![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
NPR o co z tym chodzi? wątek dla wszystkich pytającychNPR czyli Naturalne Planowanie Rodziny NPR - są to naturalne metody planowania rodziny, opierające się na fizjologii układu rozrodczego kobiety. Zmiany które zachodzą w organiźmie kobiety pozwalają wyznaczyć poszczególne fazy w cyklu kobiety, które umożliwiają zaplanowanie poczęcia dziecka jak i umożliwiają odłożenie poczęcia. Metody te bazują na obserwacjach i co ważne odbywa się to bez zewnętrznej ingerencji w cykl kobiety. Metoda jest stosowana nie tylko z uwagi na odłożenie poczęcia dziecka ale także stosują ją pary planujące poczęcie. Okazuje się ona pomocna w wypadkach trudności z poczęciem gdyż wyznaczone fazy umożliwiają współżycie w najbardziej płodnych dniach cyklu kobiety. Zalety metody:
Metoda angielska polega na obserwowaniu podstawowych objawów: PTC (podstawowa temperatura ciała), śluz szyjkowy, szyjka macicy. PTC- jeżeli ktoś nie ma dostępu do termometru elektronicznego lub go poprostu nie stać może mierzyć rtęciowym, jednak potrzebna jest podziałka co 0,05 stopnia, zaleca się pomiar termometrem elektronicznym (polecana firma Microlife). PTC możemy mierzyć w: pochwie, odbycie, ustach (lewa lub prawa strona pod językiem) Dobrze jest gdy elektroniczny termometr ma pamięc ostatniego pomiaru (można ją odczytać w dowolnej chwili i np nanieść na wykres), blkoadę pomiaru ze względu na wyczerpaną baterie. Rtęciowy termometr mierzymy PTC 8 minut, elektroniczny ma sygnał końca pomiaru ( mi mierzenie rano zajmuje około 30 sekund do 1 minuty) PTC mierzymy: zaraz po przebudzeniu, o stałe porze*, tym samym termometrem w danym cyklu, w danym cyklu w tym samym miejscu. * nie jest konieczny pomiar o stałej porze, można nanosić na wykres tzw. korekty, 30 minutowe odchylenia w mierzeniu PTC nie mają znaczenia możemy mierzyć do każdej pełnej godziny (jeżeli mierzy o 8 jako stała godziną to do 8.59 nie wprowadzamy korekt), PTC nalepiej mierzyć pomiędzy 4 rano a 11 przed południem ale nie jest to warunek konieczny (jeżeli pracujemy na zmieny mierzymy po minimum 3 godzinnym śnie bez przerwy) * Informacje pochodzą z książki "Naturalne Planowanie Rodziny." Wątek będzie uzupełniany. Edytowane przez sanrioo Czas edycji: 2010-07-20 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: NPR o co z tym chodzi? wątek dla wszystkich pytających
No i na czym ta metoda polega jezeli chodzi o planowanie poczecia???
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Na częstym korzystaniu z WYSZUKIWARKI
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Uzycie prezerwatywy tez odbywa sie bez zewnętrznej ingerencji w cykl kobiety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
no właśnie.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Juz myślałam, że same superlatywy będą w pierwszym poście
![]() Dobrze, że od razu została zauważona mała skuteczność tej metody przy nieidealnym stosowaniu. ![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20602207]Na częstym korzystaniu z WYSZUKIWARKI
![]() cały ten opis nie jest zaczerpnięty z wyszukiwarki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Jeżeli planuje się poczęcie to współżyje się w najbardziej płodnych dniach gdzie szansa na poczęcie jest ogromna. Jeżeli nie planuje się poczęcia to podczas dni płodnych rezygnuje się ze współżycia, które podejmuje się w dniach niepłodnych. Na tym polega planowanie. Chcemy i pragniemy dziecka, współżyjemy w dniach płodnych gdzie mamy największe szanse, jeśli nie to współżyjemy w dniach niepłodności względnej i bezwzględnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazwyczaj ludzie stosujący NPR są nastawieni na poczęcie od samego początu (nastawieni czyli gotowi) więc nie używają prezerwatyw. ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- no nie słyszałam żeby jakieś użytkowniczki miały z powodu NPRu takie objawy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak faktycznie, nie ma róznicy pomiędzy błędem (zapomnieniem) zażycia tabletki a seksem w dniu płodnym (z powodu błędu w obserwacji) ![]() Od zapomnianiej tabletki nikt w ciążę od razu nie zachodzi, wystarczy na drugi dzień zażyć dwie. A co się robi na drugi dzień po stosunku w dniu płodnym ![]() Także ja np. bym się na pewno nabawiła nerwicy stosując tą metodę w celu antykoncepcyjnym ![]() Nie wspominając o innych niedogodnościach.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-07-11 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie, bo bardziej pewne metody = mniejszy poziom nerwicy
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
cos czuje ze bedzie wrzalo w tym watku
![]() to ja mam pytanie do Pań stosujacych... dlaczego akurat ta metoda?
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a co znaczy bardziej pewne metody?
nie chcesz dziecka współżyjesz w okresie niepłodności jestes pewnien na 100% błąd użytkowania metody zazwyczaj jest bardzo mały, temperature mierzy się rano po przebudzeniu, jeśli się zapomni wpisuje się to na karte i podaje się tylko objawy jakie się zaobserwowało, sprawdzanie śluzu czy szyjkii macicy zajmuje pare sekund w ciągu dnia podobnie jak zażycie tabletki, a po to są 3 objawy żeby jak się zapomni o jednym można zinterpretować pozostałe dwa. Osoby stosujące NPR napewno nie zapomną o 3 objawach, może się zdarzyć że nie ma jak zmierzyć temp wtedy zostają nam 2 pozostałe objawy. Przy jakiś zakłóceniach zawsze po tak zwanym skoku temperatury odlicza się 3 temp wyższe jeśli nie ma 3 to wtedy 4 żeby być pewnym co do dnia niepłodnego. Objaw tem pokrywa się ze śluzem i szyjką, jeśli nie to decyduje objaw występujący jako ostatni, Czyli albo temp, albo szyjka, albo śluz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
skoro nie rozróżniasz bardziej i mniej pewnych metod
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- według badań npr i np tabletki anty mają bardzo podobną skuteczność więc nie ma dla mnie bardziej pewnej metody... nic nie jest pewne chyba że sterylizacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
![]() Dla jasności przy idealnym stosowaniu rzekomo ma 0,5-1 a przy typowym 20. Pigułki przy idealnym 0,1 ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-11 o 12:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do szacunku to nie oszukujmy się, nie każdy facet zaakceptuje i uszanuje to że jego kobieta teraz nie będzie z nim uprawiała seksu bo ma dni płodne i on ma poczekać ![]() a skuteczność metod bada się według skaźnika Pearla ![]() Edytowane przez sanrioo Czas edycji: 2010-07-11 o 12:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Jestem szalenie ciekawa źródeł twoich informacji, poka poka oficjalne oświadczenie w tej sprawie
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Nie musisz mi tłumaczyc na czym polegają obserwację NPR,
sama obserwowałam własne ciało przez kilka miesięcy (prowadziłam wykresy itp) ![]() oczywiście nie w celach antykoncepcyjnych. Uważam, że zajmuję to dużo więcej czasu niż połknięcie tabletki, sam pomiar temperatury rano to ok 5 min, a jeśli chce się to robić rtęciowym termometrem to nawet 10 min. Uważam, że ta metoda jest mniej skuteczna niż wszelkie inne, o tym swiadczy chciażby przestarzały wskaźnik Pearla, wg mnie ważne jest jaka pewność daje metoda, w warukach niestosowania idealnego, bo jesteśmy tylko ludźmi i każdy może się pomylić, zapomnieć, i tak jak wyżej pisałam seks w dniu płodnym z powodu błędnej obserwacji = w 85 % ciąża, a zapomnienie tabletki to w sumie żadna tragedia. A do takiego błędu w obserwacji przyznała mi się w szkole średniej moja katechetka, stosująca latami tą metodę pomyliła się i ma drugie dziecko, a co dopiero młoda dziewczyna. Poza tym jest dużo innych minusów: - dostosowanie współżycia do okresów niepłodnych, totalny brak romantyzmu wg mnie - lata obserwacji na sucho zanim ktos się zdecyduję na praktykę, czyli bym musiała się w podstawówce zacząć obserwować ![]() - dużo czynników zakłócających obserwację, stres, brak snu, choroby ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() nie każda kobieta musi tresować faceta NPR, żeby wiedział, że nie zawsze musi mieć ona ochotę na seks, poza tym seksu potrzebują także kobiety, nie tylko mężczyźni ![]() niektóre kobiety mają myślacych i kochających facetów ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-07-11 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
sanrioo nawet npr wg Rotzera ma te 0,3
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Źródła moich informacji to min. książka "Naturalne Planowanie Rodziny" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-11 o 12:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja po prosze o jakis link- do takich informacji-gdzie rzekomo skutecznosc NPR jest porownywalna do tabletek
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biore tabletki, moj tż jest bez problemu w stanie zaczekac 2tyg, miesiąc, bo lecze infekcje albo po prostu nie mam ochoty na seks. I bez problemu potrafi mi okazywac milosc w inny sposob przez ten czas. Ty myslisz ze jak kobieta bierze tabsy to uprawia seks codziennie bo jej facet tak chce? Ja naprawde nie rozumiej tej logiki i tych argumentów. Moj tz mnie szanuje niezalezlnie od tego, czy biore tabletki, bierze pod uwage moje zdrowie, rowniez psychiczne, zreszta wzajemnie bo on tez czasem nie ma ochoty i to normalne. I ja tego big dealu nie rozumiem, czemu npr jest cool a tatbletki nie bo facet kobiety bioracej tabletki nie szanuje? bzdrua totalna.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2010-07-11 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba nie wiem przy jakim stosowaniu, WHO podaje że z błedem wskaźnik wynosi 0,2 ciąż ![]() no nie wątpie że mają i bardzo dobrze ![]() Po za tym tak jak pisałam trzeba być zupełnym idiotą żeby przy odkładaniu poczęcia zrobić tak wielką pomyłkę i współżyć w dniu płodnym, wystarczy troche obserwacji i zapisy i para która nie chce dziecka będzie wpółżyła w pewnym dla nich okresie niepłodnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Żeby nie wyjść na złego szatana - metoda jak metoda, kobiety które ją stosują nie są przez to fajniejsze i bardziej szanowane. Metoda jak metoda, ktoś lubi i stara się o dziecko, albo chce żyć zgodnie z naturalnym cyklem to jego sprawa, co mi do tego
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tak nie myślę ![]() ![]() po za tym zawsze tak będzie że ten kto jest przeciwny będzie wynajdywał informacje o tym jakie to nieskuteczne i do du.. i w ogóle takie nienowoczense ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.