|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Mam dość mojego męża!!
Dzień dobry wszystkim. Na wstępie zaznaczam, że jestem tu nowa i proszę o wyrozumiałość jeżeli już istnieje taki temat.
Moja sytuacja w domu nie jest najlepsza dlatego proszę o jakieś rady. Zacznę od początku: 22 lata temu wyszłam za mąż. Urodziłam mu dwójkę dzieci, które w obecnej chwili są już pełnoletnie, jednak nadal mieszkają z nami. Od kilku lat mój mąż interesuje się tylko i wyłącznie siedzeniem przed komputerem. Jego dzień wygląda następująco: Wstaje rano do pracy wielce zły że do tej pracy iść musi. Je, pije kawę i wychodzi. Wraca z pracy zły, bo dużo pracy było. Je obiad, kładzie się żeby się przespać. Wstaje zły, że musi wstać. Robi sobie kawę. Siada przed komputerem i włącza grę. Oczywiście w trakcie grania jest zły, bo mu coś tam nie wychodzi. Kończy grę około północy (trzeba zaznaczyć, że podczas grania W OGÓLE ze mną nie rozmawia, z dziećmi tak samo) i jest zły, że za długo grał, a tu trzeba jeszcze zjeść kolacje, zrobić sobie papieroski na następny dzień, a rano trzeba przecież wstać do pracy. Zaznaczam, że kiedy on kończy grać ja już dawno śpię. Tak wygląda każdy jego dzień. Nie interesuje się ani mną, ani naszymi dziećmi. Ciągle chciałby tylko wydawać im zakazy, a interesuje się nimi tylko wtedy, kiedy coś nabroją, żeby dać im ochrzan. Ja nie pracuję, moje dzieci tak samo. Ciężko znaleźć pracę. Jednak z tego powodu podjęłam naukę, aby uzyskać kolejny zawód, w którym będę mogła pracować i przyznam, że po części też po to, aby odpocząć od rutyny w domu. Jestem nieszczęśliwą mężątką i to sprawiło, że zakochałam się w innym mężczyźnie, co najlepsze z wzajemnością. Z mężem nie uprawiamy seksu od dawna, ponieważ maniacy komputerowi mnie nie pociągają. Zaznaczyć muszę, że mąż bywa agresywny i porywczy. Denerwuje się nawet, jeśli pies szczeknie na dzwonek do drzwi. Jego wzrok powoduje, że wszyscy w domu się go boją. Chciałabym wziąć rozwód, ale nie mogę, ponieważ jest on jedyną osobą w domu która zarabia. Poza tym muszę poczekać, aż dzieci wyprowadzą się z domu bo wolę sobie nie wyobrażać jak zareaguje kiedy otrzyma papiery rozwodowe... Zdarzyło się juz około dwóch lat temu, że pod wpływem alkoholu wpadł w straszną furię i bez żadnego powodu podniosł na nas rękę. Już nie daję rady... ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Proszę o jakieś rady
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mam dość mojego męża!!
Sytuacja az sama sie prosi o rozwód. Może nowy partner ma szersze perspektywy i mógłby pomóc zarówno emocjonalnie jak i finansowo?
|
|
#3 | |
|
.
|
Cytat:
ile dzieci maja lat? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Są alimenty. Chociaż faktycznie tych pieniążków może być mniej i łatwiej byłoby gdybyś pracowała. Osobiście wolałabym być szczęśliwa i żyć skromniej niż cały czas znosić takiego gbura (wybacz, ale tylko to jestem w stanie napisać o Twoim mężu).
Nie poddawaj się. Ucz się, szukaj pracy i rozwiedź. Masz prawo być szczęśliwa.
|
|
#5 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
Dzieci mają 20 i 22 lata. Wyszłam bardzo szybko za mąż i żałuję tego. Pracy znaleźć nie mogę, ponieważ jest u nas bardzo duże bezrobocie. |
||
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Wcale Ci się nie dziwię, bo sama bym nie wytrzymała takiej sytuacji na dłuższą metę. A nie jest przypadkiem tak, że ta jego agresja wynika z tego, że jest jedynym żywicielem rodziny i zaczęło mu to przeszkadzać? Może dlatego ciągle chodzi wściekły i sobie z tym nie radzi? Dlatego też może ucieka do komputera? Oczywiście nie usprawiedliwiam go tutaj absolutnie, bo to nie jest rozwiązanie. Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem mogłaby być rozmowa. Jednak widzę, że chyba i na to jest już za późno skoro się zakochałaś w kimś innym. Na Twoim miejscu pogadałabym z nim, że tak dłużej być nie może. Skoro nie ma już żadnej nadziei na poprawę sytuacji i chcesz zacząć życie od nowa, z kimś innym, to nie trać czasu na trwanie w tym związku. Dzieci są dorosłe i na pewno to zrozumieją, a pewnie niedługo same będą chciały ułożyć sobie z kimś życie. Może po rozwodzie Twój mąż się opamięta i zobaczy co stracił, a wtedy będzie już za późno.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
On dobrze wie że nigdzie pracy nie ma. Poza tym powiedział mi kiedyś ,że u niego w rodzinie jego żona pracować nie będzie i że to on jest głową rodziny dlatego po urodzeniu dzieci do pracy nie wróciłam. Pomysł z moja edukacją też mu się nie spodobał, ale się zbuntowałam i się uczę. Kończę już szkołę policealną. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszym krokiem koniecznie musi być znalezienie pracy. Wiem, że jest ciężko ją znaleźć, ale nie możesz się poddawać. A nie możesz liczyć na pomoc ze strony rodziców lub innych członków rodziny?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
a dzieci sie ucza? czy w tym wieku sieza tylko na tylku i nic nie robia? moge zrozumiec, ze Tobie ciezko znalezc prace, ale im> poiwnni sie lapac wszystkiego, zeby miec chociaz na swoje zachcianki. troche sie nie dziwie mezowi,ze chodzi zly i odreagowywuje na kompie, co nie zmienia faktu, ze burak zniego.
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Na szczęście żadna sytuacja nie jest bez wyjścia. Tak jak pisałam, najpierw musisz się skupić na znalezieniu pracy. Wiem, że jest ciężko. Sama szukam już trzeci miesiąc. Nie skupiaj się tylko na jednym mieście. CV wysyłaj wszędzie gdzie zainteresuje Cie oferta. Na pewno ktoś się w końcu odezwie.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
1) ROZWÓD
2) Alimenty- na dzieci i Ciebie (tak, tak można) 3) Póki co zasiłek 4) Ekspresowe szukanie pracy- jakiejkolwiek, chocby dorywczej na początek- i to zarówno Ty, jak i dzieci. Wg mnie jedyna sensowna opcja. Mąż mojej matki był podobny jak Twój. Rozwiodła się z nim w styczniu i wreszcie nie ma pasozyta w domu.. (tak, pracował, ale w chacie palcem nie kiwnął, mimo, ze pracował w domu )
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- a co jest w tym wygodnego, musi sam utrzymać czwórkę ludzi z psem i nie ma nawet seksu "na pociechę" |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
być może twój mąż nie nalezy do ideałów,ale ty też przyprawiasz mu rogi ![]() po co się męczyć w chorym związku,ale trzeba byc uczciwym.źle ci?to sie rozstań,ale przestań zwalać cała winę na niego |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
nie bronie faceta bo na podnoszenie reki nie ma usprawiedliwienia... ale nie zrzucaj calej winy na niego... skads ta jego zlosc musi sie brac... ucieka w komputer ale przed czym? sam haruje i utrzymuje 3 dorosle osoby + psa...
a Ty co robisz, a no zdradzasz meza... znajdujesz sobie innego faceta, jezdzisz do niego i snujesz marzenia o wspolnych wakacjach... po czescie wcale lepsza od meza nie jestes... jest Ci zle to odejdz od niego a nie zdradzaj, bo to podle...
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Skoro nawet rozmowy nie pomagają, to nie widzę sensu, żeby tkwić dalej w czymś takim. Dobrze, że przynajmniej się zawzięłaś i poszłaś do szkoły. Niech zobaczy, że Ty sobie w życiu bez niego poradzisz. A pracę na pewno też znajdziesz, wszystko w swoim czasie. Dobrze, że masz wsparcie w dzieciach i nowym partnerze. Ja życzę powodzenia w nowym związku. Złóż pozew o rozwód jak najszybciej, a dzieci na pewno dostaną alimenty tak jak ktoś wcześniej zauważył.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jejku, małżeństwo moich rodziców tak wygląda... :/
Nawet dzieci mają w tym samym wieku - ja 22, brat 20. Tato spędza w pracy niemal 24h, jak przychodzi to odpala komputer i czyta maile z pracy. Mama nie pracuje, nie ma zajęcia, przestała o siebie dbać. Nie rozmawiają w ogóle, a jeżeli już, to się kłócą. Tato jest wykończony po pracy, mama po całym dniu siedzenia w domu chce z kimś pogadać. Z tym że my już nie mieszkamy z rodzicami. Siedzą tam sami i nie rozstaną się chyba tylko dlatego, że nie mieliby co ze sobą zrobić. Tato zarabia naprawdę nieźle, a mama mu codziennie gotuje. I taki układ... Dosyć podobny do waszego. Nie podpowiem Ci co zrobić z racji mojego wieku i nikłego doświadczenia w tych sprawach. Jedynie mogę powiedzieć, że wiem chociaż mniej więcej co czujesz, bo często słyszę to od mamy. Lepiej poczytaj co inne wizażanki piszą, może tam znajdziesz pomoc ![]() Ja powiem tylko, że nie wyobrażam sobie życia w takim układzie. A boję, że po dwudziestu paru latach moje małżeństwo też będzie tak wyglądać... Bo jednak rodzice są dla nas wzorem, często powielamy ich schematy. Może Ty pomogłabyś uchronić młodsze pokolenie, powiedzieć co robić, a czego nie robić, żeby nie dać się wpędzić w coś takiego?
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem, nie ma co rozmyślać nad przeszłością. Stoisz na rozdrożu i przynajmniej myślisz nad tym co teraz, zamiast tkwić w nieszczęśliwym związku jak wiele innych kobiet.
Rozejrzyj się w swojej okolicy za domami samotnych matek. Zadzwoń jeżeli nie chcesz tam pójść osobiście, zapytaj na jakiej podstawie i dla kogo jest pomoc. Wytłumacz że mąż Cię "wprawdzie regularnie nie bije", ale na swój sposób znęca się emocjonalnie. Napewno uzyskasz wskazówki. Kontynuuj naukę. Dzieci bez wzgędu na wiek, zawsze nimi dla Ciebie będą, aczkolwiek sama ich nie poczęłaś, i weź to pod uwagę. Jeżeli mąż zacznie podskakiwać, po to jest policja. Jaką kolwiek decyzję podejmiesz, nie załatwisz wszystkiego "po cichu", i chyba tego się obawiasz? Wyobraźnia podsówa scenariusze i się boisz? Wierzę że po tylu latach trudno nagle o odwagę. Człowiek się przyzwyczaja do pewnych sytuacji, i być może tkwiła byś w niej, gdyby nie nowa znajomość, ale....od czegoś musisz zacząć jeżeli chcesz zmienić swoje życie. Poza tym, nie liczyła bym zbytnio na "pomoc" nowego mężczyzny, bo możesz wpaść z deszczu pod rynnę, a przecież nie o to chodzi? Chcesz być niezależną i żyć po swojemu. Wspomniałaś że rozmowy z mężem pomagają na parę dni. Nie wiem czy faktycznie się zakochałaś w tym nowym mężczyźnie, czy tylko Ci się tak wydaje bo on reprezentuje inność, pobudza uczucia których Ty już nie odczuwasz wobec męża? Każdy medal ma dwie strony, może on też by chciał więcej od życia, ale czuje się przerośnięty wszystkim tak some jak i Ty? Faceci różnie odreagowują na stres... piją, biją, zamykają się w sobie lub potrafią rozmawiać. Obydwoje jesteście dorośli i na tyle dojrzali by wyłączyć komputer, Tv, czy co tam jeszcze, i normalnie porozmawiać. Zapytaj się męża czy on nie widzi że Wasze małżeństwo się sypie, i jak on to widzi z jego strony? Nie wspominała bym nic o innym mężczyźnie, bo nie o niego chodzi. Jeżeli jesteś pewna że Wasze małżeństwo nie ma żadnych szans, to działaj i nie oglądaj się na innych. Nikt inny nie żyje Twoim życiem, nikt inny nie ma Twoich pragnień, nikt inny tego za Ciebie nie zrobi. Daj znać jak Ci idzie? Trzymaj się mocno swoich postanowień ![]() |
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ten seks "na pociechę"? Naprawdę uważasz, że zasłużył? |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żone zaspokaja ktoś inny. Podejrzewam, że jak mąż się dowie to "podziękuje" żonie i nawet na bilet do owego kochanka jej nie da.A sex w związku to za zasługi?! |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że mąż nie zawsze taki był. Nie usprawiedliwiam podniesienia ręki.
Facet musi mieć niezłe ciśnienie, jako że jest jedynym żywicielem rodziny. A Ty zamiast próbować rozwiązać kryzys, dociec, dlaczego ucieka w komputer (problemy w pracy, ze zdrowiem, stres?) poleciałaś w tango z innym i robisz jeszcze z siebie ofiarę, bo się zakochałaś a odejść nie możesz. Ja dla Ciebie wytłumaczenia nie mam, tak jak dla każdej osoby, co rogi przyprawia, ale odejść odwagi to już nie ma. A fe. A dzieci to stare konie, więc nie rozumiem Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwię się Twoim dzieciom, że w tym wieku, w takiej sytuacji, jeszcze tkwią w domu.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
A przepraszam bardzo, jak to JEGO decyzja? Zabronił jej się uczyć? Szukać pracy? Ona ambicji nie ma i nie miała, że nie chciała się uczyć, rozwijać? Najwidoczniej jej odpowiadało jej takie coś.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
chyba nie napiszę nic nowego. Na pewno trzeba zacząć od znalezienia pracy. Dobrze że przynajmniej dzieci cie rozumieja (co jednak daje potwierdzenie tego że za męża masz buraka). Myslę że w takiej sytuacji sąd przychyli sie do rozwodu. Z tymi alimentami na siebie wcale nie jest przesądzonę że ich nie dostaniesz. Tutaj wyłania sie obraz kobiety która na wyraźne życzenie meża nie pracowala i zajęła sie domem. Co oczywiście bedzie mialo wplyw na pogorszenie twoich warunkow życia po rozwodzie w razie rozwodu. Jesli dodac do tego, że podniósł na ciebie rekę to i znalezienie sobie innego partnera zyciowego (nie agresywnego) znajduje swoje wytlumaczenie. W tej sprawie na pewno silnym argumentem byłoby to że wyranie kazał ci sie zajmowac dziećmi i domem. Nie daj sobie wmówić że wszystko co macie jest jego zaslugą i wyłacznie jemu sie należy. Opieka nad dziećmi i domem też jest ciężka pracą.
Na jakim etapie jest twoja nowa znajomość. A może rozwiązaniem by bylo zamieszać razem w twoim mieście by mieć dzieci bliżej?
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
W tej sytuacji NIC nie jest czarno- białe, nie jest tak, że mamy biedną żonkę i paskudnego męża ropucha.
Mamy: niefajnego męża, uzależnionego od kompa, ale utrzymującego łącznie z nim 4 osoby. Mamy: niezadowoloną z życia żonę, która nie pracuje (wybacz, ale w moim rejonie, także dużego bezrobocia np. jest mnóstwo ogłoszeń o opiekę nad dziećmi, nie jest to dużo płatne, ale zawsze coś), ale roi sobie marzenia, że nowy kochanek jest taki cudny, bo z nim mam seks, a to związek na odległość, więc prowadzą na co dzień osobne życia i pan może być każdym, może nieźle grać. Mamy: 2 dorosłych dzieci, które także nie pracują, ale dzielnie wspierają matkę w zdradzaniu ojca. Ktoś radził: zacznij od rozwodu, ale który sąd da alimenty na niepracującą żonę, która zdradza męża? Dlatego moja rada: zacznij ty i dzieci od zdobycia jakiejś pracy, bo na razie to o samodzielności możesz pomarzyć. Aha, to wątek ku przestrodze dla tych dziewczyn, które myślą, że kobieta nie musi pracować, mąż powinien żonę i rodzinę utrzymywać- takie podejście często kończy się tak właśnie . Edytowane przez madana Czas edycji: 2011-05-09 o 19:12 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

)
13.03.2008

żone zaspokaja ktoś inny. Podejrzewam, że jak mąż się dowie to "podziękuje" żonie i nawet na bilet do owego kochanka jej nie da.