimi frykasami jak analiza matematyczna, algebra liniowa z geometria analityczna i fizyka . Jestem dopiero na II sem. , wiec mam malo stricte kierunkowych przedmiotow . Hmmm latwo nie jest, trzeba pracowac .... ale motywuje swiadomosc, ze 2. po kierunku istnieje duzo mozliwosci pracy. 3. Na inzynierii zdobedziesz uprawnienia budowlane (oczywiscie z pewnymi ograniczeniami, do pewnej powierzchni), wiedze o ukladach wentylacyjncyh i klimatyzacji, budowach domowych oczyszczalni. Ja natomiast po OSiu moge pracowac w oczyszczalni oraz we wszelkich duzych fabrykach, przedsiebiorstwach, poniewaz zawsze potrzeba kogos kto wyeliminuje zanieczyszczenia Dodatkowo bede mogla projektowac oczyszczalnie

1. Oj nie zgodzę się z tym... chyba, że udasz się na inżynierię komunalną na wydziale IŚ na PW.
Inżynieria Środowiska nie jest łatwym kierunkiem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z czym to się w ogóle wiąże. A... chodzi o projektowanie... Autocad. Wybór specjalizacji: wentylacja, ogrzewnictwo, ciepłownictwo, gazownictwo albo kanalizacje i wodociągi.

2. No czy wiele? Hm... teraz ogólnie problem z pracą a w tym roku jestem na uzupełniających magisterskich PW - IŚ, niestety łatwo pracy nie było znaleźć. Jestem 3 osobą z 15, które znalazły pracę w zawodzie.

3. Ograniczone uprawnienia masz po inżynierze, ale niestety trzeba zrobić staż.
Można mieć uprawnienia bez ograniczeń na wentylację, ogrzewnictwo, gazownictwo, wodociągi i kanalizacje, jak odbędziesz 2 lata praktyk - stażu na budowie i 2 lata w biurze projektowym.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 20:30   #25
mad86
Zakorzenienie

dziuba85 jaka masz specjalnosc?
Stary 2010-05-18, 20:34   #26
dziuba85
Zakorzenienie

Wentylacja i ogrzewnictwo - po inżynierze.
No i teraz na mgr mam znowu wybierać, a więc sądzę, że to samo, bo wodociągi i kanalizacje, to nudne, jak flaki z olejem (choć sporo łatwiejsze).

Córcia 21.04.2018 <3

Stary 2010-05-18, 20:40   #27
girl99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
dziuba85 jaka masz specjalnosc?
wlasnie?

dodam, ze napisalam to co u mnie sie praktykuje na PWr i zastrzeglam, ze jestem z OS-ia, wiec na pewno kierunki sie roznia, ale sa tez do siebie podobne

Z praca hmmm ja wybralam ten kierunek ze wzgledu na przyszlosciowosc :P zawsze bedzie potrzebny ktos, zeby oczyscic wode czy wiedziec jaka technike oczyszczana atmosfery, sciekow zastowac w danej fabryce/ miescie. Oczywiscie tez zastrzegam, ze jestem na 1 roku (moze tez nie wiem jak to sie realnie przedstawia, bo jeszcze pracy nie szukalam, w kazdym razie mowili na rozpoczeciu roku, ze nie ma problemu z praca po naszym kierunku :P)

Jak na chwile obecna ucze sie, chce miec mgr i zobaczymy co los pzyniesie Moze bede prokektowac oczyszczalnie, moze bede pania na kasie w Tesco. Zobaczymy co wyniknie

Vamos España
Stary 2010-05-18, 20:45   #28
dziuba85
Zakorzenienie

Oj co do tych ściem, że praca będzie, to wszędzie tak gadają Co do oczyszczania wody i ścieków... Ja miałam taką ścieżkę programową (przez 4 semestry), że też bym mogła, ale powiem szczerze, że nie bardzo bym chciała.

I z tego, co wiem to od dłuższego czasu właśnie nie ma pracy po Ochronie Środowiska.

Córcia 21.04.2018 <3

Stary 2010-05-18, 20:47   #29
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Wentylacja i ogrzewnictwo - po inżynierze.
No i teraz na mgr mam znowu wybierać, a więc sądzę, że to samo, bo wodociągi i kanalizacje, to nudne, jak flaki z olejem (choć sporo łatwiejsze).
a klopoty z robota sa rowniez na wodzie czy tylko na cowie tak cienko?
Stary 2010-05-18, 20:50   #30
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
a klopoty z robota sa rowniez na wodzie czy tylko na cowie tak cienko?

Hm, powiem, że w wodociągach nie szukałam, bo mnie to nie interesowało, więc nie odpowiem na pytanie (jednak wydaje mi się, że podobnie jest z tym problemem pracy).

Córcia 21.04.2018 <3

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości