pampersy u 3-latki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-04-26, 21:10   #1
WioletaM
Zakorzenienie

pampersy u 3-latki

Moja córka ma 3 latka. Od roku w dzień nie ma pampersów, ale ma je za to w nocy. Próbowałam w dzień kłaść ją spać bez pampersa, ale czasami wstawała zsikana albo krótko spała, bo chciała siku. Używam pampersów, bo na inne jest uczulona i na dodatek przesikuje je. Córka bardzo dużo pije. Poradźcie mi drogie mamy, jak oduczyć moje dziecko sikania w pampers? Wiadomo, że w nocy dziecko się nie kontroluje. Córka mojego kuzyna w sierpniu kończy 5 lat i po koniec 2003 roku jeszcze miała na noc pieluchę. Mam nadzieję, że moje dziecko do tego czasu będzie już bez pieluszki. Co miesiąc do kosza wyrzucam 50 zł. Do kiedy mam czekać, aż córka przestanie sikać? Zna ktoś na to pytanie? Jak sobie radziłyście?
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-26, 21:32   #2
monika_t
Rozeznanie

Re: pampersy u 3-latki

Moja corka jak skonczyla 2,5 roku to zaczela "uprzejmie" siadac na nocnik, po czym po tygodniu siadala na ubikacje. (Wczesniej nie bylo mowy, zeby usiadla, po prostu nie chciala, a ja tez nie chcialam za mocno napinac.) Od tamtej pory siada sama i robi swoje potrzeby bez problemu, w nocy przestala tez robic do pieluszki, nie budzi sie z tego powodu (choc duzo pije), na zewnatrz tez nie ma problemu trzyma, az ma mozliwosc zrobienia do ubikacji. Problem sam sie uregulowal, a pomogly jej w tym 2 rzeczy. Pierwsza to to, ze zobaczyla mnie w bieliznie i zaczela mi mowic, ze ona tez chce majteczki, a drugie to, przegladajac ubrania w sklepie, poszlam tam gdzie sa majteczki dla dzieci. Pokazalam jej takie z jakims obrazkiem i powiedzialam, ze jak chce nosic, to musi robic do nocnika, od tamtej pory poskutkowalo. Teraz moje dziecko jest nie tak wiele starsze, bo to bylo 4 miesiace temu, ale obeszlo sie bez krzykow, placzu, zmuszania, poszlo bardzo spokojnie i gladko. Na noc jeszcze pieluche jej zakladam, ale zawsze jest sucha, wiec pewnie i tego sie pozbede. No i co wazne jest bardzo z siebie dumna, powtarza ciagle, ze tylko male dzieci robia w pieluche. Do tego od sierpnia idzie do przedszkola i powiedzialam jej, ze musi tak trzymac z ta ubikacja, bo inaczej nie bedzie mogla isc, dzieci z pieluchami nie przyjmuja (ale nie bylo to powiedzine w formie straszenia, tylko stwierdzenia, wiem, ze jej bardzo zalezy na przedszkolu).
No ale jesli chodzi o nocki to ta kontrola u dziecka jest inna. Jedne wstaja i budza sie, inne przespia cala noc spokojnie i sucho.
monika_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-27, 11:03   #3
paula78
Zakorzenienie

ja polecam nocne lekkie pobudki i siusianie ,moja mała przed kąpielą siku ,szła spac i ok północy gdy ja kładłam sie spac brałam ją na rece i sadzałam na nocniku który stoi do dzisiaj przy łóżeczku ,mała bez obudzenia sie robiła siusiu i rano ok.7 ponownie,trwało to ok 3 miesięcy po tym czasie sama zaczęła sie kontrolowac.
pzdr i zycze wytrwałości i konsekwencji
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-30, 00:26   #4
ansim
Przyczajenie

Mój synek w lipcu skończy trzy latka, zanim skończył dwa latka sikał już na nocnik, więc w dzień nie zakładałam mu pampersów. Od dwóch mięsięcy zrezygnowałam z pampersów na noc, założyłam tylko na wszelki wypadek folie na materac i na wieczór ograniczałam picie. Trzy razy zdarzyło mu się wyprysnąć z krzykiem "ojej! siusiu!" około 24:00 w nocy do ubikacji, oczywiście troszkę popuścił, ale to tylko trzy razy. Są takie dni kiedy wstaje o 6:00, idzie zrobić siusiu i kładzie się jeszcze spać. Nie muszę do niego wstawać bo jest strasznie samodzielny, sam sciąga piżamkę, sam wylewa zawartość nocniczka i sam spłukuje.
ansim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-30, 15:37   #5
WioletaM
Zakorzenienie

Dziekuję za wszystkie rady. Znowu dzisiaj babcia próbowała nakłonić moją córkę do spania w dzień bez pampersa, ale nie chciała. Córka majtki nosi od roku, do przedszkola na razie jej nie posyłam, bo nie pracuję, a i tak ma z kim być. Wiele razy już jej opowiadałam, że np. Kamilek i Szymon już nie mają pampersów. To też nic nie daje. Rano jak córka wstaje, to sama ściąga majtki i sika do nocnika. Syn znajomej w dzień nosił dłużej pampersy niż moja córka (Karolcia nosiła do maja 2003), a latem nie miał już nawet w nocy. W ciągu tygodnia przestał sikać w nocy i znajoma już mu nie zakładała. Że tak moja Karolcia nie może. Czekam aż będzie wstawała z suchą pieluchą. Może spróbuję na noc dawać jej pieluchę tetrową i nieprzemakające majtki. Może wtedy poczuje, że ma mokro i będzie się kontrolować.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-17, 13:41   #6
magdzej
Przyczajenie

GG do magdzej
Dot.: pampersy u 3-latki

mój synek ma 3 i pól roku. w dzień załatwia się w ubikacji, natomiast na noc ciągle zakładam mu pieluchę. kupuję najtańsze więc czasem zdarza się że synek ją przesika. niestety synek nie wyciąga z tego nauki i dalej nie kontroluje siku w nocy. próbowałam go namawiać żeby się budził jak mu się zachce siku ale synek nic sobie z tego nie robi i w nocy śpi dalej w pieluszce. dobrym pomysłem jest chyba budzenie dziecka w nocy i sadzanie go na nocnik. może się w końcu przyzwyczai i samo będzie się budziło.
magdzej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości