![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wcierki i maseczki z cebuli na porost i wzmocnienie włosów
Wujek Google i Pani Wyszukiwarka zawiedli- nigdzie nie znalazłam więcej informacji o maseczce z cebuli (chodzi mi o tę do włosów). Jestem ciekawa waszych przepisów i efektów. Podzielicie się?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Maseczka z cebuli
Ja raz w tygodniu funduję sobie maseczkę z jajka, cytryny i oliwy z oliwek o cebuli słyszałam tylko, że jej sok nieźle regeneruje zniszczone włosy. Ale dokładnie poszperałam w google i znalazłam taki oto przepis:
"Maseczka z cebuli"- WYstarczy JEDNO UŻYCIE, by włosy były błyszczące jak z reklamy. PRZEPIS: - 1 łyżka oliwy z oliwek (moje koleżanki używają też zwykłego oleju i efekt podobny) - 1 żółtko - 1/2 dużej cebuli Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesączamy (nie chcemy, by kawałki cebuli zostały na włosach). Dodajemy żółtko i oliwę i pach na suche włosy. Zakręcamy w ręcznik, folię wedle uznania i pozostawiamy na 40-60 minut. Dokładnie zmywamy i MYJEMY WŁOSY. Trochę śmierdzi, ale efekt jest wspaniały. Włosy są tak błyszczące i to po jednym umyciu. Szczególnie dokładnie należy później umyć włosy!!! Inaczej wyglądają jak mokre... " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Hmmm, chyba wypróbuję w następny weekend, od 3 tygodni stosuję raz na 7 dni właśnie maseczkę 2 x żółtko + 2 x łyżka nafty + olejek rycynowy + oliwa z oliwek i w tym śpię albo noszę kilka godzin. Działa, ale może ta z cebulą będzie jeszcze lepsza?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Koniecznie napisz jakie "cuda" zdziałała maseczka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Swiezo wycisniety sok z cebuli mozna stosowac jako wcierke do wlosow, podobno wzmacnia cebulki . Pisze podobno, bo sama sprobowalam raz czy dwa, jakos nie mam serca, do robienia cebulowego soku... W kazdym razie nie zaszkodzilo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Przeciez napisalam, ze uzylam tej wcierki zaledwie 2 razy w zyciu... /wdech, wydech/dobra... Wcierki moga dzialac jesli sie je REGULARNIE stosuje. To tak jak z piciem pokrzywy, czy przyjmowaniem suplementow (tylko, ze dzialasz od zewnatrz). Napisalam, ze (podobno) dziala na cebulki wlosow. Nie mozna po jednorazowym uzyciu stwierdzic, czy cos wzmocnilo nasze cebulki czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
ps. złość urodzie szkodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez szmyrk Czas edycji: 2010-10-25 o 22:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ciekawa jestem czy gdyby założyć wątek pt. "Wredne babsztyle kłócące się o włosy" to cieszyłby się powodzeniem...
![]() No to idę trzeć tę cebulę, a potem czosnek i może będę miała dziś swego starego z bańki na noc. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ja tam obejdę się bez wcierek, ponieważ aktualnie wcieram już parę rzeczy i martwię się, żeby nie przedobrzyć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja zrobiłam taką wcierkę: sok z cebuli+wódka w proporcjach 1:1 i wcieram w skórę głowy, owijam głowę folią i ręcznikiem, zostawiam na pół godz., następnie myję głowę -stosuję raz w tygodniu . Włosy przestały mi prawie wypadać, ale ich kondycja jest jeszcze tragiczna,tzn. kruszą sie z przodu . Po tej maseczce włosy pięknie lśnią i są takie zdrowe. Niestety ponoć nie można jej częściej stosować jak raz w tygodniu.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
a czy to nie wysusza włosów???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
ja w jakiejs gazecie chyba w "przyjaciolce" widzialam mini artykul o cebuli, ze wzmacnia cebulki i nadaje sie tylko jako wcierka, jak bede miala czas to wybruboje, na pewno nie zaszkodzi, tylko, ze trzeba systematycznosci,a mnie jej czasami brakuje
![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Moje włosy po umyciu są jak siano, dlatego potrzebuję coś na końcówki, żeby jakoś wyglądały. Natomiast po wcierce z cebuli są lśniące i nawilżone-wyglądają zdrowe na całej długości.
---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Wiecie co-tak sobie pomyślałam, że skoro nie można stosować wcierki cebulowej częściej niż raz na tydzień (pewnie ze względu na alkohol który mógłby wysuszać włosy), to może sprobować wcierać świeży sok z cebuli przed myciem . Co Wy na to? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
A jak zapach? Słyszałam, że jak na dworze jest wilgotno, to cebulka się unosi... To prawda?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny
Chciałam się z Wami podzielić moimi doświadczeniami po wcierce z soku cebuli, ponieważ jestem pozytywnie zaskoczona jej rezulatatem ![]() Co prawda delikatna woń cebuli pozostała na głowie pomimo dwukrotnego zmycia szamponem babydream oraz pokaźną ilością odżywki, ale najważniejsze, że podczas mycia a następnie rozczesywania wyszła mi zdecydowanie mniejsza ilość włosów niż zazwyczaj, dlatego zamierzam kontynuować stosowanie tej wcierki ![]() Średniej wielkości cebulę obrałam i starłam na małej tarce, starłam do tego też jeden ząbek czosnku. Wycisnęłam z tego sok i dodałam oliwy oraz troszeczkę wódki ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
A co jaki czas będziesz ją stosować? Bo ja zastanawiam się, czy gdybym stosowała ją tylko raz na tydzień, to efekt byłby równie spektakularny
![]() Wczoraj rozmawiałam o tej wcierce z babcią- powiedziała, że jak ona stosowała, to później taki zapach się unosił, że wstydziła się wyjść do sklepu. Szukałam trochę w Internecie, zdania na ten temat są podzielone. Generalnie nie mam pojęcia, czy to bezpieczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A czemu uważasz ,że to może nie być bezpieczne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Jako że obsesję włosową mam i testuję co tylko wydaje się być dobre dla kudłów - przetestowałam na sobie maseczkę cebulową. Przepis mniej więcej z początku wątku (sok ze startej cebulki z żółtkiem, oliwą i czymśtam jeszcze).
Włosy "po" wyglądały ładnie - błyszczące, lejące. Nic oszałamiającego, ale źle też nie było. Natomiast zapach... ![]() ![]() ![]() Za to teraz będę intensywnie regenerować włosy po tym, co im zrobiłam, żeby je "odsmrodzić" ![]() Wnioski: wg mnie zapach jest straszny i obrzydliwy (wcale nie przypomina krakersów), i ja osobiście jednak nie polecam takich metod na włosy ![]() Dodam jeszcze, że swego czasu robiłam wcierki z soku z czarnej rzepy (nielubianej przez wiele osób za zapach), i muszę napisać, że zapach rzepowy to najpiękniejszy aromat jaki można sobie wyobrazić w porównaniu z cebulką z włosów ![]()
![]() materii, antymaterii i fanaberii Edytowane przez Bruja Czas edycji: 2010-11-08 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Hehe Bruja co do zapachu to się zgodzę ,mi też się utrzymywał na głowie przez kilka następnych myć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
No to chyba sobie odpuszczę- ze względu na to, że ok. 6 razy w tygodniu jestem kilkanaście godzin poza domem, a jak już wrócę, to nie mam siły na eksperymenty, a co dopiero obsesyjne mycie włosów ;p Współczuję Bruja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Sama sie zaciekawilam tą maseczką , ale im dłużej czytałam to sie rozmyslilam .. moze gdyby nie ten zapach to bym sie skusila ..
A gdyby dodac do tej maseczki jakis olejek pachnący czy cos (ale do wlosów) to moze by tak nie smierdzialo ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
witam mam nadzieje ze ktos jeszcze tu zajrzy mam pytanie czy ta maseczka nie rozjasni ani nie spali mi włosów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() z tym że ja używała trochę innego sposobu własnego pomysłu. ![]() No więc od początku. Jakiś czas temu zaczęłam suszyć włosy suszarką, prostować, oprócz tego farbowanie przez co okropnie zaczęły mi wypadać. Z niegdyś zregenerowanych, pięknych włosów stały się prawie o połowę rzadsze nie mówiąc już o rozdwojonych i przesuszonych końcówkach ;/ A że miałam już odrosty mimo wszystko postanowiłam przefarbować włosy farbą z joanny, która niby ich nie zniszczy. Strasznie tego żałowałam, bo moje odrosty, które były widoczne tylko w odpowiednim świetle stały się rudawe, a farbowane wcześniej włosy dosyć ciemniejsze. Po pewnym czasie zaobserwowałam też jeszcze większe rozdwajanie się końcówek i na to mi wyszła cała wcześniejsza regeneracja i poświęcenie się dla włosów. Aby nie doprowadzić ich do stanu krytycznego przeszukałam wiele wątków na temat przyspieszania porostu włosów i naturalnego pogłębienia brązowych kolorów włosów. I tak właśnie trafiłam na cebulę jednak przerażał mnie fakt, że włosy mogłyby po niej tak strasznie śmierdzieć, dlatego opracowałam taką metodę: ścieram cebulę na tarcę, tak żeby było jej ok. 1/1.5 łyżeczki (naprawdę tyle wystarczy!). Wrzucam to do szklanki z zaparzoną szałwią [zalewamy tylko połowę szklanki] (szałwia podobno przyciemnia włosy, jednak ja zauważyłam mega nabłyszczenie ![]() oczywiście czekamy aż napar wystygnie. Wcieramy to we włosy. No i cóż ja poszłam na całość i dzień w dzień wcierałam to w skórę głowy przez MINIMUM GODZINĘ! od razu mówię, że masaż był delikatny tak aby nie uszkodził sktruktury włosów ani nie spotęgował ich wypadania. Po pierwszych 2 użyciach trochę się przestraszyłam bo zostawały mi włosy na rękach jednak postanowiłam z tego nie zrezygnować. W tym czasie doszukałam się kolejnego sposobu. Wcierka z kawy [jest o tym wątek na forum] Kawa niwelowała brzydki zapach z cebuli tak, że była wyczuwalna tylko kawa, a oprócz tego kofeina zawarta w niech przyspiesza wzrost włosów, ładnie pogłebia ich kolor, a także działa jak olejek przez co nawilża i nabłyszcza ![]() efekt: po tygodniu włosy przestały mi wypadać, były dużo gładsze, powiedziałabym, że nawilżone, a po miesiącu urosły 4 cm i mam strasznie dużo malych włosków, ktore odrastrają ![]() ![]() Od razu ostrzegam, że jest to dosyć męcząca metoda, bo wcieranie dzień w dzień przynajmniej przez godzinę jest czasochłonne i z pewnością nie dla systematycznych osób, ale dla efektów zdecydowanie warto i polecam ![]() Ahaa i musze jeszcze dodać, że taką wcierkę zostawiałam także na włosach nawet parę godzin gdy nigdzie nie wychodziłam, a wieczorem myłam głowę 2 razy. Natomiast w wekeendy zdażało się, że zostawiałam to nawet na noc, a na poduszkę kładłam ręcznik mimo, że włosy były już suche. jeśli ma ktoś jakieś pytania chętnie na nie odpowiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Jak z tą kawą? Dolewałaś kawę do szałwii i cebuli?
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
kawę wcierałam osobno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Najpierw cebula+szałwia wcierane godzinę, a potem do tego kawa wcierana godzinę?
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
niee, ogólnie cały masaż robiony i kawą i szałwią z cebulą trwał godzinę, a czasami nawet i dłużej w zależności ile miałam czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.