|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jakub Wędrowycz, Oko jelenia i spółka- czyli dzieła Mistrza Pilipiuka
Jak w temacie
![]() Kto zna, czyta, lubi, kocha prozę Pana Andrzeja, i Wasze ulubione pozycje ![]() Moja: Jakub Wędrowycz: Wieszać każdy może(przeczytane chyba z 8 razy), Oko w całości( w te i nazad;p) seria Księżniczki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jakub Wędrowycz, Oko jelenia i spółka- czyli dzieła Mistrza Pilipiuka
uwielbiam pilipiuka
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja czytalam ( i jestem szczęśliwą posiadaczką) całej serii "oko jelenia". oprócz tego cytałam kilka jakubów wędrowyczów, ale bardziej podpasowało mi oko.
mam jeszcze zbiór opowiadan "rzeźnik drzew" - też polecam ![]() widziałam wlasnie ostatnio w empiku wampira z m3 i się zastanawiałam czy sobie nie kupic, ale ajaj musze oszczędzac ![]() w kazdym razie lubie pilipiuka, zdarzylo mi się byc tez na jego prelekcji. ktoś wie kiedy wychodzi 6 czesc oka? ![]() a to dla tych będących blisko wojsławic - Dni Jakuba Wędrowycza: http://paradoks.net.pl/forum/viewtopic.php?t=3220
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-05-25 o 23:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() narazie w swojej kolekcji posiadam: jakuby, oka, księżniczki, rzeźnika drzew i również wampira z m-3 ![]() a słyszałyście, że jutro premiera komiksu z Wędrowyczem?? ![]() ---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez panna_niedopisana Czas edycji: 2012-04-21 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Ja również jestem fanką Pilipiuka. Pamiętam, jak zupełnie nieświadoma wrzuciłam do torebki książkę, bo zaintrygował mnie tytuł, który brzmiał "weźmisz czarną kurę" i wpadłam po uszy ![]() Uwilebiam serię o Jakubie ![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast opowiadania oraz seria o księżniczkach tak średnio przypadły mi do gustu... Są za to znakomicie wydane ![]() Muszę przeczytać "wampira.." skoro go tak polecacie Edytowane przez pempek Czas edycji: 2011-05-26 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a co sądzicie o Homo bimbrownikus? Bo mi się jakoś średnio podobał, klimat już trochę mało Pilipiukowy, no i to zakończenie...
panna_niedopisana Stomil Olsztyn to jest to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() możesz napisać coś bliżej o tym komiksie? mam całą kolekcję pilipiuka i widzę, że niedługo może potrzebować ona uzupełnienia ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
komiks będzie miał swoją premierę jutro, ma mieć ok 90 stron
![]() http://www.valkiria.net/index.php?ty...icles&id=15676 ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Olaboga... właśnie doczytałam cenę... 65 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Właśnie wypożyczyłam sobie "Rzeźnika drzew". Uwielbiam Pilipiuka. To jeden z lepszych polskich autorów. Cykle "Kuzynki" i "o Jakubie Wędrowyczu" są super. Tak samo jego opowiadania. Z opowiadań jedne z moich ulubionych to W moim bloku straszy. Nie znam osoby, której by to opowiadanie się nie spodobało. Ogólnie wszystkim zawsze polecam książki tego autora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a czytałyście już najnowszą część Oka??
![]() jak Wam się podoba zakończenie serii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dla mnie trochę niespodziewane... i rozczarowujące. Miałam nadzieję, że Marek będzie z Agatą i nie wróci do XXI wieku. Dobrze chociaż, że ze Staszkiem i Helą wszystko było tak, jak miałam nadzieję. Chociaż, gdy przeczytałam o jej śmierci i tym 'przywróceniu' do życia myślałam, że wyjdzie to trochę inaczej. Jednak cieszę się, że mimo wszystko byli razem - to strasznie ciekawe i oryginalne połączenie ;p.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
też miałam nadzieję, że Marek i Agata będą razem.. Mistrz Pilipiuk lubi zaskakiwać i jak sam przyznał na jednym z forów zostawił sobie otwartą furtkę, jeśli będzie chciał jeszcze kiedyś powrócić do tej serii
![]() myślę, że z samych przygód Staszka i Heli, już po finałowym ocaleniu można by zrobić nową sagę ![]() Ale czuję jednak niedosyt.. kurcze tyle szukali tego oka, szukali, szukali.. i w sumie wszystko diabli wzieli;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Pilipiuk jest jednym z naprawdę dobrych polskich autorów. Ja zaczytuję się Wędrowyczem i Kuzynkami. Samego Wędrowycza pamiętam jeszcze z krótkich opowiadań w "Science Fiction", a potem już poszły wszystkie książki z Jakubem. Samo "Oko jelenia" mnie raczej nie porwało tak samo jak "Norweski dziennik". A wiecie że jest nawet gra karciana "Jakub Wędrowycz" ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja uwielbiam Operacja dzień wskrzeszania oraz Jakubka
![]() ![]() Choć Oko miało być na 10 tomów z tego co mi wiadomo.. Tak Mówił Pilipiuk na spotkaniu autorskim u mnie w mieście, dobrze że to skrócił :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Innymi słowy, kupa dobrej zabawy - można sobie np stworzyć własną wersję historii z opowiadań o Jakubie. Więcej o samej grze możesz sobie poczytać na wedrowycz.com. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Do Oka długo nie mogłam się przekonać.. dostałam na jakąś okazję część 4 i od niej zaczęłam ;p po kilku stronach porzuciłam ją, no ale po jakimś czasie powróciłam. Dużo nie zrozumiałam, no bo kto mądry zaczyna czytać od 4 części;p zaczełam kupować poprzednie części i już poszło.. choć może nie od razu gładko, ale po 2 krotnym przeczytaniu całej serii mogę powiedzieć, że mi się podoba ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() Kochane a wchodzicie czasem na oficjalne forum Pilipiuka?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Jeden z moich ulubionych autorów! Oczywiście cała seria Oka stoi na półce, jeden egzemplarz nawet z podpisem
![]() ![]() A wiecie, że 9 listopada jest premiera "Aparatusa"? Jest już w przedsprzedaży w empiku za 33zł... nie mogę się doczekać aż dostane go w łapki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Sandradd witamy wśród innych fanatyczek
![]() fakt, troszkę zaniedbałyśmy opowiadania, ale czas to naprawić ![]() Rzeźnika czytałam, mam w swojej kolekcji, moje ulubione opowiadanie to Serce kamienia.. ilekroć to czytam zawsze zastanawiam się, czy takie stowarzyszenie istniało (istnieje??) naprawdę.. (wiem, że to fantastyka, ale Pilipiuk nawiązuje w wielu opowiadaniach do autentycznych zdarzeń, miejsc) a 2586 kroków czytałam ostatnio ponownie jadąc długoo w pociągu do domu.. przyznaję bez bicia, że Czerwonej Gorączki nie czytałam.. ale mam zamiar ten chaniebny czyn naprawić ![]() Aparatus mówisz? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Lubię bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
A 'Wampira' czytałyście?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
czytałam
![]() Aparatusa nie zakupiłam ale przybliżmy może troszkę fabułę ![]() " Aparatus. Twoja przepustka do świata ludzi i zdarzeń, których istnienia nawet nie podejrzewasz. To nie portal do fantastycznych światów. Kiedy nasz świat zdradza swoje sekrety, fantastyka nie jest już potrzebna. Poznaj ludzi którzy odkrywali nieznane prawa natury i stanęli oko w oko z nienazwanym. Znajdź nieistniejący świerk lutniczy, odkryj wynalazki, które mogły odmienić losy świata. Zanurz się w bezdenne stawy warszawskich Łazienek, by zmierzyć się z niepojętą grozą. Wsłuchaj się w bicie Dzwonu Wolności. Przypomnij sobie o ideałach, dla których w świecie marketowych półek nie ma już miejsca. Aparatus. Curiosum. Unikat. Czy warto go w ogóle dotykać? Warto! Otwórz i wsłuchaj się w echo dawno minionych wydarzeń." http://www.empik.com/aparatus-pilipi...8093,ksiazka-p druga ciekawa adnotacja: " Aparatus, czyli bezjakubowa antologia Andrzeja Pilipiuka. Premiera 10 listopada. 2 Skórzewskie w środku ![]() http://www.facebook.com/media/set/?s...type=3&theater i tylko jedna rzecz mnie zastanawia.. jedno źródło podaje premierę 9.11 a drugie 10.11.. to kiedy w końcu ta premiera ??? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
ja czytałam Wędrowycza nawet spoko chociaż nawiązuje do PRLu nie? a mnie PRL i historia aż tak nie wciąga wole książki o teraźniejszych czasach. poza tym ostatnio jest dużo książek o PRLu i troche to nudzące. ale Wędrowycz byl przynajmniej zabawny i ukazywał typowego polskiego pijaczka, heh.
“Open your eyes, look within. Are you satisfied with the life you're living?” http://akatoja.blogspot.com pierwsze 2 tygodnie "grania" na gitarze=wiem co to są struny: osiągnięcie wiem jak zagrać wlazł kotek na płotek, cel: zagrać scar tissue Red Hotów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Wampira oczywiście czytałam i nie miałabym nic przeciwko kolejnej książce w tym stylu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Niedawno udało mi się dorwać Wampira z M3". Przeczytałam bardzo szybko, aż za szybko i z niepokojem patrzyłam na coraz mniejszą ilość stron nieprzeczytanych. Pilipiuk jak zawsze potrafi nas zaskoczyć i po raz kolejny umieszcza w zwykłym świecie delikatne wątki fantastyczne. Czytając jego książki człowiek zaczyna się zastanawiać czemu nie? Przecież to nie jakiś nowy, wymyślony świat, ale często Polka, którą znamy. W tym wypadku akurat PRL, ale jednak
![]() ![]() A ja teraz oddałam się 3 tomowi Oka Jelenia. Ostatnio jak czytałam na nim stanęłam zniechęcona perspektywą czekania na kolejne. Teraz nie powinno się to zdarzyć, ponieważ mamy wydaną już całość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
"Aparatus" wpadł już w Wasze łapki?
Ja właśnie kończę i ciekawa jestem Waszych wrażeń ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Skończyłam Oko
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.