|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
nauki przedmałżeńskie? pomocy
słuchajcie czy nauki przedmałżeńskie trzeba odbyć u ksiedza czy w jakiejs poradni? o co w tym chodzi? i czym wlasciwie roznia sia nauki przedmalenskie od kursu przedmalzenskiego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nauki przedmałżeńskie? pomocy
Nauki przedmałżeńskie to najcześciej spotkania w salce przykościelnej. Są prowadzone przez księdza i jest to cykl kilku spotkań o różnej tematyce. Można też odbyć weekendowe nauki przedmałżeńskie i wtedy zamiast chdozić np przez 5 tygodni co środę do księdza idzie się 2 dni pod rząd i gotowe.
Niektórzy księża biorą pod uwagę także kursy przedmałżeńskie, jakie odbywało się w szkołach średnych (nie wiem, czy teraz też w szkole robią). Do tego dochodzi Poradnia przedmałżeńska, która też najczęściej jest organizowana przy kościele, są to 3 spotkania o tematyce NPR. Warto wiedzieć, że i nauki i poradnię można wykonać w innym miejscu niż nasze parafie, czy miejsce ślubu.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kurs przedmałżeński, nauki przedmałżeńskie, katecheza przedmałżeńska - różnie to nazywają, ale chodzi o to samo. Generalnie jest realizowane 10 różnych tematów a w jakim systemie to zalezy od kościoła. My np. chodziliśmy 10 razy (czyli 10 tygodni raz w tygodniu po 45 min), ale spotkałam się również z systeme 5x1,5 godz, albo wszystko w jeden weekend. Odrębną sprawą jest poradnia małżeńska, gdzie do odbycia są chyba 3 spotkania. Nie wiem dokładnie bo jeszcze nie byliśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W naszym przypadku nauki przedmałżeńskie odbywały się w kościele. Z początkiem roku parafia zamieściła na stronie internetowej poszczególne daty rozpoczęcia nauk, żeby każdy mógł sobie wybrać odpowiedni termin. Nauki prowadzone były zarówno przez księży, jak i osoby świeckie. Dostaliśmy specjalne książeczki, w których trzeba było zbierać podpisy, na ostatnich naukach książeczki te były zbierane i trzeba je było odebrać po tygodniu oczywiście uiszczając opłatę w wysokości 50 zł od pary.
Nauki obejmowały 6 spotkań, dwa razy w tygodniu. Potem zostało nam tylko załatwienie poradni. W tym przypadku odbyły się tylko dwa spotkania w salce parafialnej. Prowadziła je taka kobietka i opowiadała o naturalnym planowaniu rodziny. Na ostatnich zajęciach dostaliśmy zaświadczenie o ukończeniu poradni, które to podczas załatwiania formalności w kościele oddaliśmy księdzu ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Heh, też na samym początku w ogóle się nie orientowałam z tymi kościelnymi formalnościami (niektórych rzeczy dalej jeszcze nie jestem pewna, ale mam w końcu dużo czasu jeszcze..)
![]() Wg informacji z Archidiecezji Krakowskiej, para narzeczonych powinna zakończyć katechezy przedmałżeńskie (potocznie nazywane też kursem, lub naukami przedmałżeńskimi) min. na 3 miesiące przed ślubem. Katechezy odbywają się na 3 sposoby- mogą to być 4 spotkania, po jednym na tydzień, po ok.2godz. każde, mogą być to katechezy weekendowe (po kilka godzin w sobotę i w niedzielę) lub "specjalne" nauki, które zwykle trwają 9-10 tygodni, odbywają się raz na tydzień. Pierwsza opcja jest "dostępna" w każdej parafii i w dowolnej parafii można ją odbyć, zwykle nie trzeba się wcześniej zgłaszać, wystarczy przyjść chwilę przed zajęciami i się wpisać. Przykładowa opłata za cały kurs/osobę: 30zł. Nie jestem pewna, ale wydaję mi się, że w trakcie tego kursu można zmienić miejsce, tzn. np 1 i 2 zajęcia w jednej parafii, 3 i 4 w innej (nie wiem jak wtedy z opłatą). Opcja druga i trzecia dostępne są tylko w wybranych parafiach i należy się na nie zapisywać wcześniej (czasami dużo wcześniej). Nie wiem jak z tymi długimi kursami, ale weekendowe są zwykle dużo droższe niż 4tygodniowe. Po katechezach należy jeszcze odbyć 3 wizyty w przykościelnych poradniach życia rodzinnego- 1 i 3 para razem, 2 na osobności. Między którymiś z nich powinna być miesięczna przerwa,ale nie jestem tego pewna. 2 wizyty wspólne można zastąpić 1-dniowym (kilugodzinnym) kursem NPR lub kilkugodzinnymi warsztatami komunikacji małżeńskiej. Na stronie archidiecezji krk podane są adresy, ogólne terminy i kontakty do miejsc, gdzie kursy i warsztaty są organizowane. Na początku nauk narzeczeni dostają broszurki do których należy ze wszystkich tych rzeczy zbierać pieczątki. Tak wygląda to u mnie, ale polecam jeszcze zajrzeć na stronę internetową swojej archidiecezji, czy nie ma jakiś różnic. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
co kościół to inaczej
ja np z narzeczonym chodzimy do siebie do parafii i mamy odbębnić 12 spotkań. jedno spotkanie trwa godzinę i jest co piątek. czyli w sumie wychodzi 3 miesiące chodzenia. ale nie trzeba odbywać w swojej parafii. są organizowane np nauki wyjazdowe. jedzie się na jeden weekend podczas którego zalicza się cały taki kurs i ma się z głowy. trzeba tylko dobrze poszukać po necie.
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
my zaliczyliśmy nauki weekendowe 5h w piątek, 8h w sobotę, jak dla mnie bardzo komfortowo
![]() dodam, że ksiądz chce jeszcze się z nami spotkać przed ślubem na rozmowie do której poprosił żebyśmy się troszkę przygotowali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Zaraz, no to ja już zgłupiałam. Mój narzeczony ma kurs (zrobił sobie tam kiedyś) ja oczywiście zapomniałam, jakoś wiecie, "a narazie mi nie trzeba"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm...Myślę, że powinniście udać się z tym dokumentem Teżeta do parafii, w której będziecie mieć ślub. Niech ksiądz sam oceni, czy mu to wystarczy. Osobiście jednak chyba olałabym ten papier i wyciągnęła Teżeta na te nauki. W końcu samotne siedzenie na takich spotkaniach do najprzyjemniejszych nie należy ![]() ![]() Poza tym, wbrew temu, co się powszechnie mówi o naukach przedmałżeńskich uważam, że są one przydatne. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, które podczas wspólnego życia mogą się przydać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczynki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
w każdym kościele inaczej. u nas było tak:
nauki przedmałżeńskie odbywają się w miesiące nieparzyste w 2, 3 i 4 środę miesiąca, trwają niecałą godzinę, prowadzi ksiądz lub pani z poradni lub np jedno spotkanie ksiądz a dwa pani. poradnia życia rodzinnego to trzy spotkania po ok 45 minut w piątki, niezależnie czy miesiąc parzysty czy nie, pierwsze spotkanie o 17, drugie o 17.45, trzecie o 18.30-które spotkanie masz odbyć, przychodzisz na tą godzinę. najlepiej nie po kolei w jeden dzień, ale czasem się zgadza ta pani aby np drugie i trzecie w jeden dzień zrobić. na spotkaniach się mówi o naturalnym planowaniu rodziny, miłości, szacunku do drugiej osoby, żeby rozmawiać, rozumieć się itp. dzień skupienia dla narzeczonych obowiązkowe spotkanie w drugą niedzielę miesiąca nieparzystego o godz. 14, godzinna msza z kazaniem przeznaczonym dla narzeczonych. potwierdzenia odbycia to po prostu kartka A5 i tam się zbiera podpisy. a słyszałam i na forum czytałam nawet o kilkugodzinnych, nie wiadomo co wymyślają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
jestem świeżo "po" i bardzo mi się podobało mimo, że nic nowego nie usłyszałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam. Mam mega problem dotyczący nauk przedmałżeńskich. Na początku czerwca spisaliśmy protokół, i zanim się zorientowałam co do nauk to okazało się że przez okres wakacji nie są organizowane. Ślub zaplanowany na 13 września, a ja nie mam zielonego pojęcie co mam zrobić w tej sytuacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Szukajcie po innych parafiach i w innych miastach, bo na pewno ktoras parafia prowadzi, w wakacje sa tez organizowane nauki wyjazdowe w formie rekolekcyjnej, moze uda Wam sie skorzystac z tej formy? A jak nie to idzcie do ksiedza w parafii i moze on cos podpowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Bardzo miłe kursy przedmałżeńskie można odbyć w niektórych Duszpasterstwach Akademickich. Ja z TŻ mimo że jeszcze nie jesteśmy zaręczeni, skończyliśmy kurs u Wawrzynów we Wrocławiu.
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Hej!
Ja też ślub mam 13 września tego roku, a na kurs zapisałam się wczoraj. Jeden telefon do właściwej instytucji i powinnaś dać radę. Zajęcia mam w ten weekend. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie formalności ze ślubem kościelnym nie ma dużo - serio jest to bardzo proste. Pierwsza rzecz to trzeba mieć nauki przedmałżeńskie = kursowi przedmałżeńskiemu = katechezom dla narzeczonych. Można wybrać różną formę tych zajęć - kurs weekendowy, nauki standardowe (kilka spotkań co tydzień) czy inną formę typu wyjazdowe rekolekcje czy wieczory dla zakochanych u Dominikanów - ale wszystko to musi być uznawane jako nauki przedślubne - mnóstwo informacji o tym można znaleźć na internecie jak i pójść zapytać księdza swojego czy w parafii gdzie ślub będzie. Co więcej wiem że są licea gdzie program nauk przedmałżeńskich jest realizowany w ramach lekcji religii więc każdy maturzysta dostaje też zaświadczenie o tym że taki kurs ukończył i generalnie powinno być ważne. Ale może się zdarzyć że ksiądz nie uzna tego i trzeba iść na nauki samemu - patrz wyżej. Druga sprawa to poradnia życia małżeńskiego/rodzinnego gdzie mówi się na 2 spotkaniach o naturalnych metodach planowania rodziny i jedno spotkanie taka rozmowa o życiu w małżeństwie dogadywaniu się pomiędzy mężem żoną itp. Miejsce nauk i poradni można wybrać samemu - warto poszukać popytać zorientować się gdzie są fajne a gdzie lepiej nie iść tak aby coś tego wynieść miło spędzić czas poza tym - nauki nie mają terminu ważności dlatego polecam wybrać się wcześniej jak się ma chwilę czasu a nie biega z ostatnimi sprawami przed ślubem pomiędzy sukienką dodatkami menu zabiegami upiększającymi i ustaleniami wszystkiego. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-09-03 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
A czy ktoś był może na naukach u Dominikanów w Krakowie? Tych weekendowych?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.