|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dieta w innym świecie - czyli wakacyjne odchudzanie :)
Witam wszystkich
![]() Odchudzam się już od jakiegoś czasu. W sumie nie od jakiegoś tylko od 7 kwietnia bodajże. Do tego czasu udało mi się zrzucić 5 kg. Z wagi 62 kg zeszłam do 57. Ale to nie jest jeszcze to co osiągnąć chciałam. Moje BMI wskazuje że jestem w normie. Całkiem możliwe, ale zależy mi na tym, żeby trochę zmniejszyć uda. Tak jak z reszty ciała jestem mega zadowolona tak z ud nie za bardzo. Nie wspomnę, że nie mogę nosić krótkich spodenek bo po prostu wygląda to nieapetycznie :P. Dlatego chce to zmienić. Wyjechałam na wakacje, a w sumie to do pracy - wyjechałam do Anglii jako au-pair czyli opiekunka do dziecka. Dzisiaj jestem tu pierwszy dzień. Póki co jest fajnie. Dzień dietetyczny utrzymany, tylko ruchu trochę mało. Moim celem jest więcej ruchu - biegania, chodzenia, jeżdżenia na rowerze. A jeść w miarę normalnie, to co jadłam. Zresztą tu bardziej dietetycznie się nie da - oni jedzą kaloryczne jedzenia, które wystarczy odmrozić i wsadzić do piekarnika. Minusem jest to, że oni jedzą obiady o 18. Dzisiaj z ledwością wytrzymałam. Moje dzisiejsze menu: (nie miałam za bardzo jak jeść, stąd takie małe ilości) - herbata z mlekiem i 2 łyżeczkami cukru (x2 - rano i wieczorem) - małe jabłko zielone - milkshake bananowy - szklanka soku owocowego - udko z kurczaka z rożna, 3 małe ziemniaczki, mix salad (papryka, sałata zielona, ogórek zielony, kukurydza, pomidor) - gruszka - banan - ze 3 szklanki mleka - mandarynka (właśnie ją zjadłam przed snem) W sumie to mam więcej napojów niż dań. Ale to dlatego że tu gorąco było a nie miałam pod ręką wody. Dopiero teraz się do niej dorwałam i pije już chyba 3 szklanke. Jutro postaram sie pić tylko wode. Ale rano i wieczorem mleko obowiązkowo. Ponoć białko ułatwia spalanie. Mam nadzieje, że doradzicie mi co powinnam jeść a co nie. Czego unikać lub jakieś inne porady. Wszystko mile widziane ![]() Pozdrawiam Was ![]() Aha, problemem tu jest to, że nie ma wagi. Więc nie wiem za bardzo jak by tu kontrolować swoją wagę. Moje wymiary: szyja - 30 biceps - 27 Piersi - 85 Talia - 70.5 Biodra - 95.5 Udo - 57 Dół uda - 40 Łydka - 36.5 Nie wiecie co ile powinnam się mierzyć? raz na tydzień? czy rzadziej? ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ---------- Oj, pomyliły mi się wątki. Czy jest możliwość przesunięcia tematu do ' odchudzanie w krzywym zwierciadle'? Za utrudnienia przepraszam. Edytowane przez Tuptusik Czas edycji: 2010-07-12 o 00:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta w innym świecie - czyli wakacyjne odchudzanie :)
Widzę, że udało nam się podobnie odchudzić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja proponuję w drugiej połowie dnia, a w szczególności przed snem nie jeść owoców, tylko zamienić je na jakieś warzywa. W Twoim jadłospisie przede wszystkim brakuje białka. Nie pij rano i wieczorem mleka! Fajnie gdybyś miała możliwość zjedzenia na śniadanie jajka, na kolację może jakiejś ryby, dorzuć też jakieś chude mięso do codziennych posiłków - to są źródła białka, z których musisz korzystać. Milkshake bananowy odpada. Możesz sobie kupić kilka jogurtów naturalnych i coś w stylu serka wiejskiego, przydadzą się. Dorzucaj do nich owsiankę albo otręby - to bardzo łatwe do zrobienia śniadanie. Koniecznie więcej nnkt - najprostsze dla Ciebie będą orzechy. Nie pij innych napojów niż woda, unikaj wszelkiego co dosładzane i gazowane. Herbata jak najbardziej wskazana, polecam zieloną i czerwoną. Też byłam w podobnej sytuacji, w której nie miałam zbytnio fizycznej możliwości realizowania swojej diety, ale wszystko jest do wykombinowania. Możesz rano sobie przygotowywać koktajle, sałatki i brać ze sobą. I zawsze miej przy sobie butelkę wody, w upał koniecznie.
Proponuję jeszcze zajrzeć do 10PŻ... Pozdrawiam Edytowane przez bigboob Czas edycji: 2010-07-12 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Laisla ja właśnie chce zwiększyć swoją dawkę kalorii z 1000 właśnie do jakiś 1300. Grunt to żeby nie przekroczyć limitu 1500.
Fakt, tutaj jest trochę gorzej, nie na wszystko mogę sobie pozwolić na to co u siebie w domu. Ja właśnie jem z rodzinką. Raczej nie mogę sobie nic sama ugotować. Dlatego trochę irytująca jest godzina 18, gdzie normalnie powinno się jeść lekkie posiłki o tej porze. Nic, po prostu będę sobie nakładała mniejsze ilości. I tak te ich gotowe dania są mega tuczące i kaloryczne. Pełno gotowych sosów. W sumie to i z racji tego jestem zmuszona zwiększyć liczbę kcal, bo zjadłabym obiad o tej 18 i finito już prawie 1000 na koncie. Bigboob czemu nie można rano pić mleka no i wieczorem?? Myślałam, że można dlatego właśnie piłam. Teraz to już sie całkowicie pogubiłam. Co do milkshake to wiem, że odpada, ale niestety w tym momencie nie miałam nic pod ręką a pragnienie picia wzywało, a to było tak fajnie zimne ![]() Co do owoców, to już będę się starała je jeść tylko i wyłącznie rano ![]() Dziękuje za informacje ![]() Póki co dzisiejszy dzień rozpoczęty pozytywnie. Jeszcze mam chwilkę wolnego czasu, zaraz będę musiała iść pozmywać jakieś garnki bodajże. Maluśki odwieziony do szkoły. Przejażdżka 20 minutowa na rowerze już była ![]() Śniadanko 9:00: - gruszka - tost (103 kcal) z serkiem philadelphia (ok. 40 kcal) - szklanka wody Jak proponujecie jeść jajka? na miękko, twardo, omlet, jajecznica? Który sposób przygotowania jest dobry na odchudzanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jajka w każdej formie mają taką samą zawartość wartości odżywczych. Byle by do smażenia nie dodawać tłuszczu, ewentualnie małą łyżeczkę oliwy z oliwek.
Dlaczego chcesz jeść tylko 1000 kalorii dziennie? ![]() Jeżeli chodzi o śniadanie, to proponuję tost (nie wiem jaki, ale to nieistotne) zamienić na DWIE kromki pieczywa pełnoziarnistego żytniego lub na graham, do tego obowiązkowo warzywa - pomidor, papryka, jakiś ogórek. Serek Philadelphia ma bardzo dużo tłuszczu, lepiej go zamienić na chudy twaróg, chudą wędlinę. Unikaj też serów żółtych, topionych i wszelkich innych bardzo przetworzonych lub tłustych produktów. Proponuję skorzystać z 10PŻ, zawsze będę do tego przekonywać. Jeśli uregulujesz swoje nawyki żywieniowe schudniesz i poczujesz się lepiej zanim zdążysz się obejrzeć. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Bigboob dzięki za rady. Chyba będę musiała się sama wybrać na zakupy bo póki co to nie mam dostępu do tych produktów. Mam nadzieje, że jakiś pełnoziarnisty chleb tu znajdę.
A powiedz mi jeszcze dlaczego tego mleka nie mogę pić?? ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- A i moja wcześniejsza dieta to była 1000 kcal. Tutaj zwiększam swoją dawke do około 1500. ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Póki co staram się wybierać to co najzdrowsze z tych produktów które tu mają. II Sniadanie: 11:30 - gruszka - mandarynka - szklanka wody |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Gruszka & mandarynka to nie posiłek! Chyba jeszcze nie zapoznałaś się z 10PŻ. Gdzie białko? nnkt też nie widzę
![]() Proponuję następnym razem zamiast tego sałatkę owocową na jogurcie i obowiązkowo z kilkoma orzechami np. włoskimi. Oczywiście pij mleko, jak najbardziej, jest bardzo wartościowe m.in. ze względu na zawartość wapnia, ale nie polecam po wysiłku fizycznym i treningu (laktoza!). Jeśli chcesz źródła białka, to tak jak wcześniej pisałam polecam chude mięsko, wędlinę, rybę (np. tuńczyk z puszki w sosie własnym ![]() ![]() Dobrym pomysłem jest, żebyś wieczorem dodała swój jadłospis do wątku "nasze codzienne jadłospisy", tam dostaniesz obiektywną ocenę, bo trudno mówić cokolwiek po jednym czy dwóch posiłkach ![]() Edytowane przez bigboob Czas edycji: 2010-07-12 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tuptusik,chleb pełnoziarnisty powinien tam być, jogurt naturalne też, orzechy i płatki owsiane są świetniym pomysłem. I warzywa oraz sery, może znajdziesz fetę lub mozzarellę, one są nietłuste. Rzeczywiście Angole objadają się ok 18, 19 dobrze mówisz, żeby nakładać mniejsze porcje i unikac tych ich zawiesistych sosów pełnych chemii. Może rób sobie jakieś dipy na bazie jogurtu, ziół i przypraw...Oni często jedza pieczone ziemniaki, to nie jest najgorsze, tylko nie dodawaj masła, albo malutko..Co do jajek, to pewnie, ze jedz, tylko bez bekonu
![]() ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Acha, jeszcze uważaj na sausages, sa okrobne, tłuste i bez smaku. Przypomniało mi się, ze w tesco jest groszek i kukurydza za grosze. Ale w puszce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na jakim R się je wyklucza? Są różne stopnie tłustości fety z tego, co wiem, a kalorycznością odbiega bardzo na korzyść w stosunku do serów np. żółtych. Pewnie twaróg jest chudszy, fakt ale jakoś nie przypominam sobie takiego zwykłego z UK.. Z fetą można też zapiekać cukinie, lub bakłażany zamiast wciągać te ich potrawy topiące się w sztucznych sosach..Tylko Tuptusik pisze, że nie bardzo może kucharzyć dla siebie i tutaj pojawia się mały problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Polecam aktywne wakacje z jogą i dietą wegetariańską:
LAST MINUTE - WAKACJE Z JOGĄ !!!! Już od 690 zł/ 7 dni Szczegóły na http://www.wakacjezjoga.pl/Wyjazdy/index.html Miejsce: Murzasichle k. Zakopanego Termin: lipiec/sierpień 2010 Joga dla początkujących i ćwiczących, wycieczki górskie, warsztaty masażu i antystresowe, kurs gotowania według 5 Przemian, smaczne i pożywne posiłki wegetariańskie. 17-24.07 joga Iyengara, kurs ajurwedy, masaże ajurwedyjskie, kurs gotowania - Artur Filipowicz, Tomek Guliński, Elżbieta Żuk-Widmańska, 24-31.07 Astanga joga, odprężająca Maha joga, kurs gotowania, masaż Lomi-Lomi - Włodek Łagodzi, Tomek Guliński. 31.07-7.08 joga dla zapracowanych, kurs antystresowy, tańce latino, kurs gotowania, kurs automasażu, masaż Lomi-Lomi, - Marek Migała, Tomek Guliński, Anna Staszek, Katarzyna Namysł 7-14.08 joga Iyengara, taniec, masaże, kurs gotowania, wyprawy górskie, masaż Lomi-Lomi, kurs automasażu – Romek Grzeszykowski, Tomek Guliński, Katarzyna Namysł 21-28.08 dynamiczna Astanga joga, warsztaty pracy z głosem, kurs gotowania, wyprawy górskie, masaże – Przemek Nadolny, Anna Przybysz, Tomek Guliński Wakacje z nami to: -sposób na rozpoczęcie lub kontynuację przygody z jogą -satysfakcja z pracy z doświadczonymi i życzliwymi nauczycielami -niezwykła atmosfera wyjazdu -szansa na spotkanie wyjątkowych ludzi -udane wakacje niezależnie od pogody -pięcioletnie doświadczenie gwarantuje doskonały wypoczynek -tysiące zadowolonych uczestników -ceny od 690zł za tydzień O Nas: Portal www.wakacjezjoga.pl to jeden z filarów działalności firmy Dużo Zdrowia, która istnieje na rynku od 2006 i została założona przez Pawła Zatcheja. Z naszej oferty wyjazdów z jogą dla osób indywidualnych skorzystało już ponad tysiąc klientów. Od 2007 roku odpowiadamy także za techniczno-merytoryczną stronę ogólnopolskiej wakacyjnej akcji bezpłatnych zajęć na świeżym powietrzu: Joga w Parku (www.jogawparku.pl) . ZGŁOSZENIE Warunkiem rezerwacji wyjazdu jest wysłanie formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie: http://www.wakacjezjoga.pl ZAPRASZAMY SERDECZNIE!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |||
BAN stały
|
Jeśli mogę, to też chciałabym się przyłączyć
![]() ![]() Moje dzisiejsze menu: śniadanie: 1 serek homo 1,5 % tł. II śniadanie: 1, 5 kanapki z szynką i pomidorem cieniutko posmarowanej masłem+ mus jabłkowy obiad: pół udka z kurczaka samo chude mięsko troszkę ogórka z sosem winegret Narazie tyle, piję mnóstwo wody chyba wypiłam już 3 litry ufff upał. Ok jeśli mamy sobie pomagać więc: Cytat:
Moje wymiary: udo : 48 pupa: 91 talia: 71 biust: 81 szyja: 33 łydka: 33 Waga: 52,1 kg wzrost: 164 cm Dodam, że jestem spuchnięta i wymiary nie są do końca dokładne . Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, traktujesz ta Anglie jak jakies wygnanie gdzie nic nie ma i z Angolami
![]() Nawet mrozonki mozna tu dostac dietetyczne - gotowe dania np Weight Watchers o obnizonej zawartosci tluszczu, soli i kalorii. Wiem, ze nie gotujesz dla siebie sama, ze mieszkasz z rodzina, ale skoro stac ich na au-pair to uwierz mi, ze stac ich by dorzucic do lodowki swieze warzywa, jajka, chudy nabial (polecam Quark - beztluszczowy kremowy twarozek - o niebo lepsze niz Philadelphia). Poza tym zapominasz o lunchu - rozumiem , ze rodzice dziecka ktorym sie opiekujesz o tej porze sa w pracy, ale dziecko tez musi jesc. Teraz jest 6 tygodni wolnych od szkoly wiec to pewnie Ty musisz mu gotowac. I dwa owoce na lunch to stanowczo za malo. Pieczony ziemniak z salatka i tunczykiem, omlet z szynka, nawet kanapki na pelnoziarnistym chlebie sa o wiele lepsze niz milkshake i mandarynka. Wszystko da sie zrobic jesli sie tylko chce i sprobuje. Fakt, ja w Anglii przytylam i to 30 kg w ciagu 2 lat, ale sama sobie jestem winna i to juz troche inna historia.
![]() ![]() Edytowane przez SimplyDivine Czas edycji: 2010-07-17 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.