|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zmiana postawy wobec Boga.
Witam.
Potrzebuje pomocy. Niedługo muszę oddać bibliografię a nie mogę wymyśleć ostatniego dzieła. Mój temat brzmi "Postawy człowieka wobec Boga. Przedstaw przyczyny ich zmienności na podstawie analizy utworów literackich różnych epok." Wybrałam już "Dżumę", "Quo vadis" i napewno dam coś z Biblii, ale więcej nie mogę wymyśleć. Czy możecie mi podpowiedzieć jakieś dzieło w jakim ta postawa człowieka wobec Boga została jakoś w miarę zaakcentowana? Humanistki, pomocy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: zmiana postawy wobec Boga.
Kordian?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mi się Mistrz i Małgorzata nasunął, ale to dość ciężkie działo.
Kordian jak najbardziej. EDIT: zastanowiłabym się nad Biblią, czy to aby na pewno podchodzi pod dzieło literackie oraz czy nie jest zbytnim pójściem na łatwiznę ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Treny Kochanowskiego! Edytowane przez skimos Czas edycji: 2011-03-30 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dziady? -> Wielka Improwizacja...? ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
kordian tak, dziady też (oczywiście jak się weźmie interpretację ze studiów to tam dzieją się zupełnie inne rzeczy, no i koniec uświadamia nam że Gustaw był opętany przez szatana, no ale w lo dziady się analizuje w sposób wybitnie płytki, więc może być
![]() a może krasiński? ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
na przekór do celu
|
![]() zmiana światopoglądu i postawy wobec Boga. do dziś mam te hasła w głowie, gdy usłyszę jakikolwiek tren Kochanowskiego ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy dobrze podpowiadam, bo z polskiego byłam słaba, ale pomyślałam o Kwiatkach św. Franciszka...
Dodam do tego (choć to oklepane) motyw księdza Robaka z Pana Tadeusza ![]()
Jesteś tu pierwszy raz? Zanim o cokolwiek zapytasz przeczytaj pierwszy post lub skorzystaj z wyszukiwarki ![]() Edytowane przez Li O Czas edycji: 2011-03-31 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi. Wybrałam tą Wielką improwizację, tylko nie wiem jak wprowadzić ją do bibliografii...
czy po prostu Mickiewicz A. Dziady cz. III, Ossolineum, Wrocław1984, s. ta a ta? Czy może na końcu wpisać scenę i akt, czy co?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.