Dziergajmy dla afgańskich dzieci... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-10, 11:59   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dziergajmy dla afgańskich dzieci...

Jeśli jest taka możliwość, bardzo proszę o podpięcie tematu.

Dzisiaj znalazłam taką informację (kopiuję ze strony fundacji, link na dole):

Dzieci w Afganistanie potrzebują pomocy.
O tym, że w Afganistanie jest wojna, wiemy wszyscy. O tym, że jest bieda, wiedzą tylko nieliczni. Bo mieszkańcy Afganistanu to nie tylko talibowie, ale również całe rzesze umęczonych ludzi, którzy nie stoją po żadnej z walczących stron, czekający na zakończenie wojny i poprawę swego losu. Afganistan to też dzieci, dzieci pozbawione wszystkiego, bez czego my nie wyobrażamy sobie dzieciństwa. Dzieci nie znające ani zabawek, ani nawet szkoły. Biegnące za wojskowymi samochodami w nadziei, że coś dostaną.
Nasi żołnierze nawet w zimie widują bose i przemarznięte dzieci.
Chcieliby im pomóc. W zeszłym roku w Afganistanie zamarzło więcej ludzi niż zginęło od wybuchów bomb. Połowa z nich to dzieci. Na opał stać tylko najbogatszych, w parkach miejskich powycinano nieomal wszystkie drzewa. Walki trwają tam już ponad trzydzieści lat
Co jest potrzebne?
Przyda się dosłownie każda sztuka odzieży: czapki, skarpety, rękawiczki, kurtki, swetry, bluzy, koszulki, spodnie, koce, śpiwory, kołdry, buty. Jest tylko jeden warunek: ze względu na różnice kulturowe i formalności celne ubrania nie mogą nosić śladów używania. (Ale mogą być np. zrobione na drutach
Jak dary trafią do afgańskich dzieci?
Każdy, kto chce pomóc, może przesłać paczkę (niech będzie w niej choćby jedna para rękawiczek) na adres Fundacji: Fundacja Pomocy Humanitarnej „Redemptoris Missio”, ul. Grunwaldzka 86, 60-311 Poznań, lub wpłacić na konto Fundacji dowolną, najmniejszą nawet kwotę z dopiskiem „Pomoc dla Afganistanu” Nr konta: 09 1090 2255 0000 0005 8000 0192
Do kiedy trwa Akcja?
Samoloty wojskowe latają do Afganistanu co 2 tygodnie, ubrania zbieramy do końca stycznia 2011r. W tym czasie planujemy kilka transportów z pomocą.
Koordynatorom, Szkołom oraz Firmom, które wspomogą Akcję wyślemy certyfikaty poświadczające ich społeczne zaangażowanie.
Liczymy na pomoc wszystkich ludzi o wielkich sercach i na pomoc dzieci i szkół bo nigdy nas nie zawiodły.

LINK DO STRONY FUNDACJI I OPISU AKCJI

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2010-12-23 o 09:39
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 14:12   #2
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Dot.: Dziergajmy dla afgańskich dzieci...

Jeśli jako redakcja możemy pomóc, nagłaśniając tę akcję, to oficjalnie proszę o udział. I podpinam ten wątek jako redakcyjny.

Ja niestety mam dwie lewe ręce i w życiu nawet nie zrobiłam szaliczka na drutach, ale widziałam Wasze dzieła

I imieniu swoim i Szajajaby gorąco prosimy o udział
bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 14:22   #3
Konto usunięte

Ja tylko gwoli wyjaśnienia dodaję, że w żadnym razie nie jest to moja prywatna akcja, dostałam wiadomość, uważam, że rzecz warta szerszego nagłośnienia, toteż przekazuję

Agnieszko, dziękuję
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 21:50   #4
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

To, co, może akcja jak na maskotkach? Ktoś podrzuca schemat, np na czapę szydełkową i jedziemy A potem wysyłamy. Łatwiej nam się będzie zmobilizować No, przynajmniej mi

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 11:58   #5
Konto usunięte

Ja mogę rzucić opis ogólny, wg których wszystkie czapy robię. Na razie dziergam szalik-grubaśnik, ale potem za czapy się biorę

OPIS CZAPY SZYDEŁKOWEJ
Bierzemy włóczkę i odpowiednie do niego szydełko. Niekoniecznie takie, jakie podał producent. Ja np. akryl Kotek lub Pearl namiętnie przerabiam szydłem nr 5, choć na banderoli podano mniejsze znacznie.
Krok 1.
Nabieramy 3 oczka (mogą być 4, jeśli komuś ciasnota wadzi) i zamykamy je w kółeczko oczkiem ścisłym zamykającym. Zaczynamy zabawę…
Rząd 1.
W kółeczko wbić 8 półsłupków (pierwszy półsłupek to 2 oczka łańcuszka), ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym.
Rząd 2. ( i tu uwaga do każdego rzędu – pierwszy słupek to ZAWSZE 3 oczka łańcuszka).
W każdy półsłupek wbić po 2 słupki, razem = 16 słupków. Czyli lecimy 2sł., 2sł., i tak dalej. Ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym.
Rząd 3.
W co drugi słupek wbijać 2 słupki, razem = 24 słupki. Czyli lecimy 1sł., 2sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym.
Rząd 4.
W co trzeci słupek wbijać 2 półsłupki, razem = 32 półsłupki. Czyli lecimy 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym.
Rząd 5.
W co czwarty słupek… czyli 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej.
Rząd 6.
W co piąty słupek… czyli 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej.
Rząd 7.
W co szósty słupek…1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej.
Rząd 8.
W co siódmy słupek…1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej.
I ja, robiąc akrylem o grubości 300m/10dag oraz szydełkiem nr 5 dalej nie dodawałam, ale przerobiłam bez dodawania jeszcze 9 rzędów + 1 rząd, ostatni, ozdobny.
Ale: tu trzeba przykładać czapę do głowy, bo może być za długa/za krótka. To schemat ogólny, i na dorosłego, i na dziecko. Na dziecko robiłam czapę z cieńszej włóczki, cieńszym szydłem i na tej samej zasadzie doszłam chyba do dodawania co 10 oczko.

-----------------------

Co chyba istotne - czapy powinny być różnej wielkości, i na większe dziecko, i na malucha, prawda? No i raczej nie cienki Kocurek, na przykład, tylko coś grubszego, ew. podwójną nitką (szal robię teraz kotkiem i jakąś cieńszą włóczką dla dzieci, druty nr 6).
Stary 2010-12-13, 20:32   #6
anka43
Zakorzenienie

To ja zabieram się za robienie szli dla dzieci
Stary 2010-12-16, 21:27   #7
Aninaj
Rozeznanie

Chciałam otworzyć podany link i niestety nie da się otworzyć, a chciałabym się dowiedzieć coś na temat tej akcji jeśli miałabym w niej wziąć udział.

Aninaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-23, 09:40   #8
Konto usunięte

Tak, źle zalinkowałam, moja wina, przepraszam. Link już działa
Stary 2011-01-04, 20:13   #9
toslawa
Raczkowanie

witam,
niestety nie umiem dziergać , ale mogę uszyć dla dzieci jakieś maskotki, tylko pytanie czy im się przydadzą ?

pozdrawiam
toslawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 15:27   #10
MagdaBM1
Zakorzenienie

GG do MagdaBM1

Ja mogę tego typu czapusie podesłać.
Jeżeli chodzi o maskotki to myślę że też się przydadzą w końcu to dzieci, a one zrobiłyby dużo aby mieć swojego przytulaczka. Moja mama była w Etiopi. Zabrała tam mase ciuszków po mojej córeczce. Bieda aż piszczy. Zestaiki rozdzielała aby jak najięcej osób obdzielić. A jakie wzięcie miały zabaki po kinder jajkach. Szok. Brała wszystkio co malusie aby mieć jak najwięcej. Na koniec rozdała wszystkie swoje ciuchy i zostawiła tylko sobie to w czym wracała i bluzę polarową bo u nas było już chłodno. Dla nas jak lubimy dziergać to wyczarowanie czapecki to praktycznie chilka a koszt nieielki bo z jednego motka wyjdzie kilka. Myślę że tu nie ma co jechać wg jednego schematu. Niech są różne i rożnej rozmiarówki bo głowy są różne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1210218.jpg (185,6 KB, 12 załadowań)
MagdaBM1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 22:10   #11
toslawa
Raczkowanie

a gdzie można przekazać rzeczy ?
toslawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-06, 21:15   #12
buziaczka3
Raczkowanie

Postaram się pomóc.Niewiem ile zdążę zrobić do przynajmniej 20 stycznia(czas przesyłki).
Stary 2011-01-07, 14:32   #13
MagdaBM1
Zakorzenienie

GG do MagdaBM1

Wkleiłam odpowiedź jaką dostałam odnośnie ubranek ) myślę że każda z nas ma chociaż 1 taki ciuszek ) Kwestia tylko czy wysyłamy każda z osobna coś, czy do którejś z nas a ta wyśle całościowo. Ja jak co zamierzam wysłać najpóźniej 24stycznia jakby co do nich.

Witam!Rzeczy nie muszą być nowiutkie, prosto ze sklepu jeszcze z metkami,
mogą być raz czy dwa ubrane, ale nie mogą nosić śladów używania. Chodzi o
problemy z celnikami. Rzeczy używane trzeba clić w inny sposób, muszą
przejść kilkumiesięczną kwarantannę, a na to nie mamy zwyczajnie czasu.

Zatem chodzi o rzeczy, które nawet jeśli nowe nie są to sprawiają wrażenie
nowych .

Dziergane ubranka zaliczane są do rzeczy nowych

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Justyna Janiec - Palczewska
MagdaBM1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości