|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
klopoty z cera , tradzik?wysypka?
Witam!
Mam 25lat i od ok pol roku problemy z cera. Dolaczam zdjecia, (slaby mam aparat)ale naprawde zle to wyglada. Zaczelo sie to tak ze na prawym policzku pojawily mi sie pod rzad 4 malutkie czerwone krostki, wygladalo to jak mala szrama. myslalam ze to od mrozu, kupilam paste cynkowa ale nie pomagalo.po wizycie w solarium mialam wrazenie ze sie tego pozbylam,jednak po kilku dniach znowu powrocilo. narazie sie tym nie przejmowalam, do czasu kiedy zobaczylam ze na lewym policzku zaczyna mi sie robic dokladnie to samo. malutkie czerwone krostki, przy delikatnym musnieciu kłuły mnie jakbym pokolila sie kaktusikiem. nie wycickalam ich bo byly bardzo ale to bardzo drobne krostki niestety ale tez bardzo widoczne. kiedy zobaczylam ze sie rozpowstrzeniaja po obu policzkach poszlam do dermatologa. dodam ze na brodzie juz tez sie pojawily. dermatolog stwierdzila ze to okolustne zapalenie skory i przepisala rozex. powiem szczerze ze prawy policzek sie "zagoil" ale lewa czesc i broda pogorszyly sie. poszlam wiec do innego dermatologa.ta wykluczyla okolustne zapalenie skory gdyz nie mialam tzw.rumienia. powiedziala ze jest to tradzik pospolity i przepisala zindaclin. od pierwszego stosowania zauwazylam poprawe. wyszuszylo krostki ,staly sie mniej widoczne ale pozostawily wyschniete nieco bardziej ciemniejsze od koloru skory plamki. stosowalam a masc ale po ok 1,5 miesiaca zauwazylam ze krostki opojawiaja sie pod okiem i w wyzszej czesci lini zuchwy. smarowalam je punktowo zindaclinem ale codziennie pojawialy sie nowe. dzis w aptece kupilam benzacne 5% , narazie nie potrafie stwierdzic czy jest poprawa. dolaczam zdjecia , moze ktoras z Was miala podobny problem do mojego. podkrelam ze na zdjeciach az takiej tragedii nie ma ale cos tam widac. dzieki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: klopoty z cera , tradzik?wysypka?
Jak dla mnie to zwykłe pojedyncze pryszcze. Benzacne powinno dobrze przysuszyć, ale z takimi małymi to i pasta cynkowa by sobie poradziła chyba. Jak wyleczysz je i przestana wyskakiwać to kup sobie coś na przebarwienia [te punkty czerwone po pryszczach]. Aaa i oczywiście nawilżaj buzię, bo te maści przesuszają skórę, jak pewnie juz zauważyłaś.
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
a moze ktoras z Was poleci jakis dobry nawilzajacy krem ? ja narazie stosuje PHYSIOGEL ale mi sie konczy i wyprobowalabym czegos innego.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
cetaphil, alantan plus, dermosan, alantandermoline, ziaja med
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkie wizazystki! Mam problem.. Mianowicie trądzik, probowalam juz wszystkiego. I efekty są owszem.. ale on ciagle powraca. Najgorsze jest to ze zaczal sie nagle bo w wieku 18 lat, w caledwie 2 moze 3 miesiace rozwinał sie tak ze całą twarz mialam zsypana. Jednak bo licznych meczarniach udalo mi sie go wyleczyc. Własnie mialam 4 miesiac bez tradziku.. a Tu nagle wrocil! w 3 dni moja buzia przerodzila sie w koszmar! Zupelnie tego nie rozumiem.. czemu tak nagle i z taka szybkoscia.. Dodam ze przy ostatnim leczeniu okazalo sie ze mam problemy z hormonami, jestem wiec juz 4 miesiac na tabletkach anty, wiec hormony teoretycznie powinny juz sie uspokoic, zreszta bylam tego wrecz pewna bo przez te 4 miesiace mialam spokoj z tradzikiem. Dodatkowo zauwazylam tez dziwne zjawisko.. mianowicie blizny ktore powstaja same z siebie.. na poczatku, zaraz po wyleczeniu tradzika bylam pewna ze sa ona wlasnie jego pozostalosciami. Takze wzielam sie i za nie kwasy, pozniej lasery itd. Stare blizny wiec bardzo sie splycily i wygladaly duzo lepiej. Jednak miedzy czasie pojawialy sie nowe zupelnie bez przyczyny, bo przeciez tradzik juz mialam wyleczony i jedynie przed okresem wyskoczyl mi 1 gora 2 pryszcze.
Tak wiec zaczynam przypuszczac ze to nie jest zwykly tradzik. Zasytanawiam sie czy sa jakies choroby ktore powoduja tradzik, albo cos podobnego do tradzika? ktore osłabiaja lub wrecz zaklocaja proces regeneracji skory? A moze to jakies bakterie czy wirusy? niedobor jakis witamin? no nie wiem!! Pomozcie mi! moze wy macie jakis pomysl? Slyszeliscie o jakis nietypowych przyczynach tradzika? Blagam wizazystki piszcie wszystko co wam przyjdzie do glowy, bo naprawde jestem zrozpaczona.. ps. nie wysylajcie mnie do dermatologa, bo sama od siebie sie tam wybieram w czwartek. jednak za nim tam pojde chciala bym dowiedziec sie co wy o tym myslicie.. bo moze akurat ktos mial podobna sytuacje |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież masz przyczynę trądziku - hormony. Zbadaj poziom hormonów teraz, zobaczysz czy się unormowało, skoro dalej powraca, może należy zmienić hormony.
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Ale nie sadzisz ze to by bylo dziwne gdyby tabletki unormowaly mi hormony tylko na 3 miesiace.. apo tym czasie nagle znow sie wszystko rozregulowalo? Zreszta kiedys miaalm pryszcze oprocz buzi tez na plecach i dekoldzie. teraz tam skora jest idealnie gladka.. tylko nagle na twarzy wrocilo..
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
no wlasnie nic nie zmienialam! najpierw pojawily sie 2 krostki ale bylam na pocztaku okresu wiec sie tym nie przejmowalam.. i tak 2 krostki dziennie przybywalo.. no i teraz jest ich juz troszke.. jedynie co zmineilam to od tyg jem mleko z mussli na sniadanie.. a gdzies czytalam ze ktoras z wizazystek tez zauwazyla zaleznosc miedzy mlekiem a tradzikiem.. ale z drugiej strony brzmi to dosc absurdalnie.. ;/ no nic.. mleko w kazdym razie odstawiam.. na wszelki wypadek
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
No jak uważasz, może zobaczysz poprawę jak odstawisz.
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
4
aaa Edytowane przez Ula28 Czas edycji: 2011-04-05 o 10:02 |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
to masz bardzo podobna sytuacje do mnie..
Ja czytalam gdzies ze to moga byc objawy gronkowca.. ja zrobie na niego badania.. bo w sumie moglam sie zarazic u kosmetyczki ;/ |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
8
aaa Edytowane przez Ula28 Czas edycji: 2011-03-09 o 10:39 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
No u mnie to np wina hormonow.. i ostatnio okazalo sie tez ze ALERGII NA NABIAL!
to ona powoduje powstawanie na mojej buzi takich gleboko umieszczonych pryszczy/guzkow.. one sie po pewnym czasie goja ale zostaje ,,dziurka ktora sie uwidacznia.. ja oprocz blizn mialam tez problemy z pryszczami.. i teraz jestem tydzien bez nabialu i pryszcze znikaja.. Co do somopowstajacych blizn to najprawdopodobniej to ten gronkowiec.. ale w mojej miejscowosci nigdzie nie moge zrobic na niego badan.. Nie wiem czy juz wspominalam ale zaczelam niedawno walke z tymi bliznami.. i rewelacyjny okazal sie laser... Wczesniej robilam kwasy ale to nic wiele nie dawalo.. Laser natomiast naprawde bardzo zregenerowal mi skory.. teraz niestety musialam kolejna wizyte odlozyc.. bo pojawily sie znow te pryszcze.. no ale jak jzu wiem od czego one sie robią.. to powoli skora dochodzi do siebie.. i nie dlugo wybiore sie na kolejny zabieg.. Jesli tylko masz srodki pieniezne to tez ci polecam laser.. On tworzy mnostwo miniranek na buzi.. i w ten sposob stymuluje regeneracje ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- a co do mojej skory.. to tez raczej cienka blada i wrazliwa.. A i chyba blizny mamy podobne.. bo mich tez normalnie nie widac.. np na zdjeciu.. tylko przy okreslonym swietle... i to są nie takie typowe blizny.. tylko okragle dziurki.. malutkie ale glebokie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.