|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Porod naturalny a wada wzroku (rozwarstwienie siatkowki)
Mamy Doswiadczone,
Bardzo potrzebuje Waszej pomocy, poniewaz problem przede mna nie lada. Dotknelo mnie to, co napisalam w temacie - wada wzroku, a do tego "zalatana" siatkowka ("lata" nieduza i starutka, ale jednak). Slyszalam, ze o ile wada wzroku, nawet taka dosc spora, nie jest przeciwwskazaniem do porodu naturalnego, to jakiekolowiek problemy z siatkowka juz nistety sa. ![]() Bede Wam BARDZO wdzieczna za pomoc. Pozdrowienia i podziekowania z gory! MM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Porod naturalny a wada wzroku (rozwarstwienie siatkowki)
Miałam wadę wzroku -4, na obu oczkach. Rodziałam najpierw naturalnie, po paru godzinach stwierdzili u mnie odklejenie się siatkówki. Musiałam mieć zrobioną szybko cesarkę. Dawano mi 70% szans, że da się uratować wzrok na jednym oku. Po tygodniu przeszłam operację oka, na szczęście widzę, ale mam słabą ostrość widzenia. Moja rada jest taka, jeśli nie chcesz ryzykować utraty wzroku, wogóle się nie zastanawiaj i jestem pewna, że każdy okulista ci to samo doradzi. Szanuj oczka, zwłaszcza jeśli miałaś już z nimi jakieś problemy. Nie warto ryzykować...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Re: Porod naturalny a wada wzroku (rozwarstwienie siatkowki)
moj ginekolog powiedzial mi ze przy duzej krotkowzrocznosci naturalne rodzenie nie jest wskazane bo to za duze obciazenie dla oczu. Ale ja mam tylko -0,5 cylindra. Problem jest w astygmatyzmie. Tutaj moje pani ginekolog poradzila mi zadzwonic do okulisty i dowiedzenie sie u zrodla jak to jest z astygmatyzmem, bo ja w tv slyszalam ze rodzenie z astygmatyzmem moze sie skonczyc slepota, ale moja pani ginekolog o astygmatyzmie nic nie wie, wiec musze kiedys sie zebrac i skontaktowac sie z okulista. Wole dmuchac na zimne nawet przy tak malej wydzie jak moja, ale... nigdy nic nie wiadomo. Bede rodzic naturalnie i oslepne i co wtedy lakarze zrobia? pewnie beda pretensje do mnie, ze im nie powiedzialam ze mam astygmatyzm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.