|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
| Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku chrzest? | |||
| 1-3 miesiące |
|
40 | 35,71% |
| 4-6 miesięcy |
|
24 | 21,43% |
| 7-9 miesiący |
|
10 | 8,93% |
| 10-12 miesiący |
|
5 | 4,46% |
| powyżej 1 roku życia |
|
7 | 6,25% |
| powyżej 2 roku życia |
|
3 | 2,68% |
| później |
|
2 | 1,79% |
| wcale nie będę chrzcić |
|
21 | 18,75% |
| Głosujący: 112. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
W jakim wieku chrzest?
Zakładam wątek z czystej ciekawości, już od jakiegoś czasu byłam ciekawa, ile średnio mają dzieci gdy są chrzczone?
Ile Wasze dzieciaczki miały jak chrzciłyście? Czekałyście na jakąś "specjalną" datę? Właśnie gadałam z koleżanką (w trakcie krojenia sałatek i pieczenia makowca ), która pod koniec października urodziła dziecko i teraz na święta będzie małą chrzcić. Jak dla mnie troszkę za wcześnie (niecałe 2 miesiące będzie miała), dziecko malutkie, w kościele zimno i z takich "praktycznych"przyczy n jakoś bym przesunęła
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: W jakim wieku chrzest?
Młoda miała 3 miesiące równe. Ale to sierpień był, w kościele ciepło (nic to, że akurat trafiła sie pogoda najgorsza z możliwych, takiego oberwania chmury dawno nie widziałam
cały dzień tak lało!), musiałam wstrzelić się między plany urlopowe a plany szpitalne chrzestnych (zwłaszcza te drugie istotne były), no i zależało mi na tym, bym nie musiała jeszcze ganiać za dzieckiem po kościele No i mam z głowy już Natomiast tak szybki chrzest nie był podytkowany jakimiś religijnymi względami (w tym sensie, że nie obchodziło mnie, co ludzie powiedzą "a to nie chrzczona jeszczeeeee?").
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23942437] Ale to sierpień był, w kościele ciepło (nic to, że akurat trafiła sie pogoda najgorsza z możliwych, takiego oberwania chmury dawno nie widziałam
cały dzień tak lało!),no i zależało mi na tym, bym nie musiała jeszcze ganiać za dzieckiem po kościele Miała prawie 3 miesiące (bez tygodnia). Chciałam chrzcić jak jeszcze ciepło będzie i tak jak u Ciebie, cały wrzesień upał a w dzień chrztu zimno i lał deszczAd.2
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Mój syn miał 3 m-ce.
Fajny czas, przespał cała mszę i nikogo się nie bał, wszystko odbyło się bez płaczu i na spokojnie. Z córką czekałam, aż urodzi moja siostra i będziemy mogły chrzcić razem. Mała miała 9 m-cy i było już trochę gorzej - bardziej kumata ![]() Bała się Księdza i trochę się musiałam z nią w kościele nagimnastykować
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
my chrzcilismy jak młody miał 8 miesiecy
![]() gadaniem typu - " jeszcze nie ochrzcony ?! ![]() " nie przejmowałam sie wcale poprostu tak nam było wygodnie, pod koniec wrzesnia, miało byc chłodniej, jak to we wrzesniu, przygotowalismy sie z ubiorem na jesiennie tymczasem był taki upał ze w zakiecie sie rotapiałam, młody został rozebrany do koszulki no ale przynajmniej ten jeden jedyny raz był gzreczny w kosciuele , moze dlatego e pierwszy raz był tak bisko ołtarza ![]() gapił sie zafascynowany na swieczki a w koncu zasnał , na szcescie nie uciekał jeszcze
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
jeden miał 2 miesiące, drugi rok,
trzeci będzie miał 1,5 roku (o ile chrzestnych znajdę) |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
9 miesięcy
|
|
#8 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mamusią jeszcze nie jestem,ale moja chrześnica w dniu chrztu miała 5 miesięcy i 13 dni
Jeśli kopiuję, to tylko w punktach ksero, Gdy ktoś powiela kogoś, Uważam go za zero, Mówię prawdę szczerą, Bo nie lubię, gdy ktoś kłamie, Służę pomocą, nie na każde zawołanie, Mam własne zdanie i szereg racji, Niezmienna niezależnie od miejsca, czasu i akcji
BLESS! |
||
|
|
|
|
#9 |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Moja młoda miała prawie 2 lata jak była ochrzczona - jakoś tak wyszło
![]() nie wydaje mi się, żeby wiek dziecka był bardzo istotny
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
córkę chrzciłam jak miała 3 m-ce. Był w miarę spokój na mszy bo tylko patrzyła zafascynowana na światełka.Były wtedy chrzczone też dzieci starsze i niektórzy rodzice musieli się nieźle nagimnastykować z nimi bo bardziej marudziły od tych małych szkrabów. Syna też planuję chrzcić jak będzie miał 3-4 mce.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
A moja kuzynka chrzczona była w wieku lat 7 i też dobrze.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Córcię chrzciliśmy w naszą rocznicę ślubu-miała wtedy 3,5 miesiąca.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jak byłam chrzczona miałam jakoś miesiąc, moja jedna siostra nawet nie miesiąc, a najmłodsza miała 2. Teraz jestem w ciąży i kiedy będziemy chrzcić to nie wiem - rodze na początku kwietnia i być może poprostu ochrzcimy w dniu slubu naszego tak za jednym razem, a ślub planujemy pod koniec przyszłeg roku.
Bo tak w ogóle to się kiedyś mówiło że powinno się chrzcić dziecko jak najwcześniej i nie wychodzić na dwór do chrztu bo żeby zminimalizować ryzyko że coś się stanie i dziecko umrze bez chrztu - ale to było kiedyś, ja osobiście tego nie praktykuje
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś to były przejścia.
Ja syna chrzciłam w wieku dwóch lat. Umówiliśmy się z księdzem, poszliśmy i cała uroczystość trwała 15 minut. Trafiliśmy jeszcze na wystrój "ślubny" kościoła. A pogoda całkiem sympatyczna. Choć czerwiec, całkiem chłodno. Mnie tam i tak wszystko jedno było. Byłam chora i jedyne co odczuwałam to paskudną gorączkę. Dotrwałam jednak dzielnie do końca. Syn też żadnej niespodziany nie sprawił.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Znajomi chrzcili maleństwo jak miała 2,5 miesiąca. Przespała całą mszę.
Nasz bobas przyjdzie na świat na dniach a chrzest planujemy w Wiekanoc jak tylko będzie możliwość, bo wtedy będzie okazja do tego, żeby zjechała się rodzina
Mówią że, kiedy rodzi się człowiek z nieba spada dusza i rozpada się na dwie części... Jedna z nich trafia do kobiety druga do mężczyzny... Natomiast całe życie polega na odnalezieniu tej drugiej połowy... połowy swojej własnej duszy... połowy samego siebie...
|
|
|
|
|
#16 |
|
szeryfcio
|
Ja nie kierowałam się wiekiem czy jakimiś tam zabobonami, wybrałam na chrzciny lato, żeby była ładna pogoda, a mały miał wtedy akurat 6 miesięcy. Też był to dobry czas, bo mały całą mszę przespał.
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
ja chrzciłam kiedy córeczka miała niecałe 4 miesiące, ale drugie dziecko ochrzciłabym troszkę wcześniej chyba.
chciałam w moje urodziny, ale wyszło tak że chrzciny były dzień po nich
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
6 miesięcy
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
mi podoba się termin np. Świąt Wielkanocnych
ale moje dziecię będzie wtedy malutkie, więc pewnie chrzest będzie na początku jesieni, jak będzie miała z 6 miesięcy
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
moj smyk został ochrzczony kiedy miał 10 dni, nie było zadnej niedzielnej uroczystej mszy i tych wszystkich ceregieli, poszłam do ksiedza, poprosiłam o udzielenie chrztu po jakiejs piatkowej wieczornej mszy, po mszy zostalismy, wyszedł proboszcz, udzielił chrztu, z zachowaniem całego obrzadku-swieczki, szatki,etc, tylko dziwnie sie dziecku przygladał...
byli tylko chrzestni i dziadkowie, kawa ciacho, zadna biba, tylko kiedy dalsza rodzina sie dowiedziała ze tak wczesnie chrzcimy, to wszyscy mysleli ze dziecko jest chore...a ja nie chciałam czekac bo na co, zreszta ja ze wsztskim tak robie, szybko i konkretnie ![]() ale jestem chyba jedynym przypadkiem jaki znam, ze tak szybko odbył sie chrzest zdrowego dziecka.. |
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
jestem matką 2 letniego synka a przy okazji fotografem i robiłam już trochę zdjęć na chrztach.
Syna ochrzciliśmy w styczniu jak miał 3 miesiące - ja byłam zadowolona z terminu. tak naprawdę zależy czego oczekujecie: 1. jeżeli dziecko ma przespać mszę - najlepiej do 3-4 miesiąca, wtedy jest malutkie, można cały czas trzymać na rękach (nie będą bolały) natomiast na zdjęciach pozowanych jest juz gorzej - dziecko samo nie siedzi więc jest mało pozycji do wyboru. Tak samo potem prześpi przyjęcie. 2. następnie 6-9 miesięcy - zdjęcia wychodzą juz super (dziecko siedzi samo mozna poeksperymentować z ujęciami) ale z drugiej strony w kościele może juz trochę marudzić. Na przyjęciu trochę pośpi, trochę pomarudzi - w sumie trzeba się nim zajmować. 3. Dziecko ok 1 roku życia - może cięzko znieść mszę - płacze, kręci się nie chce siedzieć z rodzicami. Jeżeli jest na etapie "boję się obcych" to i z księdzem i z fotografem może nie chcieć współpracować. Na przyjęciu cały czas musisz mieć na dziecko oko - raczkuje lub nawet zaczyna chodzić więc na pewno grzecznie nie usiedzi na kolanach czy w wózku. 4 w późniejszym wieku - wszystko zależy od charakteru brzdąca. Tak naprawdę jeżeli masz możliwość wybrać kiedy chcesz ochrzcić dziecko to sobie wybierasz jak chcesz przetrwać mszę i ewentualne przyjęcie (obiad). Dobry fotograf, który lubi dzieci zrobi ciekawe zdjęcia dziecku w każdym wieku. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
6 miesiecy- poczatek grudnia, dosc zimno na dworze za to w kosciele cieplutko, maly byl caly zanurzany w wodzie swieconej
Ceremonia krotka bez mszy, Nikos byl bardzo grzeczny
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Moja mała ma juz 6.5 miesiąca i jeszcze nie ochrzczona i nikt jeszcze nie zapytał dlaczego
![]() Najchetniej wcale bym nie chrzciła - moje własne przekonania ![]() ale zdecydowaliśmy że ochrzcimy i zrobimy to na roczek małej - czyli w czerwcu , jeśli pogoda dopisze zrobimy małe garden-party i wszyscy bedą zadowoleni ![]() A i napewno chrzest bedzie przed lub po mszy - czyli my w niej uczestniczyc nie bedziemy
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
temat rzeka .. zastanawiałam sie jak to napisac i raczej nie napisze bo nie potrafie krótko i zwiezle - a jeśli napisze to co myśle to rozpetam burze ![]() natomiast chrzest mojego dziecka nie odbedzie sie - bo tak pasuje lub co ludzie powiedzą...itp. to jest wyłącznie moja decyzja . A tak na marginesie , temat wątku to - w jakim wieku chrzest , a nie - dlaczego...
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Ja swojej córki nie ochrzciłam, ale mnie ochrzczono w wieku 3 tygodni, a taki standard w moim otoczeniu to ukończone 2 miesiące.
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Jak synek miał pół roczku i w sobotę a nie jak jest przyjęte w niedzielę - tak po prostu woleliśmy. W tle zdjęć z kościoła mamy żłóbek bożonarodzeniowy- ładnie to wygląda. Minusem brrr zimno i ciuszki grubsze a plusem jak wspomniałam nastrój około świąteczny.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Mój maluszek miał 2 miesiące skończone jak był chrzczony - wybraliśmy termin ŚWIĄT WIELKANOCNYCH. Było zimno, ale miał becik i cała mszę praktycznie przespał.
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Moja starsza córka byłą chrzczona,jak miała...5 lat
.Bardzo grzeczna w czasie mszy była hehe .Moja młodsza skończyła właśnie 2 lata i też nam się nie spieszy z tą uroczystością.Jakoś tak po prostu nie myślimy na razie o tym,choć mamy tez problem ze znalezieniem rodziców chrzestnych,bo w moim przekonaniu mają to być naprawdę bliscy nam i dziecku ludzie,a nie każdy może niestety... Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2011-01-19 o 22:30 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

), która pod koniec października urodziła dziecko i teraz na święta będzie małą chrzcić. Jak dla mnie troszkę za wcześnie (niecałe 2 miesiące będzie miała), dziecko malutkie, w kościele zimno i z takich "praktycznych"przyczy n jakoś bym przesunęła

cały dzień tak lało!), musiałam wstrzelić się między plany urlopowe a plany szpitalne chrzestnych (zwłaszcza te drugie istotne były), no i zależało mi na tym, bym nie musiała jeszcze ganiać za dzieckiem po kościele
Miała prawie 3 miesiące (bez tygodnia). Chciałam chrzcić jak jeszcze ciepło będzie i tak jak u Ciebie, cały wrzesień upał a w dzień chrztu zimno i lał deszcz

przygotowalismy sie z ubiorem na jesiennie tymczasem był taki upał ze w zakiecie sie rotapiałam, młody został rozebrany do koszulki