|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z kolczykiem
Jakiś miesiąc temu zrobiłam sobie kolczyka w pępku, w salonie kolczyk ze stali chirurgicznej.
Ale od tamtego czasu mi ropieje i przy górnej kulce mi czerwienieje skóra wokół górnej kolki. W języku też mam kolczyka już jakiś rok i żadnych problemów nie miałam. Udać się do lekarza? mój chłopak mówi że to może być zakażenie bo czyściłam go ale nie tym co trzeba... dopiero niedawno się dowiedziałam że ten preparat którym przemywam kolczyka w ogóle nie powinien być stosowany na odkryte rany i to mi tylko pogarsza. Moja siostra mi dała ten preparat więc jej zaufałam i nie czytałam ulotki, dopiero niedawno przeczytałam i się o tym dowiedziałam... nie wiem co robić chciałabym zatrzymać kolczyka bo jeszcze sie nim nie nacieszyłam a już bym go miała wyjąć ![]() ![]() Edytowane przez Rokii Czas edycji: 2011-05-25 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Problem z kolczykiem
nie no jasne, lepiej dorobić się zakażenia.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
idź do lekarza, bo możesz sobie narobić krzywdy.
Poza tym zanim sięga się po lek radzi się specjalisty, nie siostry, kuzynki, cioci, czy koleżanki.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sól fizjologiczna do przemywania, tribiotic. Jak nie pomoże to lekarz. Nie jest od razu powiedziane że musisz wyciągać. Na przyszłość dowiedz się najpierw co i jak a dopiero stosuj leki.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A jakim specyfikiem to przemywałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
sol fizjologiczna + rumianek + szalwia + ewentualnie tribiotyk (chociaz to tylko ostatecznie). dobrze by bylo, zeby to zobaczyl lekarz. jaki lek stosowalas do tej pory? musisz wziac pod uwage, ze istnieje prawdopodobienstwo, ze kolczyk bedzie migrowal = organizm go odrzuca.
doczytalam, ze rana jest ropiejaca - mozesz stosowac tez spirytus salicylowy. odkaza i osusza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dlatego jestem na nie przy braniu leków od sióstr, wujków, ciotek itp, no chyba, że to Apap czy Nospa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Przede wszystkim rumianek i to powinna Ci powiedzieć osoba,ktora robila Ci kolczyk. Jesli to nie pomoże to tribiotic ale tj ale to jest antybiotyk wic nie za duzo go uzywaj bo Ci sie organizm przywyczai i przestanie działać. I to powinno pomoc..
Istnieje tez mozliwosc,ze po prostu Ci sie kolczyk nie przyjmie tak jak mi i bedziesz musiala go wyciagnac..
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja swoją rankę goiłam maścią tribiotic. Trochę mi się paprało bo za wcześnie zmieniłam kolczyk na inny, ogólnie goiło mi się jakieś 3 miesiące. Spirytusu bym nie polecała, sama miałam z nim przeboje i fakt że odkaża ale mi jeszcze bardziej podrażnił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Moja rana w pępku goiła się około rok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
jest tez szansa że po prostu organizm ci odrzuca kolczyk. Jak akurat pępka nie dziurawiłam ale na uszach po prostu nie moge nosic kolczyków z czego by nie były zrobione (próbowałam juz chyba wszystkich metali z jakich robi sie kolczyki). Zawsze efekt ten sam po ok 12h podchodzi mi ropa nawet jak je zakladam po pol roku przerwy a uszy miałam przebijane chyba z 10 lat temu. Za to na języku kolczyk w ogóle nie sprawia problemu.
Tylr że zeby to stwierdzic trzeba dużej odczekać bo nie wiadomo jak zadzialal ten preparat od siostry
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Mnie w salonie pan powiedział ,że mam smarować tribiotickiem i tak robiłam. niczego innego nie używałam i było gites. Odstaw tamto i spróbuj tribiotycu......jak nie pomoże to do lekarza. Nie wyjmuj bo to i tak teraz nic nie da, lekarz Ci powie co masz zrobić jak to zobaczy. Chociaż myślę ,ze Ci przejdzie, paru moim koleżankom też ropiało jakiś czas ale potem przeszło.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Organizm odrzuca... narazie walcz, idź do lekarza ale jak to nie pomoże - wyjmij. Czasem tak jest.
Ja mam kolczyk w nosie... bylo ok Zrobiłam w języku - odrzuciło..po 2tyg kuracji antybiotykowej wraz z dentysta podjelismy decyzje o wyjeciu. Groziła mi amputacja języka! Potem przebiłam warge i też jest ok. Mam tez 3 tatuaże z czego 2 przyjęły się idealnie...a ten trzeci robiony po środku się nie przyjął... trafiłam nawet do szpitala... organizm wyrzucał tusz 2 miesiące sprawiając wrażenie jakby mi gniła noga... mam mnóstwo blizn... poprawiłam go rok później ale blizny wciąż są trochę widoczne.
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
A tribiotik to nie jest tylko miejscowy i bez recepty? Taki raczej można chyba stosować trochę bezpieczniej, niż inne. To może lepiej weź to - szybciej, sprawniej i silniej zadziała niż jakieś rumianki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
.
|
przede wszystkim to antybiotyk, wiec nie mozna go za dlugo stosowac. jakies rumianki moga bardzo dobrze wspomoc dzialanie tej masci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
w salonie powinni Cie poinformowac, ze kolczyk ten GOI SIE nawet 6 miesiecy. a do tego czasu, nie brac za dlugich kapieli, smarowac tribioticiem, albo innym antybiotykiem, przemywac spirytusem i ruszac nim dopiero teraz, nie wczesniej. I gratuluje odpowiedzialnosci. Zanim sie cos zrobi nalezy o tym chociaz CZEGOKOLWIEK sie dowiedziec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Antybiotyk miejscowy, bez recepty. Więc bez przesady, niech stosuje, skoro jej ropieje. Po to właśnie są antybiotyki, podobno. A poza tym, to z antybiotykami problemem jest chyba skrócone, a nie wydłużone stosowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Najpierw udałabym się do pincera, który robiłprzekłucie i zapytała co teraz z tym zrobic. Jest profesjonalista na pewno dobrze doradzi.
A na przyszłośc słuchac rad pincera, a nie sióstr/wujków/koleżanek....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Kolejne pytanie: masz uczulenie na nikiel? Czy wcześniej występowały jakieś dziwne reakcje po stali chirurgicznej? Na świeżo przekłute miejsce nie zakłada się stali chirurgicznej tylko tytan, bioplast, PTFE. Gdzie Ty robiłaś ten kolczyk, że nie dostałaś instrukcji jak dbać o przekłute miejsce, czym przemywać itd. ?
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mnie uratował Rywanol. Gorąco polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
same doskonałe rady wizażanki podają -ale jak spaprać sobie pielęgnacje na amen
![]() spirytusy,rywanole,ziółka i antybiotyki odpadają czym teraz jest przemywane? czy jesteś alergiczką? czy to na pewno stan zapalany a nie sączącą się limfa? radzę nie próbować niczego na własną rękę-zacząć od włączenia prawidłowej pielęgnacji czyli soli fizjologicznej i octanisepetu- jeśli po tygodniu nie będzie poprawy to udałabym się do lekarza-niech dobierze antybiotyk,który zadziała i to skutecznie aha i nie istnieje ktoś taki jak PINCER - ten fach nazywa się PIERCER/PIERCERKA
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego Rywanol odpada? Ja miałam duże problemy z kolczykiem - paprał się okropnie i migrował pomimo prawidłowej pielęgnacji (Twoje porady też podczytywalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Normalnie słów braknie ![]() ![]() No, jest taka opcja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Szczególnie, że octanisept jest w sprayu ![]() Nie pocieszę Cię pewnie tym, że ja miałam kolczyk w pępku 1,5 roku, ciągle się babrał, był leczony różnymi antybiotykami, ale byle poruszenie go sprawiało, że znowu ropiał (a wiadomo, że pępek to takie miejsce, gdzie ciągle się coś rusza). Musiałam cały czas uważać, żeby tego czymś nie zabrudzić i nie zakazić. W końcu któregoś dnia na imprezie odkręciła mi się ta kuleczka i kolczyk wypadł, co przypieczętowało moją decyzję o niezakładaniu go więcej. Dziurka zarosła w 2 dni. Kolczyk robiłam w profesjonalnym studio, w tym samym dniu robiła sobie ze mną kolczyk w pępku moja koleżanka i po 2 miesiącach już miała suchutką zagojoną dziurkę i mogła sobie zmieniać kolczyki nawet codziennie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Do dziś nie wiem ale zakładam, że uczulenie na pigment...bo odrzuciło kolorowy, a przyjęło oba czarno - białe
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to zależy od od organizmu właśnie. Mi kolczyk w pępku robiła w domu koleżanka (kosmetyczka), tak, wiem, nie musicie tego komentować. Ale kompletnie nic mi się nie babrało, nie przemywałam praktycznie niczym, jedynie odkaziłam kilka razy Octeniseptem i już po miesiącu miałam wygojoną dziurkę. Tak więc nie ma reguły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.