![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wyjazdowy niezbędnik
Drogie Wizażanki,
za tydzień wyjeżdżamy na prawie 3 tygodnie do Indii i zaczynam się zastanawiać, co powinnam ze sobą zabrać. Czy macie swoje listy do pakowania, z których korzystacie wyjeżdżając? Czy pakujecie się spontanicznie? O czym powinna pamiętać poza oczywiście ciuchami i kosmetykami? Będę wdzięczna za podpowiedzi. Ja się zwykle pakuję spontanicznie i zawsze potem mam lęki, że czegoś nie wzięłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazdowy niezbędnik
Spakuj koniecznie jakieś leki, przeciwbólowe, na przeziębienia itp.
Zazdroszczę podróży.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
zajrzyj na "Podróże" no i zależy czy to jest wyprawa z plecakiem czy z biurem podróży, bo to wiele zmienia na liście
![]() swoją drogą jestem baaardzo ciekawa szczegółów jeśli jest to wyprawa z plecakiem, tzn połączenia lotnicze, ceny i plan zwiedzania... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Marudziara
|
Rzeczy które są niezbędne dla Ciebie do których jesteś przyzwyczajona, jeśli np nie masz jakiegoś ulubionego żelu pod prysznic czy kosmetyku to nie warto zabierać marnując przy tym miejsce na coś innego to akurat mozesz kupić na miejscu
![]() Oczywiście tak jak wizażanka powyżej radziłabym zabrać taką mini apteczkę ![]() ![]() Ja zawsze pakuję się przemyślanie zabieram rzeczy na każdą okazję ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja mam swoją listę pakowania w excelu spisaną. Stworzyłam ją po tym jak wielokrotnie zapomniałam jakiegoś drobiazgu, co później utrudniało mi podróż (np raz zapomniałam pęsety - masakra :P). Listę stworzyłam sobie ok tydzień przed wyjazdem i jak mi się coś przypominało, to dopisywałam do niej. I w ten sposób dzień przed wyjazdem już nie latałam zastanawiając się czy mam wszystko, tylko odhaczyłam wszystko z listy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
igła, nitka, guzik, kawałek taśmy klejącej, małe nożyczki, notesik i coś do pisania, agrafki dwie lub trzy, okulary przeciwsłoneczne, książka do poczytania w razie 'gdyby'. Ładowarka do telefonu.
Jeżeli będziesz dużo chodzić - to kawałek dobrego plastra + plaster na odciski, mnie kiedyś masakrycznie obtarły buty, zrobiły mi się bolące pęcherze, a nawet w markecie specjalnych plastrów było brak, jak już to okropnie drogie :/ Warto też sprawdzić portfel - tzn. wyciągnąć wszystkie niepotrzebne karty i tak dalej, a w telefon wpisać numery ICE (In Case of Emergency, czyli międzynarodowy system oznaczania osób, do których ratownik dzwoni w razie wypadku). Aha. W ogóle sugerowałabym zabranie zamiast portfela takiej specjalnej saszetki na szyję, na długim sznurku. Portfel ktoś może świsnąć, więc warto mieć najważniejsze dokumenty (paszport, dowód) w saszetce na piersi i pod bluzką.
"La curiosidad mató al gato." - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - [ Nie kupuję nowych zanim nie zużyję starych ] [ Biegam ![]() Edytowane przez v-x-n Czas edycji: 2011-01-03 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Leki: na biegunke, na odwodnienie, antybiotyk o szerokim spektrum dzialania, masc na grzybice i na wysypke, plastry, bandaz elastyczny, cos do dezynfekcji.
tabletki do uzdatniania wody KONIECZNIE dobre ubezpieczenie turystyczne wydrukowac mape i adres do Polskiej Ambasady, ktora proponuje odwiedzic na poczatku wycieczki by zrobili wam kopie paszportu (zeby w razie zgubienia mozna go bylo ponownie wyrobic, tzn tymczasowa kopie) przewodnik turystyczny Lonely Planet slownik Hindi-Polski (w razie czego mozna palcem pokazac cos w slowniku) ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- acha i wez se cieple ciuchy, bo na Polnocy Indii bywa chlodnawo. Nie rob mojego bledu, ja wyladowalam w niby cieplym kraju kilka dni temu i poopa mi odmarza!
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w bermudach warto mieć kieszeń wewnętrzną (raczej poczujesz jak ktoś ci rękę do majtek pcha ![]() ![]() ![]() santos ma rację z tym paszportem, ja w sumie miałam 2xerówki, wymieniliśmy sie z chłopakiem i byly pochowane w różnych miejscach, nie odwiedzałam ambasady, hmmm?czytałam że wystarczy mieć samo xero już widzę ten "niezbędnik" ![]() Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-01-03 o 13:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z takich rzeczy "nietypowych", bo nie będę Ci pisać, jakie ciuchy masz brać
![]() ![]() ![]() I też zazdroszczę! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja mam jeszcze ze soba mini latareczke, sprawdzila sie kilkakrotnie, jak odcinali prad (Kirgistan
![]() Fubizka, wytlumacz prosze po co brac prezerwatywy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Bo już sto tysięcy razy wysłuchiwałam szlochów dziewczyn, które na wyjeździe poznały miłość swojego życia, a przynajmniej kilku tygodni tego życia i albo miały na tyle rozsądku, że nie skorzystały, bo nie było gumek i potem żałowały i rozpaczały, albo skorzystały "bez" i potem rozpaczały jeszcze bardziej, na szczęście ciążą się u żadnej nie skończyło, ale chorobą weneryczną owszem (na szczęście nie hiv). I to wcale nie jakieś rozwiązłe dziewczyny, cóż, jak to się mówi - jesteś młoda, krew nie woda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
to robisz wybitnie nierozsadnie. WIem co mowie, ja dostalam okres w czasie lotu 6 godzinnego, po ktorym mialam przesiadke na kolejny lot 7 godzinny. Przesiadka w Doha. Gratuluje jesli jestes w stanie kupic na strefie bezclowej podpaski hehe, bo w DOha nie bylo NIC nawet automatu na tampony, dobrze ze mialam w torebce.
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
nie pakujemy igły i nożyczek z prezerwatywą!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
i przeczytaj, co na temat Indii pisze nasz MSZ - często są tam rady, czego unikać. Indie, jak każdy tropikalny kraj, to niebezpieczeństwo zatruć pokarmowych i ameby we wodzie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Dodam jeszcze, zebys sprawdzila szczepienia. Napewno musisz miec obie zoltaczki i pewnie tyfus, mozliwe ze i DTP.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze to powinnaś się zorientować w Sanepidzie np. czy nie warto się zaszczepić na to i owo - w Indiach jest ogromny syf. Jest gorąco, więc zabierz ubrania z takich tkanin, które oddychają (naturalne najlepiej, albo specjalistyczne), ale pamiętaj, że linie lotnicze ograniczają wagę bagażu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
.
|
to ja moze cos szepne na podstawie 4-miesiecznej wyprawy znajomych...
-> szczepienia -drogie panie, za pozno. o tym sie mysli pol roku wczesniej, zeby spelnily odpowiednio swoja role -> nie ma sie co szczypac z jedzeniem i piciem. kumple przezyli 4 miesiace na coli i lokalnym zarciu. wiekszych problemow zoladkowych nie mieli. mniejszych w zasadzie tez nie, ale warto wziac odpowiednie leki. ANTYBIOTYKOW nie bierz. duzo zalezy od tego, jak jedziesz... czy prywatnie czy z biurem podrozy. skseruj dokumenty. i co najwazniejsze - bierz ze soba gotowke. w indiach praktycznie nie ma bankomatow! jest ogromny problem, zeby wybrac gotowke. i taka mala rada - przed zalozeniem butow sprawdzaj, czy nie ma skorpionow. podobnie z plecakiem. na to trzeba uwazac. czarne skoropny = smierc. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak i nie. Zalezy co i gdzie jesz oraz jaki masz zoladek. Niby czemu ma nie brac antybiotykow?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem, prezerwatywy na wycieczce nie sa obowiazkowe, dla ludzi z glowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do nitki, igły, agrafek - ja zawsze wożę, nie zajmuje dużo miejsca, a może uratować "życie". Mnie kiedyś na lotnisku poszła torba wzdłuż calutkiego (!) zamka, a przed sobą miałam dwa loty. Siedziałam ponad dwie godziny i zaszywałam 50cm pęknięcie, dało radę - bagaż doleciał w całości ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
.
|
Cytat:
![]() secundo - ma nie brac antybiotykow, bo nie jest lekarzem, zeby stwierdzic, ze cierpi na chorobe bakteryjna. a lykanie antybiotykow "na wszelki wypadek, bo drapie mnie w gardle, wiec to pewnie angina" jest skrajnie glupie. ![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- co do tych szczepien jeszcze. na dur bruszny sa 3 dawki. i optymalna ochrona jest po 2 tyg. od drugiej dawki, czyli lacznie po 6 tyg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jaką masz tą saszetkę na szyję,że jej nie widać spod bluzki? gdzie kupowana? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Swoja droga na miejscu autorki, gdybym nie miala szczepienia na zoltaczke NATYCHMIAST ODWOLALABYM wycieczke, bo niezbyt mile bedzie zdychanie na zoltaczke pokarmowa w szpitalu, a ma to gwarantowane w tej czesci swiata.... ---------- Dopisano o 05:51 ---------- Poprzedni post napisano o 05:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Dobra walizka to podstawa, zgodzę się. Wszyscy (chyba) wiemy jak obchodzi się z bagażem obsługa lotniska. Ale dobra walizka to nie gwarancja. Ja podróżuję z Samsonitem lub Delseyem i kiedyś Delsey pękł. Ot taka szparka się zrobiła, na szczęście na lotnisku można owinąć walizkę folią i dolecieć z tym do celu. Ale jakie potem były przeboje z reklamacją z naszym polskim dystrybutorem tejże firmy... A walizka wówczas była jeszcze na gwarancji, z super niby wytrzymałego materiału, lekkiego (to bardzo fajna sprawa tak poza tym, warto w taką zainwestować). Na pewno prawdopodobieństwo rozwalenia dobrej walizki jest mniejsze, niż walizki z supermarketu, ale i ona się może uszkodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
weź długopis
![]() warto tez mieć skany dokumentów na poczcie elektronicznej
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Wrzuć skan swoich dokumentów na serwer (np konto pocztowe). Ksera też są dobrym pomysłem.
Podobno w takich krajach sprawdza się zapasowy portfel, z jakąś gotówką (najlepiej stare banknoty), starymi nieważnymi kartami itp. Popieram też przewodnik z Lonely Planet. Jeśli masz możliwość zainstaluj sobie Google Earth - baaardzo pomaga w planowaniu listy miejsc, które warto zwiedzić ![]() Warto też skontaktować się z Ambasadą (Tżet jadąc na parę tygodni do Kazachstanu w celach turystycznych zyskał w ten sposób przyjaznego opiekuna w postaci attache wojskowego, co przydało mu się chociażby, kiedy zepsuł mu się wypożyczony samochód) Co do podpasek, tamponów popieram ![]() ![]() Szczepienia, ubezpieczenia, odpowiednie lekarstwa. A co do terminu szczepień, to o ile dobrze pamietam, w Instytucie Chorób Tropikalnych na wieść, że planujemy dłuższy wyjazd do Afryki (tym razem tej mniej turystycznej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.