Sosnowiec-wydział UŚ. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-14, 15:02   #1
JohanaTomana
Raczkowanie

Sosnowiec-wydział UŚ.

Dziś dostałam sie na Uniwesytet Śląski na wydział germanistyki -nauk o kulturze w Sosnowcu.
Są tu jakies przyszłe studentki , które bedą studiować bądź studiują na Wydziale UŚ-ia w Sosnowcu?;d
piszcie xdd
nie chce być sama w tym miescie dalekim od mojej miejscowosci )
JohanaTomana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 17:59   #2
Rarita
Wtajemniczenie

Dot.: Sosnowiec-wydział UŚ.

Proponuję sprecyzować trochę temat, bo w Sosnowcu jest kilka różnych wydziałów UŚia ja akurat będę tam studiować na Wydziale Informatyki i Nauki O Materiałach
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 18:39   #3
JohanaTomana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
Proponuję sprecyzować trochę temat, bo w Sosnowcu jest kilka różnych wydziałów UŚia ja akurat będę tam studiować na Wydziale Informatyki i Nauki O Materiałach
Wydział Filologiczny . To chyba odrębne wydziały niestety )
a jak jest na UŚ-iu?
słyszalam że wykladowcy to chamy a za poprawki biorą pięniądze...
Stary 2010-07-14, 18:45   #4
Rarita
Wtajemniczenie

Doprawdy nie wiem skąd czerpiesz informacje ale zweryfikuj źródło na uczelniach publicznych poprawki są bezpłatne, płaci się za warunki (lub coś w tym stylu, nigdy nic nie płaciłam więc nie wiem), a wykładowco to naprawdę sympatyczni, pro-studenccy ludzie, z którymi wszystko można załatwić
Stary 2010-07-14, 19:02   #5
JohanaTomana
Raczkowanie

Cytat:
Doprawdy nie wiem skąd czerpiesz informacje ale zweryfikuj źródło na uczelniach publicznych poprawki są bezpłatne, płaci się za warunki (lub coś w tym stylu, nigdy nic nie płaciłam więc nie wiem), a wykładowco to naprawdę sympatyczni, pro-studenccy ludzie, z którymi wszystko można załatwić
Hmm..dzięki za info
ale na germanistyce podobno jest przerąbane xd
niestety, za późno pomyślałam i musze tam iść xd
Stary 2010-07-14, 20:05   #6
Karolinnaa_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JohanaTomana Pokaż wiadomość
Wydział Filologiczny . To chyba odrębne wydziały niestety )
a jak jest na UŚ-iu?
słyszalam że wykladowcy to chamy a za poprawki biorą pięniądze...

studiuję na UŚ-u w Katowicach i uogólnienie tego typu wydaje mi się śmieszne.. tak to jest jak słucha się plotek.. warto na początku sprawdzić samemu.. a poprawki tak jak to napisała dziewczyna wyżej nie są płatne..
~ dbam o siebie
~ ćwiczę systematyczność

Karolinnaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 00:33   #7
Empirical
Raczkowanie

Właśnie dziś złożyłam papiery na UŚ na wydział Szkoła Zarządzania a mój TŻ na wydział Informatyki i Nauki o Materiałach tak jak Rarita.
Jakoś nie wiem czemu ale mam mieszane uczucia w zwiazku ze studiowaniem tam.. zwłaszcza ze siedziba mojego wydziału jest w chorzowie, a zlozylam wniosek o miejsce w akademiku który jest na jeszcze innym końcu.

Czy któraś z wizażanek mieszka albo planuje mieszkać w akademiku na Ligocie.?
Stary 2010-07-15, 09:29   #8
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Empirical Pokaż wiadomość
Właśnie dziś złożyłam papiery na UŚ na wydział Szkoła Zarządzania a mój TŻ na wydział Informatyki i Nauki o Materiałach tak jak Rarita.
Jakoś nie wiem czemu ale mam mieszane uczucia w zwiazku ze studiowaniem tam.. zwłaszcza ze siedziba mojego wydziału jest w chorzowie, a zlozylam wniosek o miejsce w akademiku który jest na jeszcze innym końcu.

Czy któraś z wizażanek mieszka albo planuje mieszkać w akademiku na Ligocie.?
Ja mieszkałam i będę mieszkać moja sąsiadka z naprzeciwka również studiowała zarządzanie i trochę narzekała na dojazdy, no ale nie było innego wyjścia... A w którym akademiku planujesz mieszkać??
Stary 2010-07-15, 12:13   #9
Empirical
Raczkowanie

złozylismy wniosek o 2 albo 7.. składaliśmy na szybko i na oślep bo niewiele wiedzielismy o tych akademikach, dopiero dzisiaj na spokojnie mniej wiecej sie zorientowalam jak to wygląda.
Teraz troszke Cie pomęcze pytaniami jeśli można.?
Jaki kierunek studiujesz i czy tam gdzie jest dziekanat w Sosnowcu są też wykłady.. bo budynek w środku nie jest atrakcyjny.?
A w którym akademiku mieszkałaś i bedziesz mieszkać.?
Który byś nam poleciła, pod wzgledem standardu, ludzi.. atmosfery.?

No i jakbś mogła mi powiedzieć czy nie ma problemu jeżeli chodzi o wspolny pokój z chlopakiem.? No i jak z dojazdem a akademika są dobre połączenia, bo z tego co wiem to jest raczej na obrzezach.?
Ahh i jeszcze jedno pytanie czy nie wiesz na jakiej zasadzie są przydzielane miejsca? Musi być jakaś konkretna odległość z mojego domu do Katowic.?
Noo.. to chyba tyle.

Edit.
Właśnie zobaczyłam w opisie że dostałaś się na informatykę czyli tak jak mój luby.

Edytowane przez Empirical
Czas edycji: 2010-07-15 o 12:17
Empirical jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 13:23   #10
Rarita
Wtajemniczenie

No to będzie kolega z roku mieszkał po sąsiedzku, fajnie, będzie od kogo notatki pożyczać a tak na poważnie, to:
zajęcia z informatyki odbywają się na ulicy będzińskiej, można znaleźć zdjęcia budynku na stronie wydziału, wygląda na bardzo nowoczesny choć jeszcze tam nie byłam Ja mieszkałam w DS2 i nie wyobrażam sobie, by mieszkać gdziekolwiek indziej świetni ludzie, bardzo przyjaźni i pomocni, zawsze tam jest tak że do ok. godz. 19 jest cisza i spokój więc można się uczyć albo spać, a potem zaczynają się ludzie kręcić po korytarzach, tworzą się koła dyskusyjne i oczywiście imprezy, których w DS2 jest MNÓSTWO, codziennie na innym piętrze więc jak nie chcesz, to nie idziesz, no chyba że jest na twoim piętrze ale wtedy już musisz iść bo sąsiedzi nie dadzą ci siedzieć w pokoju Znam kilka par, które mieszkają razem i nie ma z tym żadnego problemu. Jeśli chodzi o połączenia, to co 5-10 minut odjeżdża MZK do centrum, jedzie się ok. 30-40 minut, chyba że przyspieszoną linią 812 wtedy 20 do Chorzowa będziesz musiała się przesiąść w centrum więc nie wiem, jak to wygląda, ale do Sosnowca twój lub będzie mógł dojechać bezpośrednio z akademika linią 154, jedzie ok. 50 minut.
Miejsca są przyznawane wg odległości, ale jak się nie dostaniecie możecie się odwołać i pewnie dostaniecie miejsca przyznawane z puli rektorskiej, moja koleżanka mieszka jakieś 30 km od Katowic i właśnie w taki sposób dostała miejsce
Jak byś miała jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem
Stary 2010-07-15, 16:24   #11
JohanaTomana
Raczkowanie

Hmmm już nie wiem co myśleć o Uniwersytecie Śląskim
jutro wyniki na germanistyke tłumacz do Opola !!
Stary 2010-07-15, 20:20   #12
Karolinnaa_
Wtajemniczenie

Jak to nie wiesz co myśleć ?
Bazujesz na plotkach czy na sprawdzonych i potwierdzonych opiniach ?
~ dbam o siebie
~ ćwiczę systematyczność

Stary 2010-07-15, 22:56   #13
JohanaTomana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolinnaa_ Pokaż wiadomość
Jak to nie wiesz co myśleć ?
Bazujesz na plotkach czy na sprawdzonych i potwierdzonych opiniach ?
Mam informacje od osób które tam studiowały )
Stary 2010-07-16, 09:37   #14
Karolinnaa_
Wtajemniczenie

Może akurat trafiły na takich ludzi..
~ dbam o siebie
~ ćwiczę systematyczność

Stary 2010-07-16, 16:56   #15
wibovit
Raczkowanie

to ja też się zgłoszę- od października studentka Wydziału Nauk o Ziemi

A tak przy okazji, możecie powiedzieć coś na temat DS 3 albo DS 4?
wibovit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 19:12   #16
JohanaTomana
Raczkowanie

Hmm..nauki o ziemi tysz chciałam na to skladać ale matma to moja czarna magia!!
Stary 2010-07-16, 22:19   #17
wibovit
Raczkowanie

idę bardziej w stronę geografii więc tutaj, mam nadzieję, matmy za wiele nie będzie
wibovit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 09:41   #18
JohanaTomana
Raczkowanie

aaaaa bardziej sie interesuje kosmosem ;p
to były moje plany życiowe ale przez fizyke i matme zniszczone ;p;p ;(
Stary 2010-08-02, 21:34   #19
katttarzynka
Przyczajenie

Ja jestem na nauczycielskim niemieckim na UŚ skąd jesteś johana?
katttarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 11:26   #20
m_ona
Przyczajenie

Witam wszystkich!

Wybieram się na informatykę (licencjat) na US i chciałam się dowiedzieć jaki jest tam poziom matematyki? i czy fizyka jest tylko na inżynierskich. Mam nadzieję, że ktoś wie
m_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:10   #21
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez m_ona Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!

Wybieram się na informatykę (licencjat) na US i chciałam się dowiedzieć jaki jest tam poziom matematyki? i czy fizyka jest tylko na inżynierskich. Mam nadzieję, że ktoś wie
Witaj! Moja prawie bratnia dusza niestety co do poziomu matmy to nie wiem, ale fizykę raczej też będziecie mieć, chyba tylko w nieco mniejszym wymiarze godzin niż my na inzynierskich, zresztą na stronie WIiNOM są dokładne siatki zajęć więc możesz wszystko sprawdzić
Stary 2010-08-03, 22:32   #22
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Witam ^^

drugi roczek na WIiNoMie od października..

Matematyka jest na poziomie wg mnie znośnym, choć dla wielu okazała się nie do przejścia. Cóż zdawalność taka jak frekwencja na wykładach ;P
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 12:09   #23
Rarita
Wtajemniczenie

Dekas a co studiujesz? Opowiedz coś więcej jeśli możesz
Stary 2010-08-04, 12:55   #24
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Dekas a co studiujesz? Opowiedz coś więcej jeśli możesz
Jak do tej pory tylko Inżynierie biomedyczną, planuje sobie coś dobrać jeszcze, ale zobaczymy jak będzie.

Co chciałabyś wiedzieć ? Nie wiem co prawda jak z profesurą na Informatyce, ale poziom jest dość wysoki i cisną. Da się przeżyć, nawet 'prawdziwi studenci' dają radę więc no problem
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2010-08-04, 16:47   #25
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
Jak do tej pory tylko Inżynierie biomedyczną, planuje sobie coś dobrać jeszcze, ale zobaczymy jak będzie.

Co chciałabyś wiedzieć ? Nie wiem co prawda jak z profesurą na Informatyce, ale poziom jest dość wysoki i cisną. Da się przeżyć, nawet 'prawdziwi studenci' dają radę więc no problem
Chciałabym wiedzieć dużo ale zdaję sobie sprawę z tego, że tak naprawdę dowiem się wszystkiego dopiero w trakcie studiów...
A z bardziej obiektywnych pytań - czy na WIiNOMie plany układane są jakoś po ludzku czy zdarzają się 5-godzinne okienka? Wiem, że na różnych wydziałach różnie to bywa... Czy są organizowane jakieś zajęcia wyrównawcze z matmy, fizyki? Na stronie na razie nie ma nic o tym, ale mam nadzieje że będzie, a wiesz może czy mozna dostać IOS na pierwszym roku? (np na socjologii można bez problemu, na WPiA ponoć są z tym problemy) jak jest z frekwencją na wykładach? i czy np jak opuszczę wykład z matmy to zrozumiem coś z następnego czy są one w jakich ciągach, że trzeba być na każdym by nie wypaść z tematu?
na razie tyle
Stary 2010-08-04, 20:58   #26
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Chciałabym wiedzieć dużo ale zdaję sobie sprawę z tego, że tak naprawdę dowiem się wszystkiego dopiero w trakcie studiów...
A z bardziej obiektywnych pytań - czy na WIiNOMie plany układane są jakoś po ludzku czy zdarzają się 5-godzinne okienka? Wiem, że na różnych wydziałach różnie to bywa... Czy są organizowane jakieś zajęcia wyrównawcze z matmy, fizyki? Na stronie na razie nie ma nic o tym, ale mam nadzieje że będzie, a wiesz może czy mozna dostać IOS na pierwszym roku? (np na socjologii można bez problemu, na WPiA ponoć są z tym problemy) jak jest z frekwencją na wykładach? i czy np jak opuszczę wykład z matmy to zrozumiem coś z następnego czy są one w jakich ciągach, że trzeba być na każdym by nie wypaść z tematu?
na razie tyle
Plany są układane w dziwny sposób, bo na 4 grupy na danym roku trzy mają normalny ciągły, ładny rozkład, a jedna jest tak rozproszona, że szkoda słów. Taką tendencje zaobserwowałam oglądając plany na naszym i na innych WIiNoMowskich kierunkach. Przydaje się szczęście. Mnie nie podobało się to, że czasami cały dzień wypełniony był zajęciami od 8 do 20, to była główna przyczyna słabej frekwencji na porannych wykładach.

Zajęcia wyrównawcze z matematyki są, z fizyki również. O ile fizyka byłą porządnie zorganizowana, tak matematyka leżała. Nie każdej grupie pasowała godzina zajęć z matematyki, poza tym osoby prowadzące, no cóż...czasami na wyrównawczych wałkuje się statystykę, a nie całkę potrójną po okręgu Działa to na zasadzie, jak poprosisz żeby Ci wyjaśnił matmę to zmienia płytę, a jak się nie odzywasz to gapisz się w deskę Galtona i prawdopodobnie zasypiasz
Sama się przekonasz jakich fajnych matematyków ma nasz wydział

Osobiście spotkałam dwie osoby co na pierwszym roku to ISO miały, nie wiem co prawda jak to się załatwia i jak to działa, i ile je kosztowło zachodu uzyskanie go ale miały.

Frekwencja niska, na początku wielki zryw, każdy idzie zobaczyć profesora, ocenić przydatność wykładu, potem zjawia się na końcu żeby sobie przypomnieć jak gość wygląda i kiedy go będzie egzaminował. Wykłady obowiązkowe nie są, z matmą było tak, że profesor na jeden wykład przeznaczał jeden temat, czasami kończył go na następnym, zawsze przypomina co było poprzednio. Niestety wielkich szans na zrozumienie matmy na wykładach nie macie jeśli oczywiście traficie na tego samego profesora. Gość sieje chaos i zamęt, zarówno na tablicy jak i tłumaczeniem niewytłumaczalnego Ale większość materiału przerobicie na zajęciach praktycznych więc to nie problem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2010-08-04, 22:43   #27
Rarita
Wtajemniczenie

Dzięki, na szczęście wiem jak załatwić IOS więc może się uda zapisać do grupy z normalnym planem
a całka potrójna po okręgu i deska Gatona brzmią dla mnie na razie niczym czarna magia, mam nadzieję że za pół roku to wszystko będzie dla mnie banałem
Stary 2010-08-09, 19:06   #28
jajek10
Przyczajenie

witam

Edytowane przez jajek10
Czas edycji: 2012-06-10 o 14:03 Powód: niekatualne
jajek10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 15:15   #29
JohanaTomana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katttarzynka Pokaż wiadomość
Ja jestem na nauczycielskim niemieckim na UŚ skąd jesteś johana?
ja ide na kultoroznawstwo niemieckie ;p;p
mieszkam bardzo daleko od Sosnowca, dlatego złożyłam na akademik nr 3 ;d
oby była w nim miła atmosfera

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:
Napisane przez jajek10 Pokaż wiadomość
Witam
Od tego roku zaczynam studia na US kultura i literatura krajow niemieckiego obszaru jezykowego w Sosnowcu. Chciałbym wynając mieszkanie w Sosnowcu badz tez innym okolicznym miescie. Poszukuje osob, ktore rowniez poszukuje mieszkania i wspollokatora ;-) Moga byc to osoby z tego samego roku/kierunku badz starsze... Kontakt pod numerem tel. 668452556 badz gg 7608921
także na to ide )
tyle , że bede mieszkac w akademiku..
dlaczego szukasz mieszkania? akademik to fajna sprawa ;d
Stary 2010-09-11, 22:38   #30
Salsetka
Przyczajenie

Cześć, ja chyba będę także na Wydziale Nauk o Ziemi (geografia mgr). Ktoś jeszcze? Jaki akademik wybrać w Sosnowcu? Boję się strzelać w ciemno :P
Salsetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości