|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nadwrażliwość zebów
Witam! Mam niesamowita nadważliwość zeba górnej jedynki. Czy znacie jakieś dobre preparaty lub pasty które złagodzą ból. Co sądzicie na temat pasty Colgate sensitive pro relief podobno jest dobra
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: nadwrażliwość zebów
Cytat:
Ale najlepiej pójść do dentysty i powiedzieć o tym problemie , i dentysta zrobi wtedy ... coś... nie pamiętam co niestety, po czym nadwrażliwość bardzo się zmniejszy albo w ogóle zniknie. Zabieg nie jest kosztowny i polega na posmarowaniu zęba jakimś preparatem, posiedzeniu chwilę z otwarta paszczą aż wyschnie i już. Moje dziecko miało to robione i od tamtej pory przestało narzekać na nadwrażliwość. A miało taką że nie mogło np. owoców jeść bo zęby bardzo bolały.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Również polecam zieloną pastę elmex, genialnie radzi sobie z mega wrażliwymi zębami, przynajmniej u mnie...
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tez polecam elmexa, ale zauwazylam, ze jak zmieniam paste na inna to problem wraca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakręcony Chochlik
|
Zgadzam się z Wami. Elmex jest dobrą pastą. Ja mam obecnie Sensodyne, bo poleciła mi ją denystka i jestem zadowolona.
Zależy też z jakiego powodu ma się nadwrażliwe zęby. U mnie jest tak, że w nocy ścieram szkliwo (zgrzytam zębami). W tym przypadku dobra jest nadbudowa zębów. ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Elmex zielona, sensodyne i Lacalut polecam.
tak jak wizażanka wyżej mam nadwrażliwe zęby przez ścieranie zębów w nocy ![]() jeśli boli cię jeden konkretny ząb, bo np. jest w nim głęboka plomba, to pójdź do dentysty na odwrażliwianie takim płynem. ja płaciłam 10zł od zęba.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
a co sądzicie o colgate sensitive pro relief?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, recenzje poczytaj.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja polecam również elmex zielony
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja wolę sensodyne niż elmex, bo ten drugi jest zbyt wodnisty i aż wycieka z buzi podczas mycia zębów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Nadwrażliwość zębów to dolegliwość dotykająca głównie nadgorliwców w myciu zębów.
![]() Jeśli szorujesz ząbki po parę razy dziennie, zbyt twardą szczoteczką, stosując przy tym złą technikę i zbyt mocną pastę, to jest to główna przyczyna mechanicznego uszkodzenia szkliwa, podrażnienia i kaleczenia dziąseł, prowadzącego do obnażania szyjek zębowych, a w konsekwencji do dużej nadwrażliwości. Do dolegliwości może się również przyczyniać niewłaściwa dieta, np. picie napojów gazowanych, kawy czy spożywanie dużej ilości kwaśnych potraw. Pomimo, że dbasz o zęby i regularnie usuwasz osad, od strony powierzchni językowej, może gromadzić się kamień, będący siedliskiem bakterii i powodem stanów zapalnych przyzębia. Miałaś wykonywany scaling? Jeśli tak, to kiedy? Jeżeli powodem nadwrażliwości jest choroba przyzębia, nie obędzie się bez wizyty u stomatologa. Możesz złagodzić objawy, stosując odpowiednią higienę (szczoteczka z miękkim włosiem i wyginaną rączką, płukanki nie zawierające chlorheksydyny, a mające ją w składzie- raz na dwa tygodnie, żele wzmacniające szkliwo, pasty do zębów zmniejszające nadwrażliwość- wspomniana Sensodyne, Lacalut, itd.), ale możliwe, że problem będzie nawracał. Udaj się koniecznie do lekarza. Może zalecić dodatkową fluoryzację (lakierowanie, polerowanie) lub zastosować preparat z solami potasu. Powinno pomóc. ![]() Edytowane przez Pluma_ Czas edycji: 2011-04-10 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Używam szczoteczki elektrycznej, niedawno miałam robioną tą jedynkę około 3 miesiące temu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Miałaś tam wypełnienie? Ząb boli Cię na ciepło/zimno, na słodkie? Wypełnienie jest ładne? Bo może to próchnica wtórna też, którą by wykazało zdjęcie punktowe? Używaj odpowiednich past, wszytkie wymienione tu są wg mnie ok, Colgate też używałam i była w porządku, ale jak pójdziesz do dentysty, to na pewnoe więcej zadziała niż Ty sama w domu, a koszt nie będzie duży, bo chodzi o jeden ząb (fluoryzacja, Seal&Protector).
Lepiej zaradzić wcześniej problemowi ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Miękka szczoteczka + Elmex, ale to rozwiązanie na krótko.
Chyba najlepiej wybrać się do dentysty ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:55.