![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak ubierać niemowlę na spacery?
Witajcie, drogie Mamy
![]() Mój synek Dominik ma 3,5 miesiąca. Ostatnio pogoda jest bardzo ładna. Juz sama nie wiem w co ubrac go, gdy jest 20-25 stopni. Wiem, ze najgorzej jest dziecko przegrzac. Ale nie wiem co zalozyc, zeby mu bylo w sam raz?? Dlatego prosze Was o porade, moze jestescie bardziej doswiadczone? Bo to moje pierwsze dziecko, a nie chce sluchac rad babc, ubierz cieplo,zeby tylko sie nie przeziebil. Pomozecie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
kobieta za ladą
|
Dot.: Jak ubierać niemowlę na spacery?
na dzisiejszą pogode------bluzeczka z krótkim rekawkiem
spodenki do kolan coś na głowkę jeśli na słoneczku skarpetki/bez jak bardzo gorąco jesli usnie przykryć pieluchą tetrową ciut chłodniej dorzucarz jakas bluzę i spodenki do kostek ![]() moja jest lipcowa w 1 zestawie jezdziła jak miała 2 tygodnie tak było goraco ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W razie czego miałam jakiś kaftanik, jakby się chłodniej zrobiło i spodenki. Ja zawsze w pełnym rynsztunku wychodziłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
ja przykrywam flanelą, jest gęściej tkana
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja nawet skarpetek nie dawałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Popieram dziewczyny, lekko ubierać. A prawdzać czy dziecku nie za chłodno/gorąco dotykając karku tudzież środka dłoni, paluszki u takiego malca zwykle są zimne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie pogoda teraz taka, że można zwariować. Upał, a gdy słońce zajdzie i zawieje wiatr to dreszcz przechodzi
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Witam cie.Bardzo slusznie zauwazylas,ze dziecka nie nalezy przegrzewac,bo dostaje potowek.Jesli jest 20-25 stopni,to wiadomo,ze czapeczka obowiazkowo,kaftanik,swet erek,spioszki i przykryc cieplym kocykiem, o ile oczywiscie dziecko jest w wozku z buda.Na spod wozeczka koniecznie musisz polozyc rowniez cieply koc,bo wiadomo,ze od wozka bedzie ciagnelo.(sztuczne tworzywo).Nalezy pilnowac uszow,aby dziecku nie nawialo,bo nie wytrzymasz w nocy,jesli dziecko zachoruje na uszy.I raczej tak musisz jechac wozeczkiem,aby wiatr byl z przodu,zeby nie wiado do wozka.Zreszta sama dojdziesz do takich samych wnioskow,ale kto pyta,nie bladzi.Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziecko ubiera sie tak jak siebie i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moj syn ma 5 miesiecy i tez mam troche dylematów wychodzac z nim na dwór. Ale jakos tam nam wychodzi. No ale powiedzcie mi, czapke nakładac? Czy kapelusik? Czy jak siedzi w wózku i i tak jest schowany od słonca to moze nic mu nie zakładac? A i jeszcze, czym smarujecie buziaki dzieciakow? Macie cos godnego polecenia? Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2011-05-12 o 09:14 Powód: dop. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wygodniejsza była buda i przekładana rączka w wózku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje zdanie to lepiej dziecko przeziebic niz przegrzac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() ![]() dzieckozazwyczaj powinno (a nie musi) mieć jedną warstwę ubrania więcej niż dorosły nawiane w uszy?? ![]() gratuluje naprawdę i mam pytanie jeśli przy 25 stopniach tak ubierasz dziecko TO JAK UBIERASZ JE W ZIMIE ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- ja "uwielbiam takie widoki--głęboki wózek buda postawiona ,dekiel od wózka obowiązkowy oraz gruby koc złożony tak ze nie widać dziecka ![]() ![]() a na dworzu tak z 12-15 stopni i delikatny wietrzyk...........
![]() |
![]() |
#16 |
Matka na full etat
|
ja też staram się malucha nie przegrzewać przede wszystkim. leciutkie ciuszki, ale z długim rękawiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
Wczoraj byliśmy na spacerze w samym body plus czapka z daszkiem i skarpetki. Po drodze mijaliśmy sporo wózków. Kilka z nich mnie zabiło... Nosidło na stelażu, a w nim dziecko 2-3 miesiące, w pajacu welurowym, czapce, przykryte kocem polarowym złożonym w 4. ![]() Niemowlę w gondoli - podobnie jak wyżej. ![]() Ja z szoku wyjść nie mogłam, że te dzieci tak cicho spały. Niestety takie widoki przeważają! A rodzic oczywiście w krótkim rękawku (albo bez) i w klapkach. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Szczerze to u mnie też często takie widoki przeważają, zresztą przyznam że ja sama 2 miesięczne dziecię metodą prób i błędów zaczęłam "rozbierać" do wózka całkiem niedawno
![]() Mi peditra mówił że nie pchamy na uszy czapki, i dzieciak lekko ubrany a w domku gołe nóżki najlepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
zauważyłam na placu zabaw, ze moja 5 tygodniowa córeczka jest o wiele lżej ubrana (bodziak, princeska, skarpetki), niż kilkumiesięczne dzieciaki, jeszcze przykrywane kocykami grubymi, moja co najwyżej pieluszka tetrowa, jak śpi (temperatura 25 stopni).
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mój się urodził 16 maja. Po dwóch tyg. chłodu przyszły upały. Przy 22-24 st. dziecko miało na sobie ogrodniczki na body i skarpetki. A jak temp. jeszcze wzrosła to samo body.
Baby mnie zaczepiały na ulicy, że dziecko za lekko ubrane. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
ja mam ten sam problem, nawet zastanawialam sie czy nie zlaozyc dzisiaj takiego tematu, a tu prosze nie jestem sama
moja za 10 dni skonczy 5 miesiecy, ale tak na prawde wychodze z nia regularnie dopiero od jakiegos miesiaca (wcześnaik - wczesniej mielismy zakaz) nie wiem czy jej nie przegrzewam ![]() moze dla bardziej doswiadczonych mam to jzu nie jest problem, ale ja np nie mam kogo dopytac ![]() juz nawet probowalam zagladac do innych obcych wózków ale tam to dzieci sa pozakrywane i pozaslaniane i nie mam jak zobaczyc co maja na sobie nie wpadlabym zeby o tej porze sweter jeszcze zakladac, ale wlasnie ta czapka mnie zastanawia ubierac czy nie ubierac? ja mojej i tak teraz na slonce nie moge za bardzo wystawiac bo znowu jestesmy na antybiotykach ![]() moja mama mowi zebym np ubrala a jak widze ze jest bardzo ciepla to wtedy zdjac, tesciowa to raz mi zwrocila uwage ze jej pewnie zimno kazala mi w domu jej zakladac czapke ![]() ![]() my niedoswiadczone mamy musimy sie jakos tego nauczyc, ale jak dla mnie to nie jest takie proste ja mam za raz wizje ze ona mi sie przeziebi i znowu wrocimy z czyms do szpitala
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czapka w domu?-znam temat ![]() ![]() ![]() Kiedys czytałam ,że przegrzewanie niemowląt to narodowy sport polaków i się z tym zgadzam ![]() Jeśli chodzi o czapkę to uważam,że jak dziecko jest w wózku z budą i jest ciepło to nie daję czapki. Daję ją wtedy,gdy jest narażone na promienie słoneczne lub duży wiatr ( mam na myśli ostatnie warunki tzn 20-25 stopni) Edytowane przez karolinaP103 Czas edycji: 2011-05-12 o 17:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Święte słowa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26879657]W wózku gondoli bez czapki. Specjalnie lekarki pytałam, gdy młoda jakieś 2 tyg, miała, bo wszędzie słyszałam: czapka, czapka, no ale upał, w gondoli jeszcze cieplej
![]() Osobiście widziałam, jak pielęgniarka w przychodni objechała taką mamunię ![]() Święte słowa ![]() Słonko, one nie miały sił z gorąca ![]() W takie upały to Agu nawet czasem w samej pielusze jechała ![]() Czapki do gondoli NIE ubierać. Nawet, gdy wieje - w gondoli od wiatru jest osłonięta. Mówię o gorących dniach rzecz jasna. A po co? Czy przy temp. 25st. faktycznie dziecko musi mieć więcej, niż dorosły? Nie sądzę.[/QUOTE] właśnie mnie zastanawia ta reguła, gdy jest naprawdę duży upal, przecież wiadomo, ze człowiek zawsze założy na siebie jakąś bluzkę, wiec z tego wynika, ze dziecko zawsze będzie musiało mieć na sobie bodziaka plus coś ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja młodą (7 miesięcy) ubieram obecnie jak siebie. dziś (25 stopni) miała więc bodzika z krótkim rękawkiem, spodenki 3/4 i skarpetki. butów nie zakładam bo i tak wszystkie zrzuca, zresztą i skarpetki często ściąga by z zaciętością je żuć ![]() wg mnie zasada, że dziecko ma jedną warstwę więcej niż dorosły dotyczy tylko dzieci niechodzących i tylko gdy jest zimno na dworze ![]() żal mi dzieci, które w taką pogodę mają na sobie koc akrylowy złożony na cztery, mega wypieki na twarzy i koniecznie czapka (i to taka, jaką ja zakładam jak jest koło 5 stopni). Niestety, to częsty widok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
dzisiaj widziałam gościa z z wózkiem (gondola) z którego wystawała kołderka :O
my też bucików nie nosimy, tylko skarpety i też często gubimy ![]() czapkę zakładam z daszkiem, cieniusieńką, mała łysa i pewnie dlatego to robię. Sweterek (i zapasowe skarpetki) mam w wózku.
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomacaj ją następnym razem. Do gondoli nie dawaj czapki, a jak ma spocony kark, zdejmij śpiochy i załóż cieńszy bodziak na krótki rękaw. Jeśli ma zimne nóżki, załóż skarpetki zamiast śpiochów. Ps. Dodam że zimne ręce i nogi nie znaczą, że dziecku jest zimno. Wyznacznikiem tego jest KARK. ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
Mój syn miał miesiąc, gdy w domu mieliśmy 33 stopnie ciepła. Oddychać się dało tylko w parku, a i tam temp. dobijała do 30 czasami. W takiej temp. my nosimy jedną warstwę, bo nie mamy wyjścia, a nie dlatego, że nam bez niej zimno. ![]() Dziecku też jest gorąco w tej jednej warstwie. ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26879657] Słonko, one nie miały sił z gorąca ![]() [/quote] ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26879657] W takie upały to Agu nawet czasem w samej pielusze jechała ![]() ![]() A w domu w pieluszce. Z chłopakiem to nie ryzykowałam bez. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
podoba mi sie wasze myslenie na temat ubierania przynamniej mam sojuszniczki
![]() ![]() ![]() z ta jedna warstwa wiecej to zima jak najardziej ale latem >?? jak jest naprawde goraco to sama pieluszka (teraz juz mam nadzieje majciochy) i wualala ![]() wogole moje dziecko biegajace tym bardziej ubieram jalzej i do tego caly czas jest goraca.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jemu zawsze jest ciepło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.