|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Dziergajmy dla afgańskich dzieci...
Jeśli jest taka możliwość, bardzo proszę o podpięcie tematu.
Dzisiaj znalazłam taką informację (kopiuję ze strony fundacji, link na dole): Dzieci w Afganistanie potrzebują pomocy. O tym, że w Afganistanie jest wojna, wiemy wszyscy. O tym, że jest bieda, wiedzą tylko nieliczni. Bo mieszkańcy Afganistanu to nie tylko talibowie, ale również całe rzesze umęczonych ludzi, którzy nie stoją po żadnej z walczących stron, czekający na zakończenie wojny i poprawę swego losu. Afganistan to też dzieci, dzieci pozbawione wszystkiego, bez czego my nie wyobrażamy sobie dzieciństwa. Dzieci nie znające ani zabawek, ani nawet szkoły. Biegnące za wojskowymi samochodami w nadziei, że coś dostaną. Nasi żołnierze nawet w zimie widują bose i przemarznięte dzieci. Chcieliby im pomóc. W zeszłym roku w Afganistanie zamarzło więcej ludzi niż zginęło od wybuchów bomb. Połowa z nich to dzieci. Na opał stać tylko najbogatszych, w parkach miejskich powycinano nieomal wszystkie drzewa. Walki trwają tam już ponad trzydzieści lat Co jest potrzebne? Przyda się dosłownie każda sztuka odzieży: czapki, skarpety, rękawiczki, kurtki, swetry, bluzy, koszulki, spodnie, koce, śpiwory, kołdry, buty. Jest tylko jeden warunek: ze względu na różnice kulturowe i formalności celne ubrania nie mogą nosić śladów używania. (Ale mogą być np. zrobione na drutach ![]() Jak dary trafią do afgańskich dzieci? Każdy, kto chce pomóc, może przesłać paczkę (niech będzie w niej choćby jedna para rękawiczek) na adres Fundacji: Fundacja Pomocy Humanitarnej „Redemptoris Missio”, ul. Grunwaldzka 86, 60-311 Poznań, lub wpłacić na konto Fundacji dowolną, najmniejszą nawet kwotę z dopiskiem „Pomoc dla Afganistanu” Nr konta: 09 1090 2255 0000 0005 8000 0192 Do kiedy trwa Akcja? Samoloty wojskowe latają do Afganistanu co 2 tygodnie, ubrania zbieramy do końca stycznia 2011r. W tym czasie planujemy kilka transportów z pomocą. Koordynatorom, Szkołom oraz Firmom, które wspomogą Akcję wyślemy certyfikaty poświadczające ich społeczne zaangażowanie. Liczymy na pomoc wszystkich ludzi o wielkich sercach i na pomoc dzieci i szkół bo nigdy nas nie zawiodły. LINK DO STRONY FUNDACJI I OPISU AKCJI Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-12-23 o 09:39 |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Dot.: Dziergajmy dla afgańskich dzieci...
Jeśli jako redakcja możemy pomóc, nagłaśniając tę akcję, to oficjalnie proszę o udział. I podpinam ten wątek jako redakcyjny.
Ja niestety mam dwie lewe ręce i w życiu nawet nie zrobiłam szaliczka na drutach, ale widziałam Wasze dzieła I imieniu swoim i Szajajaby gorąco prosimy o udział
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Ja tylko gwoli wyjaśnienia dodaję, że w żadnym razie nie jest to moja prywatna akcja, dostałam wiadomość, uważam, że rzecz warta szerszego nagłośnienia, toteż przekazuję
Agnieszko, dziękuję |
|
|
|
|
#4 |
|
Moderatozaur
|
To, co, może akcja jak na maskotkach? Ktoś podrzuca schemat, np na czapę szydełkową i jedziemy
A potem wysyłamy. Łatwiej nam się będzie zmobilizować
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Ja mogę rzucić opis ogólny, wg których wszystkie czapy robię. Na razie dziergam szalik-grubaśnik, ale potem za czapy się biorę
OPIS CZAPY SZYDEŁKOWEJ Bierzemy włóczkę i odpowiednie do niego szydełko. Niekoniecznie takie, jakie podał producent. Ja np. akryl Kotek lub Pearl namiętnie przerabiam szydłem nr 5, choć na banderoli podano mniejsze znacznie. Krok 1. Nabieramy 3 oczka (mogą być 4, jeśli komuś ciasnota wadzi) i zamykamy je w kółeczko oczkiem ścisłym zamykającym. Zaczynamy zabawę… Rząd 1. W kółeczko wbić 8 półsłupków (pierwszy półsłupek to 2 oczka łańcuszka), ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym. Rząd 2. ( i tu uwaga do każdego rzędu – pierwszy słupek to ZAWSZE 3 oczka łańcuszka). W każdy półsłupek wbić po 2 słupki, razem = 16 słupków. Czyli lecimy 2sł., 2sł., i tak dalej. Ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym. Rząd 3. W co drugi słupek wbijać 2 słupki, razem = 24 słupki. Czyli lecimy 1sł., 2sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym. Rząd 4. W co trzeci słupek wbijać 2 półsłupki, razem = 32 półsłupki. Czyli lecimy 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Ostatni z pierwszym połączyć oczkiem ścisłym zamykającym. Rząd 5. W co czwarty słupek… czyli 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Rząd 6. W co piąty słupek… czyli 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Rząd 7. W co szósty słupek…1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. Rząd 8. W co siódmy słupek…1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 1sł., 2sł. i tak dalej. I ja, robiąc akrylem o grubości 300m/10dag oraz szydełkiem nr 5 dalej nie dodawałam, ale przerobiłam bez dodawania jeszcze 9 rzędów + 1 rząd, ostatni, ozdobny. Ale: tu trzeba przykładać czapę do głowy, bo może być za długa/za krótka. To schemat ogólny, i na dorosłego, i na dziecko. Na dziecko robiłam czapę z cieńszej włóczki, cieńszym szydłem i na tej samej zasadzie doszłam chyba do dodawania co 10 oczko. ----------------------- Co chyba istotne - czapy powinny być różnej wielkości, i na większe dziecko, i na malucha, prawda? No i raczej nie cienki Kocurek, na przykład, tylko coś grubszego, ew. podwójną nitką (szal robię teraz kotkiem i jakąś cieńszą włóczką dla dzieci, druty nr 6). |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
To ja zabieram się za robienie szli dla dzieci
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Chciałam otworzyć podany link i niestety nie da się otworzyć, a chciałabym się dowiedzieć coś na temat tej akcji jeśli miałabym w niej wziąć udział.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Tak, źle zalinkowałam, moja wina, przepraszam. Link już działa
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
witam,
niestety nie umiem dziergać , ale mogę uszyć dla dzieci jakieś maskotki, tylko pytanie czy im się przydadzą ? pozdrawiam |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mogę tego typu czapusie podesłać.
Jeżeli chodzi o maskotki to myślę że też się przydadzą w końcu to dzieci, a one zrobiłyby dużo aby mieć swojego przytulaczka. Moja mama była w Etiopi. Zabrała tam mase ciuszków po mojej córeczce. Bieda aż piszczy. Zestaiki rozdzielała aby jak najięcej osób obdzielić. A jakie wzięcie miały zabaki po kinder jajkach. Szok. Brała wszystkio co malusie aby mieć jak najwięcej. Na koniec rozdała wszystkie swoje ciuchy i zostawiła tylko sobie to w czym wracała i bluzę polarową bo u nas było już chłodno. Dla nas jak lubimy dziergać to wyczarowanie czapecki to praktycznie chilka a koszt nieielki bo z jednego motka wyjdzie kilka. Myślę że tu nie ma co jechać wg jednego schematu. Niech są różne i rożnej rozmiarówki bo głowy są różne
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
a gdzie można przekazać rzeczy ?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Postaram się pomóc.Niewiem ile zdążę zrobić do przynajmniej 20 stycznia(czas przesyłki).
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Wkleiłam odpowiedź jaką dostałam odnośnie ubranek
) myślę że każda z nas ma chociaż 1 taki ciuszek ) Kwestia tylko czy wysyłamy każda z osobna coś, czy do którejś z nas a ta wyśle całościowo. Ja jak co zamierzam wysłać najpóźniej 24stycznia jakby co do nich.Witam!Rzeczy nie muszą być nowiutkie, prosto ze sklepu jeszcze z metkami, mogą być raz czy dwa ubrane, ale nie mogą nosić śladów używania. Chodzi o problemy z celnikami. Rzeczy używane trzeba clić w inny sposób, muszą przejść kilkumiesięczną kwarantannę, a na to nie mamy zwyczajnie czasu. Zatem chodzi o rzeczy, które nawet jeśli nowe nie są to sprawiają wrażenie nowych . Dziergane ubranka zaliczane są do rzeczy nowych ![]() Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie. Justyna Janiec - Palczewska |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.