![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Z dzieckiem w góry :-)
Lubimy z mężem chodzić, oczywiście córę też będziemy tego uczyć. I stąd moje pytanie - jeśli chodzicie z dziećmi po górach (czy też robicie dłuuuuuuugie wyprawy piesze, niekoniecznie po górach), to kiedy pierwszy raz poszło z wami dziecię samo? Nie chodzi mi o noszenie w nosidle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Z dzieckiem w góry :-)
Szajajaba moją małą jak miała 7mies. wzieliśmy do Kościeliska - wtedy w wózku jeszcze oczywiście i była to wyjątkowo udana "wyprawa".
Pierwsza samodzielna wyprawa to w wieku 3lat Leskowiec od strony Ponikwi. 3,5 roku - dolinę Chochołowską - przeszła ją samodzielnie, bez noszenia, czyli jak dla mnie mega rekord dla takiego dziecka, bo to ok. 20km łącznie. Do tego jeszcze pod schroniskiem zrobiła kolejne kilometry, bo musiała pooglądać wszystko i wszędzie wejść. W tym roku zabierzemy ją do Murowańca, taki mamy plan. Co jest ważne? Chyba standardowo, tyle tylko, że z nakierowaniem na dziecko. Na pewno nie parcie na to, że MUSIMY dojść. My jak idziemy to głównie chcemy jej pokazać te klimaty, opowiedzieć coś o przyrodzie, pomarzyć gdzie jeszcze pójdziemy, pokazać jak ważne jest środowisko i to że do dobrej zabawy nie potrzeba wiele, tylko przyjaciel albo dwóch. Na szlaku zatrzymujemy się co jakiś czas, żeby zjeść, obejrzeć rzeczkę, poszukać kryjówek. Ze spraw technicznych, to zawsze zabieramy kanapki, picie, oczywiście czekoladę ![]() Zawsze mamy też jakąś ulubioną zabawkę, czy malowankę. Mamy "książeczkę górską" do zbierania pieczątek, no i zbieramy przypinki - dla nas są to odznaki. Oczywiście ważną rzeczą jest monitorowanie pogody oraz zestaw ubrań na wszelką pogodę, a w samochodzie jeszcze jeden wraz z butami w rezerwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Podpinam sie pod pytanie
![]() czy z rocznym dzieckiem jest szansa na w miare udany wypad np w Tatry ![]() rozumie sie że taki roczniak to juz bardzo ruchliwe dziecie , czy wytrzyma w wózku ![]() bo jak bym miała przejśc całą trase za rączke ![]() czy odpuścic sobie i poczekac aż dziecie bedzie bardziej samodzielne ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
11 mies. - Morskie Oko z wózkiem
2 lata - Szczeliniec 3 lata - Bieszczady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kościelisko to jak byliśmy na jesieni roiło się od wózków, więc śmiało. To zdecydowanie dobra trasa na wypad z dzieckiem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- My mamy pierwsze plany na przyszłe lato, czyli na 2 lata życia z małym kawałeczkiem. ![]() Do wyboru: Równica, Dolina Chochołowska, Morskie Oko. Nie wiem co wpadnie pierwsze. Jak trafi się jakiś wolny weekend to pewnie Tatry, bo od razu zaliczymy sobie Termy w Bukowinie. ![]() Jak to będzie nie wiem, na pewno strach będzie przed i na pewno zabierzemy nosidło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie mam aż takich planów co do łażenia po górach z dzieckiem ot taki mały wypad - mineły te czasy ![]() Mąż żadko w domu , a jak przyjedzie to nie w głowie mu góry ![]() Swego czasu szwedałam sie po chyba wszystkich polskich górach , 2 lata temu słowackie , No i Alpy niemieckie i włoskie zaliczyłam w jakiejś tam cześci ![]() Teraz raczej licze na miły i spokoiny wypad niż zdobywanie szlaków ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No właśnie... Moje też mega ruchliwe. Jak zacznie łazić to raczej nie utrzymam w wózku za długo.
![]() Szlaki konkretne mamy w planach na za dwa lata. ![]() Przed rokiem widziałam 3latkę w drodze na Giewont. I to od strony Strążyskiej. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-02-01 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
No miała młoda kondycje i zaciecie
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
My mieszkamy w górach, tj. w Karkonoszach, Górach Izerskich, Kaczawskich i Rudawach Janowickich, bo nasze miasto te pasma własnie otaczają, wiec mamy do wyboru, do koloru.
Zawsze wiec chodzimy, od małego, z młodszym i starsza, ale nigdy bez wózka z małą, do skończenia przez nią 3 r.z. Brało sie wózek i jak nie dawała rady, to do wozu sru. Wtedy chodziliśmy po małych górach i stopniowo zaczynaliśmy po większych. Na Śnieżkę wlazła w wieku 6 lat. Teraz już chyba by wszędzie weszła, choć wiadomo - w wysokich górach musi być pogoda, bo np. w Śnieżnych Kotłach, jak w czerwcu sniegiem nasra, to jest klimat alpejski. ![]() To na dłuższe wypracy, czyli na cały dzień. A na krótsze, czyli 3-4 godziny w okoliczne górki, to łazimy, kiedy tylko mamy czas. Przejdziemy razem ok. 7 km. wolnym tempem. Wiadomo, ze tzreba wziać zarcie i picie, jakieś okrycia, bo różnie bywa. A z młodszym to wiadomo - nie da sie jeszcze , zeby sam łąził, nosimy go w chuście i robimy przystanki co jakiś czas, aby kosci rozprostował. Wiadomo, ze dłuzsze wyprawy na razie odpadają. Próbowaliśmy z wózkiem, ale jest to masakra, przynajmniej mnei szlag trafiał, jak mąż sie za mną ciągnał z tym tarabanem. Robimy zwykle tak, ze podjeżdzamy autem pod wybrany szczyt i dalej idziemy. Zaliczyliśmy w ten sposób Sokolik który uwielbiam. Nie wypuszczamy sie za daleko. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-02-03 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ano niestety, z wózkiem to nie wszędzie się da.
Z miejsc, w których byłam to kilka tylko by się nadało. ![]() Niestety wędrówka takim asfaltem do MO np. to jest nuuuda jakich mało. Zwłaszcza że to pielgrzymkę przypomina taka wędrówka. A wokół masa turystów (ehem ehem, trochę nie trafione określenie na ten gatunek ludzi) z piwem oraz fajkami... Ot taka rodzinna wycieczka po świeżym (ehem ehem) powietrzu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W niedziele po poludniu jest tu pelno ludzi, bo to w sumie to taki deptak troche, rowerzystow tez, ale jak my wychodzimy zalozmy, o 8 rano, to nikogo nie ma, a zlaza sie wtedy, gdy my juz wracamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zazdraszczam bliskiej odległości do górek. U mnie nie ma tak łatwo, bo trzeba dojechać. Nim się dokopię to już 8 dawno minie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Podbijam temat.
Myślimy o Karkonoszach: Karpacz lub Szklarska. Da radę na kilka dni bez wózka z samym nosidłem/chustą? I co warto "zaliczyć" z dzieckiem 15mcy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe, sama sie zastanawiam. W zeszłym roku jak mała miała 6 m-cy nie było kłopotu - dziecko w nosidło i na szlak- ale teraz jak zaraz skończy 16 m-cy nie wiem czy ja i mąż bysmy wydolili
![]() Morze i leżenie mnie nie pociągają, a znowu z twardym wypożyczonym nosidłem nie mam porównania czy jest ciężko. W ergo zasypiała pieknie, ale teraz myślałabym właśnie o tym usztywnianym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Samotnia czy Akademicka na pewno do zdobycia. Ale... nie w taką pogodę. Dziecko się ugotuje, a tam się dużo idzie na otwartym terenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
żurawinko my byliśmy z Małą w maju w Zakopcu
mieliśmy właśnie nosidło w formie plecaka z siedziskiem dla dziecka i naprawdę się sprawdziło co prawda Łucję nosił tylko tata ![]() ![]() m.in. zrobiliśmy tak trasę z Kasprowego Wierchu do schroniska na Hali Kondratowej, z racji pory roku warunki po drodze były różne, łącznie ze śniegiem w przełęczy jednak na długie trasy nie porwałabym się z maluchem, trzeba dziecię od czasu do czasu wypuścić z nosidła żeby rozprostowało nóżki i pobiegało trochę teraz jak już dobrze chodzi najlepsze byłyby doliny, trochę w wózku, a trochę na nogach no ale to już w następnym roku ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Odkopuję
![]() Nasze plany mocno się zmieniły. Stety albo niestety. Odpadły Tatry. Odpadły dłuższe wypady gdziekolwiek ze względów finansowych. Stanęło na dwóch jednodniowych wypadach. Opcja 1 - Bielsko - Biała. Na Szyndzielnię wyciągiem, potem jak młody zechce to pieszo na Klimczok. Powrót. Opcja 2 - podjazd na Równicę i w górę na szczyt, potem jakaś wycieczka po mieście. Nic innego mi do łba w okolicy nie przychodzi. No ... jeszcze góra Żar. Bo tam też wyciąg wagonikowy jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja bym Szyndzielnię obstawiała
![]() ![]() A ty fotki w ogóle odebrałaś z o2? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Oj niestety wiem jak jest na Równicy. Co rok bywam. Nie ma lekko.
