![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ile godzin dziennie się uczycie?
Szukałam takiego wątku, a niestety nie znalazłam.
Ciekawa jestem, ile Wy poświęcacie czasu na naukę? I w jaki sposób się uczycie (na bieżąco, tuż przed sprawdzianem/egzaminem)? Ja niestety wszystko zostawiam na ostatnią chwilę, i przed klasówką muszę spędzać przy książkach kilka godzin.
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile godzin dziennie się uczycie?
pogadamy, jak będziesz na studiach... to zupełnie inna nauka
![]() ja zawsze staram się mieć wszystko zrobione na bieżąco. teksty przeczytane (bo głównie czytamy na moich studiach), tłumaczenia zrobione. Są takie dni, że spędzam nad książkami i komputerem całe popołudnie (sobota, niedziela), są takie, że nic nie robię, ciężko uśrednić. ale uważam, że nie ma co przesadzać, bo się człowiek wykończy ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
- materiał na ćwiczenia - zależy ile mam do czytania
- kolokwium - też zależy od materiału, czasem krótko, czasem 3-4 dni po jakieś 2 h dziennie - egzamin - na moim kierunku na niektóre egzaminy trzeba zacząć się uczyć dwa miesiące wcześniej, po parę h dziennie żeby w ogóle zdać ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja jestem w LO i staram się uczyć na bieżąco z przedmiotów rozszerzonych (matma, angielski, informatyka i polski) oraz z przedmiotów z których pytają to tak mniej więcej przejrzę co było na lekcji. Przed klasówkami oczywiście dużo czasu spędzam.
Dziennie to tak z 3-4h. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
oj na studiach jest ciezko, szczegolnie na uniwerkach.. No wiec mi tez cięzko jest to uśrednić, jak np dzis nie mam nic w planach to mogę uczyc sie cały niemal dzien tj zaczne ok 11-12 potem do 15, potem od 17 do 20. Ale są dni w ktore w ogole sie nie uczę bo mam inne obowiązki, ale najwazniejsze to powtarzać wiedzę żeby się uleżała
![]()
![]() |
#6 |
psy-chopatka
|
Na politechnikach jest za to lajcik
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Hehe
![]() ![]() Jak trzeba coś przygotować, to wiadomo, że na bieżąco się robi takie rzeczy. Nauka do kolosów to ze dwa wieczory na przypomnienie teorii. W sesji miewam zrywy, że siedzę i uczę się po kilkanaście godzin z przerwami na egzaminy, ale często dochodzę do wniosku, że czego miałam się nauczyć, to już się nauczyłam ![]() ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
nie mowie ze na politechnice jest lajcik, ale wydaje mi się że umysły ścisłe mają ten przywilej że mają mniej teorii do ogarnięcia jako podstawę do praktyki, a gdy już to opanują i zrozumieją to szybko nie zapominają.
Ja studiuje administrację i czesto muszę sięgać do ksiązek, notatek z ubiegłego roku bo bez tego ani rusz a ogrom wiedzy jest.. Bardzo dobrze wspominam za to przedmioty quasi humanistyczne typu logika dla prawników, gdzie raz coś zrozumiałam i do dziś znam pewne prawa ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Edytowane przez cosmo20 Czas edycji: 2010-11-03 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Gdy chodziłam do liceum wychowaczyni mówiła rodzicom na zebraniach, że na naukę trzeba codziennie poświęcić ok 5 godz. Jak dla mnie to abstrakcje, żeby tak dzień w dzień po szkole siedzieć nad ksiązką. Zwłaszcza jak wraca sie o 16 ze szkoły.
Na studiach uczyłam sie dorywczo i to mi sie bardzo podobało. Nie było kartkówek, sprawdzianów, ewentualnie zapowiedziane kolokwia i oczywiście egzaminy. Przed egzaminem siedziało sie czały dzień, bo wole sie uczyć krótko i intensywnie niż "tracić "czas na codzień. U mnie akurat to sie sprawdziło bo mam dobrą, ale krótka pamięć. ![]() Nauka nie może zajmować całego życia, ważny jest także relaks i drobne przyjemności.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
łooo matko,ja jestem w drugiej LO i nie wyobrażam sobie siedzieć nad książkami po szkole 3-4 godziny
![]() ale też nie wyobrażam sobie iść nic nie umiejąc do szkoły...no ale kurcze 3 godziny to ja się do sprawdzianu z bardzo dużego działu uczę. a dziennie to godzinka może zejdzie. ale każdy jest w końcu inny ![]() jedni się uczą bardzo dużo,drudzy mniej jeszcze inni wcale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
liceum - prawie zero. tylko przed sprawdzianami, 1 wieczór 2-3godz. powtarzania w międzyczasie.
studia - przed kołem, zazwyczaj parę godzin. przed egzaminem - parę godzin wieczorno-nocnych ![]()
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic dodać, nic ująć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja podobnie, ale przed egzaminami ok. dwa dni (czasem 1 a jak duży egzamin to 3), nocy nie lubiłam zarywać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Za to w ciągu semestru zwykle sobie bimbam, uczę się ewentualnie na wejściówki z laborek (zajmuje zwykle to ok. pół godziny) i na jakieś koła. ALE tak jest od czwartego semestru, na trzecim siedziałam codziennie w notatkach, bo miałam nawał koszmarnych przedmiotów. Semestr piąty jest natomiast cudowny jak dotąd :P Tylko jedno kolokwium się zdarzyło, a następne na horyzoncie dopiero za dwa tygodnie ![]() Inna rzecz, że taka specyfika studiów - jak się człowiek nauczy na wejściówkę na laboratorium, potem porządnie wykona ćwiczenie i jeszcze porządniej napisze sprawozdanie, to ta teoria trochę lepiej wchodzi i mniej się uczyć trzeba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
na moim kierunku niestety wiem, że gdybym uczyła się przed sesją to nic by z tego nie wyszło, w tym roku mam prawo cywilne całość, podstawy prawa karnego oraz prawo administracyjne całość, poza tym prawo finansów publicznych w 2 semestrze dojdzie postepowanie administracyjne, nie wymieniam 'lżejszych' przedmiotów
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
wyjdę na najmniej porządną
![]() głównie kuje tylko do przedmiotów rozszerzonych (human-tuman ze mnie), przedmioty, których nie umiem, nie będę i nie chce umieć olewam. ucze się jak mam ogień przy tyłku lub jak się zbliża zebranie. mam korki z poszczególnych przedmiotów bo inaczej leciałabym na pałach. Ang x2 w tyg dodatkowe zajęcia, ale to traktuje jako przyjemność. Gorzej z niemieckim. Zatrzymałam się na poziomie 'wihajzdu', umiem policzyć do 10, wiem jak są okulary, guma do żucia i linijka ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja to się uczę przed kolosem jakieś dwie godziny.. Przed egzaminem trochę dłużej.. I też są to najczęsciej godziny nocne xD
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Pierwsza klasa LO.
Wszystko zależy od przedmiotów, jakie mam następnego dnia, ale nie zdarza mi się raczej siedzieć nad książkami dłużej niż 3 godziny dziennie. Jeśli kartkówka - do godziny, w zależności od przedmiotu - na angielski w 3 minuty przelecę materiał, w 15 słówka, wykucie pojęć z biologii, czy nauka historii to ok. 30-40 minut, ogarnięcie materiału z chemii czy fizyki zależy od tego, jak uważałam na lekcji. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Oj ja prawie wcale
![]() Jak wyjdzie 15 minut tygodniowo to będzie dobrze ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
średnio 4-5 godzin dziennie w tygodniu, w weekendy czasem trochę dłużej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale z drugiej strony masz racje, muszę mieć wszystko poukładane i uczę się szczegołowo, dużo od siebie wymagam ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Chyba pobiję rekord
![]() W sesji uczyłam się 12-13 h dziennie, a może czasami nawet więcej? W ciągu roku akademickiego codziennie było coś choćby do przeczytania, ale to już lajt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
przed kolokwium - maksymalnie dwa dni przed. Ale zwykle zostawiam wszystko na ostatni dzień. Po parę godzin.
Egzamin - maksymalnie 3 dni przed ![]() jeśli nie mam żadnego kolokwium, wejściówki etc, to nic nie robię ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
ok. 30min. ...tygodniowo...
wiem... nie mam wstydu .. ![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
liceum- przed sprawdzianem kilka godzin,
studia- pierwszy rok- miałam przerwę tylko na spanie.... potem było lepiej ale dopiero na 4 roku zaczęłam normalnie oddychac....:P:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:32.