|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
pomysł na....
nie znalazłam takiego wątku jeszcze jeśli jest to przepraszam
![]() czy korzystacie z pomysłów na? chodzi mi naturalnie ogotowanie ![]() ja od niedawa zaczełam wykorzystywać różnego rodzaju pomysły i najbardziej podchodzi mi ,,zapiekanka z makaronem i serem" jednak proporcje podane na opakowaniu nie są zbyt dobre ![]() zapraszam do dyskusji i dawania sobie porad jak można urozmaicić owe przepisy ![]() Edytowane przez nurek119 Czas edycji: 2011-01-02 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: pomysł na....
Korzystam w sposób taki : zobaczyłam reklamę z nuggetsami i stwierdziłam że mam na nie ochotę, więc wzięłam pierś z kurczaka, pokroiłam i przyprawiłam na ostro, odstawiłam na godzinkę i panierowałam w jajku i płatkach kukurydzianych, a żeby jeszcze zdrowiej było to upiekłam zamiast smazyć
![]() Gotowanie na prawdę nie jest trudne, ja też kiedyś używałam torebkowych sosów, ale jak odkryłam że zrobienie swojego smacznego sosu pomidorowego trwa chwilkę a do tego jest duuużo lepszy to przestałam, do czego wszystkich zachęcam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja korzystam z pomysłów na, ale rzadko kiedy stosuję się do przepisów podanych na odwrocie. Wolę zrobić wszystko po swojemu :P
kiedyś napcham Ci do mordy tych pier****nych czerwonych czereśni, a potem każę Ci je wyrzygać. zobaczysz jak się czułam kiedy karmiłeś mnie szczęściem i kazałeś w jednym momencie całkowicie usunąć je z mojego wnętrza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=480645
A jednak jest podobny wątek ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
co do "pomyslow na",to po prostu BOJE SIE:
-szybkich dan w 5 minut, -super smacznych proszkowatych cudow, -obiadow typu "wsypuje,mieszam i gotowe", oraz wszelakich "E" cos tam w skladzie.... Widzac wyraz twarzy i ruszajaca sie w dosc szybkim tempie szczeke mojego TZ,konsumujacego zrobiony PRZEZE MNIE obiad,ktorego skladniki: kupilam umylam obralam pokroilam ugotowalam/usmazylam/upieklam (niepotrzebne skreslic) delikatnie mowiac w doopie mam jakis "pomysl na" Moze to wynika z tego,ze ja po prostu uwieeelbiam gotowac? Ale "pomysly na" jadlam kilka razy u kogos,nie powiem-zle nie bylo.
Nie mogę mieć ani ojca, ani matki, ani jednej rzeczy, którą bym przycisnęła do serca z miłością, dopóki z oblicza ziemi nie zniknę... Edytowane przez guuma Czas edycji: 2011-01-07 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A mi żadne te pomysły nie smakują
![]() Jest w nich jakaś nuta sztuczności. A ryba w sosie śmietanowym czy jakoś tak była ohydna!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Mi się zdarza robić zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami.Bardzo dobra,ale tak jak dziewczyny piszą lepiej samemu zrobić własną,domową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ostatnio próbowałam tych nugetsów, OCHYDA. Nie jestem za wywalaniem jedzenia, ale w tym wypadku musiałam to zrobić, bo nikt tego jesc nie chciał. Straszne, sztuczne, a ten sos bleeeh... Muszę nauczyć się sama robić takie jedzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dostałam kilka opakowań od Babci na próbę, ale nigdy po nie nie sięgnęłam i nie zamierzam. Wszystkie sosy/panierki/itp. które są w "pomyśle na" można zrobić samemu, na pewno będzie zdrowiej.
Ja jestem wrogiem wszystkiego co sztuczne. Począwszy od sosów w torebkach skończywszy na gotowych mieszankach do ciast. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Buc
|
kupiłam kiedyś pomysł na bitki w czerwonym winie.
jeśli był tam jakiś "aromat" czerwonego wina, to chyba jabola za 3 zł. ![]() ohyda.
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja robiłam kurczaka po meksykańsku, ale zmodyfikowałam sposób przygotowania - a raczej składniki - dodałam czerwoną cebulę i paprykę, wyrzuciłam natomiast kukurydzę. A i nie podawałam z ryżem, a tortillą
![]() Może nie powala z nóg, ale wyszło całkiem smaczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czemu jesteście takie anty
![]() Soczysty kurczak z czosnkiem i ziołami,zakładałam ,że będzie ohydny ,ale był przepyszny i na pewno go jeszcze zrobie,szczególnie sosik po nim byl pyszny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ja używam pomysły na... ale nie sugeruję sie proporcjami z tyłu opakowania ani też niektórymi dodatkami i dodaję często coś jeszcze, czego nie napisali,
pyszne są sosy, a najlepsze są makaronowe zapiekanki z szynką i te z mięsem mielonym i ziemniakami, najgorsze są ryby w sosie smietanowym czy jakims tam, fuuuj a te pomysły z woreczkiem to sie nie opłaca, bo kupujesz rękaw do pieczenia za 3 zł, ( tyle też kosztuje około jeden pomysł z woreczkiem) i masz na kilka razu tej folii, no a przyprawy każdy pewnie jakies ma w domu więc obsypujesz dośc obficie mięso czy ziemniaki, lub i to i to razem i dajesz do rękawa i sie zrobi ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu kupowałam i robiłam zapiekanki makaronowe ale teraz przerzuciłam się na mięsne na razie na schab ze śliwką robiony bez śliwki. Kupiłam ale jeszcze nie próbowałam nagettsów z kurczaka, i golonki. nie ma dla mnie znaczenia czy to Knorr czy Winiary najważniejsze żeby smakowało.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Poza tym w tych mieszankach są tylko przyprawy i polepszacze smaku, ew. woreczek do pieczenia czy coś. Lepiej przeczytać w sklepie przepis i skład i samemu zrobić z własnych przypraw, które nie mają żadnych E cudów, no a poza tym wychodzi taniej, bo tak naprawdę płaci się tylko za kartkę z przepisem i mieszankę przypraw, którą sama możesz zrobić w domu.
Do wszystkich zapiekanek mieszam śmietanę z wodą i dodaję sproszkowaną paprykę, pieprz, koperek, pietruszkę itp tak żeby smakowało i wychodzi taka sama, jak nie lepsza zapiekanka. Tak samo jak skrzydełka w miodzie, babrasz mięsko w miodzie i swoich przyprawach, kupujesz rękaw do pieczenia i siup, żadna filozofia, nawet dla tych co gotować nie potrafią. Rozumiem jakby w tych woreczkach było już zamarynowane mięso, gotowe do wrzucenia na patelnię i koniec, ale po co płacić za przyprawy, które i tak mamy w domu.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nic z tych "pomysłów" nie jadłam i nie kupiłam
![]() ![]() Również wolę sama coś upichcić, bo tak jak dziewczyny mówią w tych torebkach są same przyprawy i polepszacze smaku.
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja zawsze robie sosik czosnkowy do zapiekanek, mniam, zajadamy sie z mężem jak stare żarłoki!!
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Z tych pomysłów na... kupowałam tylko zapiekankę serową i jakiś pomysł na rybę jednak robiłam wszystko po swojemu i zalewałam sosem, jednak od jakiegoś czasu robię sama i jest o niebo lepsze.
Tak jak tu już część pisała tam w większości są polepszacze smaku, można w sklepie poczytać składniki i spróbować zrobić samemu to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
sprawdzone i dobre - udka z czosnkiem i ziołami [czy jak to tam sie nazywa] i soczysta karkowka, kurczak po meksykansku
najpaskudniejsza - zapiekanka serowa golabki bez zawijania - jadalne ale żaden szał... ale też uważam że te potrawy to mozna samemu zrobic, bez kupowania chemii w torebce
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
![]()
a ja często robię pomysl na kurczaka z pieczarkami, i to mi bardzo smakuje. Smaczny też jest pomysl na pieczone żeberka.
Ale oczywiście takie dania z torebki to z umiarem bo dużo chemii tam jest. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a ja lubie niektore i czesto uzywam zwlaszcza pomysl na:
karkowke z ziemniakami kotlety mielone (jezeli chce na szybko cos zrobic) spaghetti bolognese kurczak z sosie ziolowym zapiekanka z ziemniakami i miesem mielonym a w szafce na swoja kolej kiedys tam czekaja: golabki bez zawijania roladki schabowe z serem i szynka chlopski kociolek a i jeszcze kurczak po myksykansku
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ja zawsze gotuje sama ale zdarzyło mi sie zjesc to paskudztwo gdzies u znajomych. Ohydne karkowka, kurczak z pieczarkami.
Da sie zjeść zapiekanke z szynka i zapiekanke z miesem mielonym. Jak znajomi podali owa karkowke to wszyscy zaczeli sie krzywic 2 porcje tego "przysmaku" wyladowalo w koszu. Na obiad wybralismy sie do restauracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:46.