SGH - Szkoła Główna Handlowa - ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-20, 17:18   #1
Bloou
Rozeznanie

Exclamation

SGH - Szkoła Główna Handlowa - ZBIORCZY

Wybaczcie, że tak zaśmiecam forum, heh..
Ale szukam mojego miejsca na ziemi (czyt. fajnego kierunku do studiowania)

Czy jest tu może jakaś studentka SGH?
Zwłaszcza o specjalności: Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze?

Pozdrawiam!

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 20:18   #2
kate b
Raczkowanie

Dot.: SGH - Szkoła Główna Handlowa - Warszawa

ja tez sie czegos wiecej chetnie o tym dowiem
kate b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 20:35   #3
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kate b Pokaż wiadomość
ja tez sie czegos wiecej chetnie o tym dowiem
Heh. Suche fakty, takie jak nazwy przedmiotów, co trzeba zdac na maturze nie równają się z tym, co może przekazac student.

Nobody
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Stary 2010-11-21, 16:38   #4
ambree m
Przyczajenie

melduje się studentka wielkiej różowej

SGH - jak to SGH - najlepsza uczelnia ekonomiczna w kraju, ogromne możliwości (szkolenia, praktyki, staże w międzynarodowych firmach), fajne uczelnie partnerskie.. jest jeszcze coś takiego jak program CEMS - ostatni rok studiów za granicą (HEC Paris, Bocconi, London School of Economics - to jest absolutny top jeśli chodzi o ekonomiczne uczelnie w Europie).

zajęcia są prowadzone dość intensywnie, ale ciekawie..nie uczą nas samej teorii, raczej projekty, case studies, tego typu rzeczy
świetna sprawa to kursy prowadzone przez konsultantów mckinseya - można zobaczyć jak wszystko w praktyce wygląda

kierunek na licencjacie wybiera się po pierwszym roku - początkowo rekrutacja prowadzona jest na uczelnię, a nie kierunek.
obecnie na I stopniu można studiować po angielsku, z tego co wiem dwa kierunki: Quantitative Methods in Economics and Information Systems i International Economics (czyli MSG właśnie) - to jest bardzo ciekawa opcja, ale na ten temat mam ograniczoną wiedzę - za moich czasów nie było takiej możliwości

no i jeszcze jedno - języki zwłaszcza niemiecki..tutaj prowadzący są naprawdę wymagający, ale dzięki temu to jeden z mocniejszych punktów SGH.. z tym że większość lektoratów to język biznesowy, a nie ogólny

ambree m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 20:19   #5
Kitka:)
CABIN CREW

zgłasza sie studentka czekam na pytania

Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić..

ZALATANA......
Kitka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 11:03   #6
kate b
Raczkowanie

Im więcej czytam o SGH tym bardziej chce się tam dostać Z tego co słyszałam najtrudniej na SGH jest sie właśnie dostać, potem to już jakos leci Jeżeli o mnie chodzi to szkoła po prostu wymarzona dla mnie ) Chciałam się zapytać z jakimi punktami procentowymi i z jakich przedmiotów się dostałyście do tej skzoły no i o ludzi ogólnie Czy naprawde same kujony, nie ma z kim pogadać itp.?
Stary 2010-11-22, 12:43   #7
CABIN CREW

Cytat:
Im więcej czytam o SGH tym bardziej chce się tam dostać Z tego co słyszałam najtrudniej na SGH jest sie właśnie dostać, potem to już jakos leci Jeżeli o mnie chodzi to szkoła po prostu wymarzona dla mnie ) Chciałam się zapytać z jakimi punktami procentowymi i z jakich przedmiotów się dostałyście do tej skzoły no i o ludzi ogólnie Czy naprawde same kujony, nie ma z kim pogadać itp.?
więc tak- co do matury- ja miałam z ang rozszerzonego 84 %; z matmy rozszerzonej- 80 %; z geografii roz 90 % i niemieckiego podstawy 98%... można też zamiast geografii pisac historię rozszerzoną albo wos (ale tego nie jestem pewna - musiałabyś sprawdzić na stronie zasady rekrutacji jakie są teraz )

co do ludzi- też na początku bałam się że bedą kujony, szczury, że nie bedzie z kim pogadać czy wyjśc na imprezkę, wypić piwo.. a prawda jest taka że większośc to bardzo fajni, normalni młodzi ludzie (ale zdarzają się też szczurki )- ale to chyba jak wszędzie...

aaa..i to prawda- najtrudniej się dostać, potem jest w miarę łatwo

Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić..

ZALATANA......

Edytowane przez Kitka:)
Czas edycji: 2010-11-22 o 12:47

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-26, 16:21   #8
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ambree m Pokaż wiadomość
melduje się studentka wielkiej różowej

SGH - jak to SGH - najlepsza uczelnia ekonomiczna w kraju, ogromne możliwości (szkolenia, praktyki, staże w międzynarodowych firmach), fajne uczelnie partnerskie.. jest jeszcze coś takiego jak program CEMS - ostatni rok studiów za granicą (HEC Paris, Bocconi, London School of Economics - to jest absolutny top jeśli chodzi o ekonomiczne uczelnie w Europie).

zajęcia są prowadzone dość intensywnie, ale ciekawie..nie uczą nas samej teorii, raczej projekty, case studies, tego typu rzeczy
świetna sprawa to kursy prowadzone przez konsultantów mckinseya - można zobaczyć jak wszystko w praktyce wygląda

kierunek na licencjacie wybiera się po pierwszym roku - początkowo rekrutacja prowadzona jest na uczelnię, a nie kierunek.
obecnie na I stopniu można studiować po angielsku, z tego co wiem dwa kierunki: Quantitative Methods in Economics and Information Systems i International Economics (czyli MSG właśnie) - to jest bardzo ciekawa opcja, ale na ten temat mam ograniczoną wiedzę - za moich czasów nie było takiej możliwości

no i jeszcze jedno - języki zwłaszcza niemiecki..tutaj prowadzący są naprawdę wymagający, ale dzięki temu to jeden z mocniejszych punktów SGH.. z tym że większość lektoratów to język biznesowy, a nie ogólny
Cytat:
Napisane przez Kitka:) Pokaż wiadomość
więc tak- co do matury- ja miałam z ang rozszerzonego 84 %; z matmy rozszerzonej- 80 %; z geografii roz 90 % i niemieckiego podstawy 98%... można też zamiast geografii pisac historię rozszerzoną albo wos (ale tego nie jestem pewna - musiałabyś sprawdzić na stronie zasady rekrutacji jakie są teraz )

co do ludzi- też na początku bałam się że bedą kujony, szczury, że nie bedzie z kim pogadać czy wyjśc na imprezkę, wypić piwo.. a prawda jest taka że większośc to bardzo fajni, normalni młodzi ludzie (ale zdarzają się też szczurki )- ale to chyba jak wszędzie...

aaa..i to prawda- najtrudniej się dostać, potem jest w miarę łatwo
O, to brzmi fantastycznie. A myślisz, że osoby, które zdadzą np. 2 przedmioty rozszerzone na ogólnie 4, mają szansę dostania się?

A mam jeszcze takie pytanie, czy jest dobry kontakt z językiem angielskim, w czasie studiów?

Nobody
- Cummings

Stary 2010-11-26, 21:04   #9
kate b
Raczkowanie

Bloou, wejdz sobie na strone SGH i poczytaj o kryteriach przyjęcia, jest o tym w regulaminie. Obowiązkowe są matematyka lub fizyka p. rozszerzony, wos, historia, geografia p. rozszerzony, jezyk p.rozszerozny i drugi jezyk dowolny poziom!
Stary 2010-11-26, 21:10   #10
ambree m
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
O, to brzmi fantastycznie. A myślisz, że osoby, które zdadzą np. 2 przedmioty rozszerzone na ogólnie 4, mają szansę dostania się?

A mam jeszcze takie pytanie, czy jest dobry kontakt z językiem angielskim, w czasie studiów?
niestety, dwa rozszerzone na maksa plus maks za jezyk daje 233 punkty (język zdawany na podstawie: procenty x 1/3, rozszerzone przedmioty:1%=1 pkt), a próg oscyluje w granicach 250-260..dlaczego nie chcesz zdawać trzeciego rozszerzenia?
zakładając nawet, że będziesz zdawać maturę w 2011 spokojnie dasz radę sie przygotować

co do angielskiego - pomijając całe studia po angielsku, są lektoraty - tutaj dużo zależy od lektora, na jakiego trafisz, generalnie poziom jest przyzwoity są też pojedyncze wykłady w językach obcych

ambree m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 07:25   #11
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ambree m Pokaż wiadomość
niestety, dwa rozszerzone na maksa plus maks za jezyk daje 233 punkty (język zdawany na podstawie: procenty x 1/3, rozszerzone przedmioty:1%=1 pkt), a próg oscyluje w granicach 250-260..dlaczego nie chcesz zdawać trzeciego rozszerzenia?
zakładając nawet, że będziesz zdawać maturę w 2011 spokojnie dasz radę sie przygotować

co do angielskiego - pomijając całe studia po angielsku, są lektoraty - tutaj dużo zależy od lektora, na jakiego trafisz, generalnie poziom jest przyzwoity są też pojedyncze wykłady w językach obcych
Powiem tak, nie wiem czy dam radę, trzy rozszerzenia. Generalnie zamierzam zdawac (ale to tak na marginesie, dopiero za 2 latka ) historię rozszerzoną (do wyboru jest i albo to, albo wos, albo geo), matematyka podstawowa (za chiny ludowe, nie dam rady rozszerzonej), angielski oczywiście rozszerzenie, no i niemiecki - i tu właśnie zamierzam też podstawy, bo nigdy wcześniej w gimnazjum, nie miałam kontaktu z językiem, tylko teraz w liceum, ale mamy świetnego nauczyciela i czuję się z nim dobrze nawet, więc mogłabym się porywac, ale boję się, że nie dam sobie rady, a dodatkowo moja mama mówi, żebym nie ciągnęła już tego jako rozszerzenie, bo język na rozszerzeniu to jest dla tych, którzy umieją ten język świetnie.

Heh, troszkę się rozpisałam...

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Bloou, wejdz sobie na strone SGH i poczytaj o kryteriach przyjęcia, jest o tym w regulaminie. Obowiązkowe są matematyka lub fizyka p. rozszerzony, wos, historia, geografia p. rozszerzony, jezyk p.rozszerozny i drugi jezyk dowolny poziom!
Czytałam w informatorze.
O matematyce rozszerzonej nic nie widziałam.... A z resztą ten kierunek to jest humanistyczny, także...

Nobody
- Cummings

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 10:57   #12
kate b
Raczkowanie

No dla mnie ta matematyka to tez jak kula u nogi;d Ale lepsza matematyka niż fizyka w moim przypadku, no i tej matematyki się najbardziej boje...:O
Ale jakoś dam radę, grunt to mobilizacja i wiara w siebie. Jak nie wyjdzie, będę przynajmniej wiedziała, ze próbowałam
W mojej sytuacji problem jest z drugim językiem, bo angielski rozszerzony zdam bardzo dobrze, czuje się pewnie natomiast drugi język...w moim przypadku niemiecki, którego "ucze się" od dwóch lat tzn. kompletnie olewałam go w szkole nie świadoma, ze może mi sie przydać. No i nagle stwierdziłam, że ide na SGH i uppss... N ale cóż, przykuc trzeba
Stary 2010-11-27, 11:11   #13
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
No dla mnie ta matematyka to tez jak kula u nogi;d Ale lepsza matematyka niż fizyka w moim przypadku, no i tej matematyki się najbardziej boje...:O
Ale jakoś dam radę, grunt to mobilizacja i wiara w siebie. Jak nie wyjdzie, będę przynajmniej wiedziała, ze próbowałam
W mojej sytuacji problem jest z drugim językiem, bo angielski rozszerzony zdam bardzo dobrze, czuje się pewnie natomiast drugi język...w moim przypadku niemiecki, którego "ucze się" od dwóch lat tzn. kompletnie olewałam go w szkole nie świadoma, ze może mi sie przydać. No i nagle stwierdziłam, że ide na SGH i uppss... N ale cóż, przykuc trzeba
Do mojej matury to jeszcze dużo czasu, to może wpadnę kiedyś do dziekanatu SGH i się dopytam.
No tak, tylko, że język to wiesz, jak się wyśmienicie nie zna, to na nic zakuwanie da.
A moja matematyka to dno. Ale zobaczę jeszcze...

Nobody
- Cummings

Edytowane przez Bloou
Czas edycji: 2010-12-03 o 15:39
Stary 2010-12-03, 15:37   #14
Bloou
Rozeznanie

EDIT 3.XII.2010 Kate, z tą rozszerzoną matematyką to nie do końca prawda. Nie trzeba na każdy kierunek zdawać rozszerzonej, zwłaszcza nie na humanistyczny. Pewnie, że dostajesz się najpierw na uczelnię, a później wybierasz sobie kierunek, po pierwszym roku, ale tam są do każdego kierunku odpowiednie przedmioty, a ja tam nigdzie mat. roz. nie widziałam.

Nobody
- Cummings

Stary 2010-12-07, 13:35   #15
amelka99
Raczkowanie

ja bym jednak radziła się zaprzyjaźnić z matematyką moja przyjaciółka jest na SGHu i mówi, że naprawdę jest ciężko z nią (przynajmniej do tej pory). A w LO sobie świetnie radziła. Wiadomo, że jak się nie ma solidnych podstaw to ciężko iść dalej...
poszerzam horyzonty

'And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.'
F. Nietzsche
amelka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-07, 18:47   #16
mi.a
Zakorzenienie

również uważam, że bez jako takiego rozumienia matematyki się nie obejdzie. przy czym sama polecałabym nawet zaprzyjaźnienie się z nią choć to zależy, na jaki kierunek się zdecydujesz później

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 17:30   #17
CABIN CREW

Cytat:
Napisane przez amelka99 Pokaż wiadomość
ja bym jednak radziła się zaprzyjaźnić z matematyką moja przyjaciółka jest na SGHu i mówi, że naprawdę jest ciężko z nią (przynajmniej do tej pory). A w LO sobie świetnie radziła. Wiadomo, że jak się nie ma solidnych podstaw to ciężko iść dalej...
ciężko może nie jest jakoś bardzo ....ale nie wyobrazam sobie studiowania na uczelni ekonomicznej bez znajomosci matematyki....

jak ja składałam papiery na SGH to matma musiała być koniecznie rozszerzona na maturze zdana....

ZALATANA......
Stary 2010-12-10, 19:42   #18
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kitka:) Pokaż wiadomość
jak ja składałam papiery na SGH to matma musiała być koniecznie rozszerzona na maturze zdana....
i nic się nie zmieniło w tym względzie
zainteresowanych odsyłam do strony SGH - tam znajdziecie aktualne info
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 11:30   #19
CABIN CREW

Cytat:
Napisane przez vilandre Pokaż wiadomość
i nic się nie zmieniło w tym względzie
zainteresowanych odsyłam do strony SGH - tam znajdziecie aktualne info

no też mi się tak wydawało... ale tu dziewczyny już zaczęły pisac coś innego a ja przyznam szczerze nie interesowałam się ewentualnymi zmianami lub ich brakiem jeżeli chodzi o rekrutację...
chociaż i tak sporo sie ostatnio zmieniło, szczególnie jeżeli chodzi o przedmioty obowiązkowe i lektoraty...

ZALATANA......
Stary 2010-12-12, 16:45   #20
kate b
Raczkowanie

No własnie,w regulaminie wyraznie jest napisanie o obowiązkowej amtematyce na poziomie rozszerzonym ew. fizyka
Stary 2011-04-28, 12:10   #21
AshleyPeace
Raczkowanie

zdając geografię na poziomie podstawowym mam szansę na dostanie się do SGH?

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 12:19   #22
CABIN CREW

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
zdając geografię na poziomie podstawowym mam szansę na dostanie się do SGH?
www.sgh.waw.pl

poczytaj o zasadach rekrutacji...

ZALATANA......
Stary 2011-04-28, 13:08   #23
AshleyPeace
Raczkowanie

właśnie wiem, ale chodzi mi o to, czy na przykład jakby było mało chętnych itp. to czy jest jednak jakaś szansa?

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-28, 13:17   #24
CABIN CREW

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
właśnie wiem, ale chodzi mi o to, czy na przykład jakby było mało chętnych itp. to czy jest jednak jakaś szansa?
wydaje mi się że mało chętnych raczej nie będzie... jak ja składałam papiery to było tak, że nawet próg punktowy podnieśli... (po rekrutacji internetowej napisali żeby dowieźć dokumenty i podobno potem podnieśli próg przez co odrzucili sporo osób jeszcze... )..

ZALATANA......
Stary 2011-07-18, 16:20   #25
Flossy15
Rozeznanie

Witam, interesują mnie studia na sgh, ale popołudniowe. WOS i języki rozszerzone nie są problemem, gorzej z matematyką. I tutaj mam pytanie, czy brak rozszerzonej matematyki dyskwalifikuje mnie w rekrutacji na studia niestacjonarne, czy będę miała jakiekolwiek szanse? I czy bardzo ciężko jest dostać się na popołudniowe na SGH, dużo chętnych?

Edytowane przez Flossy15
Czas edycji: 2011-07-18 o 16:28
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 15:00   #26
Irina5
Przyczajenie

Studia w SGH -pomocy!

Witam :P
Słuchajcie.... Aby dostać sie na sgh trzeba zdawac mature rozszerzoną tylko? nie czaje.... a jak patrze na tych co dostali sie na studia to tam co niektórzy maja po 0 pkt kwalifikacyjnych! .... jak to działa... nie rozumiem tego ...

(wszystko podstawa) Mate mam 42 % niemiec pisemny podstawa 62% , jez.polski 37 wos 40, gegra 32 % ...wiem słabiutko , ale kurcze ...ja tam nawet nie wpisywalam tych wyników a juz mi podliczyli pkt.... nie rozumiem ich strony internetowej

Edytowane przez Irina5
Czas edycji: 2013-08-16 o 15:12
Irina5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 18:21   #27
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Studia w SGH -pomocy!

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 19:59   #28
Mileva_
Zakorzenienie

To dopiero teraz jest rekrutacja na SGH? Późno jakoś.

Na dzienne bym się na Twoim miejscu zbytnio nie nastawiała, nawet, jeśli to wyniki z matury rozszerzonej. Z tego co pamiętam, należało zdawać raczej rozszerzenia plus drugi język podstawowy.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:18   #29
Irina5
Przyczajenie

heh ok spróbuje
1.No więc.... może zaczne od tego... czy z moimi wynikami moge sie dostac na zarządzanie?
2. Gdy sprawdzam listę przyjętych na studia niestacjonarne 2013/14 to na tej liscie są osobe ktore mają 0 pkt kwalifikacyjnych? dlaczego?
3.Czy ta szkoła przyjmuje tylko uczniów ktorzy zdawali TYLKO rozszerzone przedmioty? nie czaje....

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

własnie ja mam tylko same podstawy i ja ide na zaocznie..soboty i niedziele..inaczej nie mogę.

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Mileva..To są wszystkie przedmioty, które zdawałam...a szukam dobrej szkoły .... zaocznie.... moim marzeniem sa praktyki w stanach....
Irina5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:41   #30
Mileva_
Zakorzenienie

- na SGH na I rok dostajesz się po prostu "na uczelnię", podziały na kierunki czy też specjalizacje są dopiero po I roku
- albo coś jest skopane z ich systemem pobierania punktów, albo te osoby zdawały jakieś przedmioty nieujęte w liście punktowanych przez uczelnię i stąd to 0, ale to zgaduję
- za mojej kadencji osoby, które zdawały podstawy, mogły się ubiegać o przyjęcie, tyle, że podstawy były o połowę gorzej punktowane przy rekrutacji. Na zaoczne spokojnie myślę, że można startować.

Najlepiej zadzwoń do ich biura rekrutacji w poniedziałek
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości