powiekszony jajnik, nadzerka i brak miesiaczki... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-20, 17:14   #1
afrodyta5
Przyczajenie

powiekszony jajnik, nadzerka i brak miesiaczki...

Moze zaczne od poczatku aby przedstawic wam moj problem.ie

30 listopada miałam ostatnią miesiączkę. Dwa dni po jej zakonczeniu oddałam krew mimo, ze mozna oddac dopiero po 3 dniach ;/
Kolejna miesiaczka powinna wystapic u mnie mniej wiecej 4tego stycznia lecz do tej pory jej nie mam a wiec spoznia sie ponad dwa tyg. W zeszła srode zrobiłam pierwszy test ciazowy. Wynik wyszedl negatywny, zestresowana opoznieniem miesiaczki w piatek zrobilam kolejny test. Wynik takze negatywny.

Seks zawsze uprawiam z zabezpieczeniem. Przed nowym rokiem ostatnio kochałam sie mniej wiecej 20 grudnia i potem dopiero po nowym roku wiec testy ciazowe powinny juz pokazac ciaze gdybym w niej była bo minal miesiac od czasu kiedy uprawialam seks. Seks uprawiam dosyc czesto ze swoim chlopakiem. Zawsze w gumce, on zawsze po stosunku dokladnie ja sprawdza i nigdy nie zauwazyl pekniecia, a zalewal ja nawwt woda od srodka.
Tak wiec po okresie pozniajacym sie dwa tygodnia postanowilam isc do ginekologa. Okazało się ze mam nadżerkę ;/ oraz powiekszony jajnik. Dostałam jakies leki do wykupienia. Cos do pochwy i pod jezyk. Kosz ich to 5 zł.

Prosze was abyscie powiedzieli mi cos wiecej na temat tej nadzerki i powiekszonego jajnika, poniewaz bardzo mnie to stresuje.

Lekaz zapisał mnie takze na badanie usg drog rozrodczych z powodu tego jajnika. powiedzial ze jest wielkosci pomaranczy.

Kazał mi takze zrobic kolejny test ciazowy. Tak wiec wczoraj go zrobiłam i znow wyszedl negatywny.

Od swiat mam dosc nerwowe dni - problemy rodzinne, do tego zaliczenia i sesja na studiach. Byłam tez przeziebiona zaraz po sylwestrze wiec wtedy co powinnam dostac miesiaczki.

Ogólnie cały czas przejmuje się tym spoznieniem okresu, myslalam ze to przez to oddanie krwi, przez stres i przeziebienie. Jeszcze wczoraj doszly nerwy dot. tej nadzerki i powiekszonego jajnika.

Prosze o pomoc. Zrobiłam trzy testy, wszystkie negatywne, a mimo to nie dostaje miesiaczki. Do tego ta nadzerka i powiekszony jajnik.

Czy moge byc w ciazy jesli trzy testy pokazaly negatywny wynik? Czy to zwiazane cos z tym jajnikiem powiekszonym, albo stresem i przeziebieniem albo oddaniem krwi.
Lekaz nic nie powiedział mi na temat powodu opoznienia mojej miesiaczki..

na koniec dodam, ze w sierpniu i wrzesniu bralam tabletki antykoncepcyjne yasminnelle, ale po dwoch miesiacach przestalam je brac i od zaprzestania ich stosowania jak okres mi sie spoznial to tylko kilka dni.
afrodyta5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 23:03   #2
Nais
Wtajemniczenie

Dot.: powiekszony jajnik, nadzerka i brak miesiaczki...

Dopochwowo - może Albothyl (masz receptę, dlaczego nie napisałaś, co ci przepisał?) Pod język - może Luteinę? Jeśli mam rację, to ten pierwszy na nadżerkę, a drugi na wywołanie okresu.
Opóźnienie miesiączki może się wiązać ze stresem, przeziębieniem, i powiększonym jajnikiem (wielkość pomarańczy nie brzmi dobrze - jak torbiel; USG przezpochwowe wszystko pokaże - skoro dopiero masz mieć zrobione USG to wnioskuję, że lekarz dowiedział się o powiększeniu jajnika tylko z badania palpacyjnego? Jeśli tak, to za mało żeby cokolwiek wyrokować). Nie wiąże się z oddawaniem krwi, raczej też nie z tabletkami anty.
3 testy negatywne raczej nie wskazują na ciążę, zwłaszcza jeśli się zabezpieczasz. Dla pewności możesz sobie zrobić test z krwi, nie kosztuje wiele.
Nie stresuj się, bo nie ma czym. Nadżerkę ma wiele kobiet, z zasady większość lekarzy jej nie usuwa przed pierwszym porodem i jeśli nie uda się jej usunąć farmakologicznie, to po prostu trzeba robić regularnie cytologię. Co z twoim jajnikiem, dowiesz się po USG. Na ciążę masz raczej małe szanse. Mam nadzieję, że nieco cię uspokoiłam
Na przyszłość tylko taka rada - jeśli piszesz o lekach, jakie dostałaś, napisz dokładnie jakie to. Po co mamy zgadywać?
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 08:30   #3
afrodyta5
Przyczajenie

Napewno dostałam luteine, a drugi lek to chyba ginalgin.

Czy aby poprzez pobranie krwi sprawdzic czy napewno nie jestem w ciazy powinnam udac sie do prywatnej przychodni ?

Lekaż naciskiem dłoni na moj brzuch wyczuł że mam prawdopodobnie powiekszony jajnik i ze jest to cos wielkosci pomaranczy. W poniedzialek ide na usg.

A co jeśli to torbiel na jajniku? bede musiała miec operacje? Moze to skutkowac w przyszlosci problemami z zajsciem w ciaze?
afrodyta5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 12:24   #4
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez afrodyta5 Pokaż wiadomość
Napewno dostałam luteine, a drugi lek to chyba ginalgin.

Czy aby poprzez pobranie krwi sprawdzic czy napewno nie jestem w ciazy powinnam udac sie do prywatnej przychodni ?

Lekaż naciskiem dłoni na moj brzuch wyczuł że mam prawdopodobnie powiekszony jajnik i ze jest to cos wielkosci pomaranczy. W poniedzialek ide na usg.

A co jeśli to torbiel na jajniku? bede musiała miec operacje? Moze to skutkowac w przyszlosci problemami z zajsciem w ciaze?
Gynalgin jest przeciwzapalny, czytaj tutaj http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=992
Test z krwi możesz zrobić w każdym laboratorium - przypomnij sobie, gdzie zawsze chodzisz badać mocz, albo w każdej innej przychodni która ma laboratorium. Nie musi to być prywatna przychodnia.
Czy to jest torbiel, dowiesz się po USG. Jeśli tak, to najprawdopodobniej lekarz najpierw zapisze ci hormony żeby sprawdzić, czy po nich torbiel się wchłonie (zwykłe tabletki anty). Jeśli się nie wchłonie, to najpewniej usunie ją laparoskopowo - ale w ogóle jeszcze o tym nie myśl, bo nawet nie wiesz czy masz torbiel. Badanie przez brzuch nie jest bardzo precyzyjne.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości