pytania i uwagi(?) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-04-30, 11:52   #1
młodaa
Wtajemniczenie

pytania i uwagi(?)

Gubie sie w nowym forum, heh, strasznie ciezko sie czyta, ale moze sie przyzwyczaje
na razie mam troche pytan i prosze o odpowiedzi
zaznaczam, ze ciagle porownuje to forum do starego

1. dlaczego jest napisane ze ostatnio odwiedzilam forum 1970-01-01?
2. czy moge subskrybowac np cale forum "pytania do wizazystki" czy tylko pojedyncze watki?
3. dlaczego w niektorych oknach zalaczany tekst pojawia sie w nowych kwardacikach, a niekiedy po propstu jest napisane tylko z takimi znaczkami: <
a jelsi tak zostanie, to czy mozna jakos to innym kolorkiem odznaczyc? w starym forum bylo na brazowo
4. czy daloby sie, tak jak bylo to wczesniej, aby jeden watek miescil sie na 1 stronie? tak bylo o wieele latwiej
5. dlaczego zalaczniki wyswietlaja sie w postaci, hm, linkow? a nie tak jak bylo po propostu nizej pod wypowiedzia? o wiele mniej klikania bylo i szybciej odpowiadalo sie
6. dlaczego nie moge zalozyc nowego watku? jesli jest max 20znakow a ja mam 6? policzylam :p
młodaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 11:52   #2
młodaa
Wtajemniczenie

Dot.: pytania i uwagi(?)

uf, udalo sie wyslac watek ale musialam pare usmieszkow powyrzucac :p
Stary 2005-04-30, 11:59   #3
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez młodaa
Gubie sie w nowym forum, heh, strasznie ciezko sie czyta, ale moze sie przyzwyczaje
na razie mam troche pytan i prosze o odpowiedzi
zaznaczam, ze ciagle porownuje to forum do starego

1. dlaczego jest napisane ze ostatnio odwiedzilam forum 1970-01-01?
Taki komunikat pojawia się tylko przy pierwszej wizycie na nowym forum
Cytat:
2. czy moge subskrybowac np cale forum "pytania do wizazystki" czy tylko pojedyncze watki?
Możesz subskrybować wątki i całe fora
Cytat:
3. dlaczego w niektorych oknach zalaczany tekst pojawia sie w nowych kwardacikach, a niekiedy po propstu jest napisane tylko z takimi znaczkami: <
a jelsi tak zostanie, to czy mozna jakos to innym kolorkiem odznaczyc? w starym forum bylo na brazowo
Ponieważ importowane stare wiadomości nie mają znacznika quote i stąd różnice w cytowaniu.
Cytat:
4. czy daloby sie, tak jak bylo to wczesniej, aby jeden watek miescil sie na 1 stronie? tak bylo o wieele latwiej
Nie, nie mogę do tego dopuścić - chodzi o obciążenie łącza (jeden wątek waży często kilka megabajtów). Możesz natomiast w panelu użytkownika dobrać sobie ilość wyświetlanych postów na stronę
Cytat:
5. dlaczego zalaczniki wyswietlaja sie w postaci, hm, linkow? a nie tak jak bylo po propostu nizej pod wypowiedzia? o wiele mniej klikania bylo i szybciej odpowiadalo sie
Właśnie trwa generowanie ikonek zdjęć. Jest ich 80.000, tak więc trwa to trochę czasu...
Cytat:
6. dlaczego nie moge zalozyc nowego watku? jesli jest max 20znakow a ja mam 6? policzylam :p
Max 20 znaków? MAX ZNAKÓW? Niemożliwe, max znaków jest ustawiony na 1000 chyba... Gdzie to widziałaś?
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:00   #4
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

no i czy wszystkie emotki przywędrują tutaj ze starego forum?
I czy będzie tu ograniczenie co do ilosci i wielkosci zdjeć (max 5 sztuk,wielkość 39 KB z groszami) I w końcu czy będzie ograniczenie na ikonki?
dziękuję z góry za odpowiedź

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:13   #5
Jelonek
Zakorzenienie

U mnie też się pojawiła taka informacja, że jest za dużo emotikonek (max 20). Pomimo, że było chyba z 6, to wykasowałam i dopiero później mogłam wysłać wiadomość.
Jelonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:14   #6
Gonia1
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: pytania i uwagi(?)

Nie noooooooo, nie mogę się połapać.!

1. subskrybowałam ten wątek i na wątek przyszły mi aż 4 zawiadomienia o odpowiedzi Złośliwca (dlaczego aż 4 a nie jedno?).

2. W mailu jest taka info:
"Możliwe, że w wątku pojawiły się inne nowe wiadomości, ale nie będziesz
otrzymywać powiadomień dopóki nie wejdziesz na stronę forum."

Jak to nie będę otrzymywać powiadomień, dopóki nie wejdę na stronę forum? Ja chcę, żeby każda odpowiedź do tego wątku przychodziła do mnie mailem. Czyli jeden nowy post na tym forum = jeden mail z tym postem u mnie w skrzynce. Czyli tak jak było na naszym starym forum. Da się tak zrobić?

3. Odpowiedź Złośliwca do Młodeeej zawierała cytaty jej wypowiedzi. ale te cytaty widzę tylko tu na forum, w mailu ich nie widać, przez co wiadomość czytana w mailu jest bez składu i ładu.

Ech... jeszcze wczoraj cieszyłam się na to nowe forum, a teraz widzę, że za dużo z tym zamieszania.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:17   #7
młodaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Taki komunikat pojawia się tylko przy pierwszej wizycie na nowym forum
-ale ja juz na nowym forum drugi raz sie zaladowalam ale zobaczymy, tu nie marudze, bo bardzo mi to nie przeszkadza

Możesz subskrybować wątki i całe fora
-tego to musze poszukac bo na razie nei widzialam gdzie wlaczyc, poszukam, tu tez nei mecze

Nie, nie mogę do tego dopuścić - chodzi o obciążenie łącza (jeden wątek waży często kilka megabajtów). Możesz natomiast w panelu użytkownika dobrać sobie ilość wyświetlanych postów na stronę
-to super, juz mi wystarczy

Max 20 znaków? MAX ZNAKÓW? Niemożliwe, max znaków jest ustawiony na 1000 chyba... Gdzie to widziałaś?
-takie cos wyswietlilo mi sie kiedy chcialam wyslac wlasnie ten watek (tzn z 6 pytaniami, skasowalam z 2 usmieszki i dopiero wysylalo)

Dziekuej za odpowiedzi juz mi sie ciut bardziej tu podoba (a tak na poczatku narzekalam ;d )
o teraz dopiero zauywazylam ze jak cytuje to na dole strony pojawia sie caly watek, fajnie
Stary 2005-04-30, 12:21   #8
młodaa
Wtajemniczenie

I jeszcze pytanie, dlaczego nei przychodza mi wiadomosci na maila o nowych odpowiedziach skoro mam wlaczona subskrybcje? np z tego watku...

teraz chcisalam edytowac ta wypowiedz,. tzn cos do niej dopisac ale chyba nie trzeba wypelniac, do rzeczy,
chcialam poczytac o systemie prywatnych wiadomosci, ale jakis blad mi wyskakuje i nie wiem czy to zaznaczyc czy nie ale na razie zostawilam ;]

Edytowane przez młodaa
Czas edycji: 2005-04-30 o 12:28
Stary 2005-04-30, 12:23   #9
awia
Zakorzenienie

Lightbulb Dot.: pytania i uwagi(?)

a ja sie chcialam dowiedziec czemu nie dziala tzw "szybka odpowiedz"?
albo jak ja uruchomić
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:28   #10
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

awia,by szybko odpowIedziec klikasz na ODPOWIEDZ przy CYTAT a nie tę na dole

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:30   #11
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez młodaa
-takie cos wyswietlilo mi sie kiedy chcialam wyslac wlasnie ten watek (tzn z 6 pytaniami, skasowalam z 2 usmieszki i dopiero wysylalo)

Dziekuej za odpowiedzi juz mi sie ciut bardziej tu podoba (a tak na poczatku narzekalam ;d )
o teraz dopiero zauywazylam ze jak cytuje to na dole strony pojawia sie caly watek, fajnie
Ustawiłem max 40 emotikonek na posta, powinno być teraz łatwiej wyrażać mnóstwo skomplikowanych emocji
Stary 2005-04-30, 12:33   #12
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Gonia1
Nie noooooooo, nie mogę się połapać.!

1. subskrybowałam ten wątek i na wątek przyszły mi aż 4 zawiadomienia o odpowiedzi Złośliwca (dlaczego aż 4 a nie jedno?).
Bo w międzyczasie zaglądałaś na ten wątek Gdybyś nie zaglądała, dostałabyć 1 sztukę powiadomienia
Cytat:

2. W mailu jest taka info:
"Możliwe, że w wątku pojawiły się inne nowe wiadomości, ale nie będziesz
otrzymywać powiadomień dopóki nie wejdziesz na stronę forum."

Jak to nie będę otrzymywać powiadomień, dopóki nie wejdę na stronę forum? Ja chcę, żeby każda odpowiedź do tego wątku przychodziła do mnie mailem. Czyli jeden nowy post na tym forum = jeden mail z tym postem u mnie w skrzynce. Czyli tak jak było na naszym starym forum. Da się tak zrobić?
j.w.
Cytat:

3. Odpowiedź Złośliwca do Młodeeej zawierała cytaty jej wypowiedzi. ale te cytaty widzę tylko tu na forum, w mailu ich nie widać, przez co wiadomość czytana w mailu jest bez składu i ładu.
cytaty nie są mailowane, a sam mail nie jest traktowany jako "kopia" postu, a jedynie powiadomienie o nowych wpisach w wątku/na forum
Cytat:

Ech... jeszcze wczoraj cieszyłam się na to nowe forum, a teraz widzę, że za dużo z tym zamieszania.
Nie urodził się jeszcze taki admin, który wszystkim userom dogodził
Stary 2005-04-30, 12:34   #13
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez awia
a ja sie chcialam dowiedziec czemu nie dziala tzw "szybka odpowiedz"?
albo jak ja uruchomić
Szybka odpowiedź działa w trybie liniowym, jeśli przełączyłaś na drzewkowy to nie możesz korzystać z tej funkcji...
Stary 2005-04-30, 12:37   #14
anita_w
Rozeznanie

GG do anita_w

Witam A co z tymi zdjątkami? Czy będzie ograniczenie ilości i wielkości (5 sztuk i 39,1kB)???
anita_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 12:55   #15
młodaa
Wtajemniczenie

Oh, niektorzy dostali 4 powiadomienia, inni ani 1, choc moize cos w ustawieniach pokrecilam
Co do zmiany nazwy to ja tez skorzystalabym za jakis czas, bo sie starzeje (i juz mlodaa to nei bede ;D)
Stary 2005-04-30, 13:05   #16
Martiq:)
Zadomowienie

Złośliwcze ty nasz!! a czemu mji w ogóle nie przychodzą wiadomości na maila, ze są nowe wiadomosci w wątkach???? hmmm??
Stary 2005-04-30, 13:10   #17
Editaphx
Zadomowienie

hmm czy da sie tak zrobic zeby zdjecia zalaczone do wątku ładowały sie automatycznie tak jak to bylo na starym forum? przepraszam jesli gdzies jest juz odpowiedziec na to pytanie, ale gubie sie na nowym forum kompletnie ;P
Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 13:11   #18
anita_w
Rozeznanie

GG do anita_w

Martiq, mam ten sam problem! W skrzynce zaro powiadomień
Stary 2005-04-30, 13:15   #19
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez anita_w
Martiq, mam ten sam problem! W skrzynce zaro powiadomień
Bo obie oglądacie cały czas ten wątek. Forum "widzi", że widzicie nowe wiadomości i nie wysyła powiadomień.
Poza tym istnieje kilka rodzajów subskrypcji, zachęcam do lektury FAQ i ustawień panela użytkownika, są tam wyczerpujące informacje na ten temat
Stary 2005-04-30, 13:17   #20
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Editaphx
hmm czy da sie tak zrobic zeby zdjecia zalaczone do wątku ładowały sie automatycznie tak jak to bylo na starym forum? przepraszam jesli gdzies jest juz odpowiedziec na to pytanie, ale gubie sie na nowym forum kompletnie ;P
Możesz załadować załączniki do posta, klawisz ładowania znajduje się POD okienkiem, gdzie wpisujesz tekst
Stary 2005-04-30, 13:19   #21
młodaa
Wtajemniczenie

Editaphx, poczytaj odpowiedz na moje piate pytanei na pierwszej stronie (w tym watku)

Ja mam kolejne pytania
1. nadal wyskakuje ze ostatnio bylam na forum w 1970r (a wtedy mnie jeszcze na swiecie nie bylo )choc zamknelam strone wizazu...
2. a pozniej musialam sie zalogowac ponownie, dlaczego nie jest zapamietywany login z haslem (wczensiej nie wylogowywalam sie i nie musialam logowac przy kazdym odwiedzaniu forum)

pozdrawiam
Stary 2005-04-30, 13:22   #22
Editaphx
Zadomowienie

dzieki Kobiety ! rzeczywiscie przeoczylam pytanie 5 z postu Młodej
Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 13:29   #23
anita_w
Rozeznanie

GG do anita_w

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Forum "widzi", że widzicie nowe wiadomości i nie wysyła powiadomień.
Boshhhh, zaczynam sie bać...
Stary 2005-04-30, 13:35   #24
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez młodaa
Editaphx, poczytaj odpowiedz na moje piate pytanei na pierwszej stronie (w tym watku)

Ja mam kolejne pytania
1. nadal wyskakuje ze ostatnio bylam na forum w 1970r (a wtedy mnie jeszcze na swiecie nie bylo )choc zamknelam strone wizazu...
2. a pozniej musialam sie zalogowac ponownie, dlaczego nie jest zapamietywany login z haslem (wczensiej nie wylogowywalam sie i nie musialam logowac przy kazdym odwiedzaniu forum)

pozdrawiam
Primo: Jeszcze się nie wylogowałaś Secundo: system odświeża te informacje co 30 minut.

Możesz się logować na dwa sposoby - bez zapamiętywania i z zapamiętywaniem hasła
Stary 2005-04-30, 13:36   #25
Gonia1
Zakorzenienie

Dzięki Złosiu.......Oj...jeszcze dużo mnie czeka pracy, żeby to wszystko rozpracować.
Stary 2005-04-30, 13:37   #26
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Gonia1
Dzięki Złosiu.......Oj...jeszcze dużo mnie czeka pracy, żeby to wszystko rozpracować.
Mnie też... zapewniam
Stary 2005-04-30, 13:41   #27
Gonia1
Zakorzenienie

[QUOTE=zlosliwiec]Bo w międzyczasie zaglądałaś na ten wątek Gdybyś nie zaglądała, dostałabyć 1 sztukę powiadomienia

Nic z tego nie rozumiem. Piszesz, że dostałam kilka zawiadomień, bo zaglądałam na ten wątek. A w innym poście piszesz: Forum "widzi", że widzicie nowe wiadomości i nie wysyła powiadomień.
No to jak to w końcu jest? Kiedy czytam ten wątek dostaję zawiadomienia czy nie? Ech... lepsze jest często wrogiem dobrego.
Stary 2005-04-30, 13:49   #28
Pomadka
Zakorzenienie

Cool Dot.: pytania i uwagi(?)

Forum wizualnie fajne, ale jak na razie to trochę zagubiona tutaj jestem.

Dopracować szczegoły chyba trzeba będzie

Trzeba będzie się nam przyzwyczaić.

Tak sobie piszę, bo sobię chcę potestować to i owo

Emotki ładniejsze, jakby po operacji plastycznej

Ja się chciałam zapytać czy można będzie sobie doczepić swoją podobiznę, gdzieś obok loginu????

Widzę, że nie działają tagi, w senisie pogrubienie, kursywa....

Hmm
Pomadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 13:57   #29
mootylki
Raczkowanie

też mam pewną wątpliwość. Otuż na starym forum byłam zalogowana jako Motylek i tak były podpisane moje posty... tymczasem teraz na forum podpisywane sa "mootylki" Czy nie da się tego zmnienić??
mootylki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-30, 14:00   #30
vilandra
Zakorzenienie

A mnie sie to nowe forum nie podoba. Dlaczego je zmienionio?!!! Czy sa jakieś normy UE do których sie Wizaż musiał dopasować? No bo jakie jest inne wytłumaczenie? Tamten Wizaz był ładniejszy i bardziej czytelny, wyróżniał sie na tle innych forów dyskusyjnych. Do tamteo Wizażu nie miłam żadych zastrzeżeń. Wszystko mi sie w nim podobało, szata graficzna, układ stron itp. A teraz jest taki zimny i biurowy ( nie wiem jak to opisać ) Jest mi smutno, że zmienion Wizaż
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości