![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Prywatno¶æ w zwi±zku
Dziewczyny, mam problem, chcia³am poznaæ Wasz± opinie na temat prywatno¶ci w zwi±zku, otó¿ jestem od 3 miesiêcy z ch³opakiem ( znam go od prawie 4 lat). Kiedy zaczelismy byc ze soba zaczal robic sie.. zaborczy? Np glupi facebook, poczta, telefon komorkowy... chcialam z nim porozmawiac o granicach prywatmosci z naszym zwiazku i zawsze konczylo sie to klotnia...powiedzial ze on nie ma nic do ukrycia i ze moze mi nawet podac haslo do doslownie wszytskiego, moge mu zagladac w komorke itd .. powiedzialam ze nie chce ze kazdy ma swoja prywatnosc itd i nie bede mu szperac tak jak i on mi nie bedzie.. a on powiedzial ze za pewne mam cos do ukrycia bo jesli ludzie sie kochaja to nie maja przed soba tajemnic, na to ja ze ja przed nim nie mam tajemnic tylko jesli jestesmy w zwiazku to nie znaczy ze nie moge miec swojej malej sfery, ze nie zaglada sie nikomu w komputer itd itd na to znowu ze jesli tak mowie to znaczy ze mam cos do ukrycia... zaniechalam tematu... pozniej rozmowa telefoniczna co robie, mowie mu ze wystawiam rzeczy na allegro, a on : podaj swoj nick, chce zobaczyc ( od razu jak widzicie musi wiedziec, inaczej nie bylby soba) ja powiedzialam ze nie, on dlaczego, ja po prostu nie, niczego waznego nie wstawiam itd ( licytuje tam cos dla niego ) wiec jasne ze nie podam mu, a jemu chodzi tylko o przesledzenie mnie, wiec wielka afera ze glupie allegro jest wazniejsze od niego. Mnie juz to meczy, po prostu meczy, dziewczyny czy przechodzilyscvie cos podobnego w zwiazku ?? Czy to jest normalne?? Ja nie zgodze sie absolutnie mna to zeby mi szperal w moich prywatnych rzeczach, a rozmowa z nim o tym zebvy te granice wytyczyc to rozmowa jalowa........pomozcie prosze
pozdrawiam N. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Dot.: Prywatno¶æ w zwi±zku
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 757
|
Cytat:
Naturalne jest to, ¿e ka¿dy cz³owiek nawet w najwspanialszym zwi±zku na ¶wiecie potrzebuje pewnego ma³ego kawa³ka ¿ycia tylko dla siebie, takiej prywatno¶ci. Nie dlatego, ¿e ma co¶ do ukrycia, nie dlatego, ¿e nie chce dzieliæ siê wszystkim z partnerem, tylko dlatego, ¿e normalny cz³owiek oszala³by bez ¿adnej prywatnej przestrzeni. Twój ch³opak niestety wygl±da na takiego, który tego nie rozumie - tacy te¿ siê zdarzaj±, niestety i zazwyczaj jest to co¶, co powinno byæ leczone u psychologa. Je¶li nie chcesz koñczyæ zwi±zku, a zak³adam, ¿e nie chcesz, to pozostaje ci jedno - musisz jasno okresliæ granice. Jasno i dobitnie powiedzieæ, ¿e potrzebujesz swej prywatnej przestrzeni, ¿e s± sprawy, które nale¿± wy³±cznie do ciebie i ¿e on musi to zaakceptowaæ, a je¶li nie - có¿, droga wolna. Nie mo¿esz siê z³amaæ, ugi±æ, powiedzieæ "Ok, dzisiaj ci pozwolê, ale jutro ju¿ nie, dzisiaj to ostatni raz" albo szukaæ kompromisów w stylu "tutaj dam ci has³o, ale tam nie zagl±daj". Nie, tutaj nie ma kompromisów, poniewa¿ niestety, je¶li dasz palec, idê o zak³ad, ¿e on ci ze¿re ca³± rêkê i pewnie kark nadgryzie. Na wszelkie teksty typu "Nie kochasz mnie! Kochasz telefon bardziej ode mnie! Ukrywasz co¶!" nie reaguj, bo to jest zwyk³y szanta¿ emocjonalny. Mo¿esz powiedzieæ, ¿e ty wyznaczasz mi³o¶æ wed³ug serca, a nie wed³ug tego, jak g³êboko partner mo¿e szperaæ w twoich rzeczach i ¿e prawo do prywatnosci ma ka¿dy cz³owiek niezale¿nie od stopnia uczucia, jednakowo¿ obawiam siê, ¿e taki argument do niego nie trafi. Swoj± drog±, zwykle je¶li kto¶ bez ¿adnych racjonalnych powodów oskar¿a partnera o "ukrywanie czego¶" oznacza to,¿e sam co¶ ukrywa. Poza tym - jeste¶cie razem dopiero 3 miesiace, przecie¿ nawet nie mia³a¶ czasu, by go porz±dnie poznaæ i porz±dnie mu zaufaæ. Ja nie cierpiê, gdy kto¶ ma ochotê grzebaæ mi w komputerze, telefonie, torebce. To moja prywatna przestrzeñ, je¶li kto¶ mnie kocha to powinien to uszanowac, zw³aszcza, ¿e ja nikomu nigdzie nie zagl±dam. Dla mnie facet by³by skre¶lony, uciek³abym jak najdalej od niego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 979
|
Nie daj siê dziewczyno. Nie podawaj mu ¿adnych hase³, nie daj siê szanta¿owaæ. Na pocz±tku zwi±zku czêsto ma siê ró¿ne pogl±dy na pewne sprawy - je¶li teraz zaakceptujesz jego dziwactwa, to bêdziesz musia³a siê z nimi zmagaæ do koñca zwi±zku. Porozmawiaj z nim o zaufaniu, tylko bez k³ótni! W ka¿dym zwi±zku trzeba wytyczyæ granice, to naturalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 896
|
Nie podawaj mu ¿adnych hase³, adresów, loginów, niczego. Nie ma prawa tego od Ciebie ¿±daæ, najwyra¼niej ma jaki¶ powa¿ny problem ze sob±, skoro chce Ciê kontrolowaæ na ka¿dym kroku. Ugniesz siê raz i pozwolisz sprawdziæ pocztê - bêdziesz mia³a armagedon.
Spróbuj z nim porozmawiaæ i wyt³umaczyæ swoje zdanie - masz prawo do swojej prywatno¶ci. Je¶li kole¿anka napisze Ci, ¿e ma okres inny ni¿ zwykle i prosi o radê, to jak on sobie wyobra¿a to czytaæ? Albo jak bêdziesz chcia³a mu kupiæ prezent, to co wtedy? Bêdziesz zak³adaæ sekretnego maila? Powiedz mu, ¿e jak by¶ chcia³a go zdradziæ, to jego dostêp do Twojego maila by Ci nie przeszkodzi³, a skoro wybra³a¶ bycie z nim i go nie zawiod³a¶, to musi daæ Ci kredyt zaufania. Nie jeste¶ jego dzieckiem, nie jeste¶ ubezw³asnowolniona, nie ma ¿adnego prawa do grzebania Tobie w rzeczach. Albo on zrozumie, ¿e jego obawy i podej¶cie s± toksyczne, albo po¿egnaj go. W ka¿dym razie nie pozwól mu ani razu przekroczyæ granicy prywatno¶ci, bo z takimi zapêdami, to bêdzie Ci nied³ugo mierzy³ d³ugo¶æ spódnicy przed wyj¶ciem i dopiero bêdziesz mia³a problem. Musisz postawiæ sprawê jasno i byæ pewna tego co mówisz. NIE - i koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 289
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 291
|
to nie jest normalne, nie do¶c ¿e brak prywatno¶ci to jeszcze brak zaufania ze strony faceta.
ja nie mam ¿adnego has³a do konta T¯, kiedy¶ widzia³am jak wklepuje - zobaczy³am je, ale wymaza³am szybko z pamiêci, to samo piny do kart. nie pamiêtam, chocia¿ raz musia³am z jego konta wybrac kasê i mi je po prostu da³. normalnie mam ¶wietn± pamiêæ i du¿o pamiêtam, ale tego po prostu nie chcê znaæ
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
Mam pytanie: PO CO ci zwi±zek i jazdy psychczne w zwi±zku z idiot±: zakompleksionym zaborczym idiot±?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez limonka1983 Czas edycji: 2011-03-21 o 09:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 227
|
mierzy Ciê swoj± miark±?
zero zaufania=zero szans na normalny zwiazek. Ja bym sobie odpu¶ci³a tego pana juz teraz, potem moze byc jeszcze gorzej. co za despota ![]() Poza tym nienawidze jak kto¶ organizuje i kontroluje moje ¿ycie . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 538
|
Facet ma zapêdy do bycia psycholem, takiego kogo¶ nie zmienisz.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 370
|
Niech zgadnê - pewnie jeszcze jest nastolatkiem? co za tym idzie baaardzo niedojrza³ym... Nie pozwalaj mu na to, zgadzam sie z dziewczynami wyzej. Powiem Ci jedno jako starsza zwi±zkiem wizazanka: jestem juz 3,5 roku z chlopakiem i od poczatku nie zadba³am o swoja prywatnosc (tak jak Ty teraz z tym, ze Ty masz szanse wszystko zmienic i odwrocic na swoja korzysc) toczymy male bojkoty w tej sprawie nadal, dlatego radzê Ci, ¿eby¶ mu postawi³a ma³e ultimatum albo sie zmieni (bo juz wszystko mu wyjasnilas jak powinno byc) albo zrobcie sobie chwilê przerwy w zwi±zku a¿ chlopak zrozumie swoje zachowanie...
BTW bardzo mu na Tobie zalezy skoro tak Cie sprawdza, ale mam kolezanki u ktorych przerodzilo sie w to chorobliw± przypadlosc, kombinowaly na boku zeby gdzies wyjsc angazowaly kolezanki, chlopacy zakladali na kompach specjalne programy zeby lamac im hasla itp.. Zacisnij zeby i badz twarda ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 917
|
Niestety, takie zachowania to nie tylko domena nastolatków, znam ludzi w wieku 25+, którzy takie szopki odstawiaj±. Kiedy¶ mia³am ch³opaka, który chcia³ mi sprawdzaæ komórkê, gdy dostawa³am SMS-a i siê z³o¶ci³, ze mu nie pozwalam i gdy wychodzê do wc, to albo zabieram telefon ze sob±, albo wy³±czam. dodam, ze to by³o po jakim¶ tygodniu 'zwi±zku" i d³ugo z nim nie by³am, bo bym chyba oszala³a.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 359
|
nie planuj z nim ¿ycia,pózniej bêdzie dobiera³ ci kole¿anki o kolegach nie ma mowy.Decyzja trudna,ale poczujesz ulgê
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 19
|
Jest zazdrosny o ciebie Nie chce ciebie straciæ, chce ciebie kontrolowaæ w ka¿dej sferze ¿ycia Faktycznie do¶æ mêcz±ce
My¶lê, ¿e siê nie uspokoi On taki ju¿ jest Taki ma charakter i na pewno nie widzi w tym problemu My¶lê ¿e On po prostu chce sprawowaæ nad tob± pe³n± kontrolê Nie bêdzie gorzej je¶li nie dostarczysz jemu powodów ale te¿ nie spodziewaj poprawy Przykro mi ale ja osobi¶cie blado to widzê... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 182
|
To nie jest normalne, Twój ch³opak jest cholernie w¶cibski, co a¿ zahacza o zaborczo¶æ i brak zaufania. Nie pozwalaj sobie na to. Albo postawisz sprawê jasno, ¿e nie ¿yczysz sobie tego typu zaufania, albo wiej dziewczyno, niech inna siê z nim mêczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 32
|
Ja nie mam nic przeciwko temu, ¿e mój T¯ korzysta z moich kont na ró¿nych portalach. Ja równie¿ u¿ywam jego e-maila, nie zak³ada³am swojego. Nie mamy ¿adnych potrzeb posiadania prywatno¶ci i od pocz±tku tak by³o. Twój ch³opak najwyra¼niej podchodzi do tego podobnie. Natomiast je¶li Tobie to przeszkadza, to musisz mu o tym szczerze powiedzieæ. Je¶li zacznie podnosiæ g³os, to siê wycofaj i powiedz, ¿e porozmawiacie, jak siê uspokoi, bo to dla Ciebie wa¿ne, a on powinien to zrozumieæ i uszanowaæ. Tak, jak na dojrza³ego faceta przysta³o
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Jestem z T¯ ju¿ ponad 7 lat, wiêc gdzie¶ po drodze pozna³ z 2-3 moje has³a (po kilku latach bycia w zwi±zku), ale na zasadzie [ja z kanapy] "sprawd¼, czy dosz³a ta wiadomo¶æ. zaloguj mi siê na gmail - has³o to...", a nie "musisz mi daæ has³o!". Sama nie znam hase³ T¯ - nigdy nie czu³am takiej potrzeby. Bawienie siê czyj±¶ komórk± - nie bawi mnie (a tym bardziej "bawienie siê" - grzebanie komu¶ w SMS-ach). T¯ wyci±gnie mi co¶ z torebki, tylko pod warunkiem, ¿e to co¶ jest na wierzchu - nie chce grzebaæ mi w rzeczach, tak samo jak ja nie grzebiê jemu (wyci±gam mu przed praniem rzeczy z kieszeni co najwy¿ej). Dla mnie jakie¶ wymaganie od siebie ujawnienia hase³, grzebanie na e-skrzynkach, portalach jest, sorry, chore.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
nie wyobra¿am sobie poszukiwania pracy i wysy³ania cv z maila faceta
![]() a co do wyci±gania rzeczy z kieszeni- "dziêki" temu, ze nie wyci±ga³am, to niedawno siê upra³ mê¿owi dowód osobisty, teraz ju¿ robiê inspekcje na jego wyra¼ne ¿yczenie ![]()
przeczytane ksi±¿ki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli ksi±¿ki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-03-21 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
Z moim ex mia³am podobnie min: sprawdzanie tel, gg , awantury o wszystko dos³ownie z domu bym sie nie ruszy³a do tego dochodzila sprawa moich kolezanek , dla niego zadna nie by³a normalna wszystkie to kur** pomimo , ze by³y dziewicami . Wytrzyma³am w tym zwi±zku prawie 2 lata i zostawi³am go. Podejrzewam ,ze jezeli on nie zmieni swojego podejscia zrobisz tak samo ,bo na d³u¿sza mete nie wytrzymasz.Powodzenia ¯yczê
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
to nie jest normalne. sama swoj± prywatno¶æ traktujê jak ¶wiêto¶æ i uwa¿am ¿e ka¿dy cz³owiek ma prawo do zachowania pewnych informacji tylko i wy³±cznie dla siebie, nie wa¿ne czy jest w zwi±zku czy nie. prawdziwy zwi±zek powinien opieraæ siê na 100% zaufaniu, je¿eli tak nie jest to czy warto w to dalej brn±æ? wiadomo ¿e ka¿dy ma inny charakter i wymagania, ale szacunek i zaufanie to podstawa udanego zwi±zku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja bym siê raczej w taki zwi±zek nie pakowa³a. Ewentualnie od pocz±tku trzeba jasno okre¶liæ granice.
U mnie by³o podobnie jak u Doris w kwestii poznawania hase³. Nie by³o czego¶ takiego, ze tz ¿±da ode mnie jakich¶ danych i koniec. Od razu czerwona lampka by mi sie zapali³a. Prywatno¶æ jest wa¿na moim zdaniem, w ka¿dym zwi±zku. Ka¿dy potrzebuje kawa³ka przestrzeni wy³±cznie dla siebie.
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2011-03-21 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 747
|
no kiepsko to wygl±da, kiepsko, wg mnie. Jak ma tak mocno rozwiniêt± potrzebê kontrolowania Ciê, to po pierwsze pewnie tego tak ³atwo/albo wcale nie zmieni, a po drugie uwa¿am, ¿e takie osoby s± toksyczne i sobie tylko nerwy popsujesz albo udawadnianiem ¿e nie jeste¶ wielb³±dem albo chronieniem swojej prywatno¶ci.
Jeste¶cie jeszcze krótko ze sob±, wiêc siê zastanów, potem mo¿e byæ trudniej.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Potem mo¿e pojawiæ siê nawet agresja w stosunku do ciebie, je¶li ta zazdro¶æ przybierze na sile i facet nie bêdzie potrafi³ sobie z ni± poradziæ. choæby¶ mu dala wszystkie has³a ¶wiata, to zawsze znajdzie siê co¶, co zacznie wzbudzaæ jego podejrzenia, chyba, ze siê dasz zamkn±æ w klatce.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
Dziewczyna jest w zaledwie 3-miesiêcznym zwi±zku, a facet robi takie jazdy. Nawet nie odczuje tego, gdy zerwie, a raczej odczuje- ULGÊ. Strze¿, Panie, od psycholi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Mnie to zastanawia, co ch³opak autorki w±tku chcia³ prze¶ledziæ na allegro, czy swoich nagich fotek nie wystawia?
![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 114
|
.
Edytowane przez Moolla Czas edycji: 2013-11-01 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Zreszt± po trzech miesi±cach nie mo¿na jeszcze stwierdziæ, ile potrwa zwi±zek i co siê stanie, je¶li siê rozpadnie? Koles mo¿e np z zemsty czy z³o¶liwo¶ci narobiæ niez³ego bajzlu, znaj±c te wszystkie has³a.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:55.