![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pierwsze wakacje w Tunezji
Witam. Wybieram się w te wakację do Tunezji , będzie to czerwiec. Jako ,że wyjeżdzam w tak daleką podróż pierwszy raz mam kilka pytań , odnosnie lotu, i innych . Mam nadzieje,że otrzymam na te pytania odpowiedzi od Was , z góry dziękuje każdemu kto odpisze .
Po pierwsze czy ktoś z Was był w hotelu Hammamet Garden Resort & Spa , jakie są wasze opinie na temat tego miejsca, w internecie jest ich trochę ,ale może uda mi się tutaj dowiedzieć czegoś więcej . ? Kolejne pytanie dotyczy biuro Oasis Tours , czy ktoś korzystał z ich usług , macie coś do powiedzenia.? I już ostatnie jak narazie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Komplikatorka
|
Dot.: Pierwsze wakacje w Tunezji
Do głównego to możesz włożyć "prawie" wszystko. Sądze że broni, narkotyków, dynamitów itp. przewozić nie będziesz więc dla Ciebie odpowiedź brzmi - możesz wszystko.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
a może tu popytaj
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101116 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiec tak, w zeszlym roku bylam w Tunezji i w tym glownym bagazu mozesz miec wszystko :p ale za to w podrecznym nie mozesz miec zadnych plynow o wiekszej pojemnosci niz 100 ml, nawet jezeli masz jakis mniejszy perfum, to i tak lepiej schowac do glownego. Jak bedziesz juz wracac, to do glownego (podrecznego tez nie) nie mozesz zabrac zadnych muszli rozgwiazd i tak dalej, tzn, wszystko co znalazlas w morzu, to ma tam zostac, no i dinarow nie mozna przewozic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
... choć nie Westwood
|
Co do Oasisa- to biuro specjalizuje się właśnie przede wszystkim w Tunezji i Egipcie, dopiero od tego roku jest Kreta i właśnie wczoraj wróciłam z ich pierwszych greckich wczasów. Bylo ok, do biura nie ma się o co bardzo przyczepić. Ale przyznam, że bałam się lecieć po czytaniu opinii o OT na necie. Ludzie często się skarżyli, że nie trafili do tego hotelu co trzeba. Ja trafiłam do właściwego, na szczęście
![]() I tak- osobno bierz pod uwagę opinie o hotelu (tu polecam holidaycheck: http://www.holidaycheck.pl/hotel-Inf...hid_29293.html), warto czytać opinie, ale też przesadnie się nimi nie sugerować, no i osobno biurem. Co do lotu jest wielki wątek o pierwszym locie samolotem. Proszę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...wszy+samolotem
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hotel jest bardzo fajny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W samej Tunezji polecam odwiedzić Sidi Bou Said ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
E tam ja w bagażu głównym zabrałam z egiptu taką jakby muszlę, tego raczej nie prześwietlają
![]() ![]() niestety o hotelu się nie wypowiem, ale byłamw Tunezji i polecam wycieczkę na Saharę! i uważaj na mężczyzn, kochają europejki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dziewczyno nawet nie wiesz jak ci zazdroszcze tego wyjazdu do Tunezji , zwłaszcza do Hammametu . Byłam tam 3 razy i z checią tam wróce
![]() Niestety podobno wiele miejsc w Hammamecie jest teraz zniszczone po styczniowej rewolucji..
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Bez przesady
![]() Hammamet szczególnie Yasmine bajka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
na pytania już w sumie odpowiedziano, ja polecam 2 dniową wyprawę na Saharę - swietne przezycie
zwiedzenie Tunisu (w Tunisie np Muzeum Bardo), Kartaginy, Sidi Bou Said - najlepiej samemu na spokojnie, można dojechać pociągiem, mają wypasione pociągi i niedrogie, po Tunisie można poruszac się tramwajem, lokalnie oczywiście taksówki
11.06.2011 - Żonka ![]() 23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki ![]() nakarm Psiaka: http://www.pmiska.pl Edytowane przez amandi84 Czas edycji: 2012-07-16 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
O tak wycieczka na Saharę zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie i strasznie się cieszę, że się na nią zdecydowaliśmy - było super - i zarazem zupełnie inne rejony, krajobrazy... chętnie bym wróciła do Tunezji, ale mam inne plany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Hello ... widzę że wątek troszkę zakurzony - a ja w tym roku biorę się do tunezji z mężem - a w zasadzie to się zastanawiamy gdzie ... bo Tunezji Nasi znajomi nie polecają .... a Wy ? Podobno jest brudno i nie ma co zwiedzać ... nie da się snurkować bo nie ma raf .. jak to w końcu jest z tą Tunzeją ????
![]() ![]() ![]() ![]() Na widok kosmetyków wyglądasz tak : ![]() Podobają choć Ci się choć troszkę moje opinie na kwc ??? Zajrzyj na http://izzunia.blogspot.com ja też kocham kosmetyki .... ![]() i za każde dobre słowo dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na youtube jest wiele filmików z Hammamet Yasmine , więc możesz przejrzeć : ) Zwiedzac ? Hmm można pojechać do amfiteatru w el djem , na pustynie , do miejsca w którym kręcono star wars , pozwiedzać stolice Tunezji i wiele innych , a jak ktos lubi zwierzęta to pokazy delfinów i zoo .. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
No widzisz .. ale jest jednak mniej niż w np. w Egipcie - a powiedz mi jak jest ze snurkowaniem ???? da się ...są jakieś rafy ? jakieś rybki ?
![]() ![]() ![]() ![]() Na widok kosmetyków wyglądasz tak : ![]() Podobają choć Ci się choć troszkę moje opinie na kwc ??? Zajrzyj na http://izzunia.blogspot.com ja też kocham kosmetyki .... ![]() i za każde dobre słowo dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może jest ktoś bardziej w temacie jeżeli chodzi o snurkowanie ![]() na wątku ogólnym dodałam pare zdjęc z Tunezji ![]() btw Egipt moim zdaniem jest bardziej brudny , chociażby Sakkala na przeciwko hotelu Roma , przynajmniej była mega brudna w lutym 2012 wszedzie były smieci , plus te cuchnące szambiarki ktore rozlewały ... na ulicach przy hotelach ![]()
2012- Egipt ![]() 2013 - Tunezja zima i lato ![]() 2014- Egipt ![]() 2015- Tunezja ![]() 2016 - Tunezja ![]() 2017 - Tunezja ![]() ![]() ![]() Edytowane przez xxx3anahi3xxx Czas edycji: 2013-06-21 o 22:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
byłam parę lat temu na wycieczce samolotowej w tunezji i szczerze powiedziawszy jakoś mnie ten kraj nie urzekł....owszem ładna pogoda, wycieczka na saharę była fajna...było fajnie ale chyba póki co tam nie wrócę
![]() ale wiadomo, pogoda tam zawsze dopisze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nam się baaardzo podobało, jest wiele miejsc do zobaczenia, bardzo różnorodnych i ja polecam Tunezję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
A czy mogłybyście wrzucić jakieś fotki z Tunezji ? Bo nie mogę znaleźć takich uczciwych nie przerobionych w photoshopie .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja muszę poszukać na drugim kompie, ale też na pewno coś znajdę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Huh ...ale piękne zdjęcia !!!! Ja z Egiptu mam zepsute - ktoś ze znajomych przestawił nam ustawienia przesłony - ja tego nie widziałam - i przez bitych 7 dni robiliśmy tak zdjęcia ... więc każdy widok jest jakby zachmurzony
![]() Zresztą same zobaczcie - ehhh są za duże zdjęcia - zrobię coś z tym popołudniu - a jak macie jeszcze jakieś fotki to proszę .... kto ma z turcji - to również ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Na widok kosmetyków wyglądasz tak : ![]() Podobają choć Ci się choć troszkę moje opinie na kwc ??? Zajrzyj na http://izzunia.blogspot.com ja też kocham kosmetyki .... ![]() i za każde dobre słowo dziękuję ![]() Edytowane przez izzzunia Czas edycji: 2013-06-24 o 03:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
To ja też dorzucam kilka zdjęć od siebie
![]() Niestety na większości jestem ja lub tż więc nie wrzucałam, ale znalazło się też kilka widoczków ![]() https://picasaweb.google.com/1098247...IOtkrLclMjF1gE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
ja na wiekszosci zdj mam siebie , moją mame lub znajomych więc też duzo nie wrzuce zdj .. niestety pozbyłam sie zdj z 2008r i z 2010r :/ ale znalazłam coś jeszcze z 2009
przepraszam za jakoś ale kiepski ze mnie fotograf ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Oh - jak widzę ten turkus i biel - to dziś poleciałabym na wakacje ![]() ---------- Dopisano o 04:00 ---------- Poprzedni post napisano o 03:57 ---------- Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Udało mi się zmniejszyć zdjęcia z Egiptu - są tragiczne tylko nie wiem dlaczego - nie mam co prawda lustrzanki - ale nie jest to również mały kompakt
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
złośliwość rzeczy martwych .. zdj z 2009roku robiłam aparatem nikon coolpix a z 2013 lustrzanką Sony Alfa , chodz ja sie tam nie znam na fotografii
![]() Zdj z Egiptu bardzo ładnie , chodź nie wiem czemu wyszły ci takie jakby za mgłą
2012- Egipt ![]() 2013 - Tunezja zima i lato ![]() 2014- Egipt ![]() 2015- Tunezja ![]() 2016 - Tunezja ![]() 2017 - Tunezja ![]() ![]() ![]() Edytowane przez xxx3anahi3xxx Czas edycji: 2013-06-26 o 16:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Bardzo ładne ... no nie żartuj - ja jestem załamana .... popatrz byliśmy na wczasach od 5 września .... najniższa temperatura w nocy to 32 stopnie - mniej nie było .... a wygląda jak jakaś zima .....
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ważne , że jakiekolwiek są , mnie to się aparat zepsuł pierwszego dnia jak byłam w 2010 roku i nie mam żadnych zdjęć
![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Hej, wybieramy się z narzeczonym do tunezji na początku września. 15 minut piechurem od Tunis. Ceny wyglądają korzystnie, pogoda na pewno dopisze
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez karolab8704 Czas edycji: 2013-07-31 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do kuchni to nie wiem czy ja tylko tak trafiałam, czy to obowiązuje wszedzie ale ich regionalne potrawy są strasznie ostre. Trzeba też uważać na owoce morza bo bywają nieświeże. Ja jadałam głównie w hotelu. Jedzenie mieli baaaaaaardzo dobre. Była to głównie kuchnia francuska i włoska. Gotówka: Miałam ze sobą ok 1500 zł w dolarach i euro. Spokojnie wystarczyło mi na wszystkie moje potrzeby ( 15 dniowy pobyt). Ważne żeby po przyjezdzie nie wymieniać wszystkich pieniędzy od razu na dinary tylko jakieś małe kwoty np 20- 30 euro bo jeżeli nie wydamy na miejsu dinarów to ciężko jest je później wymienić na inną walutę. Co do sytuacji polityczniej nie mogę się wypowiedzieć bo w Tunezji byłam pare lat temu ale wydaje mi się, że turyści nie muszą się o nic martwić bo Tunezyjczycy przecież dobrze wiedzą, że przyjezdni są ich głównym źródłem dochodu. O wycieczki fakutlatywne( Sahara, wielbłądy, Monastir, paralotnie i wiele innych) najlepiej zapytać w hotelu. Mogą polecić jakąs zaufaną osobę która takie wycieczki ogranizuje. Będzie pewnie i bezpieczniej. Również na plażach można spotkać facetów którzy proponuja jakieś dodatkowe atrakcje ale trzeba na nich uważać bo podobno mocno zawyżają ceny. Co do pamiątek to warto kupić na miejscu jakieś słodycze, przyprawy orientalne, biżuterię, daktyle!, szale, apaszki, ceramikę i olejek cytrynowy do opalania bo jest Ś-W-I-E-T-N-Y! ![]() Co do zwiedzania- wszystko jest warte zobaczenia. Poza wycieczkami fakulatatywnymi warto wybrać się na suki - taki rynek, targ? Jest tam dosłownie wszystko. Ale trzeba uważać na natętnych sprzedawców wciągających Cię siłą na swoje stoisko albo takich których sami będą chcieli Cię kupić za stado wielbłądów i 3 kg daktyli. Niech Twój narzeczony nie targuje sie z nimi w ten sposob nawet na żarty bo mogą to wziąć na poważnie i będą was gonić po całym targu. Jeżeli coś mi się jeszcze przypomni to na pewno napiszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.