|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Filologia romańska - kto studiuje lub studiował?
Hej, w tym roku dostałam się na filologię romańską na UŁ. Oprócz tego jestem też na drugim roku Europeistyki. Jednak nauka języków to coś co kocham od zawsze
Filologia ta nazywa się dokładnie filologia romańska z zaawansowanym językiem angielskim. Francuski jest początkujący, a angielski zaawansowany. Zdaję sobie sprawę, że na każdej filologii jest ciężko i trzeba się uczyć systematycznie i na bieżąco a nie od sesji do sesji. Jednak szukam kogoś kto mógłby mi to wszystko dokładniej wyjaśnić, np. czy jeśli francuski jest tutaj początkujący to czy będzie on od podstaw? Czy wszystkie przedmioty będą wykładane po francusku? Mój poziom francuskiego jest naprawdę podstawowy, chodziłam semestr prywatnie na lekcje i dodatkowo mialam francuski na Europeistyce rowniez przez jeden semestr. Obawiam sie, że z taka wiedza moge sobie nie poradzić i że bede odstawac, bo pewnie wszyscy będą ten język znali dobrze... Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia na ten temat to bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia romańska - kto studiuje lub studiował?
Myśle ze twoja wiedza jest zbyt mała , musisz się wziąć do pracy aby przetrwac bo jezyki na studiach to bardzo trudne studia zaraz po prawie i medycnie .
Ja sama ide na germanistyke , ucze sie jush 6 lat ..ale strasznie sie boje ze odpadne w I semestrze ..nawet super umiejący nie umieją sobie poradzic bo jak wiesz wykłady są w jezyku jaki studiujesz...a notatki robic w tym jezyku to koszmar... ja całe wakacje sie ucze niemieckiego i słucham niemieckich kanałów. Radze ci to samo.
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
O kurcze aż tak ciężko? Tylko widzisz, to nie jest taka normalna filologia, została utworzona w 2008r. i język francuski jest na poziomie początkującym. Ja zdaję sobie sprawę, że od początku trzeba będzie się ostro brać do roboty, ale mam nadzieję, że będzie to niższy poziom niż na normalnej filologii...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
A początki? to fajnie ;p;p;p
polecam ci samouczek ..język francuski w 30 dni taka mała żółta książka z płytą..ja sie nauczylam w 2 tygodnie podstaw niemieckiego nie umiąc nic ;p;p ;d
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam koleżankę, która studiowała na UG romanistykę, dostała się bez problemu i przetrwała studia, uczyła się 2 lata w liceum i dodatkowo prywatnie.
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
up up
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Nie zgodzę się, że będzie Ci tak ciężko, szczególnie, jeśli masz fr. początkujący. U mnie na roku były takie osoby, które, choć po maturze, naprawdę średnio sobie radziły, a teoretycznie deklarowały dobrą znajomość.
Wreszcie widzę, że ktoś mówi, że na filologiach się coś robi, bo gros osób jest przekonanych, że to leżenie do góry brzuchem! |
|
|
|
|
#8 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Strasznie się boję. Ja słyszałam, że na wszystkich filologiach jest ciężko. A Ty też filologię romańską początkującą studiujesz?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Tak, z tym, że teraz zaczynam trzeci rok.
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
O to mam kopalnię wiedzy
Na jakiej uczelni jeśli mogę wiedziec? Powiedz mi, czy przedmioty są po angielsku bądź francusku czy wszystko po polsku? Bardzo ciężko jest? Ten poziom początkujący to mniej więcej jaki etap? Tzn. domyślam się, że pewnie to nie alfabet ani zwroty grzecznościowe, ale czy naprawdę bardzo podstawowa znajomość języka pozwoli utrzymać się na studiach? Przepraszam za ten ogrom pytań
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Generalnie, wałkuje się gramatyę i słownictwo oraz oczywiście fonetykę, bo to bardzo ważne w j. francuskim. A co do ciężkości wiesz, mam znajomych na różnych filologiach obcych i prawda jest taka, że na każdej jest ciężko, bo nauki jest sporo, dużo materiału, systematycznym trzeba być, ale daje radę! Także - nie stresuj się i nie denerwuj na zapas, bo nie ma sensu!
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Aha :-D bo wiem, że filologie z angielskim są też w Poznaniu.
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Na początku tak, a potem stopniowo wprowadzana jest terminologia po fr. a potem to już całość, ale u mnie to było po roku.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A jeszcze ostatnie pytanko - czy był u Ciebie na roku ktoś taki, kto np. w ogóle nie miał styczności z językiem francuskim i poszedł na ten kierunek?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Tak, było parę takich osób i o dziwo, niektóre radzą sobie lepiej niż takie, które coś tam wcześniej z fr. do czynienia miały
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Polecam się na przyszłość!
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
A jest ktoś tutaj, kto studiuje fil. romańską w W-wie???
|
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Odświeżam wątek
![]() Czy jest ktoś na filologii romańskiej na UJ?
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Tak mało romanistek na forum?
Nie wierzęJa najchętniej założyłabym wątek fanek gramatyki opisowej ![]() Cytat:
I stąd się biorą później plotki o łatwości wszelkich filologii.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Dołaczam i ja
wprawdzie romanistyke zaczynam dopiero od pazdziernika, ale jestem po dwoch latach intensywnej nauki i juz troche moge o francuskim powiedziec mam nadzieje, ze dam rade na studiach..to moj drugi kierunek, po turystyce. Z tego co widzialam nie ma tu nikogo z US...szkoda. A jezyk uwazam za najpiekniejszy na swiecie
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Ja
od października drugi rok ![]() Ja tam na razie nie narzekam
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Uwielbiam te studia
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Ja romanistyka na UO. Poziom- żenada
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
A gdzie można studiować filologię romańską zaocznie? Bardzo mnie to interesuje ale na studia dzienne nie mogę sobie pozwolić
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Od października zaczynam filologie romańską od podstaw z dodatkową specjalizacją, czy jest ktoś kto może wie coś na temat tego kierunku? Bo na UMCSie gdzie zaaplikowałam ten rodzaj romy będzie po raz pierwszy, więc nie miałam skąd zaczerpnąć jakiś konkretnych informacji. Są to studia nienauczycielskie więc zastanawiam się czy będzie łacina... Z góry dziękuję Wam za wszelkie wiadomości!
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
W tym roku zacznę romanistykę, ale na US. Co prawda w ogóle nie zetknęłam się z językami jakie pojawią się na zajęciach, ale wierzę, że dam radę, bo w końcu "dla chcącego nic trudnego"
![]() Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja od października rozpoczynam studia na filologii romańskiej od podstaw na Uniwersytecie Zielonogórskim. Poza tym będę na drugim roku filologii angielskiej także na UZ.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.

Filologia ta nazywa się dokładnie filologia romańska z zaawansowanym językiem angielskim. Francuski jest początkujący, a angielski zaawansowany. 

Nie wierzę