Wcierki i maseczki z cebuli na porost i wzmocnienie włosów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-24, 10:54   #1
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Wcierki i maseczki z cebuli na porost i wzmocnienie włosów

Wujek Google i Pani Wyszukiwarka zawiedli- nigdzie nie znalazłam więcej informacji o maseczce z cebuli (chodzi mi o tę do włosów). Jestem ciekawa waszych przepisów i efektów. Podzielicie się?
Smile7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 12:22   #2
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666
Dot.: Maseczka z cebuli

Ja raz w tygodniu funduję sobie maseczkę z jajka, cytryny i oliwy z oliwek o cebuli słyszałam tylko, że jej sok nieźle regeneruje zniszczone włosy. Ale dokładnie poszperałam w google i znalazłam taki oto przepis:
"Maseczka z cebuli"- WYstarczy JEDNO UŻYCIE, by włosy były błyszczące jak z reklamy. PRZEPIS: - 1 łyżka oliwy z oliwek (moje koleżanki używają też zwykłego oleju i efekt podobny) - 1 żółtko - 1/2 dużej cebuli Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesączamy (nie chcemy, by kawałki cebuli zostały na włosach). Dodajemy żółtko i oliwę i pach na suche włosy. Zakręcamy w ręcznik, folię wedle uznania i pozostawiamy na 40-60 minut. Dokładnie zmywamy i MYJEMY WŁOSY. Trochę śmierdzi, ale efekt jest wspaniały. Włosy są tak błyszczące i to po jednym umyciu. Szczególnie dokładnie należy później umyć włosy!!! Inaczej wyglądają jak mokre... "
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 12:48   #3
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Hmmm, chyba wypróbuję w następny weekend, od 3 tygodni stosuję raz na 7 dni właśnie maseczkę 2 x żółtko + 2 x łyżka nafty + olejek rycynowy + oliwa z oliwek i w tym śpię albo noszę kilka godzin. Działa, ale może ta z cebulą będzie jeszcze lepsza? Podzielę się efektami.
Stary 2010-10-24, 13:39   #4
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Cytat:
Napisane przez Smile7 Pokaż wiadomość
Hmmm, chyba wypróbuję w następny weekend, od 3 tygodni stosuję raz na 7 dni właśnie maseczkę 2 x żółtko + 2 x łyżka nafty + olejek rycynowy + oliwa z oliwek i w tym śpię albo noszę kilka godzin. Działa, ale może ta z cebulą będzie jeszcze lepsza? Podzielę się efektami.
A może i ja się skuszę...Być może wypróbuję w następnym tygodniu tą nowomodną maseczkę.
Koniecznie napisz jakie "cuda" zdziałała maseczka
Stary 2010-10-25, 21:03   #5
szmyrk
Zakorzenienie

Swiezo wycisniety sok z cebuli mozna stosowac jako wcierke do wlosow, podobno wzmacnia cebulki . Pisze podobno, bo sama sprobowalam raz czy dwa, jakos nie mam serca, do robienia cebulowego soku... W kazdym razie nie zaszkodzilo.
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 21:07   #6
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Cytat:
Napisane przez szmyrk Pokaż wiadomość
Swiezo wycisniety sok z cebuli mozna stosowac jako wcierke do wlosow, podobno wzmacnia cebulki . Pisze podobno, bo sama sprobowalam raz czy dwa, jakos nie mam serca, do robienia cebulowego soku... W kazdym razie nie zaszkodzilo.
Ale czy pomogło?
Stary 2010-10-25, 21:29   #7
szmyrk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzelika666 Pokaż wiadomość
Ale czy pomogło?
Przeciez napisalam, ze uzylam tej wcierki zaledwie 2 razy w zyciu... /wdech, wydech/dobra... Wcierki moga dzialac jesli sie je REGULARNIE stosuje. To tak jak z piciem pokrzywy, czy przyjmowaniem suplementow (tylko, ze dzialasz od zewnatrz). Napisalam, ze (podobno) dziala na cebulki wlosow. Nie mozna po jednorazowym uzyciu stwierdzic, czy cos wzmocnilo nasze cebulki czy nie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-25, 22:11   #8
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Cytat:
Napisane przez szmyrk Pokaż wiadomość
Przeciez napisalam, ze uzylam tej wcierki zaledwie 2 razy w zyciu... /wdech, wydech/dobra... Wcierki moga dzialac jesli sie je REGULARNIE stosuje. To tak jak z piciem pokrzywy, czy przyjmowaniem suplementow (tylko, ze dzialasz od zewnatrz). Napisalam, ze (podobno) dziala na cebulki wlosow. Nie mozna po jednorazowym uzyciu stwierdzic, czy cos wzmocnilo nasze cebulki czy nie.
Ale można zauważyć reakcję włosów na dany specyfik. Po jednej maseczce włosy mogą być kleiste, ciężkie, tłuste a po innej lśniące, gładkie, puszyste, żeby to zauwazyć wcale nie trzeba regularnie wcierać specyfiku w cebulki.

ps. złość urodzie szkodzi
Stary 2010-10-25, 22:23   #9
szmyrk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzelika666 Pokaż wiadomość
Ale można zauważyć reakcję włosów na dany specyfik. Po jednej maseczce włosy mogą być kleiste, ciężkie, tłuste a po innej lśniące, gładkie, puszyste, żeby to zauwazyć wcale nie trzeba regularnie wcierać specyfiku w cebulki.
No toz napisalam, ze nie zaszkodzilo. Jeszcze raz, wcierki nie sa od tego, zeby wlosy byly lśniące, gładkie, puszyste, wcierek nie wciera sie we wlosy, tylko w skore glowy

Cytat:
ps. złość urodzie szkodzi
Moja uroda sie nie martw.

Edytowane przez szmyrk
Czas edycji: 2010-10-25 o 22:24
Stary 2010-10-26, 19:27   #10
majreg
Wtajemniczenie

Ciekawa jestem czy gdyby założyć wątek pt. "Wredne babsztyle kłócące się o włosy" to cieszyłby się powodzeniem...
No to idę trzeć tę cebulę, a potem czosnek i może będę miała dziś swego starego z bańki na noc.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 19:46   #11
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Ja tam obejdę się bez wcierek, ponieważ aktualnie wcieram już parę rzeczy i martwię się, żeby nie przedobrzyć Ale do cebuli się przekonałam i a) robię maseczkę w piątek b) od paru dni zaczęłam jeść cebulkę, która podobno bosko wpływa po dłuższym czasie na włosy. Poczekamy, zobaczymy.
Stary 2010-10-28, 09:10   #12
kunta
Przyczajenie

Ja zrobiłam taką wcierkę: sok z cebuli+wódka w proporcjach 1:1 i wcieram w skórę głowy, owijam głowę folią i ręcznikiem, zostawiam na pół godz., następnie myję głowę -stosuję raz w tygodniu . Włosy przestały mi prawie wypadać, ale ich kondycja jest jeszcze tragiczna,tzn. kruszą sie z przodu . Po tej maseczce włosy pięknie lśnią i są takie zdrowe. Niestety ponoć nie można jej częściej stosować jak raz w tygodniu.
Pozdrawiam
kunta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 15:27   #13
basiamalec
Przyczajenie

a czy to nie wysusza włosów???
basiamalec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 07:38   #14
monjas1988
Wtajemniczenie

ja w jakiejs gazecie chyba w "przyjaciolce" widzialam mini artykul o cebuli, ze wzmacnia cebulki i nadaje sie tylko jako wcierka, jak bede miala czas to wybruboje, na pewno nie zaszkodzi, tylko, ze trzeba systematycznosci,a mnie jej czasami brakuje
regeneruję
zapuszczam
monjas1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 07:56   #15
kunta
Przyczajenie

Moje włosy po umyciu są jak siano, dlatego potrzebuję coś na końcówki, żeby jakoś wyglądały. Natomiast po wcierce z cebuli są lśniące i nawilżone-wyglądają zdrowe na całej długości.

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Wiecie co-tak sobie pomyślałam, że skoro nie można stosować wcierki cebulowej częściej niż raz na tydzień (pewnie ze względu na alkohol który mógłby wysuszać włosy), to może sprobować wcierać świeży sok z cebuli przed myciem . Co Wy na to?
kunta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-02, 13:46   #16
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

A jak zapach? Słyszałam, że jak na dworze jest wilgotno, to cebulka się unosi... To prawda?
Stary 2010-11-02, 20:05   #17
Hermit
Zadomowienie

Witam dziewczyny
Chciałam się z Wami podzielić moimi doświadczeniami po wcierce z soku cebuli, ponieważ jestem pozytywnie zaskoczona jej rezulatatem. Zastosowałam ją dziś po raz pierwszy, a wzorowałam się na przepisie znalezionym w Internecie na tej stronie http://www.tipy.pl/artykul_2975,jak-zrobic-maseczke-na-wlosy-z-cebuli.html
Co prawda delikatna woń cebuli pozostała na głowie pomimo dwukrotnego zmycia szamponem babydream oraz pokaźną ilością odżywki, ale najważniejsze, że podczas mycia a następnie rozczesywania wyszła mi zdecydowanie mniejsza ilość włosów niż zazwyczaj, dlatego zamierzam kontynuować stosowanie tej wcierki. Ja przygotowałam ją w ten sposób:
Średniej wielkości cebulę obrałam i starłam na małej tarce, starłam do tego też jeden ząbek czosnku. Wycisnęłam z tego sok i dodałam oliwy oraz troszeczkę wódki wymieszane wtarłam w głowę dokladnie masując i trzymałam 1,5 godz.
Pozdrawiam
Hermit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 18:09   #18
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Cytat:
Napisane przez Hermit Pokaż wiadomość
zamierzam kontynuować stosowanie tej wcierki.
A co jaki czas będziesz ją stosować? Bo ja zastanawiam się, czy gdybym stosowała ją tylko raz na tydzień, to efekt byłby równie spektakularny

Wczoraj rozmawiałam o tej wcierce z babcią- powiedziała, że jak ona stosowała, to później taki zapach się unosił, że wstydziła się wyjść do sklepu. Szukałam trochę w Internecie, zdania na ten temat są podzielone. Generalnie nie mam pojęcia, czy to bezpieczne
Stary 2010-11-03, 18:14   #19
Hermit
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Smile7 Pokaż wiadomość
A co jaki czas będziesz ją stosować? Bo ja zastanawiam się, czy gdybym stosowała ją tylko raz na tydzień, to efekt byłby równie spektakularny

Wczoraj rozmawiałam o tej wcierce z babcią- powiedziała, że jak ona stosowała, to później taki zapach się unosił, że wstydziła się wyjść do sklepu. Szukałam trochę w Internecie, zdania na ten temat są podzielone. Generalnie nie mam pojęcia, czy to bezpieczne
Jak mi czas pozwoli to sprobuje raz na tydzien, czesciej nie. Co do zapachu to troche wyczuwalam go identyczny jak krakersy ceblkowe z Lajkonika jeśli ktoś je jadł
A czemu uważasz ,że to może nie być bezpieczne?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-03, 22:03   #20
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Cytat:
Napisane przez Hermit Pokaż wiadomość
Jak mi czas pozwoli to sprobuje raz na tydzien, czesciej nie. Co do zapachu to troche wyczuwalam go identyczny jak krakersy ceblkowe z Lajkonika jeśli ktoś je jadł
A czemu uważasz ,że to może nie być bezpieczne?
Niebezpieczne w przenośni Chodzi o to, czy jak wsiądę po wcierce rano do autobusu, to biedni pasażerowie nie padną trupem.
Stary 2010-11-08, 15:56   #21
Bruja
Rozeznanie

Jako że obsesję włosową mam i testuję co tylko wydaje się być dobre dla kudłów - przetestowałam na sobie maseczkę cebulową. Przepis mniej więcej z początku wątku (sok ze startej cebulki z żółtkiem, oliwą i czymśtam jeszcze).

Włosy "po" wyglądały ładnie - błyszczące, lejące. Nic oszałamiającego, ale źle też nie było.

Natomiast zapach... . Minęło półtora tygodnia od mojego cebulowego eksperymentu. W międzyczasie nakładałam różne maseczki, olej kokosowy itp. rzeczy na włosy. I mimo codziennego mycia - nadal zwilżone włosy śmierdziały tak, że mam odruch wymiotny . Dziś miałam dość (pada deszcz, trudno wychodzić do ludzi z cebulowymi włosami) - umyłam włosy sodą, nałożyłam regenerującą maskę a potem to wszystko zmyłam jeszcze raz, tym razem aspiryną. Na koniec jeszcze trzecie mycie szamponem przeciwłupieżowym. Udało się, nareszcie nie śmierdzę!
Za to teraz będę intensywnie regenerować włosy po tym, co im zrobiłam, żeby je "odsmrodzić" .
Wnioski: wg mnie zapach jest straszny i obrzydliwy (wcale nie przypomina krakersów), i ja osobiście jednak nie polecam takich metod na włosy .

Dodam jeszcze, że swego czasu robiłam wcierki z soku z czarnej rzepy (nielubianej przez wiele osób za zapach), i muszę napisać, że zapach rzepowy to najpiękniejszy aromat jaki można sobie wyobrazić w porównaniu z cebulką z włosów

Edytowane przez Bruja
Czas edycji: 2010-11-08 o 15:57
Bruja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:43   #22
Hermit
Zadomowienie

Hehe Bruja co do zapachu to się zgodzę ,mi też się utrzymywał na głowie przez kilka następnych myć
Stary 2010-11-09, 12:54   #23
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

No to chyba sobie odpuszczę- ze względu na to, że ok. 6 razy w tygodniu jestem kilkanaście godzin poza domem, a jak już wrócę, to nie mam siły na eksperymenty, a co dopiero obsesyjne mycie włosów ;p Współczuję Bruja.
Stary 2010-11-09, 18:19   #24
Agnieszka12o1
Zakorzenienie

Sama sie zaciekawilam tą maseczką , ale im dłużej czytałam to sie rozmyslilam .. moze gdyby nie ten zapach to bym sie skusila ..
A gdyby dodac do tej maseczki jakis olejek pachnący czy cos (ale do wlosów) to moze by tak nie smierdzialo xD Haha .. xD
Stary 2011-04-17, 05:11   #25
xxxoskarexxx
Przyczajenie

witam mam nadzieje ze ktos jeszcze tu zajrzy mam pytanie czy ta maseczka nie rozjasni ani nie spali mi włosów
xxxoskarexxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-17, 17:21   #26
xAndziaax
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez xxxoskarexxx Pokaż wiadomość
witam mam nadzieje ze ktos jeszcze tu zajrzy mam pytanie czy ta maseczka nie rozjasni ani nie spali mi włosów
Mi cebula nie rozjaśniła włosów ani tym bardziej ich nie spaliła
z tym że ja używała trochę innego sposobu własnego pomysłu.
No więc od początku. Jakiś czas temu zaczęłam suszyć włosy suszarką, prostować, oprócz tego farbowanie przez co okropnie zaczęły mi wypadać. Z niegdyś zregenerowanych, pięknych włosów stały się prawie o połowę rzadsze nie mówiąc już o rozdwojonych i przesuszonych końcówkach ;/ A że miałam już odrosty mimo wszystko postanowiłam przefarbować włosy farbą z joanny, która niby ich nie zniszczy. Strasznie tego żałowałam, bo moje odrosty, które były widoczne tylko w odpowiednim świetle stały się rudawe, a farbowane wcześniej włosy dosyć ciemniejsze. Po pewnym czasie zaobserwowałam też jeszcze większe rozdwajanie się końcówek i na to mi wyszła cała wcześniejsza regeneracja i poświęcenie się dla włosów.
Aby nie doprowadzić ich do stanu krytycznego przeszukałam wiele wątków na temat przyspieszania porostu włosów i naturalnego pogłębienia brązowych kolorów włosów.
I tak właśnie trafiłam na cebulę jednak przerażał mnie fakt, że włosy mogłyby po niej tak strasznie śmierdzieć, dlatego opracowałam taką metodę:
ścieram cebulę na tarcę, tak żeby było jej ok. 1/1.5 łyżeczki (naprawdę tyle wystarczy!). Wrzucam to do szklanki z zaparzoną szałwią [zalewamy tylko połowę szklanki] (szałwia podobno przyciemnia włosy, jednak ja zauważyłam mega nabłyszczenie)
oczywiście czekamy aż napar wystygnie.
Wcieramy to we włosy. No i cóż ja poszłam na całość i dzień w dzień wcierałam to w skórę głowy przez MINIMUM GODZINĘ!
od razu mówię, że masaż był delikatny tak aby nie uszkodził sktruktury włosów ani nie spotęgował ich wypadania.
Po pierwszych 2 użyciach trochę się przestraszyłam bo zostawały mi włosy na rękach jednak postanowiłam z tego nie zrezygnować.
W tym czasie doszukałam się kolejnego sposobu. Wcierka z kawy [jest o tym wątek na forum] Kawa niwelowała brzydki zapach z cebuli tak, że była wyczuwalna tylko kawa, a oprócz tego kofeina zawarta w niech przyspiesza wzrost włosów, ładnie pogłebia ich kolor, a także działa jak olejek przez co nawilża i nabłyszcza
efekt: po tygodniu włosy przestały mi wypadać, były dużo gładsze, powiedziałabym, że nawilżone, a po miesiącu urosły 4 cm i mam strasznie dużo malych włosków, ktore odrastrają już się nie mogę doczekać co będzie za miesiąc..
Od razu ostrzegam, że jest to dosyć męcząca metoda, bo wcieranie dzień w dzień przynajmniej przez godzinę jest czasochłonne i z pewnością nie dla systematycznych osób, ale dla efektów zdecydowanie warto i polecam
Ahaa i musze jeszcze dodać, że taką wcierkę zostawiałam także na włosach nawet parę godzin gdy nigdzie nie wychodziłam, a wieczorem myłam głowę 2 razy.
Natomiast w wekeendy zdażało się, że zostawiałam to nawet na noc, a na poduszkę kładłam ręcznik mimo, że włosy były już suche.
jeśli ma ktoś jakieś pytania chętnie na nie odpowiem
xAndziaax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 10:22   #27
optymissstka
Raczkowanie

Jak z tą kawą? Dolewałaś kawę do szałwii i cebuli?
Stary 2011-04-18, 12:31   #28
xAndziaax
Przyczajenie

kawę wcierałam osobno
Stary 2011-04-18, 17:56   #29
Smerfetkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xAndziaax Pokaż wiadomość
kawę wcierałam osobno
Najpierw cebula+szałwia wcierane godzinę, a potem do tego kawa wcierana godzinę?
Smerfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-19, 13:33   #30
xAndziaax
Przyczajenie

niee, ogólnie cały masaż robiony i kawą i szałwią z cebulą trwał godzinę, a czasami nawet i dłużej w zależności ile miałam czasu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości