![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
całowanie obrączek,przepinanie butonierki i inne zwyczaje ślubne...
coraz to wyczytuje jakies ,jak dla mnie,nowosci dotyczace slubu i wesela... okazuje sie ze mało znam takich zwyczajów,a moze za mało chodze na wesela i sluby
![]() mam na mysli np.to calowanie obraczek-kiedy to sie robi? ostatnio slyszalam tez o tym,ze nalezy mezowi przed wyjsciem z kosciola przepiac kwiaty w butonierce na druga strone-no bo juz maz a nie kawaler... ale kiedy to zrobic?i czy wy tez o tym slyszalyscie? a moze sa jakies inne zwyczaje,ktore warto by bylo znac?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: całowanie obrączek,przepinanie butonierki i inne zwyczaje ślubne...
nie warto sobie tym glowy zasmiecac:P
You must have known that I was lonely Because you came to my rescue And though I know that this is heaven How could so much love be inside of you ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
sama nigdy nie zwracalam uwagi na takie szczegoly, ale jest wiele dziewczyn dla ktorych to jest mega wazne,no mnie o tej butonierce opowiadala moja klientka-z wypiekami na twarzy,ze nie przepiela panu mlodemu butonierki i ze bedzie widac na zdjeciach pod kosciolem... no wiec sie zastanawiam,jakie jeszcze inne zwyczaje sa wazne-niekoniecznie dla wszystkich przeciez....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze to o butonierce nigdy nie słyszałam
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Co do całowania obrączek to się już z czymś takim spotkałam, ale całowana była obrączka przed nałożeniem na palec (mówi się formułkę związaną z obrączką-cmok i dopiero na palec. Wg mnie to powinna być indywidualna sprawa każdej pary.
Co do kwiatka przy garniturze PM to nie spotkałam się nigdy z żadnym zmienianiem miejsca na inne po ślubie, natomiast co się tyczy butonierki to niestety ale nie jest to miejsce dla kwiatka (w butonierce jest tylko miejsce na chusteczkę), miejscem kwiatka jest taka malutka dziurka w klapie PM.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Butonierka (fr. butoniére) - dziurka od guzika w klapie marynarki, żakietu itp., w którą wkłada się kwiat, miniatury odznaczeń itp. Więc butonierka to jest właśnie ta mała dziurka w klapie garnituru. Ja spotkałam się z tym zwyczajem, w moich okolicach tak się właśnie robi, że przepina się z jednej klapy na drugą. A co do całowania obrączek, to myslę, że jest to indywidualna sprawa i zależy od Młodych.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Już wiem już się douczyłam - kieszonka to brustasza (do niej wkłada się poszetkę)
dziurka - to butonierka ![]() Człowiek uczy się całe życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Więc tak:
butonierkę (kwiatek jak kto woli) przepina się przy wyjściu z kościoła. Tzn wychodzi się, składa sobie na wzajem pierwsze życzenia i przepina się butonierkę. Jeżeli chodzi o całowanie obrączki to przed jej założeniem można ją pocałować. Jest jeszcze taki zwyczaj, jak młodzi zajadą na salę weselną to rodzice witają młodych chlebem i solą. U nas matka Panny młodej mówi wtedy: "Co wybierasz: chleb, sól, czy Pana Młodego?" a młoda powinna odpowiedzieć: " chleb, sól i Pana Młodego żeby pracował na niego" Więcej nic mi do głowy nie przychodzi ![]()
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale przepinanie kwiatów w butonierce to w moim regionie obowiązek ![]() ![]() w moich okolicach zwykle robi się to jak młodzi dojadą na salę, Pan Młody przeniesie żonę przez próg i już na sali weselnej PMka przepina męzowi kwiatki ![]() i potem wszytskim panom na weselu dziewczynki przypinają kotylioniki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja nie słyszałam, ani o całowaniu, ani o przepinaniu kwiata. jedyny zwyczaj u mnie to przeniesienie Panny Młodej przez próg, ale nie widziałam, żeby później któraś przepinała mężowi kwiatek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei nie spotkałam się z przepinaniem kwiatka w butonierce(kto o tym pamięta?)
Natomiast jeśli chodzi o całowanie obrączek to często po przysiędze i nałożeniu sobie ich na palec pm całuje je nawzajem,ale nie jest to oczywiście obowiązkowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
z ta butonierka to u nas jest tak ze panna mloda przypina ja jak mlody przyjedzie po mloda on daje jej bukiet a ona mu to przypina
u nas sie nie praktykuje calowania obraczek czasem ksiadz kaze sie mlodym pocalowac po przysiedze ![]() zdarza sie puszczanie golebi po mszy i oczywiscie sypanie ryzem i pieniazkami po mszy chyba mi nic wiecej do glowy nie przychodzi ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
U nas (okolice Krakowa) nie całuje się obrączek, pierwszy raz o tym słyszę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Wg tradycji chyba jest że kowaler/ panna kwiatrk, kokardkę czy cokolwiek innego ma przypięte po lewej stronie swojego ciała chyba a żonaty/ mężatka po prawej, i g zwyczaju tuż po ślubie należy tą butonierkę przepiąć już mężowi
![]() A przenoszenie przez próg do sali weselnej też jest fajne ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
pierwszy raz słyszę o przepinaniu kwiatka w butonierce z lewej strony na prawą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja też nie słyszałam ani o przepisaniu kwiatka, ani o całowaniu obrączek. Z tym chlebem i solą się spotkałam, ale to też nie we wszystkich regionach. Zastanawia mnie natomiast rzucanie kieliszkami. Raz rzucają przed wejściem na salę kieliszkami od wódki, innym razem już na sali kieliszkami od szampana... No i nie wiem jak powinno być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie jest tak, że rzuca się kieliszkami od wódki gdy rodzice witają chlebem i solą przed "domem" weselnym. Najpierw bierze się chleb i sól, a później kieliszki z wódką, związane razem jakąs tasiemką i rzuca za siebie no i najważniejsze, żeby się rozbiły. ![]() ![]() Wiele jest zwyczajów ślubnych, w jednych regionach są praktykowane w innych nie. Myślę, że takie różnego typu zwyczaje dodają urokowi weselu, czy ślubowi, w końcu nie codziennie bierze się ślub więc można sobie popraktykować. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
aaa u nas jeszcze wkłada się młodym pieniążki do butów, też coś mi mama kiedyś mówiła, że buty powinno się trzymać na parapecie za oknem w noc przed (ale czemu to służy to nie pamiętam
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- i u mnie jest jeszcze, że butonierke powinna przypinać młodemu szczęśliwa mężatka (że niby to daje szczeście w małżeństwie) i jak pan młody wnosi panią młodą na sale to niekiedy kładą na młodej dziecko (o ile jest jakieś na weselu) i to że niby też coś tam znaczy ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
z tymi kieliszkami wódką czy szampanem to też się zastanawiłam
![]() nawet podobno sie robi tak,że daje sie dwa kieliszki do wódki i jeden jest z wódką z drugi z wodą...i PM wybierają kto co pije,nie wiedząc co jest w środku... i kto wybierze wódke ten ma niby rządzić w małżeństwie,czy jakoś tak... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To tego nie znałam, też ciekawe ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Podobno też jest coś takiego, że w kościele po skończonym ślubie, gdy Młodzi już się pomodlą, to idą do sąsiednich naw, też się pomodlić i które z Młodych "pociągnie" pierwsze w swoją stronę (Młody w lewą a Mloda w prawą), to to z nich będzie rządzić w Małżeństwie ![]() Nie wiem czy to dobrze i zrozumiale wytłumaczyłam ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- U nas Młody wkłada Młodej pieniądze do butów, rzecz jasna w papierkach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
no wlasnie chodzi o te zeby młodzi nie wiedzieli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
sprytne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
skoro o rządzeniu mowa,to podobno po rozbiciu tych kieliszkow to w zaleznosci kto zamiata a kto trzyma szufelke to tez jakos oznacza kto bedzie rzadzil...
no ale to juz jakies tam "przepowiednie"weseln e a ja chcialam troche o zwyczajach ![]() Edytowane przez Goyya Czas edycji: 2011-02-08 o 13:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do stroju są też takie zwyczaje, że Panna Młoda powinna mieć: coś nowego, coś starego, coś pożyczonego, coś niebieskiego i czerwonego. Poza tym Pan Młody nie powinien widzieć Panny Młodej w sukni przed weselem. Niekiedy w zwyczaju są tzw. WYKUPINY. Czyli Panna Młoda jest wykupowana przez drużbę, który z Panem Młodym przyjeżdża pod jej dom, zazwyczaj płaci się wódką ![]() ![]() Podobno lepiej jest, jeśli Panna Młoda jest droższa ![]() U nas jest też zwyczaj, że Panna Młoda lub druhna, po modlitwie po mszy zostawia swój bukiet przed ołtarzem, jakby w podzięce i z prośbą o dobre małżeństwo. Oczywiście standardowe bramy, gdzie za przejazd młodych i gości płaci się dorosłym wódką, a dzieciom cukierkami. Rzucanie przed kościołem grosików na szczęście, młodzi i drużbowie oraz dzieci zbierają je, która strona więcej uzbiera (Panna Młoda z druhną czy Pan Młody z drużbą), ta trzyma kasę w domu ![]() Podobno przy zakładaniu obrączki, jak ta spadnie, to przynosi nieszczęście, ale to już przesąd. Zwyczaj też jest gdzieniegdzie, że na drugi dzień (jeśli wesele jest dwudniowe), Młodzi stoją blisko drzwi na powitanie gości, za nimi starsi i wchodzący goście są witani przez orkiestrę specjalną przygrywką, a potem witają się przez podanie rąk z młodymi i drużbami. Podczas samej imprezy, czasem honoruje się roznoszenie wódki przez konkretne osoby: albo jest to drużba, albo starosta weselny, albo ojciec Panny Młodej. Ma wtedy taki wiklinowy kosz i zbiera do niego puste butelki po alkoholu, a wykłada pełne. Kiedyś w zwyczaju było, że goście Panny Młodej siadali w kościele po jednej stronie, a goście Pana Młodego po drugiej, ale teraz to już chyba nie jest praktykowane. Jeden ze zwyczajów zabawowych to wykupowanie pantofelka Panny Młodej. W pewnym momencie Pannie Młodej ginie bucik, orkiestra ofiarowuje "znaleźne" w postaci wódki. Inna wersja: orkiestra zabiera bucik Pannie Młodej i Pan Młody musi go od nich wykupić, oczywiście też za flaszkę, przy czym orkiestra śpiewa przyśpiewkę, coś w stylu: "Panie Młody, nie bądź Felek, wykup Młodej pantofelek. Pantofelek jest malutki i kosztuje litrę wódki" ![]() Oczywiście rzucanie welonem i krawatem na oczepinach obowiązkowo oraz zabawa, gdzie każdy z gości może za opłatą zatańczyć z Panną Młodą lub Panem Młodym. Zbiera się niby na wózek ![]()
http://www.weselinka.pl/suwaczek/16/2011-9-10.png http://s10.suwaczek.com/20110910580113.png http://www.suwaczek.pl/cache/0593c73754.png *** Aktualna lista PM 2011 i 2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3130 W kwestii aktualizacji wpisów, zapraszam na PW ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.