Zaczynamy przygodę z nartami/snowboardem - co warto wiedzieć - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2011-01-06, 02:24   #1
fashionably
Raczkowanie

Zaczynamy przygodę z nartami/snowboardem - co warto wiedzieć

Przeczytałam sporo tematów na forum dot. nart, ale nie rozwiązały one moich wątpliwości..
W ten weekend mam jechać 1 raz na narty Mam kilka pytań dotyczących nowego dla mnie sportu.
Przejdę do rzeczy: czy narty to 'wymagający' sport? Czy trudno się jeździ? Mam lęk przed upadkiem, boje się że z nerwów się tam połamię Jakie są Wasze rady dla totalnie początkującej osoby?
Pozdrawiam

fashionably jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 12:47   #2
blubellina
Raczkowanie

Dot.: Początki..

pierwszy dzien moze byc tragiczny siniaki gwarantowane

najpierw MUSISZ sie nauczyc:

1. stac na nartach, sklony, obroty - zeby umiec lapac rownowage
2. hamowac !!! - jak hamujesz wtedy prostujesz sie i powoli przody nart kierujesz do siebie - tworzysz cos jak strzalke (ja przez 2 dni hamowałam upadkami bo inaczej nie umialam:P)
3. skrety - np skrecasz w ewo wtedy prawa narte minimalnie unosisz - wtedy latwiej "narzucic" tej narcie skret

jak na poczatku nie opanujesz hamowania to zawsze lepiej wtedy upasc w bok i narty trzymac kolo siebie, lepsze to niz przywalenie w cos:P

ja po pierwszym dniu nart ledwo zylam, ale juz na drugi dzien nawet niezle smigalam

jak sie opanuje te 3 punkty ktore wymienilam to juz spoko sie jezdzi

jak masz lek przed upadkiem to z pewnoscia pozbedziesz sie go podczas nauki

ogolnie nie jestem zadna profesjonalistka, wiec jak cos to nie bic :P
blubellina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 13:06   #3
fashionably
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za odpowiedź
Jeśli macie jeszcze jakieś rady, chętnie poczytam!

Stary 2011-01-08, 19:58   #4
goferro
Przyczajenie

najważniejsza rada - wziąć instruktora/kę
goferro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 07:58   #5
28nana
Raczkowanie

dokładnie - weź instruktora ....
najłatwiej uczyć się przez powtarzanie czynności jakie pokaże Ci instruktor.
ale przede wsystkim - co chyba najważniejsze - nie wyrobisz w sobie złych nawyków, które w późniejszym czasie mogą być niebezpieczne dla Ciebie i innych narciarzy i snowboardzistów
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
28nana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 16:37   #6
adik75
Przyczajenie

Red face

najpierw należy nauczyć się jeździć pługiem, czyli narty z tyłu rozszerzone, z przodu złączone w kształt trójkąta. Należy nauczyć się najpierw skręcać pługiem (kantami nart naciska się mocniej tam gdzie chcesz skręcić) i hamować (rozszerzanie z tyłu nart i mocno naciskanie na kanty nart). Dopiero wtedy uczymy się normalnie jeździć i kręcić.

Moja małżonka właśnie się uczy jeździć i jeśli ktoś jest ze śląska i chcę też pojeździć z nią (w grupie uczących się jest raźniej to zapraszam na pm.
Stary 2011-02-08, 19:19   #7
fashionably
Raczkowanie

Dziękuję Niestety zacznę jeździć dopiero w przyszłym roku, ponieważ w dniu wyjazdu wygrały z nim roztopy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-10, 14:26   #8
Majka8519
Przyczajenie

szkoda, ale może jeszcze w tym roku trochę śniegu spadnie...szczerze, to pogoda zaczyna wariować i też bym pojeździła, a tu nie ma gdzie mimo że w górach mieszkam
Majka8519 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:36   #9
kotajka
Przyczajenie

No ja tez sie ucze i powiem ze narty ida mi o niebo szybciej niz deska

moze jak troche napada tow niedziele !!! na stok w wisle albo w okoloicach
kotajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:55   #10
fashionably
Raczkowanie

Ja niestety żeby znaleźć się w górach musiałabym przejechać całą Polskę Więc zostają mi stoki w okolicy z których już raczej nie skorzystam tej zimy

Stary 2011-02-15, 14:45   #11
AaNUsia1990
Raczkowanie

Ja już jakiś czas jeżdżę na nartach;P Tzn. mój boy nauczył mnie w zeszłym roku) Byłam może już ze 6,7 razy na nartkach I już całkiem całkiem mi idzie;p W czwartek właśnie teraz jedziemy w góry chyba do Wisły na Soszów;P Moje początki były również nie zbyt ciekawe;P Mój boy za pierwszym razem wziął mnie na Górę Żar do Międzybrodzia;P Poobijałam się jak nie wiem, tym bardziej, że pogoda średnio nam dopisała, było bardzo ślisko i dość twardo po deszczu;/ Upadków zaliczyłam całą masę;P W drugi dzień na Górze Żar szło mi już o wiele lepiej;P ( Byliśmy na 2 dni) Cały czas jeździłam na orczyku, a ostatnim razem zjechałam z całej trasy Góry Żar;P Wywaliłam się 4 razy <lol> Ale miałam tą satysfakcję, że jednak dałam radę za drugim razem na nartach zjechać z całej Góry Żar :P
Na początku byłam zniechęcona bo nawet nie potrafiłam ustać ani nic;P Ale wszystko musi wejść w nawyk dlatego NIE ZNIECHĘCAJCIE SIĘ DO JAZDY NA NARTACH )) Wystarczy jeździć jeździć i jeździć;P Zakwasy , siniaki i ból w nogach i nie tylko jest nie unikniony aby nauczyć się jazdy na nartach.
Powodzenia!

"walczmy o szczęście swoje, bo nie poprawne są podróbki"

On całym moim życiem
Kocham Go jak nigdy nikt!!;***

Miś;*************
AaNUsia1990 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-18, 08:41   #12
Dzastin08
Wtajemniczenie

Ja właśnie niedawno wróciłam z gór, pierwsza jazda zaliczona Oczywiście na początku byłam zielona w kwestii nart ale mój Tż umiał jeździć więc próbował mnie jakoś nauczyć podstaw,początki były tragiczne... nie mogłam się nauczyć hamować więc po prostu upadałam na tyłek (siniaki są) , już chciał mi brać instruktora ale ja się uparłam że sama się nauczę, próbowałam małych górek i w miarę zaczeło coś się dziać w końcu pojechaliśmy na właściwy stok i zjechałam (nawet slalomem) ) hihih
Tż zadowolony, ja tym bardziej Oczywiście cały czas mam zamiar się szkolić, ale stwierdzam,że narty to sport który polubiłam Pozdrawiam

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 22:59   #13
toposfera
Przyczajenie

Kto wie, może jeszcze spadnie w tym roku śnieg.
Ważne jest przygotowanie przed pierwszym wyjazdem na stok, bo jazda jest dosyć dużym obciążeniem dla kolan, łydek i ud.
Dobrze nasmarowane i ustawione narty to podstawa.
Na stoku warto zrobić małą rozgrzewkę i dobrze zapiąć narty oraz buty, żeby mocno trzymały się nogi.

Pierwsze zjazdy najlepiej wykonywac "pługiem" dla lepszej kontroli prędkości i slalomem .
"Pług" czyli stworzenie z nart litery V , zbliżając do siebie przednie czubki nart . Ręce na wysokości pasa, wyciągnięte przed siebie (oczywiście z kijkami).

Ważna jest tez postwa - ciężar ciała przeniesiony na przód , nigdy nie przechylajcie się na tył bo upadniecie na 4 litery.

Mam nadzieję , że małe porady się przydadzą.
Miłej zabawy na stoku. Dajcie znać jeżeli uda Wam się jeszcze w tym roku wybrać na stok
toposfera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 12:55   #14
denikaa
Raczkowanie

GG do denikaa

Ja uczyłam się jeździć na nartach cztery lata temu i polecam wykupić sobie godzinę jazdy z instruktorem- nauczysz się dobrych nawyków, a później to już będziesz śmigać. Mnie nawet mój kolega, który jeździ doskonale nie nauczył tyle co instruktor przez godzinę i chociaż tani j=nie jest to warto.

I dobra rada- nie zapinaj butów za mocno, bo zdrętwieje Ci noga i będziesz po przyjemności z jazdy Mi wydawało się, że buty trzeba zapiąć na maksa i to był błąd
Stary 2011-02-22, 13:33   #15
fashionably
Raczkowanie

Dziekuje za rady

Stary 2011-02-22, 16:38   #16
jiuna
Wtajemniczenie

ja w czwartek jadę 1szy raz na stok
właściwie to stoczek
bo jadę na górę kamieńsk bo bliżej mam niż w góry
TŻ będzie mnie uczył i jak mi się spodoba to w następną zimę jedziemy w góry
trochę się boję....
jiuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 14:45   #17
toposfera
Przyczajenie

jiuna nie ma się czego bać. W końcu będzie z Tobą, Twój instruktor.

I to prawda na ten pierwszy raz, albo na kilka pierwszych razy wart wynająć sobie lekcję z instruktorem. O ile nie mamy swojego osobistego instruktora .

Śnieg spadł, warunki znowu sprzyjają szaleństwom na stoku, więc nic tylko jeździć.
toposfera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 16:15   #18
Ania843
Raczkowanie

koniecznie skorzystaj z pomocy instruktora
Ania843 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-01, 07:19   #19
13latka
Raczkowanie

Upadek na nartach .. nic strasznego - jest małe prawdopodobieństwo, że w coś uderzysz, bo jeśli będzie uczyć Cię instruktor to najpierw będzie hamowanie

A na snowboardzie to są upadki dopiero .. Ja miałam dużo szczęścia gdy zjeżdżałam z Mosornego Gronia .. po prostu prawie jakiś starszy - za przeproszeniem dziadek we mnie wjechał . Miałam wielkie problemy przez to z kręgosłupem .

Więc nie bój się upadków !
Zawsze ktoś się przewróci, ale to nie znaczy, że od razu się połamie ;p
13latka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-12, 10:23   #20
ever_92
Zadomowienie

Nie takie trudne, ale mam nadzieję, że instruktor będzie Cię uczył?
Ja nauczyłam się w 3h jeździć i po tym czasie śmigałam już bez instruktora
Nie można się bać no i bardzo niebezpieczna jest jazda na krechę, już lepiej specjalnie się wywrócić niż sobie lub komuś krzywdę zrobić. Jak spadać i nic sobie nie zrobić, też inskruktorzy pokazują. Ja dopiero 2 sezony na nartach jeździłam
ever_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-15, 23:05   #21
Panna_Natalia
Raczkowanie

Ja jeżdzę 10 lat na nartach i kocham ten sport ponad wszystko. Początki są trudne, nogi bolą, ale szybko to opanujesz. Najważniejsze jest to, żebyś wzięła instruktora albo kogoś kto dobrze jeździ i umie uczyć. Kto spędzi z tobą jakąś godzinę dwie i będzie Ci mówił krok po kroku co masz robić a nie zostawi na pastwę losu. narty to genialny sport, czujesz wolność jak przy niczym innym Jak przechodzenie w inny, nierealny świat
Panna_Natalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 13:16   #22
mar_ti
Przyczajenie

przede wszystkim powinnaś się nauczyć... upadać żeby się potem tego nie bać. Instruktor - bardzo dobry pomysł, człowiek zaczyna wymyślać swoje sposoby na jeżdżenie i po jakimś czasie dochodzisz do momentu, gdzie jakoś tam zjeżdżasz, ale postępów nie robisz i musisz się oduczać tych złych nawyków, żeby pójść dalej (ja właśnie byłam samoukiem)
mar_ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 11:56   #23
anneczka81
Przyczajenie

Dołączam się do wszystkich osób zalecających wziecie instruktora. Na początku, ucząc się samemu, bardzo łatwo wyrobić sobie dużo złych nawyków. Ich "wyplenienie" może później trwać nawet kilka sezonów..

I druga rada. Jak najkrócej pługiem (wiem, łatwo powiedzieć..). Dłuższa niż kilkudniowa jazda pługiem, również może tworzyć złe nawyki
anneczka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:27   #24
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

hej dziewczyny, również wybywam niedługo na narty. Ostatni raz miałam narty na nogach jak miałam 11/12 lat, czyli mam ponad 10 lat przerwy. Czy jazdę na nartach się zapomina? Mam obawy, że jednak będą co chwile gleby
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:11   #25
69love69
Zakorzenienie

Dokładnie, 1 krok to wykupinie sobie lekcji z instruktorem. On Cię nauczy wszystkiego po kolei, od podchodzenia i poruszania się po stoku, jazdy pługiem, równoległej i wszystkich skrętów po kolei od łuków płużnych na równoległych kończąc No i powie jakie są zasady zachowania na stoku, trzeba pamiętać, że nie jesteśmy tam sami i musimy uważać nie tylko na siebie, ale także na innych.

Ja kiedyś jeździłam w większości bez instruktora, w tym roku po jakiś 6 latach, z racji uczelni, miałam okazję jeździć 13h na sztucznym stoku i 6 dni w górach pod okiem instruktora, no i widać było niestety, że moja jazda z jakąkolwiek techniką niewiele miała wspólnego ;p No ale dużo się nauczyłam w tym roku i chce kontynuowac moją znajomośc z narciarstwem

I jeszcze jedno - KASK! Podstawa na stoku
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 19:31   #26
clia
Przyczajenie

Ja już jeżdżę kilka lat i najtrudniejszy jest zawsze pierwszy zjazd w nowym sezonie Od zawsze pierwszego dnia mam zakwasy, ale potem od razu mięśnie się rozgrzewają.
A co do zjazdów, najważniejsze to chyba czuć się jak dziecko, mieć z tego frajdę, bo jak się za bardzo stresujemy, to i nie za dobrze wychodzi i za wolno zjeżdżamy = bolą mocniej nogi.
clia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-11, 06:24   #27
13latka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clia Pokaż wiadomość
Ja już jeżdżę kilka lat i najtrudniejszy jest zawsze pierwszy zjazd w nowym sezonie Od zawsze pierwszego dnia mam zakwasy, ale potem od razu mięśnie się rozgrzewają.
A co do zjazdów, najważniejsze to chyba czuć się jak dziecko, mieć z tego frajdę, bo jak się za bardzo stresujemy, to i nie za dobrze wychodzi i za wolno zjeżdżamy = bolą mocniej nogi.
Dla mnie też najtrudniejszy to pierwszy zjazd. A jak wjadę do snowparku to się zaczyna dramat. Zawsze wtedy zastanawiam się czy skoczyć, czy nie. Taki strach po sezonie. Ale 3-5 zjazd jest spokojny. Wtedy różne rzeczy można w snowparku wyczynić.

Do autorki.
Zawsze się porozciągaj przed jazdą!

Włosy ;
55-56-57-58-59-60-61-62-63-64-65
13latka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-22, 14:51   #28
Ekstazaa
Rozeznanie

Narty sport dla każdego, 5-latkowie i 80-latkowie śmigają na stokach. Nie ma w tym moim zdaniem nic trudnego, trzeba podejść na luzie, nie stresować się. Godzinka z instruktorem, a potem będziesz się czuła jak ryba w wodzie
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 18:20   #29
UserOne
Rozeznanie

Na początek - tak z tydzień przed rozpoczęciem jazd - warto troszkę potrenować kondycyjnie, zwłaszcza jeśli chodzi o nogi. Na stoku przed założeniem nart kilka prostych ćwiczeń rozciągających. Na początku sezonu warto ustawić wiązania w nartach trochę luźniej, tak aby zmniejszyć ryzyko kontuzji.
Zaopatrz się w kask i w miarę możliwości (jako fresher) możesz kupić ochraniacze na kolana i łokcie. Dobrze dobierz buty i wiązania.

Na stoku tak jak pisały Wizażanki na początku jazda pługiem, najlepiej trzymając się kijka doświadczonego narciarza (czyli na uprzęży,lub jak kto woli na orczyku). Po kilku takich zjazdach, robisz V-ki samodzielnie.

Nie bój się upadku, jak będziesz lecieć to się rozluźnij, spięcie mięśni może tylko doprowadzić do kontuzji przy uderzeniu
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-29, 11:51   #30
Dagusiowa87
Rozeznanie

ja uczyłam się w tym roku, ale byłam dopiero 3 razy...1 raz tragedia, upadek za upadkiem, 2 raz...miałam totalną załamkę, gdzie pod koniec minęła bo już zjeżdzałam bez upadków, 3 raz dużo lepiej, ale ostatni zjazd zakończył się upadkiem i skręciłam kolano, ale na szczęście bez żadnego złamania i naderwań. Już kupiłam buty i narty, więc w przyszłym roku biorę koniecznie instruktora i pojedziemy w góry z Tż. Dlatego mam pytanie, czy orientujecie się ile kosztuje mniej więcej np. godzina z instruktorem w kurortach narciarskich? Ja uczyłam się dotychczas na oślej łącze w Bytomiu w Dolomitach
Dagusiowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości