Wymienię Głównie MAC :) ale też Guerlain, L.Mercier, MUFE, Givenchy, Chanel, UD, OPI i inne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Ogłoszenia > Targowisko: kosmetyki

Notka

Targowisko: kosmetyki Targowisko: kosmetyki. Tutaj oddajemy i wymieniamy kosmetyki, których już nie używamy. Nie używasz? Oddaj!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-09, 16:43   #1
misiz
Raczkowanie

Przekupka: 9 pkt / 100% pozyt.
GG do misiz
Talking

Głównie MAC :) ale też Guerlain, L.Mercier, MUFE, Givenchy, Chanel, UD, OPI i inne

CHWILOWO ZAWIESZAM WYMIANY Z UWAGI NA KRYZYS ZDROWOTNY dam znać jak powrócę do normalnego funkcjonowania

Witam w moim pierwszym wątku wymiankowym

Jako że nieużywane kosmetyki zaczęły mi wyłazić powoli bokami szuflad, postanowiłam wreszcie zebrać się w sobie i wymienić chociaż kilka z nich Ponieważ jestem nową wymiankowiczką, żeby nie stresować drugiej strony bardzo chętnie umówię się na wymianę osobistą (jeśli ktoś jest z Warszawy)

MAŁA WISH LISTA NA KOŃCU POSTU, mogę być dość wybredna, proszę mi wybaczyć

na szaro zarezerwowane
na fioletowo dokładka

Kilka drobnych uwag:

-> wolałabym wymieniać się na kosmetyki podobnych firm które sama posiadam i używam, z góry dziękuję za Avon, Oriflame czy Yves Rocher z którymi nie mam dobrych doświadczeń.
-> bardzo chętnie wymienię się na kilka rzeczy naraz, tak żeby wartość kosmetyków była podobna, np. kilka mniejszych za jeden większy itp.
-> Niezbyt chętnie wymienię się na testery, chyba że nie odbiegają wyglądem od oryginału, bo mam fetysz ładnych opakowań podobnie sprawa ma się z opakowaniami zastępczymi.
-> niestety mam w zwyczaju od razu po kupnie wyrzucać kartoniki, więc (chyba że coś kupiłam bardzo niedawno) prawdopodobnie do większości pudełeczka kartonowego nie posiadam.
-> oczywiście wszystkie moje kosmetyki sąORYGINALNE i TYLKO na takie się wymieniam, nie wspieram podróbek.

Z góry uprzedzam że post będzie długi bo sporo mi się tych kosmetyków uzbierało, a dodatkowo jestem gadułą więc zapewne ugrzęznę przy opisach

Jeśli nie odpisałam, bardzo proszę o wybaczenie, nadal trochę się gubię wystarczy się wtedy przypomnieć

No to do rzeczy:

CIENIE DO POWIEK

MAC prasowane (wszystkie są w formie wkładów do palet, niektóre już kupione w tej formie, inne wyjęte z opakowań - głównie te z limitowanych kolekcji, zawsze staram się naklejać na magnesie oryginalną naklejkę ze spodu pudełeczka).

-> Sand&Sun (matowy brzoskwiniowy, w chłodniejszej tonacji), z kolekcji To The Beach, ubytek żaden, raz bodajże maznęłam pędzelkiem.
-> Brule (matowy w kolorze skóry), ubytek na oko około 1/3.
-> Naked Lunch (perłowy jasny cień z lekkim brzoskwiniowo-różowym odcieniem) także użyty może 3 razy max.
-> Wisteria (jasny niebieski z leciuteńkimi drobinkami) wyjęty z trio Wisteria z kolekcji Dame Edna. testowany.

MAC mineralne

-> Trzy cienie w zamykanym pudełeczku, z kolekcji In The Groove, SOFTEN THE MOOD, bardzo jasny niebieski, połyskujący ciemny szampan i neutralny brąz. Raz przetestowane.

MAC paletki po 6 cieni (tylko za jakieś super)

->
Graphic Garden : Fresh Cut (kolekcja graphic garden, limitowanka dostęona tylko w sklepach Nordstrom) przywieziona z Hiszpanii, zużycie minimalne, głównie testowe, i to też nie wszystkich cieni.

SMASHBOX

-> 4 cienie duo, czyli razem 8 kolorów z zestawu "Smashbox Holiday 2008: Rapture Eyeshadow", niektóre testowane, niektóre nietknięte. Kolory poszczególnych "dwójek": Desire, Dreamscape, Delightful, Twilight.

LAURA MERCIER

-> Paletka 4 cieni w formie pasków, Taupe Velvet, seria Evolution Of Colour. Bardzo naturalne odcienie do typowego makijażu dziennego, jasny beż, dwa odcienie pośrednie między brązem, beżem a szarym i nieco ciemniejszy chłodny brąz. Wszystkie o satynowym wykończeniu. Kompakt z lusterkiem, zużycie minimalne.

VICTORIA'S SECRET

-> Paletka Heavenly Face, w środku cztery cienie: brązowy, fioletowy, ciemny błękit i biel opalizująca na złoto. Niewielkie zużycie, w ślicznym kompakcie z nadrukiem.

-> pojedynczy cień z serii Very Sexy, matowa czerń z niesamowitą ilością srebrnych drobinek.

PIGENTY

-> MAC Jardin Aires z zestawu świątecznego Haute High Jinks, w oryginalnej fiolce, tylko testowany.

BAZY POD CIENIE

-> MAC Paints Paintures - Bare Canvas, czyli baza w tubce, w kolorze skóry z delikatnym połyskiem. Użyta może 2-3 razy, niestety przygniotła mi się lekko tubeczka na środku (jest metalowa) i wygląda jakby jej było mniej

-> MAC Paint Pot - Rubenesque, zużycie może 5%

-> NYX jumbo pencil w kolorze Baby Blue, tylko przetestowany na ręku.

PUDRY, PODKŁADY, KOREKTORY, BAZY

MAC Mineralize Skinfinish Natural w kolorze - Medium Plus. Kupiony na początku wakacji, niestety już za ciemny. Ubytek ok 20%.

MAC Studio Sculpt - kolor NW25, również zbyt ciemny, także kupiony w wakacje. Ubytek na oko ok. 1/4, ale jeszcze czekam aż dobrze spłynie w dół tubki żebym mogła dokładnie ocenić

MAC Studio Sculpt - kolor NC30, została ponad połowa, podobnie jak reszta - wakacyjny zakup

MAKE UP FOR EVER - HD concealer, korektor w formie pisaka z silikonową końcówką, głównie pod oczy, bo jest rozświetlający kolor 305 - jaśniutki. Zużyłam najwyżej 1/4.

SMASHBOX Photo Finish - bezbarwna baza pod podkład, zużyte ok 1/3.

BRONZERY i RÓŻE

GIVENCHY Logo Sunkissed Powder w kolorze 41 Sunset. Kompakt z lusterkiem i pędzelkiem, przetestowany, niestety zbyt ciepły odcień dla mnie.

MAC Sculpt and Shape powder w kolorze Bone Beige Emphasize (jaśniejszym). Kolekcja DSQUARED. Duo do konturowania twarzy, jasny rozświetlacz delikatnie satynowy i matowy chłodny brąz. Ubytek na oko ok 15%

BENEFIT Posietint - płyn do używania jako róż lub barwiący usta. Zużyłam może 1/10 bo jest wydajny jak cholera niestety od noszenia w kosmetyczne, w paru miejscach się delikatnie naddarła folia która jest naklejona na buteleczkę, ale to u nich normalne. Lekko na krawędzi i nieduża dziurka z tyłu. Postaram się żeby widać było na zdjęciu.

LINERY

-> MAC Fluidline Blacktrack - matowa czerń, została mniej więcej połowa, głównie go "dziubałam" w środku, więc po bokach jest jeszcze sporo, postaram się żeby było widać na zdjęciu.

-> MAC TECHNAKOHL - kredka automatyczna w kolorze COLOUR MATTERS z kolekcji "Makeup Art Cosmetics Collection" - trawiasto-limonkowy zielony, użyty dwa razy.

SZMINKI

-> MAC Barcelona, wykończenie niby frost, ale wygląda bardziej jak kremowa, nie ma dużego połysku. Malinowa czerwień, zużycie około 5%.

PĘDZELKI
wszystkim swoim pędzelkom zabezpieczam napis z numerem utwardzaczem bezbarwnym, dzięki czemu napis się nie ściera

-> Benefit pędzel kabuki, chętnie dorzucę przy większej wymianie do wyrównania wartości

LAKIERY DO PAZNOKCI

1. OPI

-> Red Hot Ayers Rock - piękna, bardzo soczysta czerwień z leciutką domieszka maliny. Ubytek jednego malowania
-> Suzi & The Lifeguard - jasny róż, perłowy. Ubytek może 5%
-> Moon Over Mumbai - Bardzo jasny szaro-srebrzysty. Ok. 10% ubytku.
->
Banana Bandana - pastelowy żółty, ma w sobie ledwo zauważalne mikro-drobinki błyszczące, które widać tylko pod pewnymi kątami. Jeden manicure
->
In My Back Pocket - pomarańczowy kremowy. tylko test na chyba 2 paznokciach.
->
Bubble Bath - jasny róż do frencha czy naturalnego manicure. Zostało 2/3
->
No Room For The Blues - niebieski, nieco ciemniejszy błękit. kremowe wykończenie. Tylko testy

3. ESSIE

-> Body Language - chłodny jasny beż, ubytek ok 15%
-> Apricot Cuticle Oil - oliwka do skórek z pędzelkiem. Ubytek nie większy niż 10%.

4. Orly

-> GoGo - mleczno-biały ze srebrnymi drobinkami. Ubytek dwóch malowań.

BŁYSZCZYKI

-> Benefit California Kissin' - nowy, tylko przetestowany na ręku. Półprzezroczysty niebieski z maleńkimi drobinkami, sugerują że ma optycznie wybielać uśmiech Dostałam w prezencie, ale ewidentnie nie jestem gotowa na ideę niebieskiego błyszczyka

PIELĘGNACJA

-> MAC Naked Honey Skin Salve - kremo-wosk do użytku gdziekolwiek na ciele, na suche partie np. usta czy łokcie. Pięknie pachnie miodem, ubytek 1/3.

Za coś BARDZO FAJNEGO (lub kilka fajnych, ale będę wybredniejsza ) mogę pomyśleć nad:

-> Guerlain Meteorites Beige Chic, pełnowymiarowe opakowanie, używane niezbyt często, waga opakowania z kulkami (bez pokrywki i puszka) 49g
-> Guerlain Meteorites Mythic, pełnowymiarowe opakowanie, używane niebyt często, waga opakowania z kulkami (bez pokrywki i puszka) 48g.

mały wish jakby ktoś przypadkiem coś miał :

- głównie rzeczy do twarzy (pudry, róże, rozświetlacze, bronzerki i inne cuda) bo mam nieproporcjonalną ilość cieni do reszty kolorówki
- eau de marveilles hermesa w butelce (też oddam ładne rzeczy )
- PRYZMY jakieś sympatyczne, sypane i prasowane, w odcieniach beżowych bez drobinek
- różne cienie chanel ombre d'eau (bez kilku kolorów które mam)
- Dior "5"
- kredki UD 24/7
- Guerlain Ombre Perlees (taka neutralna paletka z wakacyjnej kolekcji)
- Clarins szminki z serii crystal (takie przezroczyste), też chętnie

P.S. JAKBY KTOŚ PRZYPADKIEM NOSIŁ ROZMIAR 42-44 i miałby ochotę wymienić kilka moich ubranek na kosmetyki (bo nadal się pomniejszam i nie wiem w jakim rozmiarze wyląduję ostatecznie ), to się proszę zgłosić, wyślę zdjęcia i dokładne wymiary. Od razu nie wstawiam bo nie wiem czy by ktokolwiek był zainteresowany z fajniejszych rzeczy mam bluzko-tunikę ściąganą pod biustem Calvina Kleina w kolorze ciemnym morsko-turkusowym, narzutkę DKNY w kolorze beżowo-kawowym, wiązaną na czarną satynową kokardę i morską bluzkę bawełnianą z bufiastymi rękawami Michael KORS.

Edytowane przez misiz
Czas edycji: 2010-12-01 o 14:38 Powód: dokładka
misiz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 16:52   #2
iwcia74
Zadomowienie

Przekupka: 53 pkt / 98% pozyt.
Dot.: Głównie MAC :) ale też Guerlain, L.Mercier, MUFE, Givenchy, Chanel, UD, OPI i i

witaj
znalazłabyś coś u mnie za pierwsze trzy cienie MAC i może jeden/kilka lakierów?
iwcia74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 16:52   #3
ana761
Zakorzenienie

Przekupka: 206 pkt / 100% pozyt.
GG do ana761
Dot.: Głównie MAC :) ale też Guerlain, L.Mercier, MUFE, Givenchy, Chanel, UD, OPI i i

Witaj, może cos u mnie za:

-> Suzi & The Lifeguard - jasny róż, perłowy. Ubytek może 5%

2. China Glaze

-> Innocence - bardzo jasny róż do frencha, testowany na jednej dłoni.

3. ESSIE

-> Haute As Hello - z nowej kolekcji, coś pomiędzy koralem, brzoskwiniowym i łososiowym, tylko wypróbowany.

Gdzie jest cierpliwość i pokora, tam nie ma ani gniewu, ani zamętu......
ana761 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 16:54   #4
kochana1989
Zakorzenienie

Przekupka: 71 pkt / 100% pozyt.

cos u mnie???zapraszam sporo mi sie podoba wiec narazie nie bede wypisywac))
Stary 2010-10-09, 16:56   #5
Maqua
Zakorzenienie

Przekupka: 43 pkt / 100% pozyt.

podoba mi się Keratin Mist i może 'cośtam' jeszcze

zapraszam do mnie!
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 16:59   #6
heroin
BAN stały

Przekupka: 1 pkt / 57% pozyt.

Znajdziesz coś u mnie za primer urban decay i szminkę w odcieniu nude mac ?
heroin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 17:07   #7
dimiti
Zakorzenienie

Przekupka: 24 pkt / 100% pozyt.

halo
mnie interesuja 3 rzeczy brazer MACa, czarny fluidline i lakier nars orgasm

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=452148
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 17:12   #8
Hisoka
Zakorzenienie

GG do Hisoka

-> Retrospeck (kolor pomiędzy złotem, srebrem, beżem i szampanem - srebrne drobinki). Zużycie mniej niż 10%.

-> Sand&Sun (matowy brzoskwiniowy, w chłodniejszej tonacji), z kolekcji To The Beach, ubytek żaden, raz bodajże maznęłam pędzelkiem.

-> Era (średni brąz, półmatowy, do załamania). Zużycie mniej niż 5%.

Coś u mnie za powyższe?
Stary 2010-10-09, 17:23   #9
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Przekupka: 77 pkt / 100% pozyt.

Hej, coś u mnie znajdziesz, za cienie maca:Beautiful Iris, Deep Truth, Vapour, Era, Shroom, Aquadisiac, szminkę Creme D'Nude, i fluidline brązowy?

Live long and prosper
🖖🏻

Edytowane przez Corii
Czas edycji: 2010-10-09 o 17:34
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 17:25   #10
lexxie
Wtajemniczenie

Hej. Moze zainteresuje Cie puder prasowany Chanel. Zdjecia w moim watku w podpisie. Mnie interesuje szminka MAC dream, cien UD i wklad Beautiful Iris MAC-a
Zamiast lac babe w pysk to wystarczy zapytac ile ma lat. Przemocy zero, a skutek ten sam .

Edytowane przez lexxie
Czas edycji: 2010-10-09 o 20:13
lexxie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 17:55   #11
annamonica
Zakorzenienie

Przekupka: 62 pkt / 100% pozyt.
GG do annamonica

ojojoj wiele mi się podoba
zapraszam do siebie
Stary 2010-10-09, 17:56   #12
oolong
Zakorzenienie

Przekupka: 82 pkt / 100% pozyt.

u mnie za Studio Sculpt NC30 i 3. MAC TECHNAKOHL - kredka automatyczna w kolorze GREYPRINT - grafitowy, zostało 2/3

oolong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 18:37   #13
Aneta???
Zakorzenienie

Przekupka: 79 pkt / 100% pozyt.
GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???

Interesuje mnie kilka rzeczy,znajdziesz coś w zamian?
Stary 2010-10-09, 18:40   #14
asia3000
Zadomowienie

Przekupka: 31 pkt / 100% pozyt.

Witaj , ja po cienie mac.....

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=473101
asia3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 18:44   #15
olciawalczak
Wtajemniczenie

Przekupka: 55 pkt / 100% pozyt.

Hej,
ja po lakiery i maca
moze znajdziesz cos u mnie ...
zapraszam
olciawalczak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-09, 18:48   #16
ranka
Kici kici miau miau

Przekupka: 191 pkt / 100% pozyt.

hej
ja tez po cienie MAC, glownie w tonacji brazowej i Bronzing Powder

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 18:52   #17
madzialenn
Zakorzenienie

Przekupka: 26 pkt / 100% pozyt.

podobaja mi si eu Ciebie lakiery i cienie guerlain i mac znajdziesz cos u mnie?
jesli to mozliwe to odpisz w moim wątku,

madzialenn bloguje o kosmetykach i modzie

Kosmetyki i codzienne stylizacje
http://madzialennx.blogspot.com/2014...ine-shawl.html
madzialenn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 18:58   #18
fluxus9
A cobra on my left...

Przekupka: 93 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez misiz Pokaż wiadomość
Witam w moim pierwszym wątku wymiankowym
3. ESSIE -> Body Language - chłodny jasny beż, ubytek ok 15%

Coś u mnie?
minerały https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4492
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=353186 -były 2 dokładki
książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=352616
fluxus9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 19:01   #19
thelila
Zakorzenienie

Przekupka: 80 pkt / 100% pozyt.

Hello

Czy cos znajdziesz za .. i tu długa lista ...

cienie:
Retrospeck
Shroom
Aquadisiac
Deep Truth
ECCENTRICITY

MAC Mineralize Skinfinish Natural w kolorze - Medium Plus
MAC Studio Sculpt - kolor NW25
MAKE UP FOR EVER - HD concealer
MAC Fluidline Blacktrack

Opi
Red Hot Ayers Rock

... i w koncu dotarłam do końca
thelila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 19:45   #20
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Przekupka: 93 pkt / 100% pozyt.

Interesuje mnie turkusowy i fioletowy cien MAC a takze czerwony lakier Opi?

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2010-10-09 o 23:12
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 20:39   #21
DiTu77
Zakorzenienie

Przekupka: 98 pkt / 100% pozyt.

Podoba mi się kilka rzeczy - głównie cieni, czy znalazłabyś coś u mnie?
DiTu77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 23:04   #22
brumek
Zakorzenienie

Przekupka: 54 pkt / 100% pozyt.

WItaj, znajdziesz coś za ESSIE Haute As Hello i China Glaze Innocence?
Stary 2010-10-09, 23:15   #23
kolciag
Zakorzenienie

Przekupka: 123 pkt / 100% pozyt.
GG do kolciag

Hej, głównie Beautiful Iris mnie interesuje - właśnie go poszukuję, bo mi się skończył, a w salonie MAC'a go chwilowo nie ma
Ale i pozostałe cienie MAC'a chętnie capnę jak coś znajdziesz
zapraszam do mnie
Stary 2010-10-10, 04:56   #24
pingwin2
Zakorzenienie

Przekupka: 119 pkt / 100% pozyt.

MAC Paint Pot - kolor Fresco Rose, chłodny błyszczący róż, użyty ze 3 razy.
Fineshine
Midnight Cowboy

chętnie zaadoptuje
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=462183

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

Edytowane przez pingwin2
Czas edycji: 2010-10-10 o 06:45
pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 08:04   #25
misiz
Raczkowanie

Przekupka: 9 pkt / 100% pozyt.
GG do misiz

niestety nic Anetko
misiz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 08:39   #26
Nola_
Zakorzenienie

Przekupka: 68 pkt / 100% pozyt.

Interesuje mnie wiele rzeczy, więc najpierw spytam, czy znajdziesz coś dla siebie u mnie?
Stary 2010-10-10, 10:07   #27
dimiti
Zakorzenienie

ale moze sie uda, ze jeszcze bede miala tylko troche trzeba poczekac a cos jeszcze ogolnie cie interesuje ze smashboxa czego wogole nie mam? bo poza watkiem duzo tego mam wiec moze jak dostane paletke to zrobi sie wieksza wymianka?
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 10:15   #28
pingwin2
Zakorzenienie

Przekupka: 119 pkt / 100% pozyt.

muszloślimaka chętnie oddam podoba mi sie tez

Vapour
Fineshine
MAC TECHNAKOHL - kredka automatyczna w kolorze GREYPRINT - grafitowy, zostało 2/3
napisz jak widzisz wymiane tzn. co jesteś skłonna mi oddać

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

Edytowane przez pingwin2
Czas edycji: 2010-10-10 o 10:19
pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 10:18   #29
Nola_
Zakorzenienie

Przekupka: 68 pkt / 100% pozyt.

Ja bym chętnie przygarnęła Red Hot Ayers Rock i wkład Retrospeck
Stary 2010-10-10, 10:35   #30
lexxie
Wtajemniczenie

Przepraszam Cie ale chyba mam stary link w podpisie. Zajzyj tutaj to moj nowy watek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=472939
Zamiast lac babe w pysk to wystarczy zapytac ile ma lat. Przemocy zero, a skutek ten sam .
lexxie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Targowisko: kosmetyki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości