przedŚLUBNE odchudzanie:)czyli do sierpnia mało czasu! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Konkurs Rossmann - Szał Ciał

Notka

Konkurs Rossmann - Szał Ciał Załóż swój wątek na dedykowanym forum "Szał ciał" - czyli sposób na piękną figurę do lata. Opisz w tym wątku jaki masz sposób na osiągnięcie pięknej figury. Czy masz jakieś ulubione ćwiczenia, diety, czy sprawdzone sposoby na piękne, zadbane ciało?

Narzędzia
Stary 2011-04-04, 12:56   #1
crozee
Zakorzenienie

przedŚLUBNE odchudzanie:)czyli do sierpnia mało czasu!

Witam Wizażanki na moim wątku!
dosyc dlugo zastanawiałam się, czy zakładać ten wątek- ale w koncu postanowiłam- dzieki wpisom tutaj będę lepiej kontrolować szał ciał(a)

mam 21 lat, 168cm, ważę 82kg. do sierpnia planuję zrzucić minimum 12 kg (a moze uda sie 14 )
do tej pory schudłam 4,6kg, zaczynajac z wagą wyjsciową 86,6.
odchudzałam się kilka razy, jednak ten raz rozni sie od pozostałych- więcej ruchu, mniej katowania- jako ze uwielbiam jesc, dogadzam mojemu podniebieniu, ale w wersji light

na wątku będę zamieszczać relacje z moich starań o piękną figurę. Przepisy na jedzonko i moje pomysły na aktywność fizyczną

jak dotąd, staram się biegać codziennie poł godziny i twisterować

a tak w ogole, ślub za 4 miesiące, a ja jeszcze za kiecką sie nie rozglądałam. najpierw muszę schudnąć trochę

Edytowane przez crozee
Czas edycji: 2011-04-04 o 14:22
crozee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 13:57   #2
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dot.: przedŚLUBNE odchudzanie:)czyli do sierpnia mało czasu!

najważniejsze to nie stracić jędrnej skóry powodzenia

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 14:16   #3
crozee
Zakorzenienie

coś na temat ŚNIADANIA.....
jak wiemy, sniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Spalalimy je bankowo
jestem podręcznikowym przykładem, co niejedzenie sniadania ze mną uczyniło. Kilka lat temu (kiedy zaczęłam tyć...), będąc w liceum, nigdy nie wstałam na tyle wczesnie, by zjesc sniadanie. zgłodniała, kierowałam się do sklepiku szkolnego po moją ububioną drożdżowkę serową i Tymbarka. efekt?? 6 kilo wiecej przez rok szkolny!
jestem strasznym łakomczuchem, więc stwierdziłam, ze co jak co, ale sniadania muszę jeść słodkie. skoro i tak je spalę... ?
kiedy mam troszkę wiecej czasu, gotuję owsiankę. wg mnie owsianka powinna byc z platkow owsianych normalnych, gorskich, a nie takich instant, ze zalewasz i gotowe... do owsianki daję owoce- jabłko starte z cynamonem, owoce z kompotu, banana lub troszkę dzemu domowej roboty. owsianka= sniadanie bogów

tutaj można poczytać o owsiance: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=512066

jajka gotowane- maja mało kalorii, dużo białka i witamin, a do tego są bardzo syte

jogurt naturalny z musli. czasami daję dżem malinowy (made by my babcia ). takie sniadanie trzyma mnie kilka godzin sytą!! Co więcej- od kiedy odchudzam się, zauważyłam, ze przestawił mi się smak- jogurty owocowe są dla mnie zbyt słodkie wolę naturalne (ktore sa o wiele zdrowsze) z musli

wiem, ze wiele z nas nie może życ bez chleba. nie wiem, jak mi sie to udało, wyszło jakos samo z siebie, ale ja prawie wcale nie jem chleba. zaczęło sie chyba od tego, ze po prostu nie kupowałam nic 'do chleba', wiec jesc sam suchy chleb jest bezsensem wolę sałatki warzywne

a o salatkach teraz będzie
w tym roku bardzo przekonałam sie do sałat. odkryłam sałatę lodową, mieszanki sałat, rukolę. do tej pory uzywalam tylko masłowej.
mieszam do woli czasami wychodzą cudowne rzeczy z tego, a czasami, jak np dzisiaj, troche mniej cudowne :P Ostatnio szaleje na punkcie salatki capresse. wlasnie przyrządziłam ją sobie, ale przedobrzyłam- dodałam rukolę, ktora zepsuła smak. tak wiec do tej salatki polecam mieszkanki sałat- te smakują mi najlepiej w capresse

podaję przepis:
-mix salat
-pomidory
-mozarella
-bazylia
-pieprz, sol
-oliwa.

i na sałatkę cezar wg mnie
-salata lodowa
-piersi z kurczaka usmażone, pokrojone w kostkę
-grzanki z chleba ziarnistego
-troszkę sera żółtego
-czasami daje pomidory, ale to wg uznania
- sos: cytryna, jogurt naturalny (na 3 łyzki jogurtu daję->) musztarda stołowa 1 łyzka. mieszamy i mamy sos

takie sałatki maja mało kalorii, bo sałata sama w sobie jest małokaloryczna, a są bardzo smaczne i zapychają

a jako przekąskę polecam marchewkę w plasterkach. wlasnie stoi koło mnie miseczka marchewki i obowiązkowo butelka wody na stole

ps
na zdjeciu salatka capresse z nieszczęsną rukolą i mozarellą mini
oraz marchew
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 04042011.jpg (123,9 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 04042011(001).jpg (113,0 KB, 28 załadowań)

Edytowane przez crozee
Czas edycji: 2011-04-04 o 14:17
Stary 2011-04-04, 14:52   #4
carmelova
Zakorzenienie

Niezły patent z ta marchewką w plastach, na pewno wykorzystam w swojej diecie
A rucola wcale nie jest nieszczęsna, jest pyyyyyszna
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 14:56   #5
crozee
Zakorzenienie

oj tak, to jest super patent mnie bardzo męczy jedzenie marchwi w całości. a tak, co chwile sięgam po plasterek i nie zauważam nawet, kiedy zjadłam wszystko
Stary 2011-04-04, 15:07   #6
april:)
Zakorzenienie

uwielbiam surowe marchewki- masz rację to doskonała przekąska między posiłkami
april:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 08:07   #7
osz rety
Zakorzenienie

GG do osz rety

oo może i ja wykorzystam patent z marchewką - będzie to idealna przekąska w pracy i bardzo zdrowa
osz rety jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 08:35   #8
crozee
Zakorzenienie

witam
ten post sponsoruje BIEGANIE
Czy tobie też bieganie kojarzy sie wfem w szkole, bieganiem jak najszybciej, byleby nie być na koncu i mordęgą?? Mi tak kojarzyło się bieganie. Obecnie- jest dla mnie przyjemnością
spróbuj, nic nie tracisz, a bieganie jest całkiem darmowe
od czego zacząć????
ja zaczęłam od przeszukania Internetu i Wizażu na ten temat, aby zdobyc jakąś wiedzę, przygotować się z głową do biegania.

GDZIE biegać?: można biegać po lesie, ścieżkach (wtedy nasze stawy nie są tak obciążone, mamy miękkie podłoże) lub po chodnikach w miescie (to ja praktykuję )

W JAKICH BUTACH biegać?: przyznam, ze na początku chciałam sobie kupić super mega fajne buty, zeby być profesjonalnym biegaczem jakby kupno butow za 300zł pomogło mi spalic dodatkowe kalorie Przy wyborze butow najważniesza jest podeszwa- gruba, bo ona zapewnia amortyzację. buty powinny być przewiewne. I rozmiar większe. Ja swoje buty ostatecznie kupiłam w jakimś sklepie za ok 50zł. Pierwsze buty do biegania muszą wyglądać wizualnie tak jak opisałam je powyzej, reszta nie jest istotna, bo początkujący biegacz jeszcze nie wie, na co zwracać uwagę. Podczas kolejnych zakupow już wie się, czego dokladnie potrzeba naszym stopom- wiekszej amortyzacji, przewiewu itd...

JEŚĆ przed treningiem czy NIE JEŚĆ???
oto ważny cytat jednej z wizażanek:
Cytat:
Nie chce was nudzic fizjologia, ale jesli chcemy spalać tłuszcz, to nalezy zrobic przerwe od posiłku minimum 2 godziny zanim zaczniemy trening cardio. Dlaczego? bo po posilku wzrasta poziom glukozy, a co za tym idzie insuliny a ta okropna insulina blokuje spalanie tłuszczy. A wiec czekamy po jedzonku min 2 godziny.
KIEDY biegać??
ja osobiscie wolę wieczorem, koło 20-21. nie ma tak duzo ludzi na ulicach, nie krępuje się, ze mnie widzą zdyszaną Biegałam kilka razy rano i jednak wole wieczory

PRZY CZYM BIEGAĆ?
przy wspołbiegaczu lub muzyce Co jest bardzo ważne- tempo naszego biegania powinno być takie, abysmy mogli swobodnie rozmawiać. Puls nie moze byc zbyt wysoki, jesli naszym celem jest spalanie tłuszczu.
Ja truchtam bardzo wolno, przez pół godziny (to takie minimum jest). Podczas wolnego biegu spalamy tłuszcz. Kiedy biegniemy szybciej, trenujemy nasze mięsnie jak zawodowi biegacze
kiedy się męczymy- biegamy- maszerujemy. Robimy interwały. Nie obawiajcie sie, ze podczas marszu nie spalicie kalorii. to jest rownie efektywne co bieganie
odnosnie muzyki- ja, chociaz na codzien nie slucham typowego popu z radia, przy bieganiu jak najbardziej Wiec u mnie w słuchawkach Shakira, Lady Gaga, Katy Perry, a ostatnio moja ulubiona- Buena Blue Cafe Zauwazyłam, ze kiedy sluchalam szybkich piosenek, np. Galop Zakopower, automatycznie przyspieszałam!! A potem sie dziwiłam, co ja taka zziajana jestem
Wiec ogolnie staram się nie słuchac takich szybkich piosenek.

można biegać wg planu dla początkujących: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/aktualnosci/plan-t...oczatkujacych/

polecam artykuły do przeczytania: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=6&id=520

JAK BIEGAĆ, ŻEBY SCHUDNĄĆ I SPALIĆ TŁUSZCZ? http://jak-biegac.pl/jak-biegac-zeby...zgubic-tluszcz

endorfiny podczas biegania http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/video/2430/jako-poradnik/

i serwisy: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/dyscypliny/kategor...alne-bieganie/
http://jak-biegac.pl/

jesli biegacie z urządzeniem, ktore liczy dystans, można obliczyć sobie dokladną ilość spalonych kalorii:
Oto stosowny wzór:

przebiegnięte kilometry x waga x 0,9 = ilość spalonych kilokalorii

I tak, na przykład 80-kilogramowy biegacz, po pokonaniu 10 km spalił około 720 kilokalorii (80 x 10 x 0,9).

a jesli nie, to polecam kalkulator: http://odchudzanie-zdrowe.pl/kalkula...ia_kalorii.htm

wzmacniający stretching dla biegających: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=122973
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg backyard_jogging_l.jpg (19,4 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20baab7c-8749-451a-a13f-fb7457568bad_20110325083102_Jogging-63.jpg (91,2 KB, 5 załadowań)
Stary 2011-04-05, 08:59   #9
frezyjka85
Zakorzenienie

za bieganie - ja też uwielbiam biegać

najbardziej na bieżni
frezyjka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 09:20   #10
Stefannia
Wtajemniczenie

a ja za sałatki
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 09:30   #11
crozee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
a ja za sałatki
a dzisiaj wieczorem umieszczę przepisy na dania light, ale mega super wypaśne smaczne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 09:39   #12
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość
a dzisiaj wieczorem umieszczę przepisy na dania light, ale mega super wypaśne smaczne
no to czekam
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 09:46   #13
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
czekam z niecierpliwością
post o bieganiu super!!!
Stary 2011-04-05, 13:35   #14
Ilsa Lund
Zakorzenienie

muszę się bardziej zainteresować tym bieganiem; czy to na bieżni czy w mieście - i tak jest zdrowe i gubimy kilogramy

Stary 2011-04-05, 15:42   #15
crozee
Zakorzenienie

przepis na danie obiadowe- GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
uwielbiam to danie jest bardzo smaczne i mało kaloryczne
-fasolka szparagowa (ja odmierzam na szklanki- 1 całą szklankę). u mnie mrożona, ale moze byc swieża lub konserwowa.
-wolowina/cielęcina/indyk/kurczak pokrojony w kostkę. ja biorę jedną tą małą pierś z kurczaka
-2 pomidory lub połowa puszki pomidorów
-cebula
fasolke myjemy, kroimy cebule i mięso. smażymy cebule i mięso tak dlugo, az odparuje sok. Ja przyprawiam pieprzem, solą i bazylią. Dajemy pomidory i fasolkę. dodajemy trochę wody (1szkl) i dusimy wszystko. voila!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 05042011(001).jpg (133,7 KB, 32 załadowań)
Stary 2011-04-05, 15:43   #16
crozee
Zakorzenienie

wieczorem dodam przepisy na sałatki
Stary 2011-04-05, 20:35   #17
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

motywacja doba - ślub, oby tylko wytrwać. powodzenia

bede podczytywać

ysmay1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:23   #18
crozee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ysmay1 Pokaż wiadomość
motywacja doba - ślub, oby tylko wytrwać. powodzenia

bede podczytywać
dokladnie
wlasnie o tym miałam pisać.
Jak siebie zmotywować??? Całe odchudzanie, dbanie o ciało zaczyna sie w głowie. musimy chciec, być zmotywowani, żeby cos naprawde zadziałać.
Kiedys, gdy odchudzałam sie ( i schudłam 24kg) założyłam się z mamą o pieniądze, ze schudnę. słowa dotrzymałam

Obecnie motywuje mnie ślub. To, że jeszcze nie byłam ani razu oglądać sukienek.... Nie chcę widzieć siebie w sukni jako grubej dziewczyny. W chwilach słabości przypominam sobie o tym

co jeszcze mnie motywuje?
To, ze w maju jade z Tztem na weekend do spa w koncu od dwoch lat mamy szansę odpocząc. chcę mieć ładne zdjęcia z tamtego wypoczynku, jako szczuplejsza ja

kolejna rzecz- tez w maju, będziemy mieć sesję narzeczeńską. Zdjęcia będą wykorzystane do zaproszeń. Więc same widzicie, mam motywacje :P

Staram sie motywować siebie w roznoraki sposob, to jest zmasowany atak kiedy jedna rzecz zawiedzie, mam załamkę, przypominam sobie o kolejnych, ktore są tuż tuż.

Wymyśliłam, że będę dokumentować swoje dokonania Raz w miesiącu robię zdjęcia mojej sylwetki. Kiedy już na dobre schudnę, porównam sobie swoje zdjecia z przemiany

Na tablicy korkowej wypisałam sobie przybliżone daty i ile chciałabym ważyc. Chudnę średnio 1kg na tydzien, ale wypisanie malejącej wagi i dat daje mi bodziec, ja jestem wzrokowcem, wiec na mnie to bardziej działa niż przypomnienie sobie raz na jakiś czas o tym.

To nie jest obsesja, ale staram się pamiętać o moim celu. Bo jesli o nim zapomnimy, uśpimy naszą czujność, wiadomo co sie stanie- nasza motywacja słabnie.... a tego zadna z nas nie chce....

A Wy jakie macie sposoby, żeby sie zmotywować??
Zachęcam do wymiany pomysłow, Wszystkie na tym możemy skorzystać
Stary 2011-04-05, 23:04   #19
crozee
Zakorzenienie

tak jak obecałam- przepis na sałatkę
tą ze zdjecia wlasnie przygotowałam do zabrania na uczelnię jutro.
sałatka ta ma prostą bazę, ktora mozna modyfikować. dobrze komponuje sie z kurczakiem, zamiast sosu mozna dać jogurt, można tez dodać inne warzywa..
a oto moja wersja:
sałata (ja daje zawsze lodową albo masłową)
pomidory
ogorki kiszone albo konserowe
papryka czerwona
kukurydza
sos sałatkowy koperkowo ziołowy(ja uzywam culineo z biedry )

as simple as that
przy okazji polecam pudełko do zabierania jedzenia z tupperware, model orbital. jest super, nic sie nie wylewa. kiedys rozlałam sobie kurczaka na słownik w torebce.....
jutro szefowa kuchni poleca:
na sniadanie- owsianka z łyzką dżemu morelowego
II sniadanie- sałatka
obiad- zupa pomidorowa
............ a potem coś sie wymyśli
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 05042011(004).jpg (187,9 KB, 28 załadowań)
Stary 2011-04-06, 09:17   #20
carmelova
Zakorzenienie

crozee fajna sałatka w sam raz na podwieczorek
Ja już drugi dzień wzięłam do pracy marchewkę w plasterkach - super sprawa!
A co mnie motywuje? Największą motywacją jest chyba wesele kuzyna w czerwcu, gdzie chcę pokazać się w jakiejś super sukience A kolejną motywacją są oczywiście wakacje
Stary 2011-04-06, 16:56   #21
isiaczekk
Zakorzenienie

Swietne przepisy Moze, ktorys wykorzystam Na moim blogu niebawem takze pojawi sie motyw sdrowego gotowania, wiec zapraszam, moze podsune Ci jakis pomysl
Stary 2011-04-06, 16:56   #22
crozee
Zakorzenienie

witam

Czy słyszałyscie o produktach , ktore maja ujemne kalorie???

Sa to takie produkty, ktore mają mało kalorii, a nasz organizm potrzebuje więcej kalorii na spalenie tego jedzenia niz ono samo jest warte np ogorek kiszony- ma kilkanaście kalorii. Do strawienia go, dajmy na to, potrzeba 100kcal. Czyli nie dosc, ze spalimy ogorka, to jeszcze spalimy dodatkowe kcal
od razu przypomnę, że zimna woda ma podobne dzialanie- organizm musi ją ogrzać, a to dodatkowe kcal do spalenia
wartość kaloryczna na 100 g produktow kalorycznie ujemnych
Ogórek kwaszony - 11
Kapusta kwaszona – 12
Kapusta pekińska – 12
Seler naciowy – 13
Ogórek – 13
Sałata – 14
Rzodkiewka – 14
Pomidor – 15
Cukinia – 15
Szpinak – 16
Pieczarki – 17
Papryka zielona – 18
Szparagi – 18
Bakłażan – 21
Cukoria – 21
Seler korzeniowy – 21
Szczaw – 21
Kalafior – 22
Por – 24
Rzepa – 26
Brokuły – 27
Marchew – 27
Fasolka szparagowa – 27
Kapusta czerwona – 27
Papryka czerwona – 28
Dynia – 28
Kapusta biała – 29
Kalarepa – 29
Szczypiorek – 29
Cebula – 30
Brukselka – 37
Kapusta włoska – 38
Burak – 38
Bób – 66
Groszek zielony – 75
Ziemniaki wczesne – 69
Ziemniaki późne – 85

A przy okazji również owoce:

Truskawki – 28
Maliny – 29
Porzeczki – 33
Poziomki – 33
Cytryna – 36
Grejpfrut – 36
Arbuz – 36
Melon – 36
Agrest – 41
Papaja – 41
Mandarynki – 42
Pomarańcza – 46
Czarne jagody – 45
Śliwki – 45
Jabłko – 46
Brzoskwinia – 46
Morele – 47
Wiśnie – 47
Nektarynka – 48
Gruszka – 54
Ananas – 54
Kiwi – 56
Czereśnie – 61
Mango – 67
Winogrona – 69
Banan – 95
Śliwki suszone – 267
Daktyle – 277
Rodzynki – 277
Morele suszone – 284
Figi suszone – 290

Sałatkowy zawrót głowy

Lekka sałatka z brzoskwiniami:
2 połowki brzoskwiń konserowych (zalewe odlac, brzoskwinie poszatkować)
kapusta pekinska- garsc drobno pokrojonej
1lyzka rodzynek
1/2 lyzeczki curry
2 łyzki jogurtu naturalnego (polecam tole z biedronki, jest gesty tak jak grecki )

MIESZAMY I GOTOWE

Sałatka hawajska
2 lyzki kukurydzy kons.
1 ananas(plaster), pokroic w cząstki
100g ugotowanego cyca kurczaka, pokroic
2 lyzki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
mieszamy i gotowe

Sałatka ananasowa z ryżem
ryz ugotowany (paraboliczny) pół woreczka
ananas- 3 plastry, pokroic
2 lyzki jogurtu nat.
mieszamy

Sałatka grecka
1/4 glowki salaty lodowej
1/4 papryki czerwonej
1/2 ogorka zielonego
1 pomidor
1 plaster sera feta light
3 szt oliwek
oliwa z oliwek, oregano. do tego możemy zjesc bulkę grahamkę. Smacznego!

Sałatka selerowa z orzechami i rodzynkami
4szt orzechow wloskich
10szt rodzynek (i ani jednej wiecej )
3 plastry ananasa
1 duze jabłko
1 sloik selera konserowego pokrojonego w paseczki
sok z cytryny
1 łyzka jogurtu nat.
sol, pieprz.

sałatka winogronowa:
20 kulek winigrona- 10 jasnych i 10 ciemnych
1 pomarańcza
połowa jabłka
1/2 lodygi selera naciowego
5dag orzechow wloskich
pol malego jogurtu nat.
sol, pieprz
jablko trzemy na tarce, winogrono w polowki, pomarancza na kawałki, seler w cienkie paski, orzechy posiekać, dodac jogurt i doprawić

Sałatki te są idealne na lunch, do zabrania do pracy. mało kalorii i bardzo smaczne

Edytowane przez crozee
Czas edycji: 2011-04-06 o 17:03
Stary 2011-04-06, 18:31   #23
Ilsa Lund
Zakorzenienie

dzięki kochana myślałam że ujemne kalorie ma tylko sałata

Stary 2011-04-07, 14:43   #24
Sol_niczka
Raczkowanie

widzę, że mamy podobne cele a wzrost i waga takie same, no może prawie

jak Ci idzie?

super ta lista ujemnych kalorii
cel 1-85kg
cel 2-80kg
ce l3-75kg
cel 4-70kg
Sol_niczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 21:37   #25
crozee
Zakorzenienie

witam czwartkowo wieczorowo
dzisiaj chciałam napisać troszkę o cwiczeniach izomerycznych.
Ciekawostką metody izometrycznej jest to, że powstała ona z... nieśmiałości. Max Sick, który był słabowitym chłopcem, wstydził się"jawnego" podejmowania ćwiczeń przed rodzicami czy rówieś✂nikami i dlatego postanowił napinać mięśnie "w tajemnicy", bez wykonywania przy tym żadnych ruchów.
Jeśli chcecie, znajdziecie w necie szczegóły o tym Panu, bo był on prekursorem dzisiejszych siłaczy i kulturystów. Osiągnął niesamowite rezultaty (jako atleta i kulturysta).

Zaczyna być ciekawie?

Tak, tak. Mogę Wam zagwarantować, że jeśli nauczycie się ćwiczyć ta metodą, będziecie mogły ćwiczyć wszędzie i praktycznie w każdej sytuacji. Od ławki kościelnej, do ławki w parku, od stania na stopniu w tramwaju czy autobusie, do poczekalni np. u lekarza.
W mniejszym czy większym stopniu, ćwiczę sobie tą metodą praktycznie cały czas.
Nawet nie będę mówił, jak sprawnie spala tkankę tłuszczowa w połączeniu z dietą i ruchem.

Jednym słowem, metoda na pewno skuteczna, a dla Was idealna.
Sama metoda polega na napinaniu mięśni a zasady można opisać w kilku punktach:
  • Napięcie mięśnia powinno być maksymalne lub zbliżone do maksymalnego.
  • Czas skurczu powinien wynosić od 3 do 6 sekund (wg mnie niektóre partie mięśni można ćwiczyć dłuższymi skurczami, szczególnie jeśli chodzi o spalanie tkanki tłuszczowej)
3. Każdy skurcz powinien być powtórzony 2-3-krotnie, a czas przerwy odpoczynkowej między napięciami powinien być równy czasowi napięcia.
4. W ćwiczeniach należy ustawiać człony ciała pod różnymi kątami względem siebie ( np. 45, 90, 135 stopni).
5. Przerwy odpoczynkowe miedzy podwójnymi czy potrójnymi skurczami powinny być dłuższe i wynosić od 0,5 min do3 min w zależności od masy grup mięśniowych, które były zaangażowane w ćwiczeniu.
6. Ćwiczyć można nawet codziennie, jeśli izometria stanowi tylko część treningu.

(źródło: http://www.olimp-supplements.com/pl/...poradnik&por=8)

Przy czym punkty 4-6 dotyczą ćwiczeń kulturystycznych czyli Was nie dotyczą

Wiem, wiem. Teraz będą krzyki: „ale jakie to ćwiczenia??!!!”
Podam Wam więc kilka banalnie prostych ćwiczeń, jednak pracujących nad mięśniami, które Was najczęściej interesują Dodam także, że w miarę nauczenia się panowania nad mięśniami i ich napinaniem, nie będą nam potrzebne żadne bariery czy miejsca prócz odpowiedniej pozycji

Ważną rzeczą jest, by w trakcie napinania mięśni cały czas oddychać (nie wykonywać ćwiczeń na tzw. bezdechu.

Mięśnie brzucha:
stojąc, siedząc, idąc, wydychamy powietrze z przepony i jednocześnie napinajmy
mięśnie brzucha. Utrzymujemy napięcie 10-15 s., przez cały czas oddychając
płucami (nie przeponą ;p). Ułatwieniem może być w pozycji siedzącej podparcie
głowy od przodu lub od tyłu i pozorne siłowanie się z oporem.
Mięśnie tylne ud i dolne pośladków:

stojąc na stopniu lub wykorzystując np. krzesło (noga zgięta w kolanie pod kątem 90 stopni), napinamy mięśnie uda tak, jakbyśmy chcieli wejść na stopień. Napięcie utrzymujemy ok. 6 sekund i powtarzamy 3 do 5razy. Zmieniamy nogi po każdym napięciu, lub po całej serii.

Mięśnie boczne pośladków:
stojąc bokiem do stopnia napinamy mięśnie uda i pośladków tak, jakbyśmy
chcieli podnieść nogę w bok. Napięcie utrzymujemy ok. 6 sekund i powtarzamy 3
do 5 razy. Zmieniamy nogi po każdym napięciu, lub po całej serii.
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Fitne...metryczne.html

przepisy- zestawy obiadowe
niestety nie mam za bardzo czasu i mozliwosci wrzucać zdjeć.. ale niebawem postaram się zamieszczać
KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI

pol saszetki kaszy jęczmiennej ugotowanej,
3,4 oliwki kons.
1 łyzka oliwy
pol zoltej papryki
pol cebuli
1 duzy pomidor
pol sloiczka kielkow sojowych albo 2 lyzki groszku konserwowego
kasze gotujemy, cebule, papryke i oliwki kroimy i na patelnię, dodajemy pomidora (bez skorki),mieszamy, lekko podlewamy wodą. na koncu dajemy kielki lub groszek i kaszę.
bardzo smaczny obiad, polecam

przepis na pomidorówkę
kazdy zna, wiec podawać nie bede moja pomidorowa jest ekspresowa i najprostsza na swiecie Biorę pomidory z puszki, pol kostki rosolowej (jak sie spiesze. jak mam czas to wywar z kurczaka), warzywa, poł woreczka ryzu brązowego, kilka kropel sosu sojowego i gotuję wlasnie podałam przepis, chociaz nie miałąm tego robic:P
jesli ktos lubi, moze zabielic jogurtem- ale wtedy trzeba zdjac z ognia i poczekac, az wystygnie troche, bo inaczej sie zrobi ser

kasza kus kus ze szparagami i kurczakiem i marchewka

1/3 szkl kuskusu zalac rosołem
5 sztuk szparag
3 marchewki
piers z kurczaka gotowana
warzywa kroimy, mieszamy wszystko, posypujemy natką albo koperkiem

przepis na makaron z tunczykiem i szpiankiem(jeden z moich ulubionych )

makaron penne ugotowany (Brązowy!)
50 gram szpinaku(swiezy lub mrozony)
na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pol ząbka czosnku, dodajemy szpinak. dusimy,az odparuje. dodajemy kieliszek mleka i odrobine kwasnej smietany oraz 1/4 puszki rozdrobnionego tunczyka w sosie wlasnym. Solimy. dodajemy kieliszek wody, troche jeszcze trzymamy na ogniu i pieprzymy duzo

brokuły z kurczakiem w sosie jogurtowo- czosnkowym
szklanka brokuł
piers z kurczaka
maly jogurt nat.
2 lyzeczki musztardy
2 zabki czosnku
lyzka oliwy
brokuly gotujemy, kurczaka smazymy w kawałkach, posypujemy przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. jogurt laczymy z musztarda i czosnkiem.
kladziemy na talerz brokuly, na to kurczątko a na koncu sos

zamiast musztardy mozna uzyc koperek i mamy sos koperkowy

<fanfary>

......................... ...................
napięcie rośnie................... ..
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
/////////////////////
kurczak słodko kwaśny ( cudo!)
cycek z kurczaka
2 plastry ananasa pokrojonego
1/4 papryki: zoltej, czerwonej, zielonej
50ml soku ananasowego z puszki
bulion warzywny
1łyzka miodu
1 łyzka octu winnego
sos chilii (mozna zamiast sosu i octu dac sos sojowy)
olej jedna lyzka
kurczaka kroimy, smażymy, dodajemy papryki, ananasa, wlewamy sok i bulion. dusimy na malym ogniu. na koncu dodajemy miod i ocet winny i doprawiamy sola i pieprzem. jak ktos lubi to daje odrobine sosu chilli

to tyle na dzisiaj przepisy jak wiadomo sa w proporcjach dla 1 osoby, w dodatku odchudzającej sie Ale naprawde polecam, bo są smaczne!
Stary 2011-04-08, 06:34   #26
magda2109
Zakorzenienie

Cytat:
tak jak obecałam- przepis na sałatkę
tą ze zdjecia wlasnie przygotowałam do zabrania na uczelnię jutro.
sałatka ta ma prostą bazę, ktora mozna modyfikować. dobrze komponuje sie z kurczakiem, zamiast sosu mozna dać jogurt, można tez dodać inne warzywa..
a oto moja wersja:
sałata (ja daje zawsze lodową albo masłową)
pomidory
ogorki kiszone albo konserowe
papryka czerwona
kukurydza
sos sałatkowy koperkowo ziołowy(ja uzywam culineo z biedry )
as simple as that
Cytat:
witam

Sałatka hawajska
2 lyzki kukurydzy kons.
1 ananas(plaster), pokroic w cząstki
100g ugotowanego cyca kurczaka, pokroic
2 lyzki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
mieszamy i gotowe

Sałatka ananasowa z ryżem
ryz ugotowany (paraboliczny) pół woreczka
ananas- 3 plastry, pokroic
2 lyzki jogurtu nat.
mieszamy

Sałatka grecka
1/4 glowki salaty lodowej
1/4 papryki czerwonej
1/2 ogorka zielonego
1 pomidor
1 plaster sera feta light
3 szt oliwek
oliwa z oliwek, oregano. do tego możemy zjesc bulkę grahamkę. Smacznego!

Sałatki te są idealne na lunch, do zabrania do pracy. mało kalorii i bardzo smaczne
Cytat:
przepisy- zestawy obiadowe
niestety nie mam za bardzo czasu i mozliwosci wrzucać zdjeć.. ale niebawem postaram się zamieszczać
KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI
pol saszetki kaszy jęczmiennej ugotowanej,
3,4 oliwki kons.
1 łyzka oliwy
pol zoltej papryki
pol cebuli
1 duzy pomidor
pol sloiczka kielkow sojowych albo 2 lyzki groszku konserwowego
kasze gotujemy, cebule, papryke i oliwki kroimy i na patelnię, dodajemy pomidora (bez skorki),mieszamy, lekko podlewamy wodą. na koncu dajemy kielki lub groszek i kaszę.
bardzo smaczny obiad, polecam

przepis na pomidorówkę kazdy zna, wiec podawać nie bede moja pomidorowa jest ekspresowa i najprostsza na swiecie Biorę pomidory z puszki, pol kostki rosolowej (jak sie spiesze. jak mam czas to wywar z kurczaka), warzywa, poł woreczka ryzu brązowego, kilka kropel sosu sojowego i gotuję wlasnie podałam przepis, chociaz nie miałąm tego robic:P
jesli ktos lubi, moze zabielic jogurtem- ale wtedy trzeba zdjac z ognia i poczekac, az wystygnie troche, bo inaczej sie zrobi ser

przepis na makaron z tunczykiem i szpiankiem(jeden z moich ulubionych )
makaron penne ugotowany (Brązowy!)
50 gram szpinaku(swiezy lub mrozony)
na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pol ząbka czosnku, dodajemy szpinak. dusimy,az odparuje. dodajemy kieliszek mleka i odrobine kwasnej smietany oraz 1/4 puszki rozdrobnionego tunczyka w sosie wlasnym. Solimy. dodajemy kieliszek wody, troche jeszcze trzymamy na ogniu i pieprzymy duzo

brokuły z kurczakiem w sosie jogurtowo- czosnkowym
szklanka brokuł
piers z kurczaka
maly jogurt nat.
2 lyzeczki musztardy
2 zabki czosnku
lyzka oliwy
brokuly gotujemy, kurczaka smazymy w kawałkach, posypujemy przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. jogurt laczymy z musztarda i czosnkiem.
kladziemy na talerz brokuly, na to kurczątko a na koncu sos

zamiast musztardy mozna uzyc koperek i mamy sos koperkowy

kurczak słodko kwaśny ( cudo!)
cycek z kurczaka
2 plastry ananasa pokrojonego
1/4 papryki: zoltej, czerwonej, zielonej
50ml soku ananasowego z puszki
bulion warzywny
1łyzka miodu
1 łyzka octu winnego
sos chilii (mozna zamiast sosu i octu dac sos sojowy)
olej jedna lyzka
kurczaka kroimy, smażymy, dodajemy papryki, ananasa, wlewamy sok i bulion. dusimy na malym ogniu. na koncu dodajemy miod i ocet winny i doprawiamy sola i pieprzem. jak ktos lubi to daje odrobine sosu chilli

to tyle na dzisiaj przepisy jak wiadomo sa w proporcjach dla 1 osoby, w dodatku odchudzającej sie Ale naprawde polecam, bo są smaczne!
Ale przepisy Muszę wypróbować

Nie wiem jak ominęłam ten wątek
Stary 2011-04-08, 16:51   #27
crozee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda2109 Pokaż wiadomość
Ale przepisy Muszę wypróbować

Nie wiem jak ominęłam ten wątek
no ja nie wiem, jak go ominęłas
takie fajne przpisiki
Stary 2011-04-08, 20:17   #28
Ilsa Lund
Zakorzenienie

a jakieś specjalne drinki z owoców też sobie robisz ? ja lubię robić lemoniadę: pokrojoną dużą cytrynę bez skórki rozciskam w kubku z trzema łyżkami cukru, zalewam schłodzoną wodą (0,5 l ) i jest naprawdę przepyszne ale nie wiem czym powinnam zastąpić ten cukier

Stary 2011-04-08, 20:34   #29
peach_passion
Zakorzenienie

te ujemne kalorie to ciekawostka, nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje
post o bieganiu bardzo ciekawy, zagłębiłam się w temat i czuje się jakaś taka zmotywowana chyba w poniedziałek trzeba będzie ruszyć tyłek

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
a jakieś specjalne drinki z owoców też sobie robisz ? ja lubię robić lemoniadę: pokrojoną dużą cytrynę bez skórki rozciskam w kubku z trzema łyżkami cukru, zalewam schłodzoną wodą (0,5 l ) i jest naprawdę przepyszne ale nie wiem czym powinnam zastąpić ten cukier
a bez cukru nie dasz rady? weź więcej wody i cytryna bardziej się rozcienczy to może będzie to lepiej smakowało
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 12:15   #30
osz rety
Zakorzenienie

GG do osz rety

też nie słyszałam o produktach "z ujemnymi kaloriami" dzięki
super przepisy, muszę koniecznie wypróbować
i od kilku dni chrupie sobie marchewkę w pracy i jem owsiankę (zaraziłam również tym koleżankę)
osz rety jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Konkurs Rossmann - Szał Ciał

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości