|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wilno / Litwa
Wybieram się na króciutki wypad na Litwę. Mam do zagospodarowania jeden dzień, więc zamierzam zwiedzić Wilno. I tu pytanie do Was - co należy tam zobaczyć? Tak żeby po tym jednym dniu mieć jakiś pogląd na sprawę
![]() Jeśli zostanie czasu, zahaczę też o zamek w Trokach. Może jest na Litwie jeszcze jakieś miejsce, gdzie należy być? Liczę na Was, bo wyjazd właściwie już (jak to ja - wszystko w ostatniej chwili ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wilno / Litwa
Wilno jest piękne. Jak tam byłam, to kołatała mi się po głowie jedna myśl- że WSZYSTKIE stolice są ładniejsze od naszej.
![]() ![]() Ja też byłam tam krótko, 2 lub 3 dni, dokładnie już nie pamiętam.To była wycieczka zorganizowana, więc trudno mi jest polecić Ci jakąś fajną trasę do zwiedzania, bo jak to na wycieczce zorganizowanej- przewieźli nas tym autokarem gdzie trzeba i cześć. Znam tylko obrazki z okna autokaru, który jedzie najwygodniejszą dla siebie trasą.Ale hm...pomyślmy- cmentarz na Rossie,bardzo stary i malowniczo położony, wielu wielkich Polaków tam leży, np.matka Piłsudskiego i jego serce.Ostra Brama- wiadomo.Z tego co pamiętam, to jeśli przejdziemy pod Ostrą Bramą i będziemy iść dalej wzdłuż ciągnącej się tam uliczki to będzie ciekawie. ![]() ![]() ![]() W zamku w Trokach też byłam, ale jakoś mi to nie zaimponowało- ot zamek i tyle.Może dlatego, że miałam wtedy jakiś zły dzień , z tego co pamiętam. ![]() Ogólnie bardzo sympatyczna to było wycieczka, mimo mojej niechęci do imprez zorganizowanych. Jedną z ciekawszych rzeczy był nasz nocleg- spaliśmy w akademikach, hehe.Byłam tam po koniec września, studentów jeszcze nie było. Te akademiki to potem mi się przez pół roku po nocach śniły.Syf, że głowa mała.Nasze akademiki to hotele najwyższej klasy przy tym co oni tam mają.Kibelki zdemolowane i śmierdzące -na korytarzach, wszystko cieknie, ściany obdrapane.Szafki metalowe, na drzwiczkach moich było akurat wydrapane 666, ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ale ekspress
![]() Moja wycieczka jest bardzo niezorganizowana - właśnie ją wymysliliśmy; jedziemy nocą ze środy na czwartek (z Krakowa to nieco dalej niż z Olsztyna ![]() ![]() A Warszawa jest ponoć najbrzydszą stolicą Europy, więc nietrudno trafić lepiej ![]() Wielkie dzięki, już mam pewien pogląd na sprawę - chyba najlepiej się po prostu przejść i pewnie się trafi gdzie trzeba... ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tak, Wilno jest raczej kameralne, wszystko w zasięgu ręki.Nie powinniście mieć problemu z zobaczeniem najciekawszych rzeczy.A jak kupicie przewodnik po Wilnie to już w ogóle bułka z masłem.
![]() Fajny macie plan-nieplan wycieczki, ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja już się nauczyłam, że tajemnica sukcesu tkwi w braku planu
![]() ![]() ![]() Przynajmniej nie ma się co zepsuć ![]() Kwestię kupna przewodnika jeszcze przemyślimy, ja od początku byłam zdania, że siła tkwi w Wizażankach ![]() I oczywiście miałam rację ![]() Jeszcze pokopię trochę po necie i zobaczymy.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja też byłam w Wilnie, była to wycieczka klasowa w liceum (Litwa+Białoruś) Niestety nie mogę znaleźć programu a był tam plan dwudniowego pobytu w Wilnie
![]() Ale Koko ma rację, miasto jest piękne!!! A tutaj co wyszukałam w sieci (plan trzydniowej wycieczki w skrócie): WILNO - KOWNO - TROKI I dzień - zwiedzanie Kowna: zamek, Archikatedra, Muzeum Diabłów II dzień - zwiedzanie Wilna: katedra, zamek Gedymina, kościoły: św. Anny i św. Kazimierza, cerkiew św. Mikołaja, Uniwersytet Wileński; zwiedzanie zamku księcia Witolda w Trokach III dzień - zwiedzanie Wilna: Góra Trzech Krzyży, Ostra Brama, Klasztor Bazylianów, cmentarz na Rosie ATO KRÓTKI OPIS ZABYTKÓW: Kościół św. Piotra i Pawła -najcenniejszy zabytek wileńskiego baroku; zbudowany na wzór bazyliki watykańskiej; szczególnie piękne są wnętrza, gdzie mury, sklepienia i kopuła pokryte są tysiącami gipsowych rzeźb; samych postaci ludzkich jest ponad dwa tysiące; ponadto można zobaczyć żyrandol, przedstawiający łódź z początku XX w. Cmentarz na Rossie -spoczywają tu prochy wielu wybitnych ludzi, m.in.: matka marszałka -Maria z Billewiczów Piłsudska, w grobie której spoczywa serce syna; Joachim Lelewel, Euzebiusz Słowacki -ojciec Juliusza, Władysław Syrokomla; leżą tu też żołnierze polegli w walkach o Wilno w latach 1919-1920 Ostra Brama - miejsce wielu pielgrzymek; brama zbudowana w latach 1503-1522, słynie ze znajdującego się w kaplicy cudownego obrazu Matki Boskiej Ostrobramskiej Cerkiew Św. Ducha -wybudowana w 1638 r; wnętrza cerkwi zdobią m.in. płótna malarza rosyjskiego Iwana Trutniewa; znajduje się tu również rokokowy ikonostas Kościół św. Anny -najpiękniejsze dzieło wileńskiego gotyku; Napoleon widząc kościół zapragnął "przenieść" go na własnej dłoni do Paryża; zbudowany w latach 1495-1500, w 1581 r. przekazany ostatecznie zgromadzeniu Bernardynów Kościół Bernardynów -powstał w XVI w; jest przykładem gotyku ceglanego; spoczywają tu prochy kilku litewskich magnatów, m.in. Stanisława Radziwiłła i Władysława Tyszkiewicza Pomnik A. Mickiewicza -dłuta rzeźbiarza litewskiego Gedyminasa Jokubonisa; został postawiony w roku 1984 Katedra -wzniesiona w latach 1407-1410 na miejscu pierwszej katolickiej świątyni z czasów króla Mendoga, wielokrotnie przebudowywana; znajduje się tu wiele kaplic, z których na wielką uwagę zasługuje barokowa kaplica św. Kazimierza, wyłożona czarnym marmurem i alabastrem Barbakan -XVII-wieczna budowla stanowiła kiedyś część zespołu obronnego Wilna; w muzeum zabytki dawnej sztuki wojennej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
I jeszcze małe mapki-jak widać większość zabytków jest niezbyt od siebie oddalona
![]() Pozdrawiam P.s.Pamiętam, że na śniadanko dostawałam taki pyszny ciemny chleb a w Trokach wszyscy oprócz mnie 'wcinali' cepeliny (bo ja jestem wege a to z mięchem) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
I druga...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Hm..Bylam na 3 dniowej wycieczce -plan dokladnie taki sam jak podala Diaphragma.Otoz starowka Kowna jest ogromnie podniszczona- bardzo duzy kontrast z nowsza czescia miasta. Pozamykane koscioly z powybijanymi oknami,rozpadajace sie kamienice.... Wilno jako samo miasto wywarlo na mnie bardzo pozytywne wrazenie : cerkwie, kocioly. Problem w tym,ze nie bylo zbyt duzo czasu,zeby pozachwycac sie tymi miejscami,atmosfera.Nasza przewodniczka miala fiola na punkcie Mickiewicza i caly czas wlokla nas od domu do domu ,w ktorych pomieszkiwal nasz wieszcz.I tak czlowiek mial juz serdecznie dosyc
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Nie no dziewczyny, opadła mi szczęka (ale ikonka nie jest taka fajna jak na poprzednim forum, więc będzie bez wizualizacji
![]() Jesteście niesamowite! Wielkie ![]() I jeszcze te mapki... Czuję się przygotowana do wyjazdu jak rzadko ![]() W takim razie pytanie dodatkowe: co oferuje litewska kuchnia? ![]() ![]() ![]() Cepeliny w Trokach już wpisane na listę atrakcji ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Wybieram się na tydzien do Wilna, mam plan wycieczki, mapy i przewodniki, ale nigdzie nie znalazłam informacji ile mniej więcej wziąć pieniędzy - czy Wilno to droga stolica?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Moim zdanie nie, ceny porównywalne do polskich
Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-04-05 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W stolicy, wiadomo jest trochę drożej z noclegami/knajpami z jedzeniem niż w małych miejscowościach, ale z kolei i wybór w Wilnie jest większy. Ale na pewno nie jest na tyle drogo, zeby pójść z torbami ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Świeżo po powrocie z Litwy i Łotwy mogę stwierdzić, że w obu krajach jest drożej niż w Polsce. Jednak w Litwie jest to niewiele drożej, a z kolei w Łotwie różnica jest znaczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() W środę jadę do Wilna i w związku z tym mam do Was pytanie - czy tam są inne wtyczki do prądu tak jak np. we Włoszech? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ryga może wydawać się droższa, bo liczymy łaty, które są drogie w stosunku do naszej waluty, ale ceny są ok. Ale szczerze mówiąc bardziej podobała mi się Ryga, niż Wilno i do dziś nie wiem, czemu. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
odnawiam wątek
![]() potrzebuję bardziej aktualnych informacji na tema Wilna - gdzie pójść, co zwiedzić poza sztampowymi oczywistościami (które też będę zwiedzać oczywiście). chodzi mi o jakieś alternatywne miejsca, może jakieś ciekawe sklepy/targi, nietypowe muzea, nieziemsko urokliwe miejsca itd itp. po prostu to, czego nie znajdę w typowych przewodnikach po Wilnie ![]() ![]() była tam może jakaś wizażanka w ostatnim czasie? wszelkie rady mile widziane!!
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2014-01-21 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z jedzenia warto spróbować smażonego chleba. Jest przepyszny! Występuje w różnych wersjach: pod beszamelem, z żółtym serem, z czosnkiem. Tania i bardzo smaczna przekąska. Nie zapomnę jak trafiliśmy do restauracji FORTO DVARAS. Podają tam regionalne specjały w bardzo rozsądnej cenie. Chciałam spróbować jakiegoś regionalnego przysmaku i zamówiłam świńskie uszy ![]() ![]() http://www.fortas.eu/main.php?lang=eng&link=dvaraseee |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
mOLDerator
|
Stary wątek, ale może akurat.
Planujemy ze znajomymi w sierpniu pojechać do Wilna/Troki w dniu 15 sierpnia, tak więc i tam jest święto. Czy ktoś orientuje się, czy to może nam przeszkodzić w zwiedzaniu, w sensie, że wszystko będzie pozamykane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Tutaj znajdziecie trochę informacji o Wilnie, co warto zobaczyć, itp. : http://szerokadroga.pl/?p=1082
(podróż w sierpniu 2014) Dla bardziej mobilnych osób mogę polecić nocleg w miejscowości Bezdonys. Jeśli "pogrzebiecie" mocniej na ww. blogu, to znajdziecie więcej wpisów nt. Litwy (sierpień/wrzesień 2014).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.