![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Farbowanie ubrań
Dziewczyny ,pod wpływem impulsu kupiłam sobie marynarke i wszystko by było ok gdyby nie ze jest pomarańczowa , jak łatwo sie domyslić kolor przestał mi sie podobać zaraz po powrocie do domu . i wpadłam na swietny ( tak mi sie wydaje) pomysł zeby ja ...rozjaśnic ...tylko nie wiem czym ??? Macie jakieś pomysły ? moze wybielacz? ale uda mi się osiagnac pastelowy kolorek . Dzięki . Pozdrawiam:_))))))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Pomocy
jak zaraz po powrocie do domu to nie dało sie jakoś wymienić? ja zawsze umawiam się ze sprzedawczynią że jakby co to moge wymienic na inny kolorek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja tylko dodam do wypowiedzi Zgaguni, ze nalezy sie dobrze zastanowic przed uzyciem farby, bo niestety nie zawsze nici chca nabrac kolorku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
nie wiem, czym mozesz ja pofarbowac, ale wiem, ze NA PEWNO NIE wybielaczem, bo po prostu zrobi biale plamy albo.... jeszcze gorzej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]()
Absolutnie nie wybielaj...Nie farbuj też... ja kiedyś farbowałam dżiny były bardzo jasne a,że chciałam czarny to dałam do zafarbowania i co?!?... wyszły szare i miały zacieki...
![]() A skoro kolor Ci nie pasuje,zawsze mozesz spróbowac sprzedac lub wymienić w sklepie na inny kolor...?pod warunkiem,że nie pourywałaś metek i masz paragon? Uwielbiam marynarki ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
a z jakiego materiału jest marynarka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja tez radze sprzedac. Pamiętaj, że nitki się nie zafarbuja raczej, a rozjaśniacza nawet nie próbuj. Idz do sklepu i spróbuj wymienić a jak nie to dawaj na allegro albo tutaj do wymiany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witaj,
czasem kupuję ciuchy w ciucholandzie i nie zawsze podoba mi się kolorek, ale za to krój jaki piękny ![]() grosze więc załatwiam sprawę na dwa sposoby: 1. farbuję ciuszki w pralce (wsypuję 3 do 4 farbek do pojemnika na proszek, do pojemnika na płyn do plukania daję szklankę octu i wstawiam na 60%) ale uwaga! nie wszystko rzeczywiście chwyta taką farbkę i czasem kolory albo zostają takie jak były albo zupełnie niespodziewane ![]() 2. rozjaśniam wybielaczem, w ace na parę godzin (troszkę rozcienczam, zeby mi się materiał nie rozleciał) i nie mam żadnych plam, a to że się nitki, którymi coś jest zeszyte nie zafarbują to już trudno ![]() Ewitka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]()
mam spodnie w kolorze jasnego różu z wiskozy i poliestru i chciałabym je zafarbować na czarny kolor, czy jest to możliwe? jeśli tak to jakim preparatem i gdzie mogę go kupić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Kup najlepiej w sklepie plastycznym lub papierniczym barwnik do tkanin po prostu popytaj w sklepie. Ty masz dobrą sytuację bo farbujesz jasną
rzecz na ciemną gorzej by było czarne przefarbowac na różowo! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dot.: chcę zafarbować spodnie
Materialy syntetyczne ciezko lapia barwnik. Owszem, mozna tanio kupic piekne kolory farb, jednak najlepiej to wychodzi na bawelnie, ew. z niewielka domieszka (wtedy wyjdzie melanz).
Farbowania poliestru nie polecam; porobia sie zagniecenia od wysokiej temperatury. Ale o ile dobrze pamietam, wiskoze mozna farbowac, tylko trzeba dodac ocet. A z ilu % wiskozy skladaja sie Twoje spodnie? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
60% wiskoza i 35% poliester
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Sa tez farby bez gotowania, ja własnie takich uzywałam do spodni ze sztucznego materiału! POtem traktuję octem dla utrzymania koloru, piore i już! Najlepiej popytaj w galerii gdzie bedziesz kupowała farbki, wez te spodnie ze sobą i pokaż pani powinna Ci pomóc, mi pomogła za pierwszym razem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Włąśnie Ugotowałam Inne Spodnie <nie Te O Których Wcześniej Mówiłam> Były Koloru Ciemnego Różu, W Gotowaniu Wydawały Sie Być Ceimno Fioletowe A Teraz Czarne, Tylko Nitki Pozostały Różowe, Jestem Ciekawa Jaki Beda Miały Kolor Po Wyschnięciu
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a jak ja chcę zafarbować białe spodnie (95% bawełna i 5% lycra) na czarno to myślicie, że uda się tak gotując?
albo też białe, ale 97% cotton (bawełna) i 3% spandex (co to w ogole jest??) i też na czarno ? i jeszcze... gdzie w malym miescie mozna dostac farby bez gotowania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
moje spodenki powoli wysychaj i są czarne ale nitki pozostały różowe
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
moje spodenki powoli wysychają i są czarne ale nitki pozostały różowe
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dot.: Farbowanie ubrań
A co z farbowaniem jeansu?Mam kurtke jeansowa tylko ze jest taka powycierana (jak ja kupowalam to mi sie podobalo to)i juz przestala mi sie podobac w ogole w niej nie chodze mozna ja przefarbowac na czarno? Poza tym chodze w spodniach jeansowych i nie lubie jej ubierac bo glupio sie czuje ubrana cala na jenasowo co robic ktos ma jakis pomysl?Pozdrawiam
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Jezeli chodzi o jeansy to to ze nitki sie nie ufarbuja nie ma wiekszego znaczenia bo i tak z reguly sa szyte kontrastowym kolorem.Jeans sie dobrze farbuje pod warunkiem ze wezmie sie odpowiednia ilosc farbki do barwienia. To jest o ile sie nie myle 1 op.na pol kilograma barwionego materialu.Z innymi materialami roznie bywa moga np zupelnie nie chwycic koloru.Tak jest najczesciej z syntetykami.Bawelna farbuje sie najlepiej len rowniez.Zobacz na metke z czego jest uszyta nieszczesna marynarka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Z farbowaniem ciuchów to też ciekawa sprawa. Fajne efekty daje farbowana koszulka uprzednio pozwiązywana sznurkiem
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam! na poczatku może napisze że nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam wątek
![]() Sprawa wygląda następująco: moje ulubione jeansy kiedys były koloru jasno niebieskiego obecnie tak się sprały że niestety są juz prawie białe ![]() ![]() ![]() Proszę o pomoc ![]() Pozdrawiam dziewczynki!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dot.: Farbowane jeansów
up up up!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Czesc!!
Ja zawsze ubrania farbuje takimi farbkami w saszetkach, specjalnie do ubran. Zalezy jak sie chce miec intensywny kolot, to trzeba wiecej ich dac. Do kupienia sa np. na targu w chemicznym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Hej! dzieki za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nitki (szwy) się jednak nie zafarbują, bo są sztuczne. Lepiej więc dobrać farbkę pod ich kolor.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
taka farbka kosztuje 2zł
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
nie jest to klasyczny fason spodenek i w tym wypadku szwy to nie problem bo ich nie widać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
jesli jeszcze nie wzielas sie za farbowanie to powiem Ci, zebys kupila 2 albo 3 te farby bo jedna to tak na jasno zafarbuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
dzięki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.