Pomoc dla powodzian - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-06, 19:32   #1
*piękna
Zakorzenienie

Exclamation

Pomoc dla powodzian

Witam drogie Wizażanki. Założyłam ten wątek z prośbą o pomoc. Jestem mieszkanką gminy Wilków, powiat Opole Lubelskie i niestety 21.05.2010 dotknęła mnie straszna tragedia jaką jest powódź. Od ponad dwóch tygodni cała moja rodzina zmaga się ze skutkami żywiołu. W tym czasie nauczyłam się korzystać z pomocy innych i o tę pomoc prosić, gdyż bez niej nie dalibyśmy rady dalej żyć. Woda zalała nam dom i całe gospodarstwo rolne z którego rodzice czerpią jedyny zysk. Cała piwnica i parter wraz z wyposażeniem zostały zniszczone, woda zalała sady, ciągnik, maszyny rolnicze, samochód i budynki gospodarcze. Krótko mówiąc - cały życiowy dorobek moich rodziców. Jest to sytuacja naprawdę trudna do opisania. Nie mamy żadnych środków do odbudowy domu i utrzymania rodziny. Jestem studentką, tak jak moja siostra, mój brat 10 lipca miał mieć wesele. Moi rodzice nie mają żadnych środków do utrzymania nas. Dodatkowo mój tata i brat są chorzy na cukrzycę insulinozależną. Jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji i potrzebujemy wszelkiej pomocy. Dodatkowo właśnie zalewa nas druga fala. Jeśli jesteście w stanie udzielić jakiegokolwiek wsparcia, będziemy bardzo wdzięczni.
Proszę o kontakt mailowy lub telefoniczny.
olenka337@o2.pl
504 393 690

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-06-06 o 21:49 Powód: usunięcie numeru konta
*piękna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 19:48   #2
*piękna
Zakorzenienie

Dot.: Pomoc dla powodzian

Zdjęcia przedstawiają widoki drogi dojazdowej do domu, zatopionych samochodów, zatopionego ciągnika, oraz zniszczonych sprzętów w salonie, sypialni, łazience, przedpokoju. Woda na podwórku sięgała 2,5 metra. Na jednym ze zdjęć mój tata wskazuje dokąd sięgała w domu.

Stary 2010-06-06, 19:53   #3
*piękna
Zakorzenienie

Kolejne zdjęcia.

Stary 2010-06-06, 20:05   #4
muszynianka
Zakorzenienie

mądry polak po szkodzie

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Anyway co jest potrzebne, czy ubrania damskie mogą być?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 20:18   #5
*piękna
Zakorzenienie

Nie rozumiem?
Ubrania potrzebne nie są, żywność również nie, to wszystko jest dostarczane na bieżąco. Teraz potrzebne będą środki do odbudowy domu, takie jak cement, kleje, farby, płytki a także środki na wyposażenie, przynajmniej lodówkę żeby mieli w czym insulinę trzymać :/

Stary 2010-06-06, 20:19   #6
muszynianka
Zakorzenienie

Aha to niestety nie jestem w stanie pomóc
Stary 2010-06-06, 20:22   #7
*piękna
Zakorzenienie

Jeśli miałaś na myśli to, że przecież można było zabezpieczyć dobytek to chciałabym wyjaśnić, że sadu nie zabezpieczy nijak. Jeśli chodzi o dom - nie było czasu. Rodzice siedzieli na wale i dokładali worki z piachem żeby ratować sąsiednią wieś w której przerwanie wału spowodowałoby dużo większe szkody - fala zmiotłaby kilkanaście gospodarstw z powierzchni ziemi momentalnie.

Stary 2010-06-06, 20:26   #8
muszynianka
Zakorzenienie

Nikt by was nie ubezpieczył w TRAKCIE katastrofy. To się robi wcześniej.
Stary 2010-06-06, 20:28   #9
*piękna
Zakorzenienie

Nie mówię o ubezpieczeniu a o zabezpieczeniu. Dom ubezpieczony był. Ale żeby otrzymać konkretną pomoc z ubezpieczenia potrzeba tysiąc papierków i dowodów, a druga fala zabierze zaraz wszystkie zniszczone sprzęty i możemy nie móc udowodnić że cokolwiek posiadaliśmy..

Stary 2010-06-06, 20:33   #10
karolynka90
Zakorzenienie

muszynianka, daj spokój

Przykro mi, ale też chyba nie jestem w stanie pomóc, jeśli chodzi o rzeczy, które wymieniłaś.
Stary 2010-06-06, 20:33   #11
SdC
Zakorzenienie

Znaczy mamy na to konto kasę wpłacać? Dobre .
SdC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-06, 20:39   #12
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Znaczy mamy na to konto kasę wpłacać? Dobre .
No od Ciebie akurat się nie spodziewam.
Jeśli chodzi o pieniądze to każda pomoc jest potrzebna. Jeśli każdy przeznaczyłby na pomoc 10zł w sumie można by z tego uzbierać na lodówkę czy środki do budowy. Mam nadzieję, że znajdzie się kilka osób, które okażą współczucie i będą mogły wesprzeć nas choć drobnym gestem.

Stary 2010-06-06, 20:41   #13
edytka8787
Rozeznanie

Jezeli macie sie tutaj smiac z ludzkiej tragedii to wcale nie piszcie , bo tj kiepski zart. Ciekawe jak by Wam sie tak stalo to mialybyscie poczucie humoru , nie rozumiem takich ludzi. Piękna bardzo Ci wspolczuje Nie martw sie bedzie dobrze
Stary 2010-06-06, 20:41   #14
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
Nie mówię o ubezpieczeniu a o zabezpieczeniu. Dom ubezpieczony był. Ale żeby otrzymać konkretną pomoc z ubezpieczenia potrzeba tysiąc papierków i dowodów, a druga fala zabierze zaraz wszystkie zniszczone sprzęty i możemy nie móc udowodnić że cokolwiek posiadaliśmy..
Nic nie trzeba udowadniać, po powodzi i tak dostaję się wypłatę ubezpieczenia na tzw. "słowo" (czyli deklarację co się posiadało - oczywiście bez wielkich szaleństw, nikt nie uwierzy, że miało się np. złotą wannę ). Po powodzi jest nakaz pozbycia się wszelkich rzeczy z domu, bo pozostawienie ich w domu grozi epidemią.
Stary 2010-06-06, 20:43   #15
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez edytka8787 Pokaż wiadomość
Jezeli macie sie tutaj smiac z ludzkiej tragedii to wcale nie piszcie , bo tj kiepski zart. Ciekawe jak by Wam sie tak stalo to mialybyscie poczucie humoru , nie rozumiem takich ludzi. Piękna bardzo Ci wspolczuje Nie martw sie bedzie dobrze
Stary 2010-06-06, 20:44   #16
*piękna
Zakorzenienie

Dlatego też dom stoi już pusty, podłogi są zerwane i wszystkie meble wyniesione. Teraz tylko druga fala rozwala je po całym podwórku :/

Stary 2010-06-06, 20:49   #17
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Znaczy mam na to konto kasę wpłacać? Dobre .
Powinnaś mówić za siebie
Pewnie znajdą sie osoby które wpłacą
Twoje poczucie humoru -> jest żałosne i kretyńskie

Widać ze dziewczyna jest nie od dziś na wizażu ,wkleiła zdjęcia i kulturalnie prosi ,ale nie ,zawsze znajdą się osoby które muszą skomentować.....

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2010-06-06 o 20:51
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 20:50   #18
kybele
Rozeznanie

muszynianka wstyd mi za CIEBIE. powiem tyle. po Tobie nie spodziewałabym sie tego. co to za hasła :" madry Polak po szkodzie" tylko czekaj jak znienacka Ciebie cos spotka.

*piekna czy to jest podpucha jak sadza inni czy nie, od 10 złotych mnie nie ubedzie. nie martw sie jestem z TOBA, strasznie CI wspołczuje

edit: jesli ja byłabym w takiej sytuacji bez wyjscia i juz nie wiedziałabym za co sie utrzymywac, zrobiłabym to samo

Edytowane przez kybele
Czas edycji: 2010-06-06 o 20:51
kybele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 20:54   #19
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
muszynianka wstyd mi za CIEBIE. powiem tyle. po Tobie nie spodziewałabym sie tego. co to za hasła :" madry Polak po szkodzie" tylko czekaj jak znienacka Ciebie cos spotka.

*piekna czy to jest podpucha jak sadza inni czy nie, od 10 złotych mnie nie ubedzie. nie martw sie jestem z TOBA, strasznie CI wspołczuje

edit: jesli ja byłabym w takiej sytuacji bez wyjscia i juz nie wiedziałabym za co sie utrzymywac, zrobiłabym to samo
Rozumiem obawy, że to może być podpucha bo teraz ludzi stać naprawdę na paskudne posunięcia. Celowo wstawiłam zdjęcia nawet ze swoim tatą choć to też mogłaby być ściema. Liczę jednak na zaufanie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-06, 20:56   #20
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Ty weź się kobieto opanuj chciałam pomóc jak mogłam ale sama jestem biedną studentką i jem suchy chleb, więc nie jestem w stanie. Okej?
Stary 2010-06-06, 20:58   #21
*piękna
Zakorzenienie

Przyznam, że ciężko się przełamać do prośby o pomoc, zwłaszcza materialną. Jednak od dwóch tygodni moi rodzice są "na czyimś utrzymaniu" bo nie mają gdzie się podziać, pomieszkują u rodziny i znajomych bo nie mają wyjścia. Trzeba teraz nauczyć się prosić o pomoc bo inaczej nie da rady wrócić do w miarę godnego życia. Moi rodzice zostali z rozebranym domem, zalanymi 6,5ha sadu, bez ciągnika i maszyn, z zalaną chłodnią i samochodem.. raczej nie odbudują gospodarki a nas trzeba wykształcić, nie mówiąc o tym weselu bo raczej się nie odbędzie..

Stary 2010-06-06, 21:01   #22
Magdzia94
Zakorzenienie

Piękna jest już długi czas na wizażu. Znam ją z forum o pielęgnacji włosów, gdzie nie raz na ten temat dyskutowałyśmy. Świadczą o tym jej posty, który każdy może przeczytać, wchodząc na jej profil. Nie jest ona osobą, która chce nas wykorzystać podczas tragedii która jest w naszym kraju. Piękna jest osobą godną zaufania, wstawiła zdjęcia swego domu, nie ma świeżo założonego konta. Okażcie jej współczucie, a nie podejrzewajcie o złodziejstwo.

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 21:08   #23
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
Przyznam, że ciężko się przełamać do prośby o pomoc, zwłaszcza materialną. Jednak od dwóch tygodni moi rodzice są "na czyimś utrzymaniu" bo nie mają gdzie się podziać, pomieszkują u rodziny i znajomych bo nie mają wyjścia. Trzeba teraz nauczyć się prosić o pomoc bo inaczej nie da rady wrócić do w miarę godnego życia. Moi rodzice zostali z rozebranym domem, zalanymi 6,5ha sadu, bez ciągnika i maszyn, z zalaną chłodnią i samochodem.. raczej nie odbudują gospodarki a nas trzeba wykształcić, nie mówiąc o tym weselu bo raczej się nie odbędzie..
Bardzo Ci wspołczuje i wszstkim powodzianom.

A wesele moze jednak sie odbedzie, co? Restauracja jest wynajeta? Sala? Jak warunki u przyszlej Młodej?Pomyslcie nad tym na spokojnie (o ile sie da) i moze znajdziecie rozwiazanie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-06, 21:11   #24
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
Piękna jest już długi czas na wizażu. Znam ją z forum o pielęgnacji włosów, gdzie nie raz na ten temat dyskutowałyśmy. Świadczą o tym jej posty, który każdy może przeczytać, wchodząc na jej profil. Nie jest ona osobą, która chce nas wykorzystać podczas tragedii która jest w naszym kraju. Piękna jest osobą godną zaufania, wstawiła zdjęcia swego domu, nie ma świeżo założonego konta. Okażcie jej współczucie, a nie podejrzewajcie o złodziejstwo.
Potwierdzam i popieram Zresztą, wielu ludzi często wrzuca pieniądze do puszek nie wiedząc, co się z nimi potem dzieje, czy rzeczywiście poszły na szczytny cel, a tutaj wiemy, że są one naprawdę potrzebne.
Piękna, trzymaj się Najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 21:15   #25
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kycia1 Pokaż wiadomość
Bardzo Ci wspołczuje i wszstkim powodzianom.

A wesele moze jednak sie odbedzie, co? Restauracja jest wynajeta? Sala? Jak warunki u przyszlej Młodej?Pomyslcie nad tym na spokojnie (o ile sie da) i moze znajdziecie rozwiazanie.
Kościół jest zalany, sala weselna również, wątpię czy zdążą ją wyremontować w ciągu miesiąca, w całej gminie odcięty jest prąd od 21 maja. Druga fala nie pozwoli na podłączenie go w najbliższym czasie. A przede wszystkim ciężko teraz wydawać kilkanaście tysięcy na wesele nie mając połowy domu ani żadnego źródła dochodu.. Dwie powodzie TYSIĄCLECIA w ciągu trzech tygodni..

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Potwierdzam i popieram Zresztą, wielu ludzi często wrzuca pieniądze do puszek nie wiedząc, co się z nimi potem dzieje, czy rzeczywiście poszły na szczytny cel, a tutaj wiemy, że są one naprawdę potrzebne.
Piękna, trzymaj się Najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.
Bezpośrednio nie ale niestety przez drugą fale zmarło już kilka osób na zawał.. "Nie ma opisunku na to co się tutaj dzieje" to komentarz jednego z mieszkańców gminy - jak najbardziej trafny.

Stary 2010-06-06, 21:21   #26
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Kościół jest zalany, sala weselna również, wątpię czy zdążą ją wyremontować w ciągu miesiąca, w całej gminie odcięty jest prąd od 21 maja. Druga fala nie pozwoli na podłączenie go w najbliższym czasie. A przede wszystkim ciężko teraz wydawać kilkanaście tysięcy na wesele nie mając połowy domu ani żadnego źródła dochodu.. Dwie powodzie TYSIĄCLECIA w ciągu trzech tygodni..

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Bezpośrednio nie ale niestety przez drugą fale zmarło już kilka osób na zawał.. "Nie ma opisunku na to co się tutaj dzieje" to komentarz jednego z mieszkańców gminy - jak najbardziej trafny.

serio?
strasznie współczuję, rozeznam sie w swoich wydatkach na ten miesiąc i moze cos uda sie wysłać na podane konto.

Może udałoby się podpiąć wątek na stronę głowną, żeby nie spadł gdzies na dalsze strony? Do kogo trzeba napisać? Do Złosia? AgiZ?

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 21:30   #27
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
serio?
strasznie współczuję, rozeznam sie w swoich wydatkach na ten miesiąc i moze cos uda sie wysłać na podane konto.

Może udałoby się podpiąć wątek na stronę głowną, żeby nie spadł gdzies na dalsze strony? Do kogo trzeba napisać? Do Złosia? AgiZ?
Napisałam już prośbę w tej sprawie do Marzeniatka.
Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie. Naprawdę aż nabiera się nadziei na to, że uda się jakoś to doprowadzić do ładu dzięki takim osobom jak Wy Martwię się o rodziców bo ciężko to znoszą a nie są już w młodziutkim wieku, nie wspominając o chorobie taty.. Teraz każde dobre słowo i najmniejsza pomoc, nawet dobra pogoda są im potrzebne żeby się nie załamali, fala zniszczyła im wszystko co sami upracowali, dom który zbudowali i całe gospodarstwo..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-06, 21:36   #28
jodame
Zadomowienie

Piękna, bardzo dobrze, że założyłaś ten wątek! Na pewno znajdzie się sporo osób, które pomogą.
Wiele osób chce pomóc powodzianom, ale nie wie jak.. . Do tego ludzie często wolą oddać konkretne rzeczy zamiast gotówki -co jest oczywiście zrozumiałe, dlatego dobrze, że wypisałaś co jest potrzebne.

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
mądry polak po szkodzie
Ty na pewno jesteś zabezpieczona przed wszystkimi możliwymi sytuacjami i nic Cię nie ruszy, ale nie zawsze i nie każdy może sobie pozwolić na taki komfort.

Edytowane przez jodame
Czas edycji: 2010-06-06 o 21:47 Powód: literówka
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 21:37   #29
kybele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Ty weź się kobieto opanuj chciałam pomóc jak mogłam ale sama jestem biedną studentką i jem suchy chleb, więc nie jestem w stanie. Okej?
wiec po co te durne hasła ze "mądry polak...."
a mit "biednego studenta" dawno odszedł juz do lamusa wiec nie przezywaj swego "suchego chleba" tak....

piekna rozesle Twój apel gdzie tylko moge... mam nadzieje ze pomoge
kybele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-06, 21:41   #30
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jodame Pokaż wiadomość
Piękna, bardzo dobrze, że założyłaś ten wątek! Na pewno znajdzie się sporo osób, które pomogą.
Wiele osób chce pomóc powodzianom, ale nie wie jak.. . Do tego ludzie często wolą oddać konkretne rzeczy zamiast gotówki -co jest oczywiście zrozumiałe, dlatego dobrze, że wypisałaś co jest potrzebne.
Już znajdują się ludzie, którzy chcą pomóc ale z głową. Dlatego właśnie założyłam wątek. Tak jak mówisz nie każdy wie jak pomóc a zamiast wrzucić pieniądze do puszki wolałby pomóc konkretnie. Mam nadzieję, że Wizażanki zjednoczą się z poszkodowanymi. Miło słyszeć słowa wsparcia

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
wiec po co te durne hasła ze "mądry polak...."
a mit "biednego studenta" dawno odszedł juz do lamusa wiec nie przezywaj swego "suchego chleba" tak....

piekna rozesle Twój apel gdzie tylko moge... mam nadzieje ze pomoge
Dziękuję

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości