|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Literatura obozowa
Założyłam ten watek, ponieważ interesuję się od paru lat literaturą obozową i holokaustem - pamiętniki, wspomnienia, opowiadania i powieści, których akcja toczy się w hitlerowskich obozach koncentracyjnych, obozach pracy przymusowej III Rzeszy (Kacet) i ZSRR (Gułag). Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie będzie wielu wizażanek podzielających moje zainteresowanie tą tematyką, ponieważ literatury obozowej nie czyta się przyjemnie i lekko.
Jednak jeśli się takie znajdą to zapraszam do dyskusji, wymiany poglądów i spostrzeżeń, dzielenia się znanymi tytułami itp. Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2010-06-13 o 17:13 |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Literatura obozowa
Cytat:
- "dymy nad birkenau" szmaglewska - "pięc lat kacetu" grzesiuka - "medaliony" Nałkowska - opowiadania borowskiego (ale dawno, niewiele pamietam) - "inny świat" grudziński (ale tez dawno, własnie bioę ja do pracy i znow bede czytac )- "uspokoić sen" tymiński - "los utracony" Kertész - "wszystkim, których kochałem" gray (ta książka okazała się mistyfikacją, a szkoda, bo fajna) - "nie trzeba mnie zabijać" głuchowski, kowalski (nie o obozie, ale nawiązuje do holokaustu, jest świetna) No i to chyba już wszystko . Teraz będę miała kilka nowych książek z wymiany z pewna wizażanką (bardzo sie cieszę ) i kupiłam 2 czy 3 na allegro. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że jest aż tyle książek o tej tematyce. Znalazłam pewne forum gdzie wymieniano tytuły - okazało się, że jest bardzo duzo takich książek. Oglądam tez filmy, duzo już widziałam, ale pewnie sa takie, których jeszcze nie widziałam .
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi bardzo podobała się książka "I była miłość w getcie" może to nie to, o co Ci dokładnie chodzi, ale polecam.
No i "Pianista", ale to też getto
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytaj "Zdąrzyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall, króciutkie ale ciekawe i przerażajace, lektura z 3kl. liceum po której zaczęłam się interesować takimi tematami
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Literatura o tematyce gulagowej-``Opowiadania kolymskie``Szalamow, ``Dzieci Arbatu``Anatolij Rybakow. Ta druga ksiazka to takze swietny portret psychologiczny Stalina.
Literatury o tematyce holocaustu jest mnostwo, poniewaz wiele osob napisalo wspomnienia, na przyklad Mel Mermelstein ``By bread alone``, ``Kto ratuje jedno zycie``Jan Bielecki, ``Pamietniki z getta warszawskiego``autor zbiorowy, ``Adama Czerniakowa dziennik getta warszawskiego``, ``Bunkier Krysia``Orna Jagur (Irena Grodzinska). Ostatnie trzy pozycje traktuja o getcie warszawskim, sa warte uwagi, opisuja mniej znane fakty. Adam Czerniakow, prezes Gminy Zydowskiej, ktory popelnil samobojstwo 24 lipca 1942 roku, to jedna z bardziej kontrowersyjnych postaci. Popelnil samobojstwo kiedy Niemcy zdecydowali sie na zwiekszenie liczby osob wywozonych oficjalnie do obozow pracy, a tak naprawde do obozow zaglady. On zdawal sobie z tego sprawe. Byl bezsilny, postanowil odejsc. Niektorzy po jego smierci posadzali go o zdrade. O to, ze zamiast uprzedzic, wybral smierc i zabral do grobu tajemnice. ``Bunkier Krysia`` to opowiesc o garstce Zydow, ktorzy byli ukrywani przez polska rodzine ogrodnikow. Niestety, wszyscy, wlacznie z tymi, ktorzy ich ukrywali, zostali zabici przez gestapo. Prawdopodobnie ktos zlozyl donos. Bardzo interesujacym dokumentem jest takze ``Cierpienie i nadzieja``, opracowany przez Panstwowe Muzeum w Oswiecimiu. To album ukazujacy tworczosc plastyczna wiezniow obozu oswiecimskiego. Bardzo osobiste, wzruszajace dzielo. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-06-13 o 18:42 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Autobiografia Rudolfa Hossa, komendanta obozu oświęcimskiego
Miklos Nyiszli - Byłem asystentem doktora Mengele wykaz z wikipedii(ale tam już pewnie byłaś):
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
chyba nikt nie wymienił jeszcze "I boję się snów" W. Półtwaska
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Uwielbiam taką literaturę jak również filmy o takiej tematyce. Na ustnej maturze mialam temat o Holocauscie.
polecam książkę Pianista na podstawie ktorej powstał film polańskiego i wiele innych. Osobiście mało czytałam takich książek,ale staram się nadrobić braki w literaturze.
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze jedno-jezeli interesuja Cie wspomnienia i ogolnie tematyka, warto zalapac sie na Marsz Zywych. Zawsze przyjezdzaja do Polski osoby, ktore albo same przeszly przez oboz koncentracyjny (tych jest z roku na rok coraz mniej), albo ktos z ich rodziny przeszedl przez to pieklo. Pamietam, jak jedna starsza pani opowiadala, ze po przyjezdzie do Birkenau jej mama poprosila ja, zeby jej potrzymala okulary. Nigdy wiecej jej juz nie zobaczyla, zostaly tylko te okulary. To jedna z wielu historii, ktore zapamietalam.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam w domu "gułag" Anne Applebaum. zamówiłam kiedys w Świecie Książki. opis obozów od wewnątrz. przeczytałam kiedyś jeden rozdział a wiadomo,ze czytając ksiazki wyobraźnia działa..
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Miałam na ten temat maturę ustną z polskiego,więc troche tego czytałam..
Z niewymienionych chyba jeszcze: 1) Adolf Gawalewicz-Refleksje z poczekalni do gazu - tę książkę trzeba przeczytać,trudno o niej cokolwiek powiedzieć. Piękna. 2)Władysław Szepelak-Ja przetrwałem. 3)Ryszard Czarkowski-Cieniom Treblinki. ... no i wspomniany już Archipelag GUŁag,monumentalne dzieło,ale warte przeczytania. Mnie się to bdb czytało,polecam
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Zapiski z martwego domu F. Dostojewskiego - tego chyba nie było.[COLOR="Silver"]
Cytat:
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam jeszcze "Człowiek i zbrodnia" Józefa Musioła, "List gończy"Kazimierza Albina, "Wołanie o pamięć" Haliny Birenbaum, "Dzieciństwo w pasiakach" Bogdana Bartnikowskiego, "Z otchłani" - Zofii Kossak, "Oświęcim w oczach SS" - wspomnienia Kremera, Hössa i Broada, "Gułag" - Anne Applebaum (bo zdaje się, że dziewczyny pisały tutaj o "Archipelagu Gułag" Sołżenicyna.
Polecam też film (jest też książka, ale mam w planach przeczytać, natomiast film wg mnie bardzo dobry) - "Chłopiec w pasiastej piżamie" - o ten: http://www.filmweb.pl/film/Ch%C5%82o...ie-2008-420136 A przede wszystkim polecam zaglądnąć do internetowej księgarni muzeum Auschwitz, o tu: - http://pl.auschwitz.org.pl/m/index.p...924&Itemid=129 Ja właśnie tam robiłam zakupy do mojej biblioteczki, ceny w większości przystępne, a książki naprawdę ciekawe, można nawet poczytać fragmenty niektórych książek, polecam. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2010-06-13 o 19:40 Powód: literówka |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo, ile osób zawitało.
A ile książek, o których nawet nie słyszałam ![]() Co do filmu "Chłopiec w pasiastej piżamie", nie podobał mi się. Nie pokazali w nim nic. Jesli ktos nie zna zagadnienia, nie dowie się wiele z filmu. A książek przeczytałam sporo. Ja zazwyczaj poluję na pchlich targach. Dzisiaj byłam w Spale na jarmarku i dokupiłam sobie "Pamiętnik Davida Rubinowicza" i "Wojna i dziecko" Boczek, Wilczur. Tę pierwszą zaczęłam czytac już w samochodzie. Wojna i tworzenie getta oczyma małego chłopca. Przerażające. Autentyczny pamiętnik Davidka. Wdałam się w rozmowę ze sprzedawcą. Facet się pytał czy napewno dam radę przeczytac, bo on ryczał. Ja standardowo polecam wszystkim "Anus mundi" Kielara (jedna z lepszych w tym temacie) "Uniwersytet za kolczastym drutem" Urbańczyka (fenomenalny język) "Z otchłani" Kossak (też doskonale napisana książka) "Dachau" Musiołka "Z pamiętnika więźniarki Buchenwaldu" Gogołowskiej "Ucisk i strapienie" (wspomnienia ksiedza) "Żywi niechaj mówia" "Dzieciństwo w pasiakach" Bartnikowskiego "Pasażerka" "Mury w Ravensbruck" "Listy z Majdanka" "Byłem asystentem dr Mengele" "Numery mówią" "Ucieczki oświęcimskie" "Więzień pola III" i wiele wiele innych, których teraz nie pamietam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
A, i jeszcze Dziennik Anny Frank.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
tez lubie poczytać, aczkolwiek przyznam ze juz dawno nie zaglądałam do żadnej z takowych książek. ale przeczytane mam:
Inny świat- Grudziński Dymy nad birkenau szmaglewska opowiadania borowskiego Janina Komenda- Lager Brzezinka Tadeusz śliwiński- Peri Turus Wspomnienia więźniów obozu oświęcimskiego Czesław Skoraczyński-Żywe numery Kazimierz Rajner-Tamte Dni Stanisław Benski-Jeden dzień Roma Ligocka-Tylko ja sama Stanisław Komornicki- Na barykadach Warszawy ( przyznam ze nie pamietam kompletnie o czym to bylo, ale tematyka wojenna) temat pracy maturalnej miałam nt. Żydów. tematem zainteresowałam się po wycieczce szkolnej do obozów w Oświęcimiu i Birkenau. strasznie to mna wstrząsnęło.... a gdy znalazłam w biblioteczce ojca te książki, przeczytałam wszystkie
Edytowane przez asia27100 Czas edycji: 2010-06-13 o 20:31 |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
A ja polecam wspomnienia Żyda, któremu udało się ominąć obozu, bo zdołał przekonać nazistów, że jest "prawdziwym" Niemcem i został nawet wcielony do Hitlerjugend! "Europa Europa" Solomona Perela - naprawdę niezwykła historia. Agnieszka Holland nakręciła na jej podstawie film.
Jeśli chodzi o historie obozowe to obiła mi się o uszy książka włoskiego żyda, Primo Leviego "Czy to jest człowiek?", ale osobiście nie czytałam. |
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze chyba nikt nie wymienił Sołżenicyna i jego dzieł np. "Jeden dzień Iwana Denisowicza" czy "Archipelag Gułag"
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Archipelag Gułag był już podawany
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja interesuję się Trzecią Rzeszą.
Polecam "Europa, Europa", "Rozmowy z katem", "Złodziejka książek". Oprócz tych wymienionych (chyba, że nie zauważyłam) to czytałam jeszcze "Chłopiec w pasiastej piżamie". |
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
a czytałaś może Zdążyć przed panem Bogiem Hanny Krall?
Może to nie w pamiętnik a raczej reportaż, ale mnie bardzo poruszył. Albo Pożegnanie z Maria Tadeusza Borowskiego?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
ja ze swojej strony polecę Władysława Szlengla "Co czytałem umarłym". Tomik poezji, krótki aczkolwiek bardzo emocjonalny.
Również "pamiętniki z Getta warszawskiego", już wymieniane. "Rozmowy z katem", no cóż...ciężko było mi przez nie przejść, ale nie dlatego że bardzo przeżywałam, wręcz przeciwnie.
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Może "Rozmowy z Katem" Kazimierza Moczarskiego?
Opowiada o przebywaniu autora w jednej celi z generałem SS Jurgenem Stroopem. Może nie do końca o obozach itp. ale warto przeczytać. Jeśli było, to przepraszam. ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Aha , jest jeszcze film - "Chłopiec w pasiastej piżamie"
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
Igor Neverly "Chłopiec z salskich stepów".
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że jest bardzo dużo tytułów, ciekawe czy kiedys przeczytam choć połowę z nich
![]() Wiekszość filmów widziałam, ja ze swojej strony polecam "Szara Strefa" http://www.filmweb.pl/Szara.Strefa Ostatnio czytałam opis książki i chyba była o procesach strażniczek z Birkenau (chyba ) i było napisane, że jeśli komuś się wydaje, że już duzo wie o obozach to musi ja przeczytać.Nie wiem czy to było o tym procesie czy o innej ksiażce, bo juz mi się wszystko miesza - tyle się naczytałam tych opisów, ale powiem szczerze, że ten opis mnie zaintrygował Może ktos tez trafił na ten opis i może pamięta o jaką ksiązkę może chodzić?
Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2010-06-14 o 10:50 |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
czytałam ostatnio "inny świat" i opowiadania borowskiego. szczególnie borowski mnie poruszył i na pewno sięgnę po jakąś inną książkę z przez Was wymienianych. ogólnie po przeczytaniu "proszę państwa do gazu" ciągle myślę o tej historii....
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.

)