Problem z kolczykiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-25, 20:54   #1
Rokii
Przyczajenie

Problem z kolczykiem

Jakiś miesiąc temu zrobiłam sobie kolczyka w pępku, w salonie kolczyk ze stali chirurgicznej.
Ale od tamtego czasu mi ropieje i przy górnej kulce mi czerwienieje skóra wokół górnej kolki.
W języku też mam kolczyka już jakiś rok i żadnych problemów nie miałam.
Udać się do lekarza? mój chłopak mówi że to może być zakażenie bo czyściłam go ale nie tym co trzeba... dopiero niedawno się dowiedziałam że ten preparat którym przemywam kolczyka w ogóle nie powinien być stosowany na odkryte rany i to mi tylko pogarsza. Moja siostra mi dała ten preparat więc jej zaufałam i nie czytałam ulotki, dopiero niedawno przeczytałam i się o tym dowiedziałam... nie wiem co robić chciałabym zatrzymać kolczyka bo jeszcze sie nim nie nacieszyłam a już bym go miała wyjąć

Edytowane przez Rokii
Czas edycji: 2011-05-25 o 20:55
Rokii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:08   #2
Harmonija
Rozeznanie

Dot.: Problem z kolczykiem

Cytat:
Napisane przez Rokii Pokaż wiadomość
jeszcze sie nim nie nacieszyłam a już bym go miała wyjąć
nie no jasne, lepiej dorobić się zakażenia.

Nalej Serce, nalej...

Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota.
Harmonija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:19   #3
marronelle
Wtajemniczenie

idź do lekarza, bo możesz sobie narobić krzywdy.
Poza tym zanim sięga się po lek radzi się specjalisty, nie siostry, kuzynki, cioci, czy koleżanki.

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:21   #4
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rokii Pokaż wiadomość
Jakiś miesiąc temu zrobiłam sobie kolczyka w pępku, w salonie kolczyk ze stali chirurgicznej.
Ale od tamtego czasu mi ropieje i przy górnej kulce mi czerwienieje skóra wokół górnej kolki.
W języku też mam kolczyka już jakiś rok i żadnych problemów nie miałam.
Udać się do lekarza? mój chłopak mówi że to może być zakażenie bo czyściłam go ale nie tym co trzeba... dopiero niedawno się dowiedziałam że ten preparat którym przemywam kolczyka w ogóle nie powinien być stosowany na odkryte rany i to mi tylko pogarsza. Moja siostra mi dała ten preparat więc jej zaufałam i nie czytałam ulotki, dopiero niedawno przeczytałam i się o tym dowiedziałam... nie wiem co robić chciałabym zatrzymać kolczyka bo jeszcze sie nim nie nacieszyłam a już bym go miała wyjąć

Sól fizjologiczna do przemywania, tribiotic. Jak nie pomoże to lekarz. Nie jest od razu powiedziane że musisz wyciągać. Na przyszłość dowiedz się najpierw co i jak a dopiero stosuj leki.
Stary 2011-05-25, 21:21   #5
Baby Jane
Raczkowanie

A jakim specyfikiem to przemywałaś?
Baby Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:53   #6
skazana_na_bluesa
.

sol fizjologiczna + rumianek + szalwia + ewentualnie tribiotyk (chociaz to tylko ostatecznie). dobrze by bylo, zeby to zobaczyl lekarz. jaki lek stosowalas do tej pory? musisz wziac pod uwage, ze istnieje prawdopodobienstwo, ze kolczyk bedzie migrowal = organizm go odrzuca.

doczytalam, ze rana jest ropiejaca - mozesz stosowac tez spirytus salicylowy. odkaza i osusza.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:55   #7
Imperfecta
Zakorzenienie

Dlatego jestem na nie przy braniu leków od sióstr, wujków, ciotek itp, no chyba, że to Apap czy Nospa.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 22:00   #8
letik
Zadomowienie

Przede wszystkim rumianek i to powinna Ci powiedzieć osoba,ktora robila Ci kolczyk. Jesli to nie pomoże to tribiotic ale tj ale to jest antybiotyk wic nie za duzo go uzywaj bo Ci sie organizm przywyczai i przestanie działać. I to powinno pomoc..
Istnieje tez mozliwosc,ze po prostu Ci sie kolczyk nie przyjmie tak jak mi i bedziesz musiala go wyciagnac..
Stary 2011-05-26, 06:30   #9
Baby Jane
Raczkowanie

Ja swoją rankę goiłam maścią tribiotic. Trochę mi się paprało bo za wcześnie zmieniłam kolczyk na inny, ogólnie goiło mi się jakieś 3 miesiące. Spirytusu bym nie polecała, sama miałam z nim przeboje i fakt że odkaża ale mi jeszcze bardziej podrażnił.
Baby Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 06:45   #10
Sandra_92
Raczkowanie

Moja rana w pępku goiła się około rok i jakoś do tej pory żyję a to było jakieś 5 lat temu
Sandra_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 06:57   #11
kasiagora23
Zadomowienie

jest tez szansa że po prostu organizm ci odrzuca kolczyk. Jak akurat pępka nie dziurawiłam ale na uszach po prostu nie moge nosic kolczyków z czego by nie były zrobione (próbowałam juz chyba wszystkich metali z jakich robi sie kolczyki). Zawsze efekt ten sam po ok 12h podchodzi mi ropa nawet jak je zakladam po pol roku przerwy a uszy miałam przebijane chyba z 10 lat temu. Za to na języku kolczyk w ogóle nie sprawia problemu.
Tylr że zeby to stwierdzic trzeba dużej odczekać bo nie wiadomo jak zadzialal ten preparat od siostry

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-26, 07:41   #12
shirleyyy
Rozeznanie

Mnie w salonie pan powiedział ,że mam smarować tribiotickiem i tak robiłam. niczego innego nie używałam i było gites. Odstaw tamto i spróbuj tribiotycu......jak nie pomoże to do lekarza. Nie wyjmuj bo to i tak teraz nic nie da, lekarz Ci powie co masz zrobić jak to zobaczy. Chociaż myślę ,ze Ci przejdzie, paru moim koleżankom też ropiało jakiś czas ale potem przeszło.
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 07:44   #13
Lianca
Zadomowienie

Organizm odrzuca... narazie walcz, idź do lekarza ale jak to nie pomoże - wyjmij. Czasem tak jest.

Ja mam kolczyk w nosie... bylo ok
Zrobiłam w języku - odrzuciło..po 2tyg kuracji antybiotykowej wraz z dentysta podjelismy decyzje o wyjeciu. Groziła mi amputacja języka!

Potem przebiłam warge i też jest ok.

Mam tez 3 tatuaże z czego 2 przyjęły się idealnie...a ten trzeci robiony po środku się nie przyjął... trafiłam nawet do szpitala... organizm wyrzucał tusz 2 miesiące sprawiając wrażenie jakby mi gniła noga... mam mnóstwo blizn... poprawiłam go rok później ale blizny wciąż są trochę widoczne.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551947 - moja galeria pazurkowa

04.07.2015 PM 2015

Lianca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 08:48   #14
aptrp
Rozeznanie

A tribiotik to nie jest tylko miejscowy i bez recepty? Taki raczej można chyba stosować trochę bezpieczniej, niż inne. To może lepiej weź to - szybciej, sprawniej i silniej zadziała niż jakieś rumianki.
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 10:19   #15
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
A tribiotik to nie jest tylko miejscowy i bez recepty? Taki raczej można chyba stosować trochę bezpieczniej, niż inne. To może lepiej weź to - szybciej, sprawniej i silniej zadziała niż jakieś rumianki.
przede wszystkim to antybiotyk, wiec nie mozna go za dlugo stosowac. jakies rumianki moga bardzo dobrze wspomoc dzialanie tej masci.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 10:40   #16
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

w salonie powinni Cie poinformowac, ze kolczyk ten GOI SIE nawet 6 miesiecy. a do tego czasu, nie brac za dlugich kapieli, smarowac tribioticiem, albo innym antybiotykiem, przemywac spirytusem i ruszac nim dopiero teraz, nie wczesniej. I gratuluje odpowiedzialnosci. Zanim sie cos zrobi nalezy o tym chociaz CZEGOKOLWIEK sie dowiedziec.
Stary 2011-05-26, 10:59   #17
aptrp
Rozeznanie

Antybiotyk miejscowy, bez recepty. Więc bez przesady, niech stosuje, skoro jej ropieje. Po to właśnie są antybiotyki, podobno. A poza tym, to z antybiotykami problemem jest chyba skrócone, a nie wydłużone stosowanie.
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 11:05   #18
33owieczka
Zadomowienie

Najpierw udałabym się do pincera, który robiłprzekłucie i zapytała co teraz z tym zrobic. Jest profesjonalista na pewno dobrze doradzi.
A na przyszłośc słuchac rad pincera, a nie sióstr/wujków/koleżanek....

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 12:04   #19
Ashaai
Zakorzenienie

Kolejne pytanie: masz uczulenie na nikiel? Czy wcześniej występowały jakieś dziwne reakcje po stali chirurgicznej? Na świeżo przekłute miejsce nie zakłada się stali chirurgicznej tylko tytan, bioplast, PTFE. Gdzie Ty robiłaś ten kolczyk, że nie dostałaś instrukcji jak dbać o przekłute miejsce, czym przemywać itd. ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-26, 12:54   #20
Neni1984
Zakorzenienie

Mnie uratował Rywanol. Gorąco polecam
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 15:36   #21
miss venflon
Zakorzenienie

same doskonałe rady wizażanki podają -ale jak spaprać sobie pielęgnacje na amen
spirytusy,rywanole,ziółka i antybiotyki odpadają
czym teraz jest przemywane?
czy jesteś alergiczką?
czy to na pewno stan zapalany a nie sączącą się limfa?

radzę nie próbować niczego na własną rękę-zacząć od włączenia prawidłowej pielęgnacji czyli soli fizjologicznej i octanisepetu- jeśli po tygodniu nie będzie poprawy to udałabym się do lekarza-niech dobierze antybiotyk,który zadziała i to skutecznie

aha i nie istnieje ktoś taki jak PINCER - ten fach nazywa się PIERCER/PIERCERKA
Stary 2011-05-26, 15:45   #22
Neni1984
Zakorzenienie

Dlaczego Rywanol odpada? Ja miałam duże problemy z kolczykiem - paprał się okropnie i migrował pomimo prawidłowej pielęgnacji (Twoje porady też podczytywalam) Zrezygnowana i gotowa wyjąć kolczyka raz na zawsze kupiłam Rywanol - po tygodniu rana była suchutka, wygojona całkowicie i nigdy więcej nie miałam żadnych problemów z kolczykiem.
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 18:14   #23
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
sol fizjologiczna + rumianek + szalwia + ewentualnie tribiotyk (chociaz to tylko ostatecznie). dobrze by bylo, zeby to zobaczyl lekarz.
O matko i córko, połowa ludzi jest uczulona na rumianek, jeśli ona jest, to wyląduje u chirurga po takiej mieszance

Cytat:
doczytalam, ze rana jest ropiejaca - mozesz stosowac tez spirytus salicylowy. odkaza i osusza.

Normalnie słów braknie Przecież ona się za przeproszeniem zesra z bólu, jak poleje to spirytusem

Cytat:
Napisane przez kasiagora23 Pokaż wiadomość
jest tez szansa że po prostu organizm ci odrzuca kolczyk.
No, jest taka opcja

Cytat:
Napisane przez Lianca Pokaż wiadomość
Groziła mi amputacja języka!

(...)
Mam tez 3 tatuaże z czego 2 przyjęły się idealnie...a ten trzeci robiony po środku się nie przyjął... trafiłam nawet do szpitala... organizm wyrzucał tusz 2 miesiące sprawiając wrażenie jakby mi gniła noga... mam mnóstwo blizn... poprawiłam go rok później ale blizny wciąż są trochę widoczne.
O matko, masakra!!! A ten tatuaż, który się zepsuł był robiony w tym samym studio? Może to kwestia złego tuszu? Wiesz czym to było spowodowane?

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
przede wszystkim to antybiotyk, wiec nie mozna go za dlugo stosowac. jakies rumianki moga bardzo dobrze wspomoc dzialanie tej masci.
Jezusie, proszę Cię

Cytat:
Napisane przez miss venflon Pokaż wiadomość
same doskonałe rady wizażanki podają -ale jak spaprać sobie pielęgnacje na amen
spirytusy,rywanole,ziółka i antybiotyki odpadają
czym teraz jest przemywane?
czy jesteś alergiczką?
czy to na pewno stan zapalany a nie sączącą się limfa?

radzę nie próbować niczego na własną rękę-zacząć od włączenia prawidłowej pielęgnacji czyli soli fizjologicznej i octanisepetu- jeśli po tygodniu nie będzie poprawy to udałabym się do lekarza-niech dobierze antybiotyk,który zadziała i to skutecznie

aha i nie istnieje ktoś taki jak PINCER - ten fach nazywa się PIERCER/PIERCERKA
Mamo, w końcu jakiś głos rozsądku!!!
Szczególnie, że octanisept jest w sprayu

Nie pocieszę Cię pewnie tym, że ja miałam kolczyk w pępku 1,5 roku, ciągle się babrał, był leczony różnymi antybiotykami, ale byle poruszenie go sprawiało, że znowu ropiał (a wiadomo, że pępek to takie miejsce, gdzie ciągle się coś rusza). Musiałam cały czas uważać, żeby tego czymś nie zabrudzić i nie zakazić. W końcu któregoś dnia na imprezie odkręciła mi się ta kuleczka i kolczyk wypadł, co przypieczętowało moją decyzję o niezakładaniu go więcej. Dziurka zarosła w 2 dni. Kolczyk robiłam w profesjonalnym studio, w tym samym dniu robiła sobie ze mną kolczyk w pępku moja koleżanka i po 2 miesiącach już miała suchutką zagojoną dziurkę i mogła sobie zmieniać kolczyki nawet codziennie.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 06:47   #24
Lianca
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość

O matko, masakra!!! A ten tatuaż, który się zepsuł był robiony w tym samym studio? Może to kwestia złego tuszu? Wiesz czym to było spowodowane?
Do dziś nie wiem ale zakładam, że uczulenie na pigment...bo odrzuciło kolorowy, a przyjęło oba czarno - białe

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551947 - moja galeria pazurkowa

04.07.2015 PM 2015

Lianca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 09:31   #25
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
w tym samym dniu robiła sobie ze mną kolczyk w pępku moja koleżanka i po 2 miesiącach już miała suchutką zagojoną dziurkę i mogła sobie zmieniać kolczyki nawet codziennie.
Moim zdaniem to zależy od od organizmu właśnie. Mi kolczyk w pępku robiła w domu koleżanka (kosmetyczka), tak, wiem, nie musicie tego komentować. Ale kompletnie nic mi się nie babrało, nie przemywałam praktycznie niczym, jedynie odkaziłam kilka razy Octeniseptem i już po miesiącu miałam wygojoną dziurkę. Tak więc nie ma reguły.

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości