Pomóż Fundacji Centaurus wykupic konia z rzeźni - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-04, 09:10   #1
antybarbi
Przyczajenie

Unhappy

Pomóż Fundacji Centaurus wykupic konia z rzeźni

Witajcie w Nowym Roku kochane dziewczyny. Życze wszystkim duzo zdrówka i oby ten 2011 rok nie był gorszy. Ale teraz do rzeczy. Dziewczyny, mozna zrobic coś dobrego. Fundacja Centaurus , która wykupuje konie przeznaczone na rzeź, do uboju poszukuje pomocy w wykupie 2 koni. Historie Lary i Zuzi są tragiczne, wczoraj przeczytałam o tym w nowokupionym Tele Tygodniu, na str. 35 jest tam ogłoszenie z prośba o ratowanie Zuzi. Włąściciel Zuzi jest starym umierającym panem, a ona stoi sama w stajni. Syn właściela oddaje ja do uboju. Do 10 stycznia trzeba uzbierać 4200 zł. Inaczej Zuzia skończy w rzeźni. Lara była prezentem gwiazkowym dla małej dziewczynki, ale przerazony wszystkim koń zrzucił małą na ziemię, dziecku nic nie jest, ale tatus przeznaczył Larę do uboju. matka dziewczynki zadzwoniła do fundacji i podała namiary na konia. Ludzie z Fundacji tam byli, zrobili zdjecia i proszą o pomoc w zbiórce, dokładnie nie pamietam, ale cos ponad 3 tys. Dokładnie jerst wszystko na stronie Fundacji Centaurus. Ja dziś wpłacam pieniadze, udało mi się wyskrobac z moje głodowej pensji 500 zł. I wpłacam po pracy. Jesli możecie to wspomnijcie o tych koniach komu sie da, moze sie uda je wykupić. Jeśli tak to bedą zyły.
antybarbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 10:38   #2
fossa
Zadomowienie

Dot.: Pomóż Fundacji Centaurus wykupic konia z rzeźni

Wplacilam swego czasu pieniedze na Milke i Kajtka,
widze ze Milka jest bezpieczna, a co z Kajtkiem???
wprawdzie jest naglowek "Kajtek ocalony" ale czy to na pewno bo nic o nim nie pisze, zadnej akutualizacji ... ?

Dziewczyny zamiast kosmetykow i ciuchow podarujcie tym koniom zycie!

Edytowane przez fossa
Czas edycji: 2011-01-04 o 10:43
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 11:00   #3
aaricia8
Zakorzenienie

Wpłacone.

Tu jest link: http://www.centaurus.org.pl/ na dole strony.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 11:13   #4
oczarowana
Zadomowienie

Juz rozsyłam linka z prosbą do wszystkich znajomych.
Szkoda,ze Centaurus nie zbiera pieniążków na wykup poprzez wysyłanie ich smsami.POdejrzewam,ze gdyby tak było można to wiekszosc ludzi,którzy dowiedza się o tej akcji wysłąął by a tak ludzi zniecheci podejscie na poczte,wypełanienie przekazu.
dzieki sms udało się uratować Gwizdke i Mikołajka przez fundacje Pegasus.
ja dzis wpałacam kase na Lare i Zuzię.
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 15:28   #5
oczarowana
Zadomowienie

podbijam
czemu tu taka cisza od paru godzin? czy az tak bardzo obojętni są ludzie i nie chcą pomoc?
Stary 2011-01-04, 16:11   #6
Anuschka
Wtajemniczenie

oczarowana - a ja mam przeczucie graniczące z pewnością , że wokół jest mnóstwo dobrych, nieobojętnych ludzi. Po prostu nie każdy czuje potrzebę, żeby pisać o tym, że wpłacił pieniądze. Najważniejsze żeby to zrobił.

Kiedyś Fundacja Centaurus wystawiała na Allegro cegiełki na ratowanie konkretnych koni, niestety w przypadku Lary i Zuzi nie ma takich aukcji, pozostaje więc numer konta dostępny na ich stronie oraz aukcje charytatywne, np. biżuterii na A.
Pozdrawiam.
Anuschka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 16:37   #7
renaa3
Zadomowienie

naprawdę wielka szkoda, że nie można wysyłać smsów, komórkę każdy ma, lecz konto w banku już niestety nie (albo nic na nim nie ma)

mam nadzieję, że uda się ocalić te konie, i tak w ogóle nie wiem, nie potrafię sobie uzmysłowić jak można w ten sposób traktować zwierzęta, co to w ogóle za podejście do żywej istoty

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 22:59   #8
morelle
Zakorzenienie

Jutro rano wpłacę na oba konie. A może by poprosić moderatora o podwieszenie wątku? Będzie cały czas widoczny.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand

Edytowane przez morelle
Czas edycji: 2011-01-04 o 23:00
morelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 09:11   #9
oczarowana
Zadomowienie

morelle jestem za,zeby modowie podwiesili watek

ja tez dzis przelewam pieniązki,znajomi również

A teraz dla ludków,którzy tu tylko zaglądają i wahaja sie-pomóc,niepomoc...

i nie myślcie prosze "e nie wpłace,nie pomoge bo pewnie inni to juz zrobili/zrobią".A co jak INNI pomyśleli tak samo jak ty? Klaczki trafią na salami.Liczy się kazda złotówka!
pozdrawiam wszystkich,którym los konisi nie jeste obojętny
Stary 2011-01-05, 11:37   #10
fossa
Zadomowienie

Ja tez strasznie zaluje ze nie mozna wysylac smsow
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 14:40   #11
oczarowana
Zadomowienie

up

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 09:40   #12
antybarbi
Przyczajenie

Dziewczyny, dziekuje za odzew. Dałam znać o tej sprawie na kilku forach ale tylko tu jest odzew. Na innych totalna ignorancja. Serdecznie dziekuję.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Dziewczyny, wysłałam dzis do Centaurusa mejla z zapytaniem, czy sie udało. Przed chwila odebrałm od nich informacje , że tak. Juz niedługo przewioza konie do siebie i zbada je weterynarz. Tak wiec sie udało. Dziękuję w imieniu Centaurusa i koni za pomoc i wsparcie.
Stary 2011-01-10, 15:34   #13
oczarowana
Zadomowienie

cudnie,wierzyłąm,że się uda
Stary 2011-01-10, 15:39   #14
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Świetna wiadomość

i podzielam zdanie Oczarowanej, łatwiej byłoby przez smsy

Moonwalker

Kasieńka_666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 10:00   #15
antybarbi
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Pomóż Fundacji Centaurus wykupic konia z rzeźni

Jeśli chodzi o wysyłanie smsów to pytałam, okazało sie ze nie opłaca sie , ponieważ operator zabiera połowe wpływów, a rozliczenie dopiero po 3 mies. Ale teraz znowu potrzebna pomoc.
teraz na pomoc czekaja dwa kolejne. Taka informacje przeczytałam, kiedy zajrzałam na strone Fundacji Centaurus. Jesli możecie to znowu naglłosnijcie te sprawę, jesli mozecie to wpłaćcie chociaz symboliczna kwote, każda złotówka sie liczy. Z poprzedniej akcji zostało troche pieniedzy, więc Fundacja zadatkowała konie w ubojni. Ale potrzeba wiecej. Pomózcie, jesli mozecie.
Stary 2011-01-17, 09:21   #16
antybarbi
Przyczajenie

Dziś zajrzałam na stronę Centaurusa, jeden z koni Jadźka uratowana, na wykup czeka jeszcze jeden Lakuś, a innyKuba zwany Kosmo czeka na wirtualna adopcję.
Stary 2011-01-21, 09:44   #17
antybarbi
Przyczajenie

Kilka koni: Jadzia, Lakuś, Zuzia i Lara uratowane. Została się Siwulka: Z kawalerii krok do rzeźni! Oto jej historia skopiowana ze strony Centaurusa:

"Ta potężna siwa klacz o łabędziej szyi jeszcze kilka tygodni temu dumnym krokiem przemierzała miasto w szwadronie kawalerii. Nagle, z dnia na dzień, straciła swoje miejsce w zastępie.

Z czystego, pięknego boksu trafiła do piekła – stajni handlarza. Teraz stoi uwiązana na łańcuchu wraz z dziesiątkami innych koni, stłoczonymi na niewielkiej przestrzeni, bez ściółki, we własnych odchodach. Kiedyś wyjątkowa i zapierająca dech w piersi swoim dostojeństwem - dziś anonimowa, jak jej bracia i siostry cisnące się pomiędzy drewnianymi belkami.

Kiedy konie kawaleryjskie stawały w równym szeregu - Siwulka zawsze wykonywała krok w tył. To przesądziło o jej losie. Zastąpiono ją innym, lepiej wyszkolonym koniem. I tak trafiła do handlarza zwierzętami rzeźnymi jako klacz bezużyteczna w kawalerii.

Z tego miejsca Siwulka może wykonać już tylko jeden krok. I tylko w przód - na rampę ciężarówki, gdzie zostanie załadowana wraz z innymi końmi, kiedy tylko przybierze na wadze. Być może Siwulka zarży zanim odjedzie. Ale jej ciche rżenie zagłuszą wtedy oklaski dlakawalerii, prezentującej dumne konie parę przecznic dalej. I świat się nawet na chwilę nie zatrzyma.

W końcu to tylko zwierzę...
Możemy ocalić Siwulkę przed ubojnią, musimy tylko do 5 lutego zapłacić 2800 złotych za jej życie."

Inny Staruszek Herkuś szuka wirtualnego opiekuna.
Stary 2011-02-07, 09:41   #18
antybarbi
Przyczajenie

Dasza - czeka na ratunek Wpisany przez Weronika Środa, 02 Luty 2011 19:33
DASZA
Życie Daszy było jak ze snu. Źrebięce lata spędziła w wielkiej stadninie na zielonych łąkach, brykając z mamą, a potem z młodzieżą. Lata mijały szybko.
Kiedy Dasza urosła, została sprzedana do Niemiec jako koń sportowy, święciła tryumfy przez wiele lat w dyscyplinie skoków. Przechodziła z rąk do rąk, jadła z wielu pięknych żłobów, zawsze najlepsze pasze. O stan jej zdrowia dbali najlepsi weterynarze, a ludzie, jak się Daszy zdawało, bardzo ją kochali. Dasza żyła w bajce, najpewniej przekonana, że tak właśne wygląda standardowe końskie życie.

Dasza ma dzis 14 lat. Chore trzeszczki. Obolały kręgosłup. Boi się człowieka, jej właściciel trąca ją wiadrem i odgania. Termin wyźrebienia na kwiecień. Dasza stoi w czymś na kształt dużego wychodka drewnianego, dziury pozatykane
starym namiotem. Teren grodzony drutem kolczastym- ale rzadko opuszcza swój "boks", musi nabierać wagi, wszak po odchowaniu źrebaka Daszowa bajka dobiegnie końca. W rzeźni.

Dasza to symbol naiwności zwierząt wobec kalkulacji człowieka - a ta jest zimna.
Pochodzenie, talent, młodość - to wszystko przemija, przestaje cokolwiek znaczyć, kiedy przychodzi starość i choroba.
O Daszy juz nikt nie pamięta, z trudem odkrywamy jej dzieje. I patrząc w jej wielkie, smutne oczy wiemy, że nie pozwolimy, aby jej "bajka" zakończyła sie właśnie tak - niech Dasza dożyje swoich dni, wraz z maleństwem, które nosi.
Kiedy zabraknie Daszy pewnego dnia, jej źrebię spędzi swoje życie na zielonych łąkach w naszej fundacji, brykając z młodzieżą, a pewnego dnia dołączy do Daszy, za tęczowy most. Ale godnie.

Właściciel żąda za życie Daszy 3800 zł.
Mamy czas do 20 lutego, aby wykupić klacz i jej przyszłe maleństwo.

Prosimy Państwa o pomoc.

"Dasza"
Dla wpłat krajowych:
Fundacja Centaurus
PKO BP SA
ul. Borelowskiego 53/2
51-678 Wrocław

15 1020 5226 0000 6002 0220 0350
Stary 2011-02-07, 12:01   #19
oczarowana
Zadomowienie

już rozsyłam gdzie moge.Pomożecie-pomozemy
Stary 2011-06-13, 09:19   #20
magda3565
Przyczajenie

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Własnie weszalam na stronke fundacji Centaurus i prosze wszytskich o pomoc konikow ktore bez naszych wplat do konca czerwca pojda na zeź
http://www.centaurus.org.pl/nasze_konie/kamyk/
http://www.centaurus.org.pl/nasze_konie/bajka/
http://www.centaurus.org.pl/nasze_konie/kaj/
http://www.centaurus.org.pl/nasze_konie/inka/
podaje numer kont fundacji
MOMOZMY TYM BIEDNYM ZWIERZETA
kont bankowych fundacji

Dla wpłat krajowych:

Fundacja Centaurus
ul. Borelowskiego 53/2
51-678 Wrocław
Konto dla wpłat
PKO BP
15 1020 5226 0000 6002 0220 0350
Konto zbiórkowe
PKO BP
91 1020 5226 0000 6102 0357 8952

Dla wpłat z zagranicy:

Swift/Bic code
BPKOPLPW
IBAN
PL15102052260000600202200 350
Adres banku:

PKO BP Odział I we Wrocławiu
ul. Wita Stwosza 33/35
50-901 Wrocław

Cytat:
Napisane przez antybarbi Pokaż wiadomość
Witajcie w Nowym Roku kochane

dziewczyny. Życze wszystkim duzo zdrówka i oby ten 2011 rok nie był gorszy. Ale teraz do rzeczy. Dziewczyny, mozna zrobic coś dobrego. Fundacja Centaurus , która wykupuje konie przeznaczone na rzeź, do uboju poszukuje pomocy w wykupie 2 koni. Historie Lary i Zuzi są tragiczne, wczoraj przeczytałam o tym w nowokupionym Tele Tygodniu, na str. 35 jest tam ogłoszenie z prośba o ratowanie Zuzi. Włąściciel Zuzi jest starym umierającym panem, a ona stoi sama w stajni. Syn właściela oddaje ja do uboju. Do 10 stycznia trzeba uzbierać 4200 zł. Inaczej Zuzia skończy w rzeźni. Lara była prezentem gwiazkowym dla małej dziewczynki, ale przerazony wszystkim koń zrzucił małą na ziemię, dziecku nic nie jest, ale tatus przeznaczył Larę do uboju. matka dziewczynki zadzwoniła do fundacji i podała namiary na konia. Ludzie z Fundacji tam byli, zrobili zdjecia i proszą o pomoc w zbiórce, dokładnie nie pamietam, ale cos ponad 3 tys. Dokładnie jerst wszystko na stronie Fundacji Centaurus. Ja dziś wpłacam pieniadze, udało mi się wyskrobac z moje głodowej pensji 500 zł. I wpłacam po pracy. Jesli możecie to wspomnijcie o tych koniach komu sie da, moze sie uda je wykupić. Jeśli tak to bedą zyły.
magda3565 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 01:01   #21
Elodie
Przyczajenie

Podbijam.

http://www.centaurus.org.pl/pozostale/fabiola_i_fruzia/
http://www.centaurus.org.pl/pozostale/birma/

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości