Ubranie na maturę SZUKAM :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-02, 23:18   #1
xxxckxxx
Raczkowanie

Exclamation

Ubranie na maturę SZUKAM :)

Jeśli taki wątek już był to przepraszam, ale go nie znalazłam ;]

Otóż szukam ubranka na zbliżającą się (zbyt szybko!) maturkę.
Jestem jakby to powiedzieć.. no gruba. Będę szczera :P (Ale zaczynam brać się za siebie!) No i właśnie szukam jakiegoś ładnego zestawu
Mam klasyczne czarne spodnie, białą koszulę i czarną marynarkę, ale czuję się w nim jak starsza babka :P
Na codzień chodzę w sportowych ciuchach.. w tych 'elegantszych' jest mi niewygodnie i nie komfortowo. Dlatego chcę się ubrać tak, żeby nie myśleć cały czas "O Boże, ale mi nie wygodnie w tym" bo nie będę się mogła skupić :P
Myślałam o czarnych rajstopach, butkach na jakimś obcasie (koloru nie wymyśliłam) i o szarej spódnicy do kolan, do tego biała koszula z rękawkami 3/4 i szary żakiet też z takimi rękawkami... ale sama nie wiem... Pomożecie?
xxxckxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 23:26   #2
venila
Raczkowanie

Dot.: Ubranie na maturę SZUKAM :)

szary mówisz... hmm. mógłby być, ale żeby był to odcień raczej ciemnej szarości. wybierz spódnicę, w której będziesz się dobrze czuła, załóż kryjące rajstopy i wysokie buty (np. na koturnach). Jeśli chodzi o bluzkę polecałabym taką, wykończoną okrągłym kołnierzykiem, a'la lata 60-te. na pewno masz w sobie choć jedną rzecz, którą lubisz - to może być cokolwiek: włosy, ramiona, nogi - zadbaj, by wyeksponować właśnie to, co w tobie najlepsze, odwrócisz uwagę od reszty.

a żeby nie czuć się jak stara baba- do marynarki możesz przypiąć sobie broszkę/medalion, taki jak się nosi w brytyjskich mundurkach szkolnych, na głowę możesz założyć elegancką, acz charakterystyczną opaskę...

Powodzenia i pochwal się na czym stanęło
venila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 08:38   #3
nikisa
Zakorzenienie

Nawet w zwykłej marynarce można podwinąć rękawy i już nie będzie "starszej pani"
A szpilki bardziej wydłużają Cie, także jak najbardziej załóż, byle tylko były wygodne...

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 12:25   #4
xxxckxxx
Raczkowanie

No właśnie dla mnie każde szpilki są nie wygodne, ale jakieś założyć trzeba :P
Stary 2011-02-03, 16:33   #5
xxxckxxx
Raczkowanie

Co myślicie o czymś takim?
http://allegro.pl/43zl-new-2011-spod...434255851.html
Do tego oczywiście jakieś opalane rajstopy, biała koszula z długim, lub krótkim rękawkiem.. no i te nieszczęsne buty.. :P
Które są najlepsze?
1. http://allegro.pl/baleno-czolenka-cz...433685837.html
2. http://allegro.pl/baleno-super-sexy-...437903899.html
3. http://allegro.pl/baleno-wspalniale-...437012197.html

Chodzi mi konkretnie o sam wzór, bo butów na pewno nie będę kupować na allegro jak coś tylko w 'normalnym' sklepie.. tylko nie wiem które z tych będą najodpowiedniejsze
Stary 2011-02-03, 19:39   #6
Hedvigis
Zakorzenienie

Wg mnie te 3 botki odpadają, w maju jest już za ciepło na takie buty A co do wyboru pomiędzy tymi pierwszymi a drugimi to radziłabym wybrać te zabudowane, open toe na maturę wg mnie odpadają.

VI 2012 (start): 23 cm
X 2014: 60 cm
Dziś: 52 cm

Hedvigis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 20:17   #7
Achnes
Zadomowienie

Matura nie jest okazją do wystrojenia się jak na 18stkę koleżanki czy na randkę. To państwowy, najważniejszy egzamin, tzn dojrzałości. I strój wymagany na niego powinien być elegancki, stonowany i nieobrażający żadnej państwowej instytucji a także świadczący o powadze. Dlatego powinno się znaleźć złoty środek, tj strój który będzie dla nas wygodny ale też będzie odpowiedni.
Proponuję tradycyjny granat, czerń ew ciemny szary, białą koszulę. Z butów które podałaś w linkach nadają się tylko te nr 1, tzn szpilki z zasłoniętym palcem. Odkryte nogi (tj bez rajstop) bądź z rajstopami ale z odkrytym palcem (jak buty z 2go linka) są niedopuszczalne.
Osobom tęższym bardzo często proponuje się wysoką ołówkową spódnicę, białą koszulę i buty na obcasie. Podałaś nawet link do takiej sukienki. Albo spodnie o prostych nogawkach o długości do połowy obcasa (co wydłuża nogę) oraz białą koszulę która może mieć wydłużoną linię. Do tego marynarka.
Ogółem nie rozumiem podejścia, że elegancki, prosty kostium w czarnym kolorze, jest babciny... To śmieszne trochę, przynajmniej dla mnie.
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-03, 20:49   #8
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Ja również nie rozumiem tego kojarzenia kostiumu z babciowatym strojem.

Jesli kupisz targowy kostiumik z kiepskiego materiału, pewnie będzie się prezentował nie najlepiej. Jednak w sklepach jest taki wybór, że można wybrać cos bardziej młodzieżowego.Nie należy jednak przesadzic w drugą stronę, bo jak juz napisała Achnes matura to egzamin państwowy.

Osobiście proponowałabym granatowy lub czarny kostium ze spodniami. wybrałabym materiał dość lejący. Wysmukli nogi. Żakiet z małymi klapkami i wciąciem w talii. Do tego buty na obcasie(jeśli jednak nie nosisz na codzień wysokich obcasów, nie wybieraj tych na niebotycznej szpili), wystarczy słupek 6cm, będa i stabilniejsze i wygodniejsze.
Do tego prosta biała lub kremowa koszula i gotowe.
Ja równo 10 lat temu podchodziłam do matury. Miałam kostium ze spodniami i pantofle na płaskim obcasie. Było mi wygodnie, nie czułam się skrępowana i nie pilnowałam czy leci oczko, czy spódnica nie za wysoko no chyba, że ściąga pod rajstopą
Stary 2011-02-03, 21:50   #9
coffee and cigarettes
Rozeznanie

Jestem pod wrażeniem - jest luty, a Ty już myślisz o kreacji maturalnej . Sprawia to wrażenie jakbyś już była nauczona i nie mogła się doczekać, sprawdzając już teraz czy te kilkanaście zapasowych długopisów na pewno pisze Brawo za dalekosiężne milczenie i powodzenia .

Absolutnie czarna spódnica do kolan/spodnie i biała koszula + ewentualnie czarny żakiet/sweterek/kamizelka. W mojej szkole outfit wykraczający poza granicę black&white był wykluczony i uważam, że tak powinno być.
coffee and cigarettes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 13:13   #10
xxxckxxx
Raczkowanie

Wyuczona nie jestem, ale zawsze mam problem ze znalezieniem odpowiedniego stroju i dlatego wolę wcześniej sobie wymyślić jakiś zestaw niż później się tym zajmować a nie powtórką do egzaminu :P
Wiem, że matura to egzamin, dlatego wybrałam taki strój, nic wymyślnego.
Dlaczego w zestawie czarne spodnie+marynarka+koszula czuję się babcinie? Bo u mnie w szkole na próbną maturę byłam tak jako jedyna ubrana i jak porównałam siebie do innych - tak właśnie się czułam.

Czyli podsumowując - ołówkowa spódnica, podpalane rajstopy, biała koszula, jakiś żakiecik i zakryte buty na stabilnej szpilce.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc!

I jeszcze jedno ostatnie pytanko ;]
http://www.wygodnebuty.pl/wp-content...okazyjne_3.jpg czy taki obcas również będzie pasować? Wydaje mi się, że but będzie stabilniejszy i co za tym idzie wygodniejszy...
Stary 2011-02-05, 19:58   #11
nikisa
Zakorzenienie

Wg mnie będzie jak najbardziej ok

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości