![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
,,delikatny,, problem ;)
Witam!
![]() ![]() Z toalety korzystam 2-3 razy w tygodniu. Często mam wzdęcia, brzuch jest twardy, gdy zjem nawet lekką kanapkę czuję się pełna i przejedzona. ![]() Jest dla mnie jakiś ratunek? Jak podkręcić metabolizm ? Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ,,delikatny,, problem ;)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Może zacznij jeść otręby - przeczyszczają jelita i dobrze robią na metabolizm i pij duuuuużo wody - "rozmiękcza" kupkę i nie ma zaparć ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Otręby , a częściej płatki owsiane są nr 1 w moim dziennym jadłospisie.
Mieszam je z jogurtem , bądz mlekiem i nie ma lepszego żarcia niż owsianka ![]() Niestety zeby mnie ,,ruszyło,, musiałabym zjeść tego chyba z kilogram ! Kiedyś kupiłam nawet błonnik w tabletkach , bez większych efektów. A ten senes to musiałabym sprawdzić ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Hmmm...A konsultowałaś to z lekarzem ??
Niech się zastanowię...mi to jeszcze pomaga kawa (nie wiem jaką pijesz) , rozpuszczalna z mlekiem i słodzikiem ... a że palę (niestety! ![]() ![]() Naprawdę polecam ten sok z ogórków,niezbyt smaczne,ale mi pomaga bardzo... a ten senes smakuje jak typowe ziółka,ale UWAGA!!! okropnie śmierdzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Regulator reniferów
|
A otręby nie działają odwrotnie i nie zatykają, jeśli się nie pije zbyt mało wody?
Woda z ogórków jest pycha ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A wodę z ogórków ja osobiście baaardzo lubię,ale dużo ludzi nie lubi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Regulator reniferów
|
A dziewczyna zjada otręby i popycha błonnikiem w tabletkach. Ja bym tu widziałam problem. Może nie jego źródło, ale na pewno jeden z czynników.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Kawkę piję oczywiście . Prawdziwą , rozpuszczalną , zbożową , gorzką , z mlekiem..
Błonnika w tabletkach nie biorę , wolę zjadać błonnik w pożywieniu ![]() Sok z ogórków uwielbiam ![]() A co myślicie o Activi ? Pomocna ?
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
mroziq na mnia kawa tez tak dziala, oj dziala...dziala
![]() ja na szczescie tego problemu nie mam, ale slyszalam, ze niektorym pomaga szklanka wody z cytrynka na czczo!!
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dawno teeemu jak byłam z mamą na wakacjach (wiadomo,nie swój kibelek to od razu problem z załatwianiem) to kazali mi wąchać kawę- tylko taką prawdziwą,nie rozpuszczalną i naprawdę działało! Chociaż to pewnie taka zagrywka psychologiczna jak plaster na pępek dla osób z chorobą lokomocyjną... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
broń boże nie stosuj herbatek przeczyszczających (senesu) - zalatwisz sie, potem bedziesz piłą codziennie zwiekszając dawkę, żeby się załatwić, rozregulujesz się jeszcze bardziej i dopiero potem będzie problem
500 kcal mówisz? no to sorry, ale chyba nie bardzo masz czym się załatwiać... nie dziw się, że jedząc 1000 kcal tyjesz - twój metabolizm musi być w opłąkanym stanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zielona i (zwłaszcza) czerwona herbata świetnie regulują trawienie, ale w rozsądnych ilościach
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Za mało jesz.
ile teraz ważysz i ile chcesz zrzucić ?
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ale tu dobre ciocie
senes radzić na tego typu problemy to chyba jakiś żart ?? no chyba, że dziewczyna chce jeszcze bardziej pogorszyc swój stan (i tak już opłakany skoro tyje na ilosci 1000 kcal dziennie) ja proponuję racjonalną dietę, 5 posiłków, dużo świezych warzyw, owoców, pij więcej płynów, jedz regularnie mniejsze porcje itp. itd (w zasadzie wszystko jest w wątkach podwieszonych) może wklej swoje przykładowe dzienne menu ?
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zacznij od zwiększania kalorii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ważę 65 kg , chciałabym zejsc ponizej tego 60, tak więc myślałan nad zrzuceniu 5-1o kg.
Mój jadłospis jest bardzo mało urozmaicony. Z braku czasu mało gotuję. ŚNIADANIE to kawałeczek chlebka z najczęściej z serem, lub jogurt z płatkami. OBIAD hmm.. kanapka, bądz właśnie jogurt ,warzywa czy mleko. Czasami właśnie jakiś makaron, ziemniaczków jem bardzo mało.W tygodniu trudno o normalny obiad. KOLACJA to właśnie najczęściej znowu jakiś jogurt, płatki, jajko, bardzo lubie pochrupać wafle ryżowe. Mało jem mięsnych rzeczy , nie przepadam. Dziennie jem ok 5 posiłków, nie kończy sie tylko na tych trzech. Słodyczy tez nie jem, ewentualnie w bardzo małych ilościach, z racji postu sie ograniczyłam do minimum. Dużo osób mówi mi jak ja tak mogę funkcjonować i żyć. Ale tak jedząc czuje się dobrze, cieżkostrawne rzeczy naprawdę mi szkodzą, czuje się źle , przejedzona , ciężka.
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zacznijmy od tego, że zaparcia i wydalanie nie mają wiele wspólnego z szybkością metabolizmu! To są osobne sprawy.
To, że nie możesz schudnąć wynika z tego, że jesz okropnie mało i masz na bank bardzo spowolniony metabolizm. Ale to, że masz zaparcia to osobna kwestia, nie od tego nie chudniesz. Po pierwsze, to fakt że nie bardzo masz co wydalać, a po drugie przyjrzałabym się jakości pożywienia. Jak chcesz chudnąć, najpierw musisz rozkręcić metabolizm. Nie rozkręcisz go odchudzając się. Najpierw rozkręcanie, potem odchudzanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja też piłam czasami, a teraz, choć odstawiłam ponad rok temu mam ogromne problemy z wypróżnianiem i ogółem z jelitami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Na pracę jelit dobrze wpływa także siemię lniane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
witaj, mialam ten sam problem
![]() po pierwsze wprowadz ze dwie male przegryzki pomiedzy "glownymi" posilkami chocoaz ciezko je takimi nazwac, radzilabym wiecej warzyw np sniadanie - kromka chleba zytniego, kawalek chudej wedliny, pomidor, ogorek, salata, rzodkiewki drugie sniadanie - owoc lub jogurt obiad - warzywa, chude mieso/ryba/ze dwie lyzki kaszy, z ziemniakow raczej bym zrezygnowala na rzecz wlasnie kasz lub razowego makaronu czy brazowego ryzu /kazdy makaron ma mniej kalorii jezeli jest ugotowany al dente, nawet zwykly pszenny/ podwieczorek - patrz drugie sniadanie, lub maly kawalek drozdzowki /bez dodatkow oczywiscie/ kolacja - moze byc tak jak sniadanie albo twarozek z warzywami ja osobiscie przez jakies trzy pierwsze miesiace posilkowalam sie blonnikiem w tabletkach, przykazanych przez pania dietetyk, nazywaja sie Duspatalin i sa chyba bez recepty co do diety - polecam jednak rozsadek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Też miałam takie problemy....i zrobiłam najgorszą rzecz pod słońcem - sięgnęłam po środki przeczyszczające - z doświadczenia powiem - NIE POLECAM!!
Problem zniknie pozornie a potem dawkę "przeczyszczaczy" trzeba zwiększać. Ja żeby unormować trochę działanie jelit piłam przed jedzeniem szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego. Najlepiej rano lub na wieczór (przez około tydzień). No i włączyłam do diety siemię lniane. Problem zniknął.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Senes można pić tylko Dorażnie (DORAŹNIE!) bo rozleniwia jelita.
Mama mojej koleżanki piła herbatki z senesem całe życie. Teraz, żeby w ogóle się załatwić pije 5 saszetek zaparzonych w ćwierć szklanki wody (właściwie to już koncentrat). Jak Ty zjadasz 500 kcal to nic dziwnego, że Ci organizm magazynuje w postaci tłuszczyku ich nadmiar. Ja ze względu na wzdęty wiecznie brzuch ![]() Placiłam 18 zl w promocji, ale gdzieś czytałam, że są tańsze odpowiedniki (ispagul, regulan itp) Ale najpierw to ty musisz zacząć jeść normalnie. To będzie dłuższy proces . Watpie, żeby dało się wyregulować organizm w miesiąc, dwa. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja jeszcze przytoczę słowa Izy_wiosennej
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi ;*
Muszę brać się porządnie do pracy nad moim organizmem!
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
po pierwsze: za mało jesz
po drugie: spróbuj octu jabłkowego - więcej inf poszukaj w googlach
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.