![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
SWPS w Katowicach
Witam Was
![]() Chciałam zapytać Drogie Wizażanki o Wyższą Szkołę Psychologii Społecznej w KATOWICACH. Szukałam już nie tylko w zasobach naszego wizażowego forum, ale w całym internecie. Nic na temat placówki zamieszczonej w Katowicach nie znalazłam . Wiem, że najczęściej na uczelniach prywatnych o kolejności przyjmowanych zgłoszeń decyduje kolejność, na stronie uczelni zawarta jest informacja, że o kolejności decydują wyniki. Stąd moje pytanie - czy wszystkie miejsca na uczelni zostały zapełnione? Czy znalazły się osoby, które nie dostały się na uczelnię w tym roku? Ja znalazłam się w podbramkowej sytuacji... Aktualnie jestem studentką I roku na kierunku Zarządzanie. W Październiku okazało się, że jest nas 21 osób... Kilka miesięcy później zerknęłam na plan zajęć drugiego roku i znalazłam informację: "warunkiem uruchomienia danej specjalności jest zebranie się grupy studentów nie mniejszej niż 25 osób. Ze względu na niewielką liczbę studentów na tym semestrze uruchomiona może zostać tylko i wyłącznie jedna specjalność" oznaczało to również dla naszego kierunku, że o specjalności zadecyduje głosowanie. Postanowiłam w naszej grupie już takie głosowanie urządzić - tak dla naszej informacji. Dziewczyn na naszym kierunku jest tylko kilka i własnie tym sposobem w przyszłym roku uruchomiony zostanie TRANSPORT... Dlatego właśnie w tej chwili z uczelni rezygnuję - nie narzekam, od jakiegoś czasu rodziła się w mojej głowie myśl o psychologii ![]() Jednak jest pewien problem - ponieważ moja matura nie należała do najlepszych, obawiam się, że z uczelnią państwową - nawet wieczorową - miałabym problem. Stąd moje pytanie do studentek Psychologii na SWPS w Katowicach - jakie mniej więcej miałyście wyniki? I ogólne pytanie - jak polecacie mi zagospodarować pozostałe pół roku pod kątem przygotowania się do studiowania Psychologii? Może powinnam pójść na jakiś kurs z Biologii? Nie chciałabym po prostu marnować czasu... Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam!
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: SWPS w Katowicach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem absolwentką SWPS (ale nie w Katowicach). Najlepiej jak skontaktujesz się z uczelnią i zadasz im te pytania (w końcu oni będą wiedzieć najlepiej co i jak
![]() Jeśli interesujesz się psychologią i chcesz pogłębić wiedzę na jej temat, to proponuję przez te pół roku zaznajomić się z 3 tomami "Podręcznika akademickiego" J. Strelaua. Polecam też "Serce i umysł" E. Aronsona (bardzo przystępnie napisana!). Na tej uczelni są to podstawowe podręczniki do nauki ![]() Powodzenia!
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
1.Nie ma żadnych problemów z dostaniem się. Wystarczy nawet matura podstawowa, a jak masz zdaną rozszerzoną to przyjmą Cię z honorowymi zaszczytami. Niepotrzebna Ci biologia.
2.Musisz mieć świadomość, że te studia są bardzo drogie (750 zł miesięcznie lub 3300 za semestr), dodatkowo szkółka jest malutka (na os. Witosa) z dala od wszystkiego, ogólnie krajobraz nieciekawy. Ale nie to się liczy tylko poziom nauczania, który był całkiem o.k, ale jakoś strasznego ciśnienia też nie było. 3.W pierwszym semestrze było mało zajęć na dziennych (od środy do piątku), na drugim semestrze już bardziej dopilnowali aby studenci się nie nudzili. 4.Już tam nie studiuję, ponieważ chcę zmienić kierunek studiów. Szkoła dopiero zaczyna się rozwijać, nie wiadomo jaką wyrobi sobie normę i prestiż, do tego potrzeba lat. 5.Na roku na dziennych studiowało niecałe 40 osób, i niektórzy też na pewno się wykruszą po roku. Na zaocznych bodajże dużo ponad 100 osób. 6.Na pierwszym roku studiują wszyscy. Na drugim roku już się jest w wybranej przez siebie specjalizacji (do wyboru kliniczna, społeczna i przedsiębiorczości/zarządzania). Wyobraź sobie, że chcesz iść na psychologię społeczną, ale po roku okazuje się, że nie ma wystarczającej liczby osób aby otworzyć kierunek? Najpierw biorą od Ciebie kasę za rok nauki, a potem się zastrzegają, że w wypadku małej ilości studentów mają prawo nie otwierać specjalizacji. Co ciekawe, jak się rekrutujesz, musisz złożyć na konkretną specjalizację (ja złożyłam na kliniczną i się dostałam). W październiku dopiero się dowiedziałam, że jest tylko jeden rok na którym są wszyscy (kliniczni, społeczni i przedsiębiorczości), i na drugim roku ścieżki się rozchodzą w zależności od specjalizacji. Zostaje zmiana miasta. Życzę powodzenia, ale nie wiem czy znajdziesz po tym pracę za godne zarobki (adekwatne do 5-cio letnich studiów). W Polsce jest za dużo psychologów, jeżeli to naprawdę nie jest Twoja pasja i powołanie to może być różnie ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Żebyś wiedziała, że masz. Mój kolega pracuje w rekrutacji (pośrednictwo pracy) i jak tylko widzi magistra psychologii to nawet nie czyta reszty, ponieważ co chwilę ktoś zgłasza się z tym tytułem.
Jest różnica skończyć studia psychologiczne i pracować jako psycholog psychoterapeuta (po 5-ciu latach studiów dodatkowo musisz posiadać kursy uprawniające do prowadzenia terapii co trwa dodatkowe 4 lata) a znaleźć pracę w ogóle. Z drugiej strony psychologia ciągle się rozwija i powstają w niej nowe dziedziny (tak jak ostatnio bardzo modna psychologia sportu) czy coaching (oczywiście dokształcanie po dyplomie). Ale magistrowie psychologii mogą znaleźć tak samo zatrudnienie w działach rekrutacji itp itd możliwości teoretycznie dużo. Tylko jeżeli Twoją pasją i powołaniem jest pomoc innym, nie wiem czy po studiach zadowoli Cię praca z papierkami. Jeżeli chcesz być psychologiem pracującym w zawodzie to wiedz, że do tego naprawdę trzeba mieć twardą psychikę i nie wystarczy tylko "lubić innych ludzi", tylko samemu być pewnym siebie, konsekwentnym i z natury spokojnym. W trakcie studiów (III czy IV rok? nie wiem?)każdy przechodzi psychoterapię, dla niektórych na końcu się okazuje, że właśnie to jej potrzebowali a nie studiów psychologicznych. Ale wtedy jest za późno, dlatego lepiej jest znać wcześniej siebie i przed studiami iść na terapię. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Żebyś wiedziała, że masz. Mój kolega pracuje w rekrutacji (pośrednictwo pracy) i jak tylko widzi magistra psychologii to nawet nie czyta reszty, ponieważ co chwilę ktoś zgłasza się z tym tytułem.
Jest różnica skończyć studia psychologiczne i pracować jako psycholog psychoterapeuta (po 5-ciu latach studiów dodatkowo musisz posiadać kursy uprawniające do prowadzenia terapii co trwa dodatkowe 4 lata) a znaleźć pracę w ogóle. Z drugiej strony psychologia ciągle się rozwija i powstają w niej nowe dziedziny (tak jak ostatnio bardzo modna psychologia sportu) czy coaching (oczywiście dokształcanie po dyplomie). Ale magistrowie psychologii mogą znaleźć tak samo zatrudnienie w działach rekrutacji itp itd możliwości teoretycznie dużo. Tylko jeżeli Twoją pasją i powołaniem jest pomoc innym, nie wiem czy po studiach zadowoli Cię praca z papierkami. Jeżeli chcesz być psychologiem pracującym w zawodzie to wiedz, że do tego naprawdę trzeba mieć twardą psychikę i nie wystarczy tylko "lubić innych ludzi", tylko samemu być pewnym siebie, konsekwentnym i z natury spokojnym. W trakcie studiów (III czy IV rok? nie wiem?)każdy przechodzi psychoterapię, dla niektórych na końcu się okazuje, że właśnie to jej potrzebowali a nie studiów psychologicznych. Ale wtedy jest za późno, dlatego lepiej jest znać wcześniej siebie i przed studiami iść na terapię. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o kliniczną to z nią nie powinno być problemów, bo z tego co ludzie deklarowali to większość chciała iść właśnie na nią. Może w tym roku będzie więcej ludzi? Na pewno chcesz iść na UŚ? Słyszałam tragiczne opinie, ale nie z pewnego źródła. Na Twoim miejscu spróbowałabym na UJ na psychologię (na Wydziale Filozoficznym wieczorowo) oraz psychologię stosowaną również wieczorowo na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej. Na ten drugi łatwiej się dostać, myślę, że miałabyś szanse w tamtym roku chyba był drugi nabór.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o opinie studentów psychologii w Katowicach na SWPS. Jakie sa wasze refleksje po tym roku.
Czy żałujecie że nie wybraliście innego oddziału tej szkoły? Czy realia sprostały waszym oczekiwania i informacja jakie podawano na stronie/w pkt informacyjnym byly prawdziwe. No i przede wszystkim poziom kształcenia: czy wykłady sa prowadzone rzeczywiście ciekawie, materiały sa nowe i nauczyciele to nie tylko teoretycy ale przede wszystkim praktycy, znani na cala Polskę? to wasza opinia jest najcenniejsza dla takich jak ja, którzy zastanawiają sie czy aby nie żałować- wybrać np Wrocław lub filie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Czy nikt nie odpowie? Rozumiem że jest sesja, ale PROSZĘ! teraz jest okres składania dokumentów i ciagle sie waham czy SWPS w Kato jest tak dobry jak ten we Wrocławiu czy może US?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Również składam papiery do SWPS w Katowicach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Z tego co widzę to naprawdę mało informacji na temat SWPS w Katowicach można znaleźć :/ Interesuje mnie psychologia kliniczna (niestacjonarnie) i też chciałabym się dowiedzieć jakie mam szanse się dostać, jaki jest mniej więcej próg punktowy, ile miejsc jest na danej specjalizacji, no i jaki jest plan (czy zjazdy sa od piatku do niedzieli, czy tylko sobota i niedziela, co 2 tygodnie czy co tydzień? Może jakiś życzliwy student mógłby odpowiedzieć na moje pytania ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- A Ty diablica piekielnica wybierasz sie na stacjonarne?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
ja też na niestacjonarne
![]() ![]() ![]() ![]() PS. co do zjazdów to są w soboty i niedziele co 2 tygodnie ![]()
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Mam nadzieję, że osoby po zaocznej psychologii klinicznej w prywatnej szkole nie pracują stricte w zawodzie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja się jeszcze zastanawiam czy napewno dam radę finansowo, bo jednak do tanich ta szkoła nie należy
![]() A ile czekałaś na odpowiedź czy się dostałaś?? Jesteś z Katowic, czy będziesz musiała dojeżdżac? Bo ja mam jakieś 45 min pociągiem, a poźniej jeszcze autobus jakiś, bo kawałek to jest od dworca |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a to czemu? SWPS jest bardzo dobrą szkołą, a nieuk i na UJ się nie nauczy. Szkoła to 50%, chęci kolejne 50%. Nie oceniaj ludzi i ich predyspozycji, nie znając ich, bo można się pomylić. Marketka: czekałam koło tygodnia, troszkę ponad. Będę musiała dojeżdzać ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=700547 Edytowane przez diablica piekielnica Czas edycji: 2011-07-12 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jasne, że najwięcej zależy od nas samych. Ale ja bym nie chciała mieć terapeuty, co chodził na płatne zajęcia do prywatnej szkoły na parę godzin raz na dwa tygodnie. No sory... BTW jak ktoś jest dobry to zazwyczaj idzie na normalne dzienne studia na państwową uczelninię Mogłabym zmienić zdanie co do predyspozycji widząc imponujące cv z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak poza tym to słyszałam pare opinii o psychologii na UŚ i nawet gdybym miała możliwość stdiowania na dziennych to zastanowiłabym się 2 razy czy nie iść do SWPS.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
I nie tylko o UŚ, również wielu studentów UW przepisuje się do SWPS. Zresztą nie ważne, ja jestem bardzo zadowolona, że właśnie tam będę studiowała i nie mam zamiaru się obijać, a uczyć, bo to było moje marzenie. Tyle w temacie. Mam nadzieję, że przyszły pracodawca będzie miał mniej stereotypowy sposób myślenia niż koleżanka
![]() Napisz Markotka koniecznie, jak już coś będziesz wiedziała! ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
I jak tam dziewczyny dostałyście się ?
![]() Ja też tam składam ![]() Tyle, że boje się że będę tam najmłodsza.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
dlaczego miałabyś być najmłodsza?
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Dzisiaj wysłałam wszystkie dokumenty w sprawie rejstracji do SWPS na psychologię kliniczną do Katowic. Wybiera się któraś z Was na ten kierunek? Macie już informacje w sprawie przyjęcia? Pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Dzisiaj pozwysyłałam wszystkie dokumenty do SWPS do Kawtowic na psychologię kliniczną. Stąd moje pytanie, wybiera się któraś z Was na ten właśnie kierunek? Macie już informacje odnośnie przyjęcia? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Cześć.
Ja też dostałam się na Psychologię, wybrałam specjalizacje - kliniczna. No właśnie czemu najmłodsza? Ja mam 19 lat, rocznikowo;d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
No ja niestety schowałam swoje ambicje do kieszeni i muszę wybrac inna uczelnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja też mam 19 rocznikowo i urodziny w grudniu
![]() Mam do 1 sierpnia czekać na odpowiedź. Ciekawa jestem werdyktu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.