|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() problem z uczuleniem na kolczyki
Witam!
Mam problem z moimi uszami. Jak byłam młodsza miałam przebite uszy i nosiłam kolczyki, niestety po pewnym czasie zaczełam mieć uczulenie na srebro i blachy. Stało się to po tym jak koleżanka przez przypadek zachaczyła mi o srebrny kolczyk paznokciem i jak pociagnęła to kolczyk cały się sprostował raniąc mi ucho i dziurkę od kolczyka. Od tego czasu strasznie mi to ucho puchło i po czasie przestałam nosić jakiekolwiek kolczyki. Było to kilka lat temu (ok.8) kiedy przestałam nosić kolczyki. Teraz mam jedno ucho całkowicie zarośnięte, a drugie tylko częściowo. Czy przy ponownym przebiciu nadal będę miała to uczulenie jeśli będę chciała nosić srebrne czy inne kolczyki ( nie złote)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z uczuleniem na kolczyki
Przecież to nie było uczulenie tylko podrażnienie, jakim cudem mogłaś dostać uczulenia po tym jak kolczyk poranił Ci ucho?
![]() Jakbyś miała uczulenie na srebro albo nikiel to nie mogłabyś także nosić łańcuszków, bransoletek, pierścionków itp. z tych metali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
No nie wiem, mama tak mi powiedziała, a ja wtedy miałam z 11-12 lat więc tak jakoś nie pomyślałam. Nie byłam u kosmetyczki tylko przestałam nosić kolczyki. Czyli teraz jak przebiłabym uszy ponownie to nie puchłoby mi przy noszeniu "niezłotych"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
mi sie papraly uszy ale to tylko z mojej winy, bo rzekomo nie wolno przebijac uszu na zime... wiadomo... ja uparta przebilam... strasznie dlugo mi sie goilo, na koncu sie wkurzylam bo bolaly i wyciagnelam kolczyki... minelo pare lat pozniej i przebilam na nowo w ciepla pore roku i w ogole nic sie nie dzialo
![]() pozatym teraz sa kolczyki antyalergiczne czy jakos tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja do zeszłego roku mogłam nosić jakiekolwiek kolczyki, nawet takie najzwyklejsze za kilka złotych z byle jakiego metalu, nagle któregoś dnia spuchły mi uszy, zaczęła lecieć ropa i strasznie mnie bolały - jak udało mi się wyjąć kolczyk to nie mogłam go potem włożyć z powrotem - myślałam, że będę musiała poczekać aż mi dziurki zarosną i przebić jeszcze raz. Po kilku dniach udało mi się włożyć srebrne i w ciągu dwóch dni wszystko przeszło, żadnego bólu, żadnej ropy - od tamtej pory mogę nosić tylko srebrne albo antyalergiczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
bardzo czesto problemy z dziurkami w uszach pojawiaja sie w momencie, kiedy oprocz srebrnych i zlotych kolczykow zaczynamy szalec z kolorowymi, nie wykonanymi ze szlachetnych metali, ktore np pod wplywem wody zaczynaja rdzewiec i uczulaja.
U kosmetyczki powinno nie byc problemu z zalozeniem kolczykow antyalergicznych ![]() natomiast jesli ktos z Was ma problem z kolczykami wlasnie z innych materialow, slyszalam, ze ponoc pomaga pomalowanie koncowek tych ktore tkwia w uszach lakierem bezbarwnym ![]() ![]() ![]() sama nie probowalam, bo moge nosic praktycznie wszystkie, byle je na noc zdejmowac, ale juz kilka razy slyszalam o tym sposobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na mnie pomalowanie bigli lakierem niestety nie działa
![]() Nie wiem skąd mi się to uczulenie wzięło, kolczyki noszę od prawie 20 lat, przez długi czas nosiłam tez byle jakiego metalu a teraz mogę nosić tylko srebrne albo złote. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Najczęstrzą przyczyną uczuleń jest nikiel. Istnieją kolczyki dla alergikow z niską jego zawartościa, lub bez niego.
Zapytaj w salonie o stal chirurgiczną, bądź kolczyki z tytanu lub platyny. Ja również jestem uczulona na nikiel, ale ten problemik rozwiązałam bardzo szybciutko.Po pierwsze rezygnuje z ubioru z zawatrością części metalowych,lub maluje je lakierem do paznokcii, bądź inna emalią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak nosze "blaszane" bransoletki, nawet pare dni i nic sie nie dzieje. Za to kolczykow wcale nie moge, bo momentalnie uszy puchna i swedza. Z kolei ten sam lancuszek-roznie. W goracy dzien po paru godzinach mnie potrafi uczulic, w chlodny dzien-dopiero jak zapomne zdjac na noc, w dzien moge smialo nosic i nie mam reakcji alergicznych. Wiec zadna to zasada, ze jesli uczulaja kolczyki to i inna bizu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mi też pomaga malowanie lakierem bezbarwnym bigli.
Jednak, robie to za kazdym razem jak zakładam kolczyki- inaczej- klapa. Albo nosze srebrne. Tak wole. ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Moja Rodzicielka tez tez przez wiele lat nie nosila zadnych innych kolczykow niz np. zloto i kazde jakies takie 'oszukancze' odrazu u niej wychodzily, bo puchły jej całe uszy. Gdy ja zaczęłam nosić kolczyki to strasznie ubolewała nad tym, ze ja mam tylko fajnych, kolorowych, a ona nie moze. Więc zaczęłam kupować bigle srebrne, złote, raz się nawet o platynę pokusiłam i wymieniać w jej kolczykach.
Na pomysł zlakierem chyba bym sie nie zdecydowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam!
Własnie mija 2 miesiące od przebicia i powinnam założyć zwykłe kolczyki, ale zastanawiam się nad tym czy nie poczekać jeszcze bo jedno ucho mam trochę rozrażone przez częste zahaczanie kolczykiem o bluzkę. Czekać czy zakładać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.