![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Uniwersytet Śląski - WĄTEK ZBIORCZY
Czołem,
Przetrząsnęłam wyszukiwarkę wzdłuż i wszerz, ale albo nie umiem z niej odpowiednio korzystać, albo istnieje już taki wątek (wtedy bardzo proszę o podpięcie/skierowanie mnie tam). ![]() Jak w tytule - zastanawiam się nad studiowaniem na UŚ właśnie, znalazłam świetny kierunek (w tym roku pierwszy raz, jakaś nowość) - język angielski z chińskim, tylko mam kilka pytań odnośnie uniwerku i miasta, a raczej miast, bo podobno filologia angielska jest w Sosnowcu? (tak mi się obiło o oczy w innym wątku ![]() 1. Podobne wątpliwości mam i do Łodzi i do Katowic: kojarzą mi się z typowo przemysłowym miastem, szarym, z rzędami bloków (zaraz mnie objadą mieszkanki Katowic pewnie xD). I tak chciałam zapytać czy to prawda? Wiadomo, jakiś park, ładniejsze budynki - no jasne. Ale taki klimat Starego Miasta czy rynek może jest, kamieniczki zabytkowe itp.? 2. Co do studiowania na UŚ - standardowe pytanie o progi nie ma sensu, bo się z każdym rokiem zmieniają, ale tak ogólnie, to na filologie angielską pewnie powyżej 80% trzeba było mieć z ang i pol? Pytanie do pań filolożek tamtejszych ![]() 3. I w ogóle - kto tam studiuje, napiszcie swoje odczucia, pochwały, skargi, żale, proszę! ![]() P.S. Znalazłam jeden wątek o UŚ, ale z 2006 roku, więc nie chciałam "odgrzewać". Trochę chaotycznie wyszło, ale cóż. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uniwersytet Śląski
Cytat:
1. Wbrew pozorom na Śląsku nie ma samych kominów i kopalni ![]() 2. Jakie są progi nie wiem, ale jeszcze rok temu było tak, że trzeba było mieć 80%z rozszerzonego angielskiego żeby rozpatrzyli kandydaturę. 3. Nie studiuję na Śląsku, więc się nie wypowiadam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam wszytskich, bo to mój pierwszy watek
![]() Ja również mam zamiar iść na UŚ, tyle że na administrację, ale jeszcze jest to w fazie przemyśleń ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hm... ja studiuje w katowicach ( ale nie na UŚ). klimatu krakowa tam nie ma, ale szarych blokowisk tez... nie przejezdzam tez nigdy kolo wielkich fabryk czy kopalni ( pewnie są gdzies dalej). katowice kojarza mi się z miastem pelnym duzych szarych kamienic. niestety nie takich jak w moim miescie ( ladnie odrestaurowanych), tylko takich przykurzonych... ale myslalam kiedys ze katowice sa brzydsze
![]() co do UŚ. wybieralam sie na administracje tam, zrezygnowalam jednek ( ale magistra chyba tam bede robic). wydzial prawa i administracji to nowoczesny budynek, ale niestety, gdy sie zapisywalam na administracje, okazalo sie ze zajecia dla tego kierunku sa prowadzone gdzie indziej (gdzies pod chorzowem?). dlatego m.in. zrezygnowalam.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Więc może i ja się wypowiem
![]() ![]() ![]() Wszystkie filologie (poza polską i klasyczną z tego co wiem) są w Sosnowcu. Dojazd z Katowic jest dobry więc to akurat nie problem. Co do klimatu regionu, cóż. Śląsk ma specyficzny klimat, niestety rynku czy starego miasta tu nie uświadczysz, za to kamienic pod dostatkiem ![]() ![]() Jeśli chodzi o progi punktowe to nie wiem ale na stronce UŚ jest taki wykaz, ilość kandydatów na jedno miejsce w ubiegłych latach więc na tej podstawie można co nieco wywnioskować... Administracja jest najbardziej obleganym kierunkiem, filologia angielska też raczej wysoko... Tu link : http://kandydat.us.edu.pl/?q=node/94 Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Witajcie, dziewczyny
![]() Klimat Katowic jest częściowo taki, jak innych dużych miast. Pochodzę z 40-tysięcznego miasteczka i przeprowadzka do Katowic trochę mnie przytłoczyła. Na początku oczywiście to było super, tyle knajp, fajnych sklepów, wszędzie można podjechać autobusem, tramwajem... Ale teraz, po 2 roku mieszkania tu, mam trochę przeciążenie. Osobiście nie znoszę tłoku na chodnikach, dziesiątek ulotkarzy i żebractwa, które niestety w centrum Katowic jest plagą. Z ulgą wracam na weekendy do domu. ![]() Zabrzmiało to tak, jakbym odradzała przyjazd na Śląsk, a do Katowic już w ogóle - ale tak nie jest! Każde miasto, również to, ma swój klimacik. Oczywiście, "rynek" w Katowicach to w sumie taki pseudorynek, nieumywający się do Krakowa, Poznania i tym podobnych. Ale mamy Plac Wolności, gdzie można w cieniu drzewka usiąść na ławeczce i odpocząć. Mamy całkiem miłe, jak dla mnie, otoczenie katowickich wydziałów. Mamy przemiły kampus na Ligocie ![]() ![]() Co do samego UŚa, to również polecam, chociaż oczywiście wszystko zależy od kierunku i w dużej mierze od ludzi, z którymi przyjdzie nam studiować. Sama organizacja UŚa wydaje mi się niezła, chociaż ostatnio są sukcesywnie wprowadzane przez JM Rektora coraz bardziej restrykcyjne przepisy do regulaminu studiów, a jeśli nie przez niego, to przez dziekanów (pozdrawiam kandydatki na prawniczki :P). Ale mimo tego da się żyć. Mamy kilka fajnych imprez, w miarę sprawny samorząd studencki, niezłe juwenalia, powtórnie podkreślę zalety akademików na Ligocie... ![]() Jednak trzeba podkreślić, że musicie się dobrze zastanowić nad wyborem uczelni. To ważna decyzja i od niej zależy, czy potem będą Was czekały takie atrakcje, jak zmiany uczelni, czego oczywiście nie życzę. A UŚ ma dodatkowo Usiołka w chorzowskim zoo! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Co prawda na stronie internetowej UŚ można faktycznie znaleźć ilość chętnych w stosunku do ilości miejsc. W tej chwili liczba zapisanych na administrację to 229 na 90 miejsc. Liczba pierwsza oczywiście może się jeszcze powiększyć. Dlatego gdyby znalazła się choć jedna osoba z tego kierunku, która orientowałaby się ile mniej więcej należy mieć punktów, aby mieć jakieś szanse byłabym bardzo szczęśliwa. Z tego co widzę najwięcej można uzyskać 300 punktów. Liczy się j. polski i j.obcy niezależnie od poziomu. Pytanie więc czy osoba dajmy na to z połową mogłaby się tam dostać chociażby za 2 rekrutacją?
Sama jeszcze nie wiem jak mi poszły matury. Myślę, że nie jest najgorzej, aczkolwiek pisałam z tych przedmiotów podstawy, ponieważ myślałam wtedy jeszcze o innym kierunku, na który potrzebny mi był rozszerzony dodatkowy. Teraz zastanawiam się czy odczekać rok i poszerzać maturę, czy próbować jeszcze w tym. Jednak nie chcę wybulić pieniędzy na UŚ i UP i się nie dostać. Tym bardziej, jak ktoś wcześniej wspomniał, że ten kierunek jest wysoko oblegany(nie wiem powtarzam czyjeś słowa). Będę wdzięczna za informację ![]()
"Idę swoją własną drogą, możliwe jednak, że wasza droga przez jakiś czas będzie równoległa do mojej." Edytowane przez Eruwe Czas edycji: 2010-06-01 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Pomogłyście dziewczyny, dziękuję bardzo
![]() Zwłaszcza za link. Jakby ktoś jeszcze chciał się z nami podzielić, to bardzo proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja również studiuję na UŚ, a w tym roku chciałabym zacząć również drugi kierunek - angielski z tłum niemieckim więc podobnie jak autorka wątku ![]() Katowice same w sobie nie zachwycają, ale nie demonizujmy, powietrze tutaj jest przezroczyste a drzewa zielone, no i planowana jest przebudowa rynku który (przynajmniej wg planów) będzie wyglądał całkiem nieźle ![]() A co do samego studiowana to wszystko zależy od wydziału, ale ogólnie jest bardzo sympatycznie, większość spraw można załatwić bez większych problemów no i atmosfera jest bardzo pro-studencka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
jest to ogólnie wątek o filologii ang. ale są tam tez wypowiedzi osob studiujących na UŚ ; ) ja akurat jestem na specjalizacji tłumaczeniowej z niemieckim (w sumie jedyna różnica jest taka, ze na chinskim - masz lektorat z chinskiego, a ja z niemieckiego) ; ) ogólnie studia polecam ^^ komunikacja miejska K-ce - Sosnowiec jest w porządku ; ) ba, z akademików na ligocie jest bezposredni bus 154 pod wydział ; ) Cytat:
a co do akademików - jest przesympatycznie ; ) są zarówno w Katowicach jak i w Sosnowcu ; ) reprezentują przyzwoity standard ; D DS7 w katowicach w sumie najlepszy, ale nic nie przebije klimatu DS2 ; ) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a ktoś studiuje tutaj wieczorowo?
Chciałabym wiedzieć jak plan dnia wygląda ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Jako, że kilka wizażanek dostało się właśnie na UŚ, podnoszę temat i zapraszam do dyskusji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
No to melduje się przyszła studentka socjologii na UŚ.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Golden Brunette - widziałam w poprzednim wątku, że składasz podanie do DS2 - świetny wybór
![]() ![]() mam nadzieję, że znajdzie się więcej studentek naszej uczelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
No właśnie naczytałam się pozytywnych opinii o klimacie w DS2...
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Co do Katowic - owszem, jest
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A masz jakichś znajomych w DS2? Byłaś kiedyś wewnątrz albo widziałaś jak to wygląda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rarita, mam jeszcze takie jedno pytanko.. ![]() ![]()
dance with me, make me sway... <3 Edytowane przez Golden Brunette Czas edycji: 2010-07-19 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Się melduje i ja.
![]() Dziewczyny, a akademiki w Sosnowcu? Złożyłam do DS-2 trochę w ciemno, tylko po przeczytaniu opisu. Albo alternatywnie DS-5. Ktoś coś wie dokładniej, jaki standard w środku itp.? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jesli chodzi o dojazd, nie jest tak źle. sa autobusy: 12, 51, 912, 154 ; ) niestety, od października 812 juz nie bedzie kursowac pod same centrum Katowic, wiec nie ma sensu wymieniać ; ) 12, 51 i 154 jada bezpośrednio na ul. Szkolną (rzut kamieniem od ul.Bankowej) ; ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, mam ogolne pytanie. czy ktoras z Was przenosila sie w trakcie studiów na UŚ?
Jak to ogarnąć, z czym to ugryźć? Chodzi mi o studia dzienne. Są jakieś wymagania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no nic. a rarita, powiedz mi jeszcze, masz moze jakis znajomych, ktorzy w tym roku chca isc na magisterke z socjo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Hmm niestety raczej nie, a dlaczego pytasz? Bo jakby co to mogę spróbować się dowiedzieć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chcialabym sie dowiedziec, bo od przyszlego roku pragnelabym na UŚ studiować socjo II stopnia. Interesuje mnie komunikacja (taka mam specj. i chcialabym to pociagnac dalej), ale ogolna nie pogardzę ![]() Wgle skomplikowana sytuacja. Chce zacząc magisterkę z socjo, ale będę w trakcie licencjatu z historii i bede wlasnie dlatego musiala się przeniesc - uciekam z Krakowa jednym słowem ![]() Tzn. bylabym wdzięczna jakbyś KOGOKOLWIEK takiego z magisterki chwyciła i poprosiła tą osobę o maila - byłabym ogromnie wdzięczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A może znajdzie się tu jakaś studentka prawa? Ja zaczynam w październiku.
![]() Raczej będę dojeżdżać (jestem z Gliwic), ale później może się załapię na miejsce w akademiku. Jakie zajęcia, w ramach wf-u, wybrałyście na I-szym roku? Mocno się zastanawiam nad karate. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Muszę się wyżalić. Właśnie przesunęła się lista na kierunku, na który chcę się dostać. Próg wynosi 176 punktów. I zgadnijcie ile ja mam....
taak 175 ![]() eeech ![]()
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.