|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Problem z otarciami pod wejściem do pochwy po stosunku
Mam problem. Po stosunku boli mnie miejsce pod wejściem do pochwy; wygląda to trochę tak, jakby skóra pod wejściem do pochwy była nieco wyżej niż reszta i po stosunku ciągle robią mi się tam otarcia... przy dużym nawilżeniu i podnieceniu jest lepiej, ale po wcześniejszych "przygodach" nie chcę się już narażać na kolejne otarcia... co mogę z tym zrobić? Jest jakiś sposób, środek, albo lekarz może mi jakoś pomóc? Czy zawsze tak będzie i nie mam się co nastawiać na inną sytuację?
![]() Dodam jeszcze, że nic więcej mnie nie boli - ani pochwa w środku, ani góra wejścia do pochwy od strony łechtaczki... nic poza tymi okolicami dołu wejścia. Edytowane przez catchyou Czas edycji: 2010-09-15 o 19:04 |
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Problem z otarciami pod wejściem do pochwy po stosunku
Nie napisałaś ile masz lat i czy rodziłaś, ale sądzę że jesteś młodą kobietą.
Leki na odczulenie również powodują takie uczucie suchości. Po prostu potrzebujesz zdecydowanie więcej czasu na tzw. grę wstępną, aby doszło do rozluźnienia i tym samym bezbolesnego wejścia do pochwy. Zakup sobie żel nawilżający, dostępne w aptece bez recepty, np. K-Y żel, Feminum żel itd. Edytowane przez anka68 Czas edycji: 2010-09-15 o 19:37 |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Nie, nic nie zażywam. Żel już mam, ale on nie do końca rozwiązuje problem, wciąż te otarcia się pojawiają. To nie tylko kwestia suchości tego miejsca chyba, ale też tego, że skóra w tym miejscu jest ciągle narażona na te otarcia...
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Wobec tego chyba żadna z Nas nie rozwiąże za Ciebie tego problemu.
Ja poszłabym do lekarza ginekologa. Niech On sprawdzi co Ci dolega, bo "gdybanie" nie ma sensu .Edytowane przez anka68 Czas edycji: 2010-09-15 o 19:43 |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Ogólnie zamierzam iść do lekarza, ale pomyślałam, że może ktoś się spotkał z podobym problemem i mnie uspokoi choć trochę najpierw...
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
To "nie zamierzaj", tylko idź. Może masz tam jakiś stan zapalny, o którym nawet nie wiesz.Ale przyczyn może być wiele. Nie rozwiążemy za Ciebie tego problemu. Tu masz stronę do podobnego wątku:https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=11115229 Edytowane przez anka68 Czas edycji: 2010-09-15 o 20:03 |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Tylko że moim problemem nie jest totalny brak nawilżenia... Ogólnie swoje jakieś mam, używam żelu i jest nieco lepiej akurat z tym konkretnym miejscem, natomiast nie jest idealnie. Samo wnętrze pochwy nigdy nie jest otarte, otarta jest skóra tego pierścienia, który otacza sam początek wejścia do niej. To jest skóra na zewnątrz tak naprawdę.
Wiem, że opisywanie tego przez forum jest trudne i lekarz jest pewnie wskazany, ale jednak miałam nadzieję, że ktoś skojarzy i zrozumie mój opis
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Znalazłam jeszcze coś takiego:
http://vulvodynia.pl/cialo/vestibulodynia/. Chciałam pomóc, ale może rzeczywiście źle zrozumiałam Twój opis.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za link.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Problem rozwiązany, można zakończyć wątek - problemem było jednak zbyt małe podniecenie powiązane ze zbyt małym nawilżeniem w momencie wejścia; rozpracowane, pogadane, rozwiązane
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
hej też taki problem ma otarcia po stosunku przed wejsciem do pochwy troszkę w samym wejsciu mój facet jest dewlikatny i czuły i nie ma tu mowy o brutalności lekarz powiedział ze może zaciskam m mieśnie ale ja nie uważam tak i kazał mi używać żelu troche róznicy jest bo nie ma takiego oporu przy wprowadzaniu do pochwy ale otarcia i tak są nawet łechtaczki i niewiem czy to winażelu sprawdził sie za mało dodam że mój facet ma sporego w obwodzie czy to przez to że ja jestemdla niego za wąska prosze o pilną odpowiedz
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
skoro lekarz Ci nie potrafił odpowiedzieć, to pewnie my też tutaj nie poradzimy zbyt wiele
staraj się w czasie stosunku rozluźnić, zawsze używajcie żelu nawilżającego a po stosunku żeby łagodzić ew. otarcia smaruj okolice wejścia do pochwy alantanem lub sudocremem. ponieważ otracia w miejscach intymnych sprzyjają też powstawaniu stanów zapalnych możesz łykać lacibios femina.może starajcie się wydłużyć grę wstępną też? |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
byłam na wizycie i powiedziano mi ze jestem ciasna a , on ma obwodzie sproro i dłatego i żebysmy używali żeli zobaczy sie jak bedzie
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
no niestety czasami tak się dzieje, masz widocznie bardzo tam wrażliwą skórę i niestety trzeba uzywac duzo nawilżaczy. mozesz też isc hmmmm...do dermatologa może by cos przepisał, w sumie to nie jest lekarz od TAMTYCH miejsc, ale jest to lekarz od skóry, więc prócz ginekologa, którego w pierwszej kolejnosci powinnas odwiedzic, mozesz tez później isc do dermatologa
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nic nie pomogę, ale polece fajny kremik który przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia itd,
nazywa się cicatridina krem może nie jest tam napisane że to do tych miejsc, ale nie obawiajcie się, mi go ginekolog polecił, można smarować się w nieograniczonych ilościach i nie ma limitu czasu
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
miałam globułki z tego one sa bez recepty wieć maść pewnie też clotrimazolum też nie jest kiepska tylko ona gumki uszkadzać może taki, pisze na ulotce mnie teraz i tak po każdej piecze bo jestem przed wypalaniem nadzrerki i mam od niej zapalenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.

.