![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Praga - wątek zbiorczy
Dziewczyny!
![]() Patrząc na paskudną pogodę za oknem rozmyślam już nad wiosenno-letnim weekendem, może Praga? ![]() Zapraszam do planowania te z Was, które tak jak ja, jeszcze nigdy w Pradze nie były i proszę o opinie/pomysły rozeznanych podróżniczek ![]() Obiło mi się o uszy, że najtaniej dojechać pociągiem z Czeskiego Cieszyna? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praga - jak tanio dojechać i spędzić cudny weekend:)
Dokładnie
![]() Miałam gdzieś to wszystko przeliczone bo sama się wybierałam i tak wychodziło najtaniej bo w czeskich pociągach przejazd grupowy jest już od 2(?) czy tam 3 osób i wtedy bilety są tańsze z każdą kolejną osobą. Przejazd busem z Krakowa kosztował niewiele mniej niż bilety kolejowe ![]() Zależy skąd jedziesz, ale jeśli południowo-wchodnia część Polski to zdecydowanie taka opcja jest najlepsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Co do podrozy to ja z grupa kolezanej jechalysmy pociagiem z Katowic jakies 10 lat temu.
Pamietam ze taniej wyszlo kupic bilety powrotne w Pradze niz w Polsce. Zrobilysmy taka niezamierzona oszczednosc. ![]() A co do Pragi - jest cudowna. ![]() ![]() Jesli sama organizujesz sobie pobyt w Pradze mozesz nie wyszukiwac hoteli lub hosteli w centrum - poszukaj tanszych nieco dalej ale blisko metra. My tak zrobilysmy - metro - czyste az milo. ![]() Chyba ze wybierasz sie poza sezonem i nie bedzie problemow z cenami i miejscami. ![]() Duzo ludzi z calej Europy a nawet swiata zwiedza Prage - jest modna np wsrod Amerykanow, Wlochow, widzialam tam cale tlumy Arabow z zonami. ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Metro? kurcze, nawet nie wiedziałam, że w Pradze jest metro:P dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że pomału obmyślę plan podróży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
metro to najlepszy środek lokomocji w Pradze.
byliśmy z mężem (jeszcze w czasach studenckich jakieś 4 lata temu) przez tydzień majowy w Pradze i wówczas najbardziej opłacało się kupić bilet tygodniowy (obejmował przejazdy metrem, tramwajami i autobusami). przystanki świetnie oznakowane i bez problemu można się wszędzie dostać. A miasto przecudne ![]()
O miłości, macierzynstwie, pasji, pracy, codzienności czyli blogujemy ![]() http://sukcespisanyszminka.com Zapraszam ![]() Edytowane przez maggie123 Czas edycji: 2011-02-17 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mi od jakiegoś czasu marzy się Praga i tak myślę,że może w czerwcu...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Charmain, nie znalazłaś może gdzieś swoich zapisków, ile dokładnie kosztowały te bilety Cieszyn-Praga?
![]() ![]() ![]() A może któraś z Was znalazła porządną wyszukiwarkę w necie, gdzie są rozkłady jazdy i ceny? Mnie się to nadal nie udało...:-P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kraków-Cieszyn, Cieszyn- Kraków- 2*15zł liczyłam studencki bilet = 30zł
Cieszyn-Praga, Praga-Cieszyn- 25% 41zł*2= 82zł (już nie pamiętam skąd mam to 25%, ale pewnie to jakaś zniżka studencka czy coś w tym stylu) hostel(w miarę w centrum, polecany przez prażanina) 80zł za dwie noce w 10os. pokoju. lub 92zł za 6os. Więc wychodzi albo 192zł lub 204zł. Liczone po kursie z 23.04.2010- taki miałam wyliczone w kalendarzu. Korzystałam z tego http://www.cd.cz/ Przykładowo: Český Těšín 5:08 5:10 IC 580 Hutník Praha hl.n. 9:48 Cena: 482 Kč / 241 Kč / 362 Kč Doba jízdy: 4 hod 38 min Największy problem był właśnie żeby do Cieszyna tak wcześnie się dostać ![]() Cena 241 ze zniżką 50% to jest jakaś karta -50% która kosztuje na 1 dzień 4 korony dla studentów więc chyba się opłaca ![]() Aplikace IN 50 Cena v Kč 1 rok 2 roky 3 roky 1 den* Cestující od 15 do 26 let 1330 2660 3490 4 Cestující od 26 let 2990 5980 8490 10 Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2011-02-19 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci niezmiernie!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jeśli ktoś woli wygodnie i bez przesiadek jechać do Pragi to proponuję pociąg EC "Praha" z Warszawy i Katowic za 19 EUR. Pociąg jedzie w dzień.
Jak ktoś chce więcej szczegółów proszę mnie pytać.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Hej, ja byłam w Pradze rok temu w kwietniu na 5dni i BARDZO POLECAM!!
Jechaliśmy z Wrocława do Kudowy Zdrój a stamtąd taksówką na przejście graniczne w Nachodzie (za taksówkę zapłaciliśmy 10zł). W Nachodzie (CZ) jechaliśmy już czeskim autobusem (całkiem dobry komfort) bezpośrednio do Pragi. W tej chwili nie pamiętam dokładnie ile kosztował bilet, ale coś w granicach 35zł. Generalnie jeżeli chodzi o podróżowanie po mieście, to zdecydowanie polecam METRO. Wszystko jest bardzo fajnie oznaczone, metro przyjezdza co 2 min. Naprawdę nie można się zgubić ![]() Praga jest bardzo pięknym miastem i zdecydowanie warto je zobaczyć! Jeżeli chodzi o minusy, to wiadomo, że jedzenie na mieście do tanich nie należy, gdyż wszystko jest nastawione na zysk z turystów. Tak samo wejścia do różnych miejsc są płatne (praktycznie wszędzie min. 100koron). Warto jest zobaczyć Fontannę Krizikova http://www.youtube.com/watch?v=SOOdMZYGoac&feature=fvst, przejść się po moście Karola i przeżyć to wszystko na własnej skórze! ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
ja jechałam w tamtym roku do Pragi z Wrocławia na szkolenie
trasa przebiegała w ten sposob, że: z Wrocławia do Nachodu autem, następnie z Nachodu pociągiem z wieloma przesiadkami i jakimś miedzynarodowym pociągiem i byliśmy w Pradze w 3 godziny później metro, które zrobiło na mnie duże wrażenie może dlatego że pierwszy raz jechałam cieżko się tam połapać w tych przystankach ![]() powrót o dziwo jednym pociągiem z Pragi do Nachodu co do Kudowy Zdroju to warto wcześniej zobaczyć na rozpiskę aby dostać sie do Wrocławia bo wcale tak często nie odjezdzaja stamtąd autobusy ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam właśnie z Wiednia , Bratysławy i Brna i tak sobie myślę ,że warto by było zobaczyć pominiętą Pragę
![]() Charmain rozjaśniłaś mi dojadz ![]() Jest ktoś może chętny na 3-4 dniowy wypad ?;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny rozkręcmy ten temat
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ja również przyłączam się do wątku. Czy jakieś namiary na noclegi w Pradze znacie warte polecenia? Byle nie bardzo drogie.
Bardzo dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Podbijam! czy jakims cudem ktoś wybiera się jutro do Pragi aby na miejscu być najpóźniej ok godz 17????? SPONTAN!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Teraz moje kochane dziewczyny, najlepiej do czeskiej Pragi dojechać autokarem. Ja zapłaciłem dla dwóch osób 11 zł. Wrocław-Praga. Można również z Katowic pociągiem za 19 EUR. Wybieram się na początku grudnia na praski jarmark świąteczny właśnie.
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
No tak, ale pewnie trafiłeś na nową pulę w polskimbusie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Coś mi się obiło o uszy o tym polskim busie... Wszystkie bilety są takie tanie czy trzeba trafić na jakąś promocję? 11 zł dla 2 osób to jak za darmo. Ja płacę 2 razy więcej aby przejechać 60 km pociągiem w jedna stronę
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Gdy są udostępniane nowe terminy to można trafić bilety za złotówkę np
![]() Ale takie bilety znikają w 5 minut, a kolejne są już droższe ![]() W październiku trafiłam na takie bilety i najdroższa z tego wszystkiego była podróż do/z Wrocławia, ale i tak wyszło korzystnie bo za 64 zł dotarłam w obie strony z Krakowa ![]() Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2012-11-07 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Tak, nowa pula była, zgadza się
![]() Kupiłem też przy okazji bilet w dwie strony do Wiednia z Katowic, jeśli nie skorzystam, to chętnie komuś mogę o oddać. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
ach najgorzej robić coś na ostatnią chwilę....
---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- jedyne co mogę polecić to dostać się do kudowy zdrój a stamtąd na nachod i z nachodu na pragę busami za grosze ![]() Edytowane przez Spes Czas edycji: 2012-11-07 o 17:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
My jechalismy do Pragi polskim Busem - bezpośrednio z Łodzi. Tanio i szybko. Wysiadka na miejscu przed 7 - dzięki temu udało nam sie zobaczyć most Karola bez tych męczacych tłumów!!! Super sprawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jechaliście w nocy? (niedawno wpadłam na pomysł, żeby na wiosnę jechać z TŻ do Pragi właśnie polskim busem z Łodzi) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
My jechaliśmy w nocy. W sumie fajna sprawa bo jesteśmy jeden dzień do przodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ja zazwyczaj podróżuję w nocy, żeby być dłużej i nie płacić za nocleg (choć to też jest męczące).
Za to polecam przejść się na most Karola zarówno rano, w ciągu dnia, jak i wieczorem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja za każdym razem kiedy wracam do Pragi lubię odkryć coś nowego. Ostatnio byłam na przykład w dzielnicy Smichov. Jest tam kilka fajnych knajpek, ale najbardziej podobało mi się Visitor's Center przy browarze Staropramen. Super wycieczka, niedrogo, można dowiedzieć się jak powstaje piwo i spędzić czas trochę inaczej niż wszyscy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.