|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: znad Wisły
Wiadomości: 72
|
Po Polsce... kulinarnie...
Ponieważ sporo podróżuję po Polsce i zawsze staram się wyszukać jakiś regionalnych smakołyków i rarytasów, proszę o pomoc w stworzeniu na tym forum mini-przewodnika:
-co gdzie warto zjeść, nie chodzi o restauracje, ale o wyroby, którymi warto się delektować - co warto wypić (także alkohole lokalne) -a także o dzielenie się przepisami regionalnymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Lubelszczyzna i Roztocze
cebularz marchwiak prażucha szczypka ![]() ![]()
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Biały100k:)
Wiadomości: 4 774
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Cytat:
![]() babka ziemniaczamna kiszka uwielbiam ![]() kołduny pierekaczewnik okolice Hajnówki, blizej wschodniej granicy bardziej popularne, nie miałam okazji spróbować ale słyszałam wielokrotnie że warto ![]() bigos litewski chyba dlatego żę blisko granicy? ale wydaje sie ze do na Suwalszczyźnie bardziej popularne ![]() nie wiem co to fafernuchy? nie znam nawet takiej nazwy ![]() palcówka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: z mojego przytulnego kąta
Wiadomości: 8 809
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Bedac w malopolsce warto sprobowac żurku staropolskiego koniecznie W chlebie. Przepyszny, sama go jadam raz w tygodniu.
Rowniez polecam Bundz, uwielbiam ten ser! Polecam rowniez staropolski bigos, tylko w górach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
W Bieszczadach zachodnich, w okolicach Komańczy, Łupkowa i Smolnika nad Osławą polecam sery owcze (wyśmienite jadłam u bacy właśnie w Smolniku, oscypki prosto z wędzarni i dwa rodzaje sera bundz: świeży słodki i bardziej trwały z solanki) i rewelacyjną żętycę.
Jak ktoś wybiera się na Białostocczyznę, to na przeciwko meczetu w Bohonikach stara tatarka gotuje oryginalne dania tatarów w Polsce. Byłam, próbowałam, polecam. Co do napojów, moim niedawnym odkryciem były lokalne, niszowe niepasteryzowane piwa, głównie "Lwówek Książęcy" z Lwówka Śląskiego i piwa orkiszowe na Mazurach z browaru Kormoran. Fajnie smakuje też piwo wiśniowe na mazurach. A że jestem lokalną patriotką, to podczas wizyty w Wielkopolsce polecam kaczkę pieczoną z jabłkami, do tego pyzy (ale nie takie jak w Warszawie, ziemniaczane z mięsem, ale delikatne, drożdżowe buły gotowane na parze) i buraczki. To typowo wielkopolskie danie. To samo pyry z gzikiem albo rogale marcińskie, tradycyjnie kupowane na 11 listopada. No i też lokalne piwa wielkopolskie, czyli noteckie w malutkich buteleczkach i ciemną fortunę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-12
Wiadomości: 66
|
Dot.: Po Polsce... kulinarnie...
Trafilam ostatnio z kumpelą do wloskiej restauracji na Jasnej, po pracy chcialyśmy zaszaleć i zabawić sie z klasą. Niestety nie bardzo pamiętam teraz nazwy restauracji.. Przeroslo to nasze oczekiwania. Trzeba to miejsce odwiedzić i napelnić spragniony rozkoszy żolądek i zachwycić podniebienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.