![]() Prawdziwy górołaz się tam nie wyprawia. ![]() Niestety musimy plany zmienić z niedzieli na sobotę. Za duża szansa na deszcz w niedzielę nam wypada. :/ Oby to się znowu do jutra nie zmieniło... :/ ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Co na taką wycieczkę krótką brać koniecznie? Oczywiście poza ubraniem cieplejszym i kurtką przeciwdeszczową plus drugie buty. No i poza chusteczkami i pieluchami. ![]() Masz wprawę. Melduj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Hmmm.
Kanapki, nic więcej nie brałam bo poszliśmy doschroniska na obiad (no picie i jabłko jeszcze). Gumiaki jako drugie buty, bo widziałam, że deszczowo. Zabrałam zapasowe spodnie/spodenki, gacie i koszulkę, bluzę ciepłą. Nam by się jeszcze jakieś wiadro na zbieranie kamieni przydało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ubranie to wiem.
Bierzemy polarek, cienką przeciwdeszczową kurtkę, buty jedne na nogi, drugie do plecaka plus sandały do auta i po mieście. Drugie spodnie dłuższe (wolę na kamolce takie za kolano jednak), spodenki dwie pary, jakby była masakra w BB, drugą bluzkę, skarpety. Krem na słonko i plaster - muszę zapamiętać, bo ważne. ![]() I Smectę wezmę na wszelki wypadek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Byliśmy i polecamy!
![]() Wyciąg pod Szyndzielnię super, wagonikowy, na 6 osób tylko. Potem droga na szczyt Klimczoka, stamtąd do schroniska na Klimczoku, z niego do schroniska na Szyndzielni i stamtąd powrót pod wyciąg. Cała impreza 6 godzin, z tego 5 godzin na trasie. To oczywiście duży naddatek, bo cała trasa powinna się zmieścić w 1,5h do 2h maks. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
No wiesz, ale jak się ma do chodzenia partnera, który wsio musi pomacać i zobaczyć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ano wiem.
Tylko w ten sposób mamy marne szanse na dłuższe trasy. Nie wrócilibyśmy do domu. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
No co ty. Namiocik i na noc na trasie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Już widzę jakby moja zbierała wszystkie kamyki partyki i witała sie z każdym napotkanym robakiem...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Daniel jak sroka, zauważa głównie szkło na drodze...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaatkaa, daj jeszcze jakieś krótkie traski koło Was ![]() Nosidło już odpada, wózek tylko po asfalcie ale nie znam na Dolnym Śląsku wielu takich miejsc, najlepiej byłoby gdzieś wjechać wyciagiem i ewentualnie schodzić, lub łagodne podejście to zrobimy... ![]() Trasa nie może być za długa, bo jak mały sie znorowi to jest tylko "na rączki" i nie pogadasz... Miedzygórze jest fajne i oczywiście Ślęża. Cytat:
U nas wiaderko na kamyki tez musi być ![]() A butki bierzecie takie zwykłe do chodzenia z zakrytymi palcami? Teraz bylismy w Beskidzie i w Bieszczadach, ale z uwagi na gorąc nie mieliśmy śmiałości za dużo ciągać małego...
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2012-08-07 o 10:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.