Dobry psycholog/psychiatra a zaburzenia odżywiania-anoreksja. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-19, 21:21   #1
adziadka
Przyczajenie

Exclamation

Dobry psycholog/psychiatra a zaburzenia odżywiania-anoreksja.

Witam!
Nie mogłam znaleźć podobnego wątku a chodzi mi o konkretne namiary w Szczecinie lub okolicach. Pomoc potrzebna jak najszybciej. W szczególności zależałoby mi na informacji o psychiatrach, którzy zajmują się dziewczynami chorymi na anoreksję, a o których cokolwiek wiecie i możecie powiedzieć o nich coś dobrego. Oczywiście jeżeli któraś z was miała styczność z kompetentnym psychologiem, to również byłabym wdzięczna za informacje.
Jeżeli specjalista był nietrafiony, również prosiłabym o post.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
adziadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 07:12   #2
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Dobry psycholog/psychiatra a zaburzenia odżywiania-anoreksja.

hm, możesz poszukać tutaj: http://forum.glodne.pl/terapeuci-adresy-vt780.html

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 07:43   #3
Agashia
Raczkowanie

Ja znam fajną pania, ale kurcze z Poznania... wiec nie pomogę (
Stary 2011-03-20, 08:25   #4
mroczna23
Raczkowanie

hej!b rzadko tu zaglądam ale po przeczytaniu tego postu po prostu MUSZĘ odpowiedziec.z pełną odpowiedzialnością polecam dr M.Śmiarowską-psychiatra(mogłabym pisac o Niej milion stron samych "ochów i achów") oraz psychoterapeuta-dr R.Kamiński.
niestety nie przyjmują w ramach NFZ-u. Poszukaj inf(nr telefonu itd) w necie.
z godnych polecenia i znających sie na rzeczy również B.Rajczyk-psychiatra,ale o niej to wiem ze słyszenia.pozdrawiam
mroczna23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 09:49   #5
adziadka
Przyczajenie

Dziękuję Ci bardzo! Na taką odpowiedź liczyłam.
adziadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 10:37   #6
Simplyme5
Przyczajenie

Witaj. Z czystym sumieniem mogę polecić Ci dr Rajczyk, ponieważ znam Ją osobiście - to niezwykle ciepła i profesjonalna lekarka, która zajmuje się głównie zaburzeniami odżywiania. Z terapeutów na pewno dr Kamiński, fakt (z tego, co wiem, zaczął już chyba przyjmować na NFZ - zobacz sobie na strone www.zip.org.pl), a poza tym...hmm, ro zależy od tego, czego oczekujesz od takiej osoby, bo naprawdę trudno tak jednoznacznie stwierdzić, kto jest naprawdę dobry, a kto nie. Mnie pomogła mgr Konopka (wiem, że na pewno pracuje na Broniewskiego w szpitalu), a z lekarzy jeszcze dr Piotrowska, również z Broniewskiego (leżałam tam dosłownie parę tygodni temu). Jezeli chciałabyś więcej informacji, podaję swoje gg - 8157484, mam nadzieję, że będę mogła jakoś pomóc. pozdrawiam!
Simplyme5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 15:52   #7
moja imaginacja
Zakorzenienie

Zdroje, NFZ , psychiatra P. Małgorzata Rozpara i psycholog P. Małgorzata Żuchowska (jeżeli nie masz ukończonych 18 lat)
chodzę od roku, zapewne najpierw zostałabyś skierowana do psychiatry, a psychiatra dałby Ci skierowanie do psychologa. Na wizytę pewnie musiałabyś czekać 1-2 miesiące, ale potem do psychologa chodziłabyś już regularnie (raz na 2 tygodnie). Zadzwoń do Poradni Zdrowia Psychicznego, powinien być numer na stronie Zdroji.

Edytowane przez moja imaginacja
Czas edycji: 2011-03-20 o 15:55
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-21, 20:03   #8
mickey_mouse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
Małgorzata Żuchowska

aaa, wszystko, tylko nie ona! Najgorszy psycholog z jakim miałam okazję współpracować ^^

z psychiatrów nie polecam też Rajczyk. Ale pani Rozpara jest w porządku, imho bardzo dobry lekarz, a przy tym bardzo miła
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-21, 20:35   #9
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mickey_mouse Pokaż wiadomość

aaa, wszystko, tylko nie ona! Najgorszy psycholog z jakim miałam okazję współpracować ^^

z psychiatrów nie polecam też Rajczyk. Ale pani Rozpara jest w porządku, imho bardzo dobry lekarz, a przy tym bardzo miła
Dlaczego tak uważasz?
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 16:11   #10
mickey_mouse
Raczkowanie

Rozmowy z tą panią polegały głównie na wnikaniu w to co jem, kiedy, ile, jak często w ciągu dnia myślę o jedzeniu itp. Po za tym, często było mi dane odczuć, że mnie w ogóle nie słucha - wiele rzeczy musiałam jej powtarzać kilka razy, podczas gdy np. pani Marzena Mazurek pamiętała z rozmów wszystko, nawet detale.

Najgorsze było jednak to, że Żuchowska na wszystko reagowała głupawym, nerwowym chichotem, strasznie irytujące... -.-
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 21:09   #11
paulunia2605
Przyczajenie

Hej Pisze w sprawie dobrego psychologa na nfz w Trojmiescie,dokladniej to Gdansk i w Warszawie gdzies w centrum/mokotow <tak na przyszlosc,gdyz za rok sie przeprowadzam tam > Mam problem na podlozu bulimicznym i juz sobie sama z tym nie radze tym bardziej przyjaciele tez nie moga mi pomoc,bo nie wiedza jak sie czuje chora osoba nawet gdy sie im o tym opowiada. Jesli ktos ma kogos godnego polecenia to dziekuje bardzo za odpowiedz.Pozdrawiam
paulunia2605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-15, 13:35   #12
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agashia Pokaż wiadomość
Ja znam fajną pania, ale kurcze z Poznania... wiec nie pomogę (
O - a z ciekawości która to?
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 12:20   #13
lady alexandra
Przyczajenie

ja bym poszukała na znanylekarz.pl, ew jest grupa na fb lekarze ze Szczecina czy coś w tym stylu i tam sobie polecają konkretnych specjalistów. z Warszawy byłoby łatwiej zw Instytucie Psychiatrii i Neurologii niemal każdy psychiatra jest godny polecenia, dużo dobrego słyszałam nt dr Katarzyny Niewińskiej. Ale właśnie możesz jeszcze poszukać przez fundacje, czasami są konsultacje online, telefony zaufania i w niektórych miastach są też grupy wsparcia. 3mam kciuki!
lady alexandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 17:08   #14
idealkobiety
Raczkowanie

Najlepiej sprawdz na znanylekarz.pl Bardziej sklanialabym sie ku wizycie u psychoterapeuty, potem ewentualnie psychiatra.
idealkobiety jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-24, 22:39   #15
Angevil
Przyczajenie

Cześć.. Pilnie potrzebuję sprawdzonego i dobrego psychologa lub psychiatre z Poznania na NZF, który poradzi sobie z kompulsywnym odżywianiem. Nie wiem już co robić, więc proszę Was o pomoc
Angevil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-29, 16:56   #16
malwinka899
BAN stały

Moja historia z anoreksją rozpoczęła się dwa lata temu. Zaczęło się standardowo, byłam dziewczyną przy kości, więc w końcu postanowiłam zadbać o siebie i zrzucić pare zbędnych kg. Początkowo zrezygnowałam ze słodyczy. Najdziwniejsze stało się to, że po 3 miesiącach nie chciałam tykać żadnego jedzenia. To był istny koszmar, w najgorszym czasie nie jadłam dziennie nic. Posiłków, które mama mi dawała, pozbywałam się na wszelkie sposoby - wyrzucałam przez okno, do śmietnika, spuszczałam w toalecie, szłam z jedzeniem do pokoju sama, żeby nikt mnie nie widział. Chowałam kanapki pod spodenki, oddawałam talerz i szłam do łazienki mówiąc, że muszę iść umyć ręce, a tam wkładałam je do buzi, gryzłam i spuszczałam w zlewie. Po krótkim czasie moja waga znacznie spadła z 68kg do 54 przy wzroście 173cm. W szpitalu nie byłam ani razu, może dlatego, że dzięki wsparciu mamy nie doszłam do tak krytycznego stanu jak inne anorektyczki. Mama znalazła mi terapeutę. Dużo czasu zajęło jej to aby namówić mnie na spotkania. Teraz jestem jej wdzięczna, bo powoli wychodzę na prostą. Moja terapeutka daje mi ogromne wsparcie. Jest bardzo ciepłą, miłą osobą. Ma duże doświadczenie w pracy z osobami, które zmagają się z zaburzeniem odżywiania - xxx

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-04-29 o 22:01 Powód: Link.
malwinka899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-11, 06:22   #17
201606011520
Konto usunięte

Poleca ktoś dobrego terapeutę na Śląsku ... ?
201606011520 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-22, 16:44   #18
terapia3
terapeuta

Sesje terapeutyczne są miejscem, w którym można w bezpiecznych warunkach mówić o tym, co jest bolesne i przeżywać uczucia z tym związane, bez obawy przed oceną czy niezrozumieniem. Terapeuta towarzyszy pacjentowi i wspiera go na drodze rozwoju. Zadaniem terapii jest uwalnianie potencjału, który z jakiegoś powodu został zablokowany. Tak, byśmy mogli żyć w pełni.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-09-24 o 11:42 Powód: Link.
terapia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-03, 01:37   #19
gapam
Przyczajenie

Czy ktoś był po remoncie w psychiatryku na Szpitalnej w Poznaniu, na młodzieżowym oddziale? Podzielcie się wrażeniami, proszę
gapam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-04, 09:51   #20
terapia3
terapeuta

Ja znam dobrego lekarza ale to w Gdańsku xxxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-11-10 o 15:33 Powód: reklama
terapia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 16:29   #21
cynamonowo
Raczkowanie

A tak z ciekawości, powiedzcie mi proszę jak taka terapia przy zaburzeniach odżywiania wygląda?
Stary 2017-03-06, 15:50   #22
lilanowak
Przyczajenie

Czy ktoś zna dobrego psychoterapeutę od anoreksji na Śląsku (woj. śląskie)?
lilanowak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